ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Απεργιακή απάντηση στην κυβερνητική "αμνησία"

Στάση εργασίας και συγκέντρωση αύριο έξω από το υπουργείο Εργασίας πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι δε σέβεται ούτε την υπογραφή της

Σε 2ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας προχωρούν αύριο, Πέμπτη, οι άνεργοι και εργαζόμενοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης.Στις 12 το μεσημέρι θα γίνει παύση εργασιών και με πούλμαν που θα ξεκινήσουν από τους χώρους δουλιάς οι εργαζόμενοι και άνεργοι θα κατευθυνθούν στο υπουργείο Εργασίας, απαιτώντας από τον υπουργό να κάνει πράξη τις υποσχέσεις που είχε δώσει πριν δυο μήνες στους εκπροσώπους των εργαζομένων.

"Πέρασαν πέντε μήνες - τονίζεται στην ανακοίνωση των σωματείων - και παρά τις συνεχείς πιέσεις μας, η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει μόνο ένα δυο ημίμετρα. Ούτε καν την υπογραφή τους σέβονται, δέσμιοι και εξαρτημένοι από τα μεγάλα συμφέροντα (Γερμανίας, Ολλανδίας, Αγγλίας), λυμαίνονται τον κλάδο της ναυπηγικής βιομηχανίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και η σημερινή, αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις τρώνε τις καρπαζιές και λένε και "ευχαριστώ"! Αυτή η πολιτική που οδηγεί στη διάλυση και την ανεργία, δεν περνάει!".

Οι άνεργοι και εργαζόμενοι της Ζώνης διεκδικούν: Τη σφράγιση άμεσα των βιβλιαρίων ασθενείας όλων των ανέργων του χώρου. Να ψηφιστεί από τη Βουλή η πρόταση για προσυνταξιοδοτικό καθεστώς στη Ζώνη. Να αποδεχτεί το υπουργείο Εργασίας την έκδοση επαγγελματικής ταυτότητας και να ληφθούν όλα τα μέτρα για να πάψει η παράνομη απασχόληση μέσω των ναυτιλιακών εταιριών. Να υλοποιηθεί το επενδυτικό πρόγραμμα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Να προχωρήσει άμεσα η εκκαθάριση του μητρώου των εργοδοτών. Να δημιουργηθεί η Αυτοτελής Διεύθυνση Ζώνης στα πλαίσια του ΟΛΠ. Στα πλαίσια μιας κλαδικής ναυτιλιακής - ναυπηγικής πολιτικής, να υπάρξει φροντίδα για την προσέλκυση εργασιών στη Ζώνη! Εχει ακόμα ευθύνη η κυβέρνηση, στα πλαίσια της απόφασης για 35ετή παραμονή και λειτουργία της Ζώνης, να αντιμετωπίσει και την εγκατάσταση κατάλληλων δεξαμενών. Τέλος, να δοθεί ενόψει του Πάσχα έκτακτο επίδομα 150.00 δραχμές για όλους τους ανέργους.

Προβλήματα με την ανανέωση των βιβλιαρίων

Τη μη ανανέωση, κανονικά, των βιβλιαρίων ασθενείας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλη τη διάρκεια του έτους 1996 από το ΙΚΑ Περάματος, κοινοποιεί με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά προς τον διοικητή του ΙΚΑ κ. Σολωμό,ύστερα από διαμαρτυρίες εργαζομένων της Ζώνης. Στο σύνολο των εργαζομένων της περιοχής του Περάματος, οι οποίοι έχουν κάτω από 70 ημερομίσθια το 1995, η προϊσταμένη του ΙΚΑ παρέχει ασφάλιση για 2 μήνες, πράγμα το οποίο είναι απαράδεκτο για λόγους ασφάλισης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των εργαζομένων και των οικογενειών τους, αλλά και για ηθικούς και κοινωνικούς λόγους. Το Συνδικάτο Μετάλλου ζητάει από τον διοικητή του ΙΚΑ να απαντήσει ποιος νόμος ή ποιες διατάξεις δίνουν τέτοιο δικαίωμα για ασφάλιση με "δόσεις" και όχι σε ετήσια βάση.

Συνειδητή υπονόμευση του αγώνα στη ΔΕΗ

Η ΕΣΚ - ΔΕΗ καταγγέλλει την πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ για υποχώρηση σε όλα τα μέτωπα

Την πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ για "πυροσβεστική" λειτουργία και υποχώρηση από τα αιτήματα των εργαζομένων της ΔΕΗ,που διεκδικήθηκαν με τις πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις, καταγγέλλει η ΕΣΚ - ΔΕΗ σε ανακοίνωσή της.

Η ΕΣΚ - ΔΕΗ τονίζει ότι για το ασφαλιστικό - που η απαίτηση των εργαζομένων είναι η επαναφορά στο καθεστώς αυτασφάλισης - η ηγεσία της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, παρά την κάθετη άρνηση του υπουργού Εργασίας Ε. Γιαννόπουλου να δεχτεί τα αιτήματά τους, δε συνέχισε τον αγώνα με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, αλλά δέχτηκε την κυβερνητική δέσμευση για σύσταση επιτροπής. Για το νομοσχέδιο "εκσυγχρονισμού των ΔΕΚΟ",η ΕΣΚ - ΔΕΗ καταγγέλλει ότι "ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κορόιδευε συνειδητά και η ηγετική ομάδα το ίδιο συνειδητά αποδέχτηκε την κοροϊδία πως δήθεν το νομοσχέδιο αποσύρθηκε".

Σχετικά με τη συλλογική σύμβαση εργασίας,η παράταξη υπογραμμίζει ότι η ηγετική ομάδα της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ "έκλεισε κακήν κακώς την απεργία με προφορική δέσμευση της διοίκησης για αυξήσεις κάτω από την εισοδηματική πολιτική και κάτω από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας". Σύμφωνα με αυτή τη δέσμευση, η αύξηση θα είναι 8,1% για το 1996 στην ολοκλήρωσή της.

"Είναι πια φανερό ότι οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΑΔ ("ΣΥΝ") δεν έχουν σκοπό να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των εργαζομένων", τονίζει η ΕΣΚ - ΔΕΗ και καλεί τα σωματεία να "αντιδράσουν και να υπερασπίσουν τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων που εκπροσωπούν".

Θεσσαλονίκη

Σε απεργιακά μέτρα προχώρησαν από χτες οι εργαζόμενοι της Περιοχής Ανατολικής Θεσσαλονίκης.Τα απεργιακά μέτρα περιλαμβάνουν σταμάτημα της οδήγησης υπηρεσιακών οχημάτων και ΙΧ από χτες μέχρι και τις 29 του Μάρτη.

Ζητούν την ενίσχυση της Περιοχής με προσωπικό και ιδιαίτερα τεχνικό. Επίσης, να απομακρυνθεί άμεσα η ανάδοχος ΕΝΤΕΧΝΟΣ ΑΕ και ο επιβλέπων μηχανικός της Κ. Παναγιωτίδης,οι οποίοι, όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι, δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα. Να σταματήσουν, τέλος, οι διώξεις από πλευράς περιφερειακού διευθυντή της ΔΕΗ σε βάρος όλων όσοι αντέδρασαν στις ενέργειες της αναδόχου που αναλαμβάνει εργολαβικές εργασίες της επιχείρησης. Μεταξύ αυτών που διώκονται είναι ο μηχανικός της επιχείρησης Π. Ταμουρίδης.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Απολογιστικό συνέδριο σήμερα

ΔΕΣΚΕ: Η ανεργία, το υπ' αριθμόν ΕΝΑ πρόβλημα

Ξεκινάει σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο το ετήσιο απολογιστικό συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας,που διεξάγεται σε μια περίοδο όπου τα προβλήματα των εργαζομένων, αλλά και της περιοχής οξύνονται, ενώ η ανεργία στο Θριάσιο παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις.

Σαν το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα χαρακτηρίζει - σε ανακοίνωσή της - η "Δημοκρατική Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση Εργαζομένων" την ανεργία στην περιοχή, που οξύνεται ακόμα περισσότερο μετά τις 200 απολύσεις στην ΠΕΤΡΟΛΑ,την πρόθεση της "Χαλυβουργικής" να κλείσει τμήματα παραγωγής σιδήρου και να πετάξει στο δρόμο 250 εργαζόμενους, καθώς και τη ρευστή κατάσταση στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά.

Η ΔΕΣΚΕ καταγγέλλει την αντεργατική αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που "στο όνομα του εκσυγχρονισμού, προωθεί τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της "Λευκής Βίβλου", για περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων, ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και συνέχιση της μονόπλευρης λιτότητας".

Οπως υπογραμμίζει, η ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος και η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου αντί να αντιταχθούν και να συσπειρώσουν τους εργαζόμενους να αγωνιστούν ενάντια σε αυτή την κατάσταση, συνηγορούν και βάζουν πλάτη να περάσει πιο ανώδυνα και με το λιγότερο κόστος η πολιτική της κυβέρνησης. Ετσι - σημειώνει - έκρινε θετική την Εθνική Συλλογική Σύμβαση που συμφώνησε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, με αυξήσεις - κοροϊδία 200 δρχ. τη μέρα.

Κόντρα στη λογική του διαλόγου για το διάλογο, η ΔΕΣΚΕ πιστεύει ότι μόνο αγωνιστικά μπορούν να αντιμετωπιστούν τα χρόνια προβλήματα των εργαζομένων και σε αυτήν την κατεύθυνση καλεί τους εργαζόμενους και τα πρωτοβάθμια σωματεία να ξεπεράσουν την όποια αδράνεια και να συντονίσουν τον αγώνα τους και με τα άλλα στρώματα της κοινωνίας.

Ψηφίζουν οι εργαζόμενοι της Εμπορικής

Η "Νέα Συνδικαλιστική Κίνηση" καλεί τους εργαζόμενους να ενισχύσουν τον ταξικό προσανατολισμό του συλλόγου

Αρχίζουν σήμερα και θα ολοκληρωθούν στις 29 του Μάρτη οι εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης του Συλλόγου Υπαλλήλων της Εμπορικής Τράπεζας και η "Νέα Συνδικαλιστική Κίνηση" καλεί τους εργαζόμενους να τη στηρίξουν για ενίσχυση του ταξικού προσανατολισμού του συλλόγου.

"Στο σύλλογό μας, η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου έδειξε ανεπίτρεπτη ανοχή και με τον τρόπο της στήριζε τις εργοδοτικές - κυβερνητικές λογικές και πολιτικές, καταδικάζοντας το σύλλογό μας σε πλήρη σιωπή, αδράνεια και απραξία", υπογραμμίζει η κίνηση στην ανακοίνωσή της, με την οποία παρουσιάζει τις βασικές προτάσεις της.

Στα εισοδηματικά προτείνει αυξήσεις 20%,εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου σε όλες τις τράπεζες και για όλους τους εργαζόμενους, πλήρη αναγνώριση προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα. Για την ασφάλιση προτείνει κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, βελτίωση των παροχών στον κλάδο υγείας και στον κλάδο πρόνοιας του ΤΑΠΕΤΕ.

Επίσης, η κίνηση υπερασπίζεται τη σταθερή και μόνιμη απασχόληση και τη θεσμοθέτηση του 35ωρου, ενώ υπογραμμίζει την ανάγκη απόκρουσης των ιδιωτικοποιήσεων ανεξάρτητα από μορφές και τύπους.

Μπαράζ απολύσεων στις "Γενικές Αποθήκες"

Συνάντηση με τον διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Τ. Καραντζά έχει ζητήσει η ΟΤΟΕ για να συζητηθεί το "πάγωμα" των απολύσεων από τη θυγατρική της επιχείρηση "Γενικές Αποθήκες". Μέχρι τώρα έχουν απολυθεί 28 εργαζόμενοι, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της διοίκησης της εταιρίας.

Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι ενώ γίνονται απολύσεις, την ίδια στιγμή δημιουργούνται νέες υψηλόμισθες θέσεις εργασίας και αποφασίζονται προαγωγές προσωπικού με μεγάλο οικονομικό κόστος!

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση διευθυντή, ο οποίος - όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι - ζήτησε απαλλαγή λόγω κόπωσης από τα διευθυντικά του καθήκοντα και λίγο αργότερα τοποθετήθηκε ως διευθυντής σε μια από τις νέες θέσεις που δημιουργήθηκαν.

Οπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Απολυμένων Εργαζομένων,η εταιρία επικαλείται την άσχημη οικονομική της κατάσταση για τις απολύσεις "και ενώ συντηρείται με δάνεια από την Εθνική Τράπεζα, προχωράει σε διάφορες συμφωνίες με υπεργολάβους αρκετών εκατομμυρίων δραχμών".

Από κινητοποίηση των εργαζομένων και των ανέργων της Ζώνης το περασμένο φθινόπωρο



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ