ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΚΕΝΗ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Εκλεισε ένας χρόνος από το θάνατο του ΔΗΜΗΤΡΗ ΛΟΓΑΡΑ.Γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1918. Σε ηλικία 17 χρόνων έμεινε ορφανός από πατέρα και, σαν ο μεγαλύτερος αδελφός, επωμίστηκε τις ευθύνες της πολυμελούς οικογένειάς του. Ετσι στάθηκε σαν πατέρας στα μικρότερα αδέρφια του και ήταν εκείνος που τα μύησε στα ιδανικά του κομμουνισμού.

Στην Κατοχή ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του ΕΑΜ Ζακύνθου και ως στέλεχος της Περιφερειακής Επιτροπής Ζακύνθου έκανε πολιτική και οργανωτική δουλιά στην πόλη. Οταν άρχισαν να τον καταζητούν οι Γερμανοί, πήρε εντολή από το ΚΚΕ να ανέβει στο βουνό και να οργανώσει με άλλους το αντάρτικο. Ηταν απ' τους πρώτους αντάρτες στο νησί.

Στο τέλος του 1944 συνελήφθη και έμεινε περίπου 10 χρόνια φυλακή. Μα και από τη φυλακή συνέχισε τον αγώνα του, συμμετέχοντας στην ομάδα συμβίωσης της φυλακής, αλλά και ανεβάζοντας καθημερινά και με κάθε τρόπο το μορφωτικό του επίπεδο. Αποφυλακίστηκε στο τέλος του 1954 και συνέχισε τον αγώνα για τα ιδανικά του ως μέλος και στέλεχος του ΚΚΕ και της ΕΔΑ.

Το 1967 τον συνέλαβε ξανά η Χούντα και έκανε εξορία στη Γυάρο και το Λακκί της Λέρου, απ' όπου και αφέθηκε ελεύθερος το 1970 ως άρρωστος.

Οι ιδέες του κομμουνισμού ήταν έργο της ζωής του τόσο κατά τη διάρκεια της Χούντας, όσο και μετά, σε κάθε πόστο που τον είχε ανάγκη το ΚΚΕ με τη ζέση εφήβου.

Αν και ζούσε τόσα χρόνια μακριά απ' το νησί του δεν έπαψε να το πονά και πρόσφερε για πολλά χρόνια τις υπηρεσίες του στην Ενωση Ζακυνθίων της Αθήνας, όπου, χρόνια πρόεδρός της, την έκανε οργάνωση μαζική όλων των Ζακυνθίων της πρωτεύουσας, παρουσιάζοντας σοβαρό πολιτιστικό και κοινωνικό έργο.

Μέχρι την τελευταία ημέρα της ζωής του ανησυχούσε για τα προβλήματα των συνταξιούχων, των αντιστασιακών (όπου και χρημάτισε πρόεδρος της τοπικής οργάνωσής τους στο Χαλάνδρι), για ό,τι συνέβαινε στο Κόμμα, στην Ελλάδα και τον κόσμο.

Αντί για μνημόσυνο η σύζυγος, Παρασκευή, και τα παιδιά του Ελένη και Σταύρος προσφέρουν στο ΚΚΕ 100.000 δρχ.

* * *

Στη μνήμη του αγωνιστή ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΑΠΑΔΟΥΛΗ,στελέχους της ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, ο αδελφός του Μήτσος Παπαδούλης πρόσφερε, μέσω της ΝΕ Μαγνησίας 100.000 δρχ. για το 15ο Συνέδριο.

* * *

ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ

Αύριο, Κυριακή 24 Μάρτη, στις 11.30 π.μ. στο Νεκροταφείο Μεταμόρφωσης (Κουκουβάουνες), γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΠΑΝΤΑΖΗ ΑΣΠΡΟΓΕΡΑΚΑ, μέλους του ΚΚΕ και γραμματέα της Επιτροπής Ετεροδημοτών Λευκάδας του ΚΚΕ.

Η σύζυγός του Μαρία, η κόρη του Αντριάν.

* * *

ΚΗΔΕΙΑ

Πέθανε στις 21 Μάρτη 1996, σε ηλικία 82 χρόνων, ο παλαίμαχος αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Χαρ. ΧΡΟΝΗΣ

Η κηδεία του θα γίνει σήμερα Σάββατο 23 Μάρτη στις 12 το μεσημέρι στο Νεκροταφείο της Καισαριανής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ