ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ
Εμπαιγμού συνέχεια...

Του Δημήτρη ΑΓΚΑΒΑΝΑΚΗ*

Ο υπουργός Οικονομικών στη χτεσινή συνάντησή του με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, ήταν αποκαλυπτικότατος όσον αφορά στα αιτήματά μας. Συγκεκριμένα, στο αίτημα για διαμόρφωση ισχυρής δημοσιοϋπαλληλικής μισθολογικής βάσης προοπτικής, με ενσωμάτωση της ΑΤΑ που έχει φθάσει τις 130.000 δραχμές και των άλλων διαφόρων επιδομάτων που αποτελούν τα 3/4 των αποδοχών στους βασικούς μισθούς (!), ο υπουργός παραδέχτηκε μεν την "άναρχη μισθολογική κατάσταση των δημοσίων υπαλλήλων που προέκυψε από την απαράδεκτη επιδοματική πολιτική". Παρέλειψε όμως να πει ότι αυτή η επιδοματική πολιτική του "διαίρει και βασίλευε", που οδηγεί στην κατάργηση ουσιαστικά της σύνταξης, είναι πολιτική της δικής του κυβέρνησης. Και βέβαια όσο για το "διά ταύτα", είπε: "Το θέμα του μισθολογίου είναι δύσκολο, πολύπλοκο και χρειάζεται πολλά δισ. Θα συστήσω μια επιτροπή που σε δύο μήνες, αφού διερευνήσει το θέμα, θα συντάξει κείμενο βάσης και στη συνέχεια θα το καταθέσει στην Κυβερνητική Επιτροπή που με τη σειρά της, στα πλαίσια της δημοσιονομικής πολιτικής, θα αποφασίσει, αν γίνει μισθολόγιο, πότε θα γίνει, με ποια σταδιακή εφαρμογή κλπ."... Μετά από αυτά και ο πλέον αδαής καταλαβαίνει ότι με δεδομένο το εκ του "Μάαστριχτ" εκπορευόμενο αντιλαϊκό πρόγραμμα "σύγκλισης" ("οικονομικό Σύνταγμα της Ελλάδας" το ονομάζει ο υπουργός!) που προβλέπει λιτότητα και για τα επόμενα τρία χρόνια, μισθολόγιο για τους δημοσίους υπαλλήλους δε γίνεται. Αυτό που θα γίνει, θα είναι οι επιτροπές του ατέρμονου διαλόγου.

Οσον αφορά στο αίτημα της θεσμοθέτησης του νόμου για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ο υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση θα μελετήσει το θέμα. Να θυμίσουμε ότι η κυβέρνηση το "υλοποιεί" αυτό το αίτημα από το 1993 που το έβαλε στο προεκλογικό της πρόγραμμα, καθώς και κάθε φορά που θέλει να χρυσώσει το χάπι της αντιλαϊκής της εισοδηματικής πολιτικής. Και το σίριαλ του εμπαιγμού συνεχίζεται. Για τα χρωστούμενα από την κυβέρνηση, αναδρομικά του επιδόματος των 18.000 δραχμών που εκκρεμούν από το 1989 (!), ο υπουργός είπε ότι θα τα δώσει "σε πέντε ετήσιες ισόποσες δόσεις"! Ως το 2001 δηλαδή που θα τα πάρουμε, θα είναι δώρο - άδωρο, γιατί θα τα έχει εξανεμίσει ο πληθωρισμός. Και βέβαια δε δέχτηκε καμία επέκταση αυτού του επιδόματος για όσους δημοσίους υπαλλήλους δεν το παίρνουν ή το παίρνουν κατά το ήμισυ. Στο δε αίτημα για διπλασιασμό του οικογενειακού επιδόματος και επέκτασή του και στους δύο συζύγους, που είναι αίτημα με ευρύτερες κοινωνικές διαστάσεις, ο υπουργός ήταν σαφής: "Δεν υπάρχει πολιτική βούληση για ικανοποίηση του αιτήματος, γιατί δεν αντέχει η οικονομία". Για τα υπερκέρδη όμως των βιομηχάνων βεβαίως αντέχει. Αρνητικός ήταν ο υπουργός και για την αναπροσαρμογή της ωριαίας υπερωριακής αποζημίωσης καθώς και για την επέκταση του επιδόματος των παραμεθόριων περιοχών για όσους δημοσίους υπαλλήλους δεν το παίρνουν.

Αυτές οι ωμές αντεργατικές απαντήσεις και πολιτικές είναι φυσική συνέπεια της τακτικής του παροπλισμού του δημοσιοϋπαλληλικού κινήματος και της συναίνεσης στις αντιλαϊκές κυβερνητικές επιλογές που ακολουθεί η φιλοκυβερνητική πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ, συνεπικουρούμενη και από την ηγεσία της ΔΑΚΕ και του "ΣΥΝ". Αυτές οι απαντήσεις είναι τα επίχειρα του συμμετοχικού συνδικαλισμού της "αγωνιστικής" απραξίας που ακολουθούν εδώ και τρία χρόνια αυτές οι συνδικαλιστικές ηγεσίες, που άφησαν και πέρασε η κυβέρνηση "αβρόχοις ποσί" τα 0% + 0% και τα 2,5% + 2,5% των εισοδηματικών "αυξήσεων" και τις γνωστές αντεργατικές επιλογές. Είναι όμως πλέον καιρός, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι που συνθλίβονται απ' αυτές τις πολιτικές, να βάλουν "τον κάθε κατεργάρη στον πάγκο του" και να πάρουν οι ίδιοι την υπόθεση των αγώνων στα χέρια τους, για να υπάρξει ξανά ελπίδα, αλλά και οι αναγκαίες αντιστάσεις και λύσεις.

  • Ο Δημήτρης Αγκαβανάκης είναι αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ
ΒΟΚΤΑΣ
Δάνειο ή πτώχευση!

Στους ωμούς εκβιασμούς της επιχείρησης οι εργαζόμενοι απαντάνε με κλιμάκωση των αγώνων τους. Συγκέντρωση χτες και πορεία στην Αθήνα

Μπροστά στα κεντρικά γραφεία της ΒΟΚΤΑΣ στην πλατεία Βικτορίας συγκεντρώθηκαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι απ' όλες τις μονάδες της επιχείρησης, απ' τα Οινόφυτα, απ' το Κορωπί, τη Βάρη και τα Καλύβια, απαιτώντας τα δεδουλευμένα τριών μηνών που τους οφείλει ο ιδιοκτήτης, Ε. Συρίγος."Αδυναμία" να τους πληρώσει επικαλέστηκε ο εκπρόσωπος της εταιρίας. "Αδυναμία", γιατί "δεν είναι αρμόδιος", επικαλέστηκε και ο υπουργός Εργασίας, Ε. Γιαννόπουλος, τον οποίον επισκέφθηκαν αμέσως μετά.

"'Η μια επιτροπή σας θα έρθει στην Αγροτική Τράπεζα να πάρουμε δάνειο ή θα κάνουμε πτώχευση", δήλωσε εκβιαστικά ο Α. Συρίγος, μέτοχος της επιχείρησης, ενώ απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να καταβληθούν οι οφειλόμενοι μισθοί. Αρνούμενοι οι εργαζόμενοι να υποκύψουν στους εκβιασμούς του εργοδότη και να λειτουργήσουν σαν "δούρειος ίππος" για τη χρηματοδότησή του από την τράπεζα, φέρονται αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις. Να σημειώσουμε ότι μόνο το δεύτερο εξάμηνο του '95, η εταιρία είχε 7,5 δισ. δραχμές τζίρο.

Μετά τις αρνητικές απαντήσεις οι εργαζόμενοι με πορεία κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Εργασίας, όπου και εκεί "σκόνταψαν" στην αναρμοδιότητα του υπουργού. Το μόνο που δεσμεύτηκε ο Ε. Γιαννόπουλος είναι ότι θα εξετάσει την καταγγελία τους, για την εταιρία - "μαϊμού", τη ΔΙΣΤΡΟΤΣΙΚ, που δημιούργησε ο ιδιοκτήτης και η οποία λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο, αξιοποιώντας το έμψυχο και άψυχο υλικό της ΒΟΚΤΑΣ.

Σε πραγματικά απελπιστική κατάσταση βρίσκονται πολλοί απ' τους 600 περίπου εργαζόμενους που δούλευαν οικογενειακώς στην επιχείρηση ή που κινδυνεύουν να χάσουν το δικαίωμα στη σύνταξη. Οπως θα πει η Κ. Πρέκα "μετά από 26 χρόνια δουλιάς, με πετάνε στο δρόμο. Θέλω 10 μήνες να βγω στη σύνταξη. Είμαι και άρρωστη, πού θα βρω αλλού δουλιά;". Στην ίδια κατάσταση και η Μ. Δρακούδη."Εχω, λέει, 18 χρόνια που δουλεύω εμβολιάστρια στη ΒΟΚΤΑΣ. Μόνο 4 μήνες ήθελα ακόμα για να βγω στη σύνταξη".

Ο οδηγός Ν. Καράτσας,με 14 χρόνια δουλιάς, θα πει: "Με πετάνε στο δρόμο και κινδυνεύω να μην πάρω και σύνταξη, αφού χρειάζομαι ακόμα ένα χρόνο ένσημα". Στην ίδια κατάσταση και η Ε. Κρεμμύδα που λέει: "Θέλω 4 χρόνια να βγω στη σύνταξη. Αν κλείσει, είναι δύσκολο να βρω αλλού δουλιά". Οξύ πρόβλημα επιβίωσης αντιμετωπίζει η Κ. Μανάβη."Δουλεύαμε, θα πει, τόσα χρόνια με τον άντρα μου στην επιχείρηση. Εγώ θέλω 2 μήνες για τη σύνταξη και ο άντρας μου 1,5 χρόνο. Τώρα και οι δυο στο δρόμο, απλήρωτοι και με τον φόβο να χάσουμε και τη σύνταξη". Τριάντα χρόνια δουλεύει στη ΒΟΚΤΑΣ η Α. Κουλοπούλου "και άλλα τόσα ο άνδρας μου και ο γιος μου 7 χρόνια. Είμαστε σε απόγνωση και οι τρεις μας απλήρωτοι". Το νοίκι είναι ο μεγάλος βραχνάς της Β. Παγουρτζή που "τώρα δεν μπαίνει ούτε ένα μεροκάματο στο σπίτι, μιας και δουλεύαμε μαζί με τον άνδρα μου. Εχω τρία παιδιά, έξοδα πολλά και από πάνω νοίκι. Μας ρωτήσανε πώς τα βγάζουμε πέρα;".

Ντίνα ΝΤΑΒΟΥ

Απολύθηκε συνδικαλιστής

Στην απόλυση του Σ. Μουνδρέα,μέλους της διοίκησης του Σωματείου Οδηγών Αυτοκινήτων Πειραιώς - Αθηνών,προχώρησε η εταιρία "ΖΕΥΣ" των αδελφών Σένη.Σε ανακοίνωσή του το σωματείο εκτιμά ότι η απόλυση του Σ. Μουνδρέα έγινε για περιορισμό των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και καλεί την Επιθεώρηση Εργασίας να πάρει θέση και να εφαρμόσει το νόμο μπροστά στην αδιαλλαξία του εργοδότη.

Την απόλυση του Σ. Μουνδρέα καταγγέλλει επίσης με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και τονίζει ότι η ενέργεια αυτή της επιχείρησης είναι παράνομη. "Καλούμε - τονίζεται - την Επιθεώρηση Εργασίας να εφαρμόσει τον νόμο και να υποχρεώσει την επιχείρηση ν' ανακαλέσει την απόλυση και να επαναπροσλάβει τον συνδικαλιστή".

Αλλη μια συνάντηση...

Μια επιτροπή... και πολλή μελέτη... υποσχέθηκε ο υπουργός Οικονομικών χτες στην ΑΔΕΔΥ

Καμιά λύση δεν είχε να δώσει - όπως αναμενόταν - ο υπουργός Οικονομικών, Α. Παπαδόπουλος, σε αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ που συναντήθηκε μαζί του για τα γνωστά προβλήματά τους για το μισθολόγιο, τα αναδρομικά των 18 χιλ. δραχμών, τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις για τους δημόσιους υπάλληλους...

Σχετικά με την καθιέρωση νέου μισθολογίου, ο υπουργός είπε ότι θα συσταθεί επιτροπή που σε δύο μήνες θα καταθέσει στην Κυβερνητική Επιτροπή "κείμενο βάσης" για να... μελετηθεί.

Για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, η κυβέρνηση... "θα" μελετήσει το πλαίσιο των οδηγιών, ενώ τα αναδρομικά των 18 χιλ. δραχμών... "θα δοθούν" σε πέντε ισόποσες δόσεις και η καταβολή τους θα ξεκινήσει τον Αύγουστο για να ολοκληρωθεί το 2000! Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών δε δέχτηκε το αίτημα για αύξηση και επέκταση και στους δύο συζύγους του οικογενειακού επιδόματος. Δε δέχτηκε επίσης την αύξηση της υπερωριακής αποζημίωσης, ούτε την επέκταση των κινήτρων για υπηρεσία σε ακριτικές περιοχές όλων των δημοσίων υπαλλήλων.

Ζητούν αποκατάσταση και δικαίωση
  • Την επαγγελματική αποκατάσταση 72 εργαζομένων - από τους εκατοντάδες που απολύθηκαν από τις αμερικανικές βάσεις - ζητά η Συντονιστική Επιτροπή Αποκατάστασης,καθώς και την εκτέλεση των τελεσίδικων και αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων και ανάλογης μετακλητής διαιτητικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, που τους δικαιώνουν.
Συγκέντρωση των εργαζομένων μπροστά στα γραφεία της εταιρείας

Συγκέντρωση των εργαζομένων μπροστά στα γραφεία της εταιρίας

Πρώτη η ΕΣΑΚ στους οικοδόμους Ρόδου

Την απόλυτη πλειοψηφία στο ΔΣ του Συνδικάτου Οικοδόμων Ρόδου πήρε ο συνδυασμός που υποστηρίχτηκε από την ΕΣΑΚ στις αρχαιρεσίες του Συνδικάτου, με 189 ψήφους και 5 έδρες. Συνολικά ψήφισαν 349, 120 περισσότεροι από τις προηγούμενες εκλογές. Οι άλλες δύο παρατάξεις έλαβαν: ΠΑΣΚΕ 82 ψήφους και 2 έδρες και ΔΑΚΕ 75 ψήφους και 2 έδρες.

"Καταργήστε το"!

Την κατάργηση του "φθοροποιού και αμαρτωλού" Ταμείου Εργατικών Στελεχών, ζητά από τον υπουργό Εργασίας, με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Μετάλλου.Στην ανακοίνωση τονίζεται: "Το Ταμείο αυτό στόχο έχει τη φθορά συνειδήσεων και διαιωνίζει την πολυδιάσπαση του συνδικαλιστικού Κινήματος. Απαιτούμε την κατάργησή του, αφού διασφαλιστούν τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στα συνδικαλιστικά όργανα μέσα από το ΙΚΑ. Εκτιμούμε ότι έφθασε η ώρα για άμεση κατάργηση του Ταμείου χωρίς μικροψυχίες και σκοπιμότητες".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ