ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ
Υπάρχει ανάγκη αγώνων

Σύσκεψη για την προετοιμασία της απεργίας στους δήμους και τις κοινότητες

Την ανάγκη να αναπτυχθούν αγώνες για την ανατροπή της πολιτικής που εφαρμόζεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση χτυπώντας τον κοινωνικό της χαρακτήρα και τους εργαζόμενους σ' αυτήν, τόνισαν χτες οι συνδικαλιστές που πήραν μέρος στη σύσκεψη που οργάνωσε η διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τη συμμετοχή συλλόγων - μελών της απ' όλη την Ελλάδα.

Στη σύσκεψη που σκοπό είχε την καλύτερη προετοιμασία των απεργιακών κινητοποιήσεων που έχει κηρύξει η ΠΟΕ - ΟΤΑ για τις 27 του Μάρτη και την 1η και 2η του Απρίλη, συμμετείχαν 65 Σύλλογοι από όλη τη χώρα και σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσαν οι συνδικαλιστές, οι εργαζόμενοι στους δήμους είναι αποφασισμένοι να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ - ΟΤΑ Ν. Λαμπρακάκης,μιλώντας κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, χαρακτήρισε αρνητική για τους εργαζόμενους την εισοδηματική πολιτική που εφαρμόζουν τα τελευταία χρόνια όλες οι κυβερνήσεις. Σημείωσε την ανάγκη να εκφραστεί η αντίδραση των εργαζομένων στις ιδιωτικοποιήσεις δημοτικών υπηρεσιών και να διεκδικηθεί η κατάρτιση νέου μισθολογίου, κάλυψης των απωλειών του εισοδήματος και αξιοκρατικές προσλήψεις με βάση τους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας των δήμων για να καλυφθούν οι πάγιες ανάγκες των ΟΤΑ με μονίμους υπαλλήλους.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Δήμο Πειραιά Γ. Γκάτσος,τόνισε ότι οι δήμαρχοι δεν μπορούν να ζητούν αρμοδιότητες από την κεντρική διοίκηση και μετά να τις εκχωρούν σε ιδιώτες. Χαρακτήρισε το Δήμο Πειραιά παράνομο και ανέφερε πως δουλεύουν εκεί 680 ωρομίσθιοι, των οποίων οι συμβάσεις έχουν λήξει εδώ και καιρό.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Θεσσαλονίκης Γ. Μαυρομάτης, χαρακτήρισε τη στάση ορισμένων δημάρχων επικίνδυνη για την Τ Α και επεσήμανε ότι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης χρωστά 8,5 δισ. εργοδοτικές εισφορές στο ΙΚΑ και 2,3 δισ. στο Ταμείο Ασφάλισης των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο ίδιος, μιλώντας στο "Ρ", κατήγγειλε ότι το 1995 από το δήμο δεν αποδόθηκαν στο ΙΚΑ επιπλέον 150 εκατομμύρια από τις ασφαλιστικές εισφορές που έχουν παρακρατηθεί από τους εργαζόμενους, γεγονός που διώκεται ποινικά.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Αθηναίων Ν. Αλεξάκης, χαρακτήρισε "φασιστικό καθεστώς" την κατάσταση που επικρατεί στην πλειοψηφία των ΜΜΕ, που όπως είπε, καλύπτουν το δήμαρχο Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλο και το γεγονός ότι με τις πράξεις του καταχρεώνει το δήμο, για να φτιάξει το πολιτικό του προφίλ. Γνωστοποίησε ότι ο Σύλλογος θα μηνύσει τον αντιδήμαρχοΑγγ. Μοσχονά,που ισχυρίστηκε ότι οι εργαζόμενοι θέλουν τα παρκόμετρα να εκχωρηθούν σε άλλο ιδιώτη. Επιπλέον προειδοποίησε ότι για τις 150 προσλήψεις που έγιναν στο Βρεφοκομείο, ο Σύλλογος θα προσφύγει στο ΑΣΕΠ, επειδή υποκρύπτουν εξαρτημένη σχέση εργασίας, κάτι που αντίκειται στο ν. 2190. Κατήγγειλε επίσης ότι από τους 150 νεοπροσληφθέντες, ήδη 40 μετατάχτηκαν στη διεύθυνση Προσωπικού του δήμου. Μάλιστα ο Γ. Θεμιστοκλής,πρόεδρος του Σωματείου Τεχνικών Υπηρεσιών στη Διεύθυνση Οδοποιίας του δήμου, τόνισε ότι στην Αθήνα επικρατεί "μεγάλο φαγοπότι".

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Δήμο Ιωαννίνων Χρ. Μεντής, επεσήμανε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιδράσουν στη μετατροπή των δήμων σε απλά γραφεία μελετών, ενώ εκ μέρους των εργαζομένων του Δήμου Κερατσινιού ο Χ. Παντελής δήλωσε ότι η Ομοσπονδία πρέπει μαζί με άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις να κινηθεί για να ανατρέψει την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης. Τέλος ο πρόεδρος του Συλλόγου των εργαζομένων στο Δήμο ΖωγράφουΚ. Διαμαντής, τόνισε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να παλέψουν όχι μόνο για τη μη ιδιωτικοποίηση των παρκόμετρων, αλλά για μια αξιοκρατική κοινωνία, για καλύτερη παιδεία και υγεία, για μια συνολική αλλαγή.

ΕΠΑΝΩΜΗ - ΒΑΣΙΛΙΚΑ
Πνίγονται από τα λύματα

Χωρίς αποχετευτικό δίκτυο παραμένει η Επανωμή, με συνέπεια τα βοθρολύματα να χύνονται στα χωράφια! Ο υδροβιότοπος της περιοχής, ένας από τους σημαντικότερους της χώρας μας, ουσιαστικά είναι απροστάτευτος και κινδυνεύει να μετατραπεί σε σκουπιδότοπο. Κι ενώ με βάση την απογραφή του 1991 ο πληθυσμός είναι μόλις 5.500, στην πραγματικότητα αυτός φθάνει το καλοκαίρι τις 150.000 και έτσι δημιουργούνται ανάγκες που είναι αδύνατο να καλύψουν τα κονδύλια που δίνονται με βάση τον πληθυσμό της απογραφής.

Τα παραπάνω στοιχεία αναφέρθηκαν από τον δήμαρχο Επανωμής Απόστολο Οικονομίδη,σε συνάντηση που είχε με κλιμάκιο της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" με επικεφαλής τον νομαρχιακό σύμβουλο, Μιχάλη Σπυριδάκη,που επισκέφθηκε την Επανωμή και τα Βασιλικά. Στη συνάντηση οι παριστάμενοι πρόεδροι του Αγροτικού Συνεταιρισμού και του Συλλόγου Ακτημόνων Επανωμής τόνισαν, επίσης, ότι τα προβλήματα των αγροτών οξύνονται, καθώς οι τιμές των προϊόντων τους πέφτουν και το κόστος ανεβαίνει. Οι ακτήμονες ζητούν τη διανομή των 2.500 στρεμμάτων της Μονής Αγίας Αναστασίας.

Η ανεξέλεγκτη εγκατάσταση βιομηχανικών μονάδων δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην περιοχή των Βασιλικών. Οπως είπαν οι εκπρόσωποι φορέων της Κοινότητας Βασιλικών, μια βιομηχανία επεξεργασίας ψαριών ("Αιγαίον ΕΠΕ") προκαλεί σοβαρές βλάβες στο περιβάλλον, μολύνονται τα υπόγεια νερά, αλλά και σε ένα τμήμα της κοινότητας διαπιστώθηκε πρόσφατα ότι και το πόσιμο νερό είναι ακατάλληλο. Οι κάτοικοι απαιτούν να σταματήσει η διοχέτευση λυμάτων στα ρέματα, τόσο από την παραπάνω βιομηχανία, όσο και από τη χοιροτροφική μονάδα Φαρίνη.

Ο Μιχάλης Σπυριδάκης αναφέρθηκε στη συσσώρευση πολλών και μεγάλων προβλημάτων ως αποτέλεσμα της έλλειψης ενός συνολικού σχεδίου ανάπτυξης του νομού. Διαβεβαίωσε ότι η παράταξη θα φέρει στο Νομαρχιακό Συμβούλιο και τις επιτροπές τα παραπάνω προβλήματα και θα αγωνιστεί με όλες τις δυνάμεις της για να δοθούν λύσεις. Τόνισε, όμως, ότι βασική προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι οι αγώνες και η πίεση από τους ίδιους τους κατοίκους.

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Σε ρόλο μεσάζοντα υπέρ των βιομηχάνων

Κοινές ενέργειες για την "εξασφάλιση της καταλληλότερης εταιρικής σχέσης", προανήγγειλε χτες ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ. Τα κοινοτικά κονδύλια μεταξύ των πρώτων στόχων

Την έναρξη των διαδικασιών για τη μετατροπή και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε παράρτημα του ΣΕΒ, με στόχο την αξιοποίηση από τους βιομηχάνους των κονδυλίων στα οποία έχουν πρόσβαση οι ΟΤΑ, και την αξιοποίηση επίσης των ΟΤΑ για την προώθηση διαφόρων άλλων στόχων των βιομηχάνων, κήρυξε χτες ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ι. Στράτος και ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Δ. Αβραμόπουλος.Στη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου προαναγγέλθηκε η πραγματοποίηση ημερίδας με θέμα "Οι σχέσεις Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οικονομικών εταίρων για την υποστήριξη της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης". Ο δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε γενικώς σε ένα πλαίσιο αρχών για τις σχέσεις ΟΤΑ - βιομηχάνων και απέφυγε συστηματικά να απαντήσει συγκεκριμένα σε ερωτήσεις, για το μέγεθος των κονδυλίων που πρόκειται να "αξιοποιηθούν", ή τα σημεία στα οποία πρόκειται να εκφραστούν συγκεκριμένες κοινές πρωτοβουλίες. Κατέθεσε το γενικό πλαίσιο της πρωτοβουλίας που, όπως είπε, έχει στόχο την "εξασφάλιση της καταλληλότερης εταιρικής σχέσης". Αντίθετα, ο Ι. Στράτος είπε ευθέως ότι ένας από τους στόχους είναι η "αναμόρφωση" του ΠΔ 84/84 που απαγορεύει την εγκατάσταση νέων βιομηχανιών στην Αττική (σ.σ. σ' αυτό χρειάζεται τη συναίνεση των ΟΤΑ), αναφέρθηκε σε κονδύλια που μπορούν να απορροφηθούν από τα περιφερειακά προγράμματα και τα μεγάλα έργα, όπως επίσης και από προγράμματα κατάρτισης. Ο παριστάμενος στη συνέντευξη πρόεδρος της Ενωσης Εμπορικών Συλλόγων, Δ. Καψάλης,κατέθεσε την πίστη του ότι "αυτή η συνεργασία θα είναι ιδιαίτερα επωφελής για όλους". Ο Δ. Αβραμόπουλος απάντησε σχετικά καθαρά μόνο στην ερώτηση για το αν προβλέπεται και η σύσταση κοινών εταιριών ΟΤΑ - βιομηχάνων. Οπως είπε "δεν αποκλείουμε κοινές επιχειρήσεις"...

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Αύριο η απόφαση για τις ιδιωτικοποιήσεις

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους είναι οι εργαζόμενοι της Δημοτικής Επιχείρησης Τουρισμού - Πολιτισμού (ΔΕΤΠΟΛ) του Δήμου Λάρισας, που αντιδρούν στην απόφαση του δημάρχου Χρ. Καφφέ και της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΔΕΤΠΟΛ, να παραχωρηθούν τα 4 δημοτικά αναψυκτήρια σε ιδιώτες και να κλείσει - πριν τελειώσει καν η "σεζόν" - το ψυχαγωγικό - πολιτιστικό κέντρο "Μύλος 1927".

Το σωματείο των εργαζομένων της ΔΕΤΠΟΛ (το οποίο, από την περασμένη Δευτέρα, έχει κηρύξει 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες) διοργάνωσε χτες το απόγευμα, στο κινηματοθέατρο "Γαλαξίας", συναυλία διαμαρτυρίας, στην οποία συμμετείχαν τα μουσικά συγκροτήματα "Οψις", "Μπλουζ Τράκερς" και "Μουσικό Συνεργείο". Αντιπροσωπεία των εργαζομένων επισκέφτηκε το δημαρχείο και συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Γ. Καρακάση,απ' τον οποίο ζήτησε - χωρίς, όμως, το αίτημα να γίνει δεκτό - ν' αποσύρει από την ημερήσια διάταξη της αυριανής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, το θέμα της απόφασης για παραχώρηση των αναψυκτηρίων και του κλεισίματος του "Μύλου 1927", ώστε να δοθεί χρόνος στη διοίκηση της ΔΕΤΠΟΛ να σκεφτεί και ν' ανακαλέσει την απόφαση. Επίσης, το προεδρείο του σωματείου των εργαζομένων της ΔΕΤΠΟΛ, είχε συνάντηση με τα 3 σωματεία του δήμου και ενημέρωσε συνοικιακά συμβούλια, σε μια προσπάθεια συντονισμού του αγώνα.

Για αύριο το πρωί έχει προγραμματιστεί τρίωρη στάση εργασίας στο Δήμο Λάρισας, συγκέντρωση στο αμαξοστάσιο και το απόγευμα της ίδιας μέρας, οι εργαζόμενοι του δήμου θα συγκεντρωθούν έξω από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου θα συζητείται το επίμαχο θέμα.

Με ανακοίνωσή του το ΝΣ Λάρισας της ΚΝΕ,καλεί το δήμαρχο και τη διοίκηση της ΔΕΤΠΟΛ ν' ανακαλέσουν την απαράδεκτη και προκλητική απόφαση, που κινείται στα πλαίσια της γενικότερης πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων βασικών επιχειρήσεων του δήμου.

Ο "Γύρος της Αθήνας '96"

Ο "Γύρος της Αθήνας '96" που είναι αφιερωμένος στα 100 χρόνια από την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων και διοργανώνεται από τον Οργανισμό Νεολαίας και Αθλησης (ΟΝΑ) του Δήμου Αθηναίων, θα γίνει την Κυριακή 31 του Μάρτη.

Η εκκίνηση θα δοθεί από το Παναθηναϊκό Στάδιο στις 10 το πρωί και μετά από 10 χιλιόμετρα κατά μήκος των γειτονιών της Αθήνας, ο τερματισμός θα γίνει στο χώρο του Ζαππείου. Εγγραφές για όσους θέλουν να πάρουν μέρος γίνονται, στο κτίριο της Λιοσίων 22, στα 7 Δημοτικά Διαμερίσματα και σε όλα τα Αθλητικά και Πολιτιστικά Κέντρα του ΟΝΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ