ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παραμένει το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης

Δεν τίθεται θέμα δικαίωσης των μικρομετόχων της διοίκησης Δούκαρη, υποστηρίζουν οι νομικές υπηρεσίες της τράπεζας, ο ισολογισμός της οποίας έκλεισε το 1995 με κέρδη 2 δισ. δραχμών

Κέρδη άνω των 2 δισ. δρχ. θα αποκομίσει για το 1995 η Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδας (ΤΚΕ), παρά τις αντίξοες συνθήκες που δημιουργούν με αλλεπάλληλες προσφυγές τους στα δικαστήρια οι παλαιοί μέτοχοι της έκπτωτης διοίκησης Δούκαρη. Την περασμένη βδομάδα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, έπειτα από αίτημα του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας, έκρινε άκυρες όλες τις μετά Δούκαρη αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, που είχαν ως αποτέλεσμα τα ίδια κεφάλαια της τράπεζας να φτάνουν σήμερα τα 12 δισ. δρχ.

Νομικοί κύκλοι της τράπεζας, πάντως, δεν ανησυχούν καθόλου για το ενδεχόμενο δικαίωσης των παλαιών μετόχων της ομάδας Δούκαρη (τώρα κατέχουν μόλις το 1,2% του μετοχικού κεφαλαίου). Την πεποίθησή τους αυτή τη στηρίζουν στο γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε σε προδικαστικά και μόνο ζητήματα, που σημαίνει ότι οι υποδείξεις του δε συνεπάγονται αυτόματη ενεργοποίηση της διαδικασίας ακύρωσης από τα ελληνικά δικαστήρια. Αλλωστε, τα τελευταία έχουν απορρίψει όλα τα αιτήματα της παλιάς διοίκησης, τα οποία εκδηλώνονταν με προσφυγές κατά της εξυγίανσης της ΤΚΕ. Επιπρόσθετα, όμως, υπάρχει και η πρόσφατη (18/1/1996) απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που δικαίωσε τελεσίδικα και ολοσχερώς την τωρινή διοίκηση.

Οι απανωτές δικαστικές εμπλοκές παρ' όλα αυτά - τις οποίες επιδιώκουν μετά μανίας για ίδιο όφελος οι Δουκαραίοι - είναι βέβαιο ότι θα καθυστερήσουν σημαντικά τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της τράπεζας. Κύκλοι της διοίκησής της, όμως, δεν απέκλεισαν χτες και το ενδεχόμενο να πουληθεί η τράπεζα ενώ εκκρεμεί η νομική διευθέτηση του ζητήματος. Ο κίνδυνος απώλειας χρημάτων στην περίπτωση αυτή έγκειται στο ότι οι επίδοξοι αγοραστές θα εκβιάσουν για χαμηλότερη τιμή κτήσης της ΤΚΕ.

Υπολογίζεται ότι σήμερα, με την οικονομική υποστήριξη της Αγροτικής Τράπεζας (κατέχει το 57% των μετοχών της ΤΚΕ), η τράπεζα έχει πραγματική αξία, μαζί με τη φήμη και πελατεία της, που αγγίζει τα 20 δισ. δρχ.,με 22 υποκαταστήματα και δείκτη φερεγγυότητας που ξεπερνά το 10%,που είναι από τους πιο υψηλούς, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Βασίλης ΡΑΓΙΑΣ

μικροΜΕΓΑΛΑ

ΕΚΘΕΣΗ: Δημοσιεύτηκε η Εκθεση του Γ. Κ. Κωστελένου "Ηπειρος: Εξελίξεις και Προοπτικές Ανάπτυξης, 1994 - 1999", από τη σειρά εκθέσεις, 1995. Πρόκειται για μια έκθεση που βασίστηκε στις εργασίες που έγιναν για την κατάρτιση του ΣΠΑ της Περιφέρειας της Ηπείρου και ουσιαστικά αποτελεί μια σχετικά διευρυμένη εκδοχή του αντίστοιχου κειμένου του ΚΕΠΕ για το ΚΠΣ 1994- 1999 και υποβλήθηκε στο ΥΠΕΘΟ. Στην έκθεση αυτή παρουσιάζεται σε γενικές γραμμές η υπάρχουσα κατάσταση της Περιφέρειας, η αναπτυξιακή στρατηγική που χαράχτηκε και οι κύριοι αναπτυξιακοί στόχοι που επιλέχτηκαν για το ΠΕΠ καθώς και οι βασικές κατευθύνσεις της προτεινόμενης αναπτυξιακής πολιτικής που απαιτείται για την υλοποίηση της στρατηγικής και των στόχων.

ΝΟΜΟΙ: Πέντε νέοι νόμοι, με τους οποίους κυρώνονται συμφωνίες και συμβάσεις συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και άλλων κρατών, δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Συγκεκριμένα στο ΦΕΚ Α/49/14 Μάρτη 1996, δημοσιεύτηκαν οι νόμοι 2377 και 2378,με τους οποίους κυρώνονται οι συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Κροατίας για οικονομική συνεργασία και αντίστοιχα μεταξύ Ελλάδας και Δημοκρατίας της Γεωργίας για τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα τηλεπικοινωνιών και ταχυδρομείων. Στο ΦΕΚ 3 7/Α/7-3-96 δημοσιεύτηκε ο νόμος 2379,με τον οποίο κυρώνεται η συμφωνία αεροπορικών μεταφορών μεταξύ Ελλάδας και Δημοκρατίας της Αρμενίας και στο ΦΕΚ 40/7-3-96 δημοσιεύτηκε ο νόμος 2383 που κυρώνει τη συμφωνία Ελλάδας και Ισραήλ για συνεργασία στην καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών και άλλων σοβαρών εγκλημάτων. Τέλος, στα ΦΕΚ 41 και 49 (αριθμός τεύχους 41 και 49) δημοσιεύτηκαν αντίστοιχα οι νόμοι 2384 και 2387 με τους οποίους κυρώνονται η συμφωνία σχετικά με την επανεισδοχή προσώπων στερούμενων αδείας παραμονής μεταξύ Ελλάδας - Πολωνίας και η συμφωνία μορφωτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Μαρόκου.

ΚΕΡΔΗ: Σε 14,5% ανήλθε η απόδοση του μέσου ενεργητικού της Ιονικής Επενδύσεων το 1995, ενώ εκείνη των μέσων ιδίων κεφαλαίων της ανήλθε σε 16,8%. Με βάση δε τα στοιχεία της 31.12.95 το συνολικό ενεργητικό της εταιρίας ανήλθε σε 3,2 δισ. δρχ. και τα κέρδη της σε 486,8 εκατομ. δρχ. Οι κύριοι κλάδοι που αντιπροσωπεύονταν στο χαρτοφυλάκιο της εταιρίας κατά την ίδια ημέρα είχαν ως εξής: κατασκευαστικών σε ποσοστό 19%, τραπεζών 18%, εταιριών συμμετοχών σε 11%, εταιριών ειδών διατροφής σε ποσοστό 10% και οικοδομήσιμων υλών και τσιμέντων σε ποσοστό 9%, ενώ η παράλληλη αγορά αντιπροσώπευε ποσοστό 6% του μετοχικού χαρτοφυλακίου.

Συνταγματικά κρίθηκαν τα "αντικειμενικά" κριτήρια

Συνταγματικά έκρινε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθήνας τα "αντικειμενικά" κριτήρια με την υπ' αριθμό 1091/96 απόφασή του, σημειώνοντας πως ο νόμος 2214/94 αποτελεί ανεκτό τρόπο προσδιορισμού της πραγματικής φοροδοτικής ικανότητας των φορολογούμενων. Παράλληλα, το Διοικητικό Πρωτοδικείο θεωρεί ότι τα τεκμήρια επιτρέπουν στον φορολογούμενο να αποδείξει τους λόγους για τους οποίους δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει ετήσιο εισόδημα κατώτερο από αυτό που προσδιορίζεται με βάση τα τεκμήρια. Η απόφαση αυτή πάρθηκε μετά από προσφυγή εταιρίας, η οποία υποστηρίζει ότι, ενώ τα πραγματικά της έσοδα το οικονομικό έτος 1995 ήταν μηδαμινά (δεν εξέδωσε κανένα παραστατικό του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων), είναι υποχρεωμένη να αποδώσει φόρους για οικονομικά αποτελέσματα που δεν υλοποίησε.

ΓΕΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
Συγκέντρωση αύριο στην πλατεία Κάνιγγος

Η πραγματοποίηση συγκέντρωσης έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης, στην πλατεία Κάνιγγος, αύριο, 21 του Μάρτη στις 7.00 το απόγευμα, για το θέμα των ΔΕΚΟ συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των αποφάσεων που πάρθηκαν κατά τη διάρκεια του 25ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Καταναλωτών την περασμένη Παρασκευή. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών, στη συγκέντρωση θα μαζευτούν υπογραφές και στοιχεία λογαριασμών για τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ και την ΕΥΔΑΠ και θα επιδοθούν υπομνήματα, τόσο στην υπουργό Ανάπτυξης. Βάσω Παπανδρέου, όσο και στη διοίκηση της ΔΕΗ.

Στην ανακοίνωσή της η ΓΟΚΕ επισημαίνει ότι τα ληστρικά τιμολόγια των ΔΕΚΟ δεν έχουν πολιτικό χρώμα, αφού οι πολίτες καταναλωτές που τα πληρώνουν δεν έχουν έκπτωση σε αυτά ανάλογα με την πολιτική τους τοποθέτηση.

Στο ίδιο συνέδριο αποφασίστηκε η προσφυγή στη Δικαιοσύνη, σε πρώτη φάση για τη ρύθμιση των πληρωμών προς τη ΔΕΗ μέχρι την εφαρμογή του νέου τρόπου τιμολόγησης και σε δεύτερη φάση για να αποκατασταθούν οι αδικηθέντες πελάτες της επιχείρησης. Επίσης, αποφασίστηκε η παράσταση στα αρμόδια κοινοτικά όργανα και να απαιτηθεί η άμεση τροποποίηση του νόμου 2251/94 και των σχετικών άρθρων για τη σύσταση του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ