ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εκλέχτηκε το νέο ΔΣ της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, μετά

Εκλέχτηκε το νέο ΔΣ της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων,μετά τις αρχαιρεσίες της την 1/3. Το νέο ΔΣ είναι: Κώστας Ασημακόπουλος (πρόεδρος), Κωστής Λειβαδέας (αντιπρόεδρος), Γιώργης Χριστοφιλάκης (γενικός γραμματέας), Μέλπω Ζαρόκωστα (ταμίας) και μέλη: Πέτρος Γεωργιόπουλος, Περικλής Κοροβέσης, Γιώργος Λαζαρίδης, Γιώργος Παπακυριάκης και Γιώργος Χασάπογλου.

Ο "902" αναπτερώνεται με το '21

Τη Δευτέρα εγκαινιάζεται, με αφιέρωμα στην Επανάσταση του '21, το νέο πρόγραμμα του ραδιοφωνικού "902"

Μ' ένα νέο πρόγραμμα αρχίζει τη δική του "άνοιξη" ο "902 Αριστερά στα FM".Η πρεμιέρα του νέου προγράμματος θα γίνει τη Δευτέρα 25 του Μάρτη. Μια μέρα εθνικής γιορτής για μια μεγάλη επανάσταση του ελληνικού λαού. Ο "902", ξεπερνώντας σιγά σιγά τις μεγάλες δυσκολίες του, μετά την καταστροφή των εγκαταστάσεών του από την πλημμύρα το 1994, ξαναστήνεται χάρη στο μόχθο και την προσφορά των ανθρώπων που τον πλαισιώνουν. Μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα "πειραματικών" εκπομπών, λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπιζε, ο "902" παλεύει και ξαναβρίσκει την κανονική του ροή, "ανοίγοντας" τους δρόμους της άλλης "φωνής" στα ερτζιανά. Της "φωνής" που αγκαλιάζει τα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους και υπερασπίζεται τον αγώνα για τα δίκια τους. Η πρώτη μέρα του νέου προγράμματος δεν μπορεί παρά να είναι αφιερωμένη στη μέρα της εθνικής επετείου. Ενα πρόγραμμα που αξίζει να το παρακολουθήσετε.

Μουσείο Οργάνων στη Θεσσαλονίκη

Συνήλθε (για πρώτη φορά) το Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσείου Αρχαίων Ελληνικών, Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μουσικών Οργάνων,που ιδρύει η Τράπεζα Μακεδονίας - Θράκης στη Θεσσαλονίκη,με τη συνεργασία του μουσικοσυνθέτη, Χριστόδουλου Χάλαρη.Το συμβούλιο αποφάσισε την παραγωγή δύο εκπαιδευτικών προγραμμάτων, εισαγωγικών στην ιστορία της ελληνικής μουσικής, τα οποία θα απευθύνονται σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Επίσης, τη δημιουργία δανειστικής οργανοθήκης και την οργάνωση χώρων άσκησης στα προτεινόμενα μουσικά όργανα. Την οργάνωση 40 ωριαίων τηλεοπτικών εκπομπών, ετησίως, που θα απορρέουν από τις μουσικές δραστηριότητες του Μουσείου. Ακόμα θα προσφέρεται στους Θεσσαλονικείς η δυνατότητα να απολαμβάνουν στο χώρο του Μουσείου θαυμάσια έργα κοσμικής βυζαντινής μουσικής, που γράφτηκαν από τον 9ο μέχρι και 15ο αιώνα.

Να σημειωθεί ότι το Μουσείο θα στεγαστεί στα αποκαταστημένα κτίρια της Τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης,στον οδό Κατούνη, δίπλα στο Χρηματιστηριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Αθλητικό "Πνεύμα και Σώμα"

Η έκθεση "Πνεύμα και Σώμα" του υπουργείου Πολιτισμού, η οποία είχε ξαναπαρουσιαστεί στην ΑΘήνα το 1989, αποτελεί την ελληνική πολιτιστική πρόταση στις εκδηλώσεις της Ατλάντα για τα 100 χρόνια από την αναβίωση του Ολυμπιακών Αγώνων.

Η έκθεση, που ανοίγει τις πύλες της στο Ζάππειο, στις 25 του Μάρτη,και θα διαρκέσει μέχρι 8 του Απρίλη,αποτελείται από τρεις ενότητες.

Η πρώτη αναφέρεται στην αρχαιότητα με πιστά αντίγραφα γλυπτών. Η δεύτερη παρουσιάζει με μακέτες, αναπαραστάσεις και γιγαντοαφίσες την Αθήνα του τέλους του 19ου αιώνα, όταν έγιναν οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες. Η τρίτη ενότητα αφορά στη σύγχρονη τεχνολογία.

Αμέσως μετά το Ζάππειο, θα παρουσιαστεί στη Λωζάνη της Ελβετίας,ενώ από 15 του Ιούνη ως 10 του Σεπτέμβρη θα παρουσιάζεται στο Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας της Ατλάντα.

Στη διοργάνωση της έκθεσης συμβάλλουν το Ελληνικό Λογοτεχνικό Ιστορικό Αρχείο, η Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων, ο Δήμος Αθηναίων, ο ΕΟΤ και το Μουσείο Βορρέ.

Για παιδιά και νέους

"Θα πρέπει να προσπαθείτε ώστε με το κλείσιμο του βιβλίου το παιδί να αισθάνεται μιαν ανάταση", έλεγε η συγγραφέας Ιωάννα Μπουκουβάλα - Αναγνώστου στους συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας. Με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων της "Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς",που η ίδια ίδρυσε, από τις εκδόσεις "Αγκυρα" κυκλοφορούν δύο μυθιστορήματά της για παιδιά και νέους. Πρόκειται για τα βιβλία "Τα Προσφυγόπουλα" και "Πέντε παιδιά κι ένα ...βουνό",που θα παρουσιαστούν σε ειδική εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (αίθουσα Τρίτση), την Τετάρτη (27/3), στις 12 το μεσημέρι. Για το έργο της Ι. Μπουκουβάλα - Αναγνώστου θα μιλήσει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μ. Μ. Μερακλής,ενώ στη ζωή της θα αναφερθούν οι Χρ. Τουρνάκη - Ζέρβα και Π. Μηλιώρη.Στην ίδια εκδήλωση θα παρουσιαστεί και το βιβλίο του Ι. Δ. Ιωαννίδη "Χαμένη συνέχεια",που έχει σχέση με "Τα Προσφυγόπουλα".

@ Ο Καραγκιόζης ζωντανεύει στο Μοσχάτο κάθε Κυριακή. Αύριο, στις 11.
  • Ο Καραγκιόζης ζωντανεύει στο Μοσχάτο κάθε Κυριακή. Αύριο, στις 11.30 πμ, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Μοσχάτου (πλ. Μεταμορφώσεως) ο θίασος Αθανασίου θα δώσει παράσταση Καραγκιόζη με το έργο "Ο καπετάν Απέθαντος". Την παράσταση έχει επιμεληθεί ο δάσκαλος καραγκιοζοπαίκτης Γ. Χαρίδημος και συνοδεύεται από ζωντανή μουσική λαϊκών οργανοπαικτών.
Γιορταστική συναυλία

Με τη συναυλία της "Εθνικής Παλιγγενεσίας", που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στη Λυρική Σκηνή, εγκαινιάζεται το πρόγραμμα εκδηλώσεων, που καθιερώνει από φέτος η Νομαρχία Αθηνών για το γιορτασμό της 25 του Μάρτη σε συνεργασία με την ΕΡΤ.

Υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Μιλτιάδη Καρύδη,η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με έργα εμπνευσμένα από την ελληνική αρχαιότητα. Θα ακουστούν τα έργα "Ιφιγένεια εν Αυλίδι" του Κρ. Γκλουκ, "Πέντε ελληνικοί αρχαϊκοί χοροί" του Βασ. Τενίδη και "Οιδίπους Τύραννος" του Ιγκ. Στραβίνσκι. Κείμενα του Ζαν Κοκτό θα διαβάσει ο ηθοποιός Νικήτας Τσακίρογλου.Συμμετέχουν οι Χορωδίες της ΕΡΤ,υπό τη διεύθυνση του Αντώνη Κοντογεωργίου,και του Δήμου Βύρωνα, σε διεύθυνση του Γιώργου Αρβανίτη.Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

"Σταγόνες" της "Στιγμής"

Ο θίασος "Στιγμή",μια νέα θεατρική ομάδα, θα κάνει την πρώτη του εμφάνιση τον Απρίλη στο "Θέατρο των Καιρών" (Τσέλιου 10, Αμπελόκηποι), με το έργο του Φασμπίντερ "Σταγόνες πάνω στην καυτή πέτρα",σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε.Πρόκειται για ένα τολμηρό νεανικό έργο του αιρετικού Γερμανού δημιουργού και σκηνοθέτη, που βρέθηκε στα χειρόγραφά του μετά το θάνατό του. Αφηγείται μια απλή ιστορία: Δύο άνθρωποι γνωρίζονται, αγαπιούνται και χωρίζουν. Η αμοιβαιότητα των αισθημάτων κλονίζεται από τα καθημερινά προβλήματα. Οι άνθρωποι αλλάζουν, σκληραίνουν, πολεμούν τη συναισθηματική εξάρτηση σαν να είναι αρρώστια, παλεύουν για την "εξουσία" στη δυαδική σχέση, αλληλοπληγώνονται και χρησιμοποιούν όλα τα μέσα για να είναι οι νικητές.

Η μετάφραση είναι του Ιάκωβου Δρόσου,η σκηνοθεσία του Γιάννη Αναστασάκη,τα σκηνικά - κοστούμια των Κέλλυς Βρεττού και Γιάννη Πετρή και η μουσική των Σωτήρη Δεμπόνου και Αντώνη Λιβιεράτου.Παίζουν: Τάκης Μόσχος, Κώστας Καζανάς, Μαρία Τσίμα, Ανατολή Αθανασιάδου.

Στο "Σπίτι της Κύπρου", την ερχόμενη Τρίτη (8.30μμ) θα γίνει ομιλία τη

Στο "Σπίτι της Κύπρου", την ερχόμενη Τρίτη (8.30μμ), θα γίνει ομιλία της συγγραφέα Ελένης Βοϊσκου,με θέμα "Κύπριοι αγωνιστές στο Εικοσιένα". Κείμενα θα διαβάσει η Αννα Φόνσου.

Συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου

Η επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κλαίρης Αγγελίδου,στον Ελληνα ομόλογό της, Σταύρο Μπένο,έφερε τα πρώτα πολιτιστικά αποτελέσματα:

Συγκεκριμένα, από τέλη Οκτώβρη έως αρχές Νοέμβρη 1996 θα γίνουν: Εκθεση βιβλίου πλαισιωμένη από παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, έκθεση φωτογραφίας των Μελετζή - Μπαλάφα - Τλούπα, κοντά στην πράσινη γραμμή στη Λευκωσία, βδομάδα ελληνικού κινηματογράφου και συναυλία κρατικής ορχήστρας.

Το ΥΠΠΟ θα χρηματοδοτήσει ως ελληνική συμμετοχή στα "Κύπρια '96" (προσεχής Σεπτέμβρης), το θέαμα του Λάμπρου Λιάβα "Από τις άκρες του ελληνισμού" και θα επιχορηγήσει το Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου με 20 εκατ. αντί των 4 εκατ. μέχρι τώρα, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των παραστάσεων του ΘΟΚ στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, οι δύο υπουργοί συζήτησαν τη δυνατότητα διοργάνωσης στο εξωτερικό κοινής έκθεσης εικαστικών.Να σημειωθεί ότι ο Σταύρος Μπένος θα επισκεφθεί την Κύπρο τον Οκτώβρη, με την ευκαιρία των εκδηλώσεων που θα διοργανώσει το ΥΠΠΟ στο νησί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ