ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η "ηχώ" του προέδρου...

Ως "ηχώ" του προέδρου της ΓΣΕΕ συμπεριφέρεται η "Ελευθεροτυπία" στο εργατικό της ρεπορτάζ. Μαζί του ξεσπαθώνει κατά της ΕΣΑΚ, μαζί του "προειδοποιεί" στελέχη της παράταξης και μαζί του "ανασαίνει" όταν βρίσκει τρόπους να υπογραφεί η Εθνική Συλλογική Σύμβαση της ντροπής, με την "αύξηση" των 202 δρχ. την ημέρα, παρακάμπτοντας το γενικό γραμματέα και γενικά όσους διαφωνούν με τη μετατροπή των τελεσιγράφων του ΣΕΒ σε "συλλογική" σύμβαση! Λίγη αυτοσυγκράτηση βρε παιδιά! Και λίγη, λιγουλάκι, πολυφωνία!

Αλλωστε, αυτό επιβάλλει και η ταξική πραγματικότητα της χώρας μας. Υπάρχουν οι μεγαλοεργοδότες, με τις απόψεις τους, υπάρχουν όμως και οι εργάτες, με τις δικές τους. Η μήπως, δεν είναι έτσι;

Λίγη τσίπα

Αραγε τι έχει να πει σήμερα ο στυλοβάτης της κυβέρνησης στους αγρότες, ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Ν. Λιόλιος, στους χιλιάδες αγρότες που κατέβηκαν χθες στους δρόμους της Αθήνας;

Μπορεί να τους κοιτάξει στα μάτια; Προχτές είχε αποδυθεί σε εκστρατεία για να υπονομεύσει τη χτεσινή κινητοποίηση και δήλωνε στα ραδιόφωνα ότι "οι αγρότες δε θα κατέβουν στην Αθήνα"!

Βέβαια, δεν περιμένει κανείς τσίπα από συνδικαλιστές που διακρίνονται για τον παχυδερμισμό τους απέναντι στις ανάγκες των αγροτών.

Αγρότες

Αφήσαν το αλέτρι

την αξίνα,

έβαλαν

στο δισάκι τους

την πείνα

και κατεβήκαν

οι κολίγοι

στην Αθήνα!

Κι ήταν παρόντες

Μακεδόνες, Θεσσαλοί,

Πελοποννήσιοι,

όσους η ΓΚΑΤΤ

και η ΕΟΚ

έχει "θερίσει",

και ο μεσάζοντας

αισχρά τους έχει

γδύσει!

Ε, άρχοντες, φωνάξανε

νισάφι,

μονάχα χρέη βγάζει

πλέον το χωράφι,

ακούστε την κραυγή

του κόσμου

της υπαίθρου,

γιατί στις εκλογές

θα ξαπλωθείτε

εντός ...φερέτρου!

Ο οίστρος

Τους πέρασαν γι' αγρότες...

Τους νόμιζαν για αγρότες και τους σταμάτησαν οι αστυνομικοί για έλεγχο. Πρόκειται για τους εργαζόμενους της ΒΟΚΤΑΣ που με πούλμαν κατευθύνονταν χτες προς τα κεντρικά γραφεία της εταιρίας στο Πεδίον του Αρεως, προκειμένου να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα που τους οφείλει ο ιδιοκτήτης. Στο Σταυρό της Αγ. Παρασκευής λοιπόν, συνάντησαν αστυνομικές δυνάμεις που τους υποχρέωσαν να σταματήσουν τα πούλμαν. Οι αστυνομικοί μπήκαν και έκαναν έλεγχο και όταν είδαν ότι δεν πρόκειται για αγρότες (! ) τούς άφησαν να προχωρήσουν. Εκτός, όμως, απ' το "φύλαγμα" των συνόρων της Αθήνας απ' τους "εχθρούς" αγρότες, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν παραταχθεί σε όλους τους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας. Σε τέτοιο σημείο που να θυμίζει στρατοκρατούμενη πόλη. Οσο ξεχειλίζει η οργή και η αγανάκτηση εργαζομένων - αγροτών - μικρομεσαίων... τόσο το "νέο ύφος και ήθος" της κυβέρνησης αναβαθμίζεται επί το αυταρχικότερον.

Λόγια οι επεκτάσεις...

Μπορεί η κυβέρνηση μέσω της "Αττικό Μετρό ΑΕ" να προκήρυξε τη μελέτη για την επέκταση του μετρό της Αθήνας μέχρι το Αιγάλεω, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες συνολικά για τις επεκτάσεις του μετρό δεν υπάρχει ούτε δραχμή! Κανένα κονδύλι δεν είναι εγγεγραμμένο πουθενά για τις επεκτάσεις του μετρό και το μόνο που υπάρχει είναι μια υπόσχεση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ότι το όλο θέμα μπορεί να αντιμετωπιστεί ευνοϊκά, αν και όποτε υπάρξει σχετική αίτηση για δανειοδότηση...

Σύμφωνα όμως με τις ίδιες πληροφορίες, πρόβλημα χρηματοδότησης συνολικού ύψους 150 δισ. δρχ. έχει και το τμήμα του μετρό που ήδη κατασκευάζεται, όπως και άλλα έργα που έχουν ενταχθεί στο Β' Πακέτο Ντελόρ. Το συνολικό ύψος του ελλείμματος φτάνει το 1,2 τρισ. δρχ., αποδεικνύοντας ότι ο προγραμματισμός των έργων - από τις κυβερνήσεις και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ - έγινε στο πόδι, μόνο και μόνο, για να εξυπηρετηθούν τα μεγάλα συμφέροντα.

Ετσι, μάταια προφανώς θα περιμένουν οι κάτοικοι του Περιστεριού, της Ηλιούπολης και της Αγίας Παρασκευής να φτάσει το μετρό στις γειτονιές τους. Τα έργα δε γίνονται γι' αυτούς, αλλά για τους εργολάβους...

Με το λαό ή με τα μονοπώλια;

Πραγματική "διφωνία" προχτές στη Βουλή, στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση, για τη Διακυβερνητική, για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και την αναθεώρησή της δηλαδή. Μόνο, που ήταν δυο φωνές ριζικά διαφορετικές και αντίθετες μεταξύ τους. Από τη μια, οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και της Πολιτικής Ανοιξης, που συμφωνούν με τη Συνθήκη και τις κεντρικές ιδέες για την αναθεώρησή της, καθώς και με το βασικό περιεχόμενο του προγράμματος της δήθεν σύγκλισης. Και από την άλλη, το ΚΚΕ, που διαφωνεί μ' όλα τα προηγούμενα και παλεύει για ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης της χώρας.

Και δεν περιμέναμε, βέβαια, κάτι διαφορετικό. Δύο είναι, πράγματι, οι κεντρικές επιλογές που στέκουν μπροστά στα πολιτικά κόμματα και την ελληνική κοινωνία σήμερα. Η μία είναι ο δρόμος της ολοένα και βαθύτερης πρόσδεσης και ενσωμάτωσης της χώρας στην ΕΕ και τον ιμπεριαλισμό γενικότερα, η ολοένα και μεγαλύτερη εξάρτηση και ξεζούμισμα της χώρας, η ασύδοτη λειτουργία και δράση του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου και όλες όσες πολύμορφες συνέπειες αυτά συνεπάγονται εις βάρος των εργαζόμενων. Κι η άλλη, ο δρόμος της ανάπτυξης της χώρας προς όφελος των εργαζόμενων και όλου του λαού, παρά και ενάντια στις όποιες λογικές μονόδρομου, παρά και ενάντια στις εντολές των καρεκλοκένταυρων εκπροσώπων του πολυεθνικού κεφαλαίου των Βρυξελλών.

Από κει και πέρα, απλώς φανερώνεις τις προτιμήσεις σου και με ποιον είσαι...

Ο μονόδρομος...

Οι αποδείξεις, όμως, για το γεγονός των δύο δρόμων, που στέκονται μπροστά στη χώρα μας σήμερα, δεν έρχονται μόνο από τα κόμματα της Βουλής. Στην ίδια ακριβώς πραγματικότητα υποτάσσεται και ο "ΣΥΝ". Μόνο, που τάσσεται κι αυτός στο πλευρό των οπαδών του μονόδρομου της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Βέβαια, η ηγεσία του "ΣΥΝ" θέλει ένα... διαφορετικό Μάαστριχτ, αναπτυξιακό, κοινωνικό, δημοκρατικό, οικολογικό και πολλά άλλα, ωραία και εύηχα, σύμφωνα με τις προχτεσινές δηλώσεις του προέδρου του.

Φαίνεται πως... ξεφεύγει του Ν. Κωνσταντόπουλου η πραγματική σχέση που έχει η Συνθήκη του Μάαστριχτ, και μάλιστα οι θεμελιακές της αρχές, με την ανάπτυξη, τη δημοκρατία, την οικολογία κτλ. Προφανώς, περιμένει από τον Κολ, τον Σιράκ και τον Μέιτζορ, όπως και τους εταίρους τους σοσιαλδημοκράτες, όταν με τη σειρά τους πάρουν τα ηνία των χωρών τους, να κάνουν πράξη τις... προσδοκίες του. Και μέχρι τότε, άσε τους αγρότες να φωνάζουν, την ανεργία να φουντώνει και τη χώρα να βυθίζεται στην παραγωγική αποδιάρθρωση και συρρίκνωση. Είπαμε, μονόδρομος είναι αυτός, δεν είναι παίξε - γέλασε...

ΥΓ. Μα καλά, υπάρχουν στ' αλήθεια, λογικοί ψηφοφόροι του "ΣΥΝ" που να πιστεύουν ότι μπορεί να πάνε δίπλα δίπλα οι ανάγκες των εργαζόμενων και της κοινωνίας με τις ακόρεστες και ασύδοτες ορέξεις των πολυεθνικών; Τόσες δεκαετίες καπιταλισμού στη χώρα μας και σε τόσες ακόμη χώρες δεν τους έχει πείσει για το ακριβώς αντίθετο;

Ξεχωρίζουν τους δημαγωγούς

Η αδιάλλακτη εμφάνιση του Κ. Σημίτη απέναντι στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, που προκάλεσε έκπληξη ακόμα και στους πλέον "σκληρούς" του ΠΑΣΟΚ, που εκλιπαρούσαν για κάποιες, έστω γενικόλογες, υποσχέσεις, έδωσε την ευκαιρία στον Μ. Εβερτ να δημαγωγήσει εκ του ασφαλούς. Ο πρόεδρος της ΝΔ επιχείρησε, δηλαδή, στα πλαίσια του δικομματικού εμπαιγμού, να πλασάρει ένα φιλοαγροτικό προσωπείο, με γενικόλογες διαπιστώσεις και επισημάνσεις.

Στο διά ταύτα ο Μ. Εβερτ πρότεινε... συζήτηση στη Βουλή πάνω στην πρόταση νόμου που έχει καταθέσει το κόμμα του. Η κοροϊδία είναι ότι δεν είναι η πρώτη φορά που κάνει ανάλογη... πρόταση εξόδου από την κρίση ο Μ. Εβερτ. Μέχρι σήμερα τουλάχιστον πέντε - έξι φορές έχει επαναλάβει την ίδια πρόταση, κάθε φορά δηλαδή που οι αγρότες κατεβαίνουν στους δρόμους.

Ομως, ας μην τρέφει ψευδαισθήσεις ο Μ. Εβερτ. Οι αγρότες βλέπουν στους δρόμους ποιοι είναι πλάι τους και ποιοι απέναντί τους. Ξεχωρίζουν τους δημαγωγούς και τους φίλους τους, όπως τα πρόβατα από τα κατσίκια.

Η... τύχη

Προσλήψεις 46.000 εποχικών υπαλλήλων αποφάσισε να κάνει το δημόσιο και δεδομένου ότι οι αιτήσεις θα είναι πολλαπλάσιες από τις προσφερόμενες θέσεις, μια εφημερίδα είχε στο σχετικό ρεπορτάζ τον τίτλο "Κληρώνει για τους τυχερούς".

Θλιβερό, στ' αλήθεια, να χρειάζεται κάποιος τύχη κι άλλη... τύχη, για να βρει ένα μίζερο μεροκάματο, αλλά θλιβερότερο είναι ότι, έστω και με τη μέθοδο της λοταρίας, αυτοί που θα καταλάβουν τις θέσεις δε θα είναι οι "τυχεροί". Διότι από παλιά είναι γνωστό ότι σ' αυτές τις περιπτώσεις το να έχεις την εύνοια της θεάς τύχης δε λέει και πολλά πράγματα. Αν έχεις καμιά... βεβαίωση κλαδικής ή κανένα μπιλιέτο κυβερνητικού βουλευτή είσαι πιο σίγουρος!

Τα κατσίκια και το κουτόχορτο

Δεν υπάρχει μυστική συμφωνία γύρω από το καθεστώς που επικρατεί στην Ιμια, λέει και ξαναλέει η κυβέρνηση. Και είναι αλήθεια. Η όποια συμφωνία υπάρχει είναι ολοφάνερη. Είναι μια "συμφωνία" - υποταγή στους ιμπεριαλιστές και κύρια τους Αμερικανούς, που, υποθάλποντας την τουρκική προκλητικότητα, επιθυμούν να διαμορφώσουν ένα νέο καθεστώς στο Αιγαίο. Ενα καθεστώς, που θα εξυπηρετεί την "εύρυθμη λειτουργία" του ΝΑΤΟ. Μια "εύρυθμη λειτουργία", η οποία συνεπάγεται περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας.

Σ' αυτή την ολοφάνερη "συμφωνία" έχει προχωρήσει η κυβέρνηση. Ας σταματήσει, λοιπόν, όλα εκείνα τα περί πολιτικής "προστασίας του εθνικού συμφέροντος", που, δήθεν, ασκεί και τα οποία καταλήγουν στο να τοποθετείται περί του ποιος - οι Ελληνες ή οι Τούρκοι - ταϊζει τα κατσίκια στην Ιμια, όπως έκανε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος... Η ίδια, ταυτόχρονα, μπορεί να συνεχίζει τις γελοιότητες και να αναζητά τις αποδείξεις της "εθνικοανεξαρτησιακής" πολιτικής της σε θέματα όπως "ποιος ταϊζει τα κατσίκια". Ομως, ως εδώ και μη παρέκει στην πρακτική της να "ταϊζει" κουτόχορτο τον ελληνικό λαό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ