ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Κέρδη με το "τσουβάλι", αυξήσεις με το "βελόνι"

Διπλασιάστηκαν τα τραπεζικά κέρδη την τελευταία τριετία. Τουλάχιστον 31,4% η αύξηση των κερδών πέρσι. Σήμερα η τρίτη συνάντηση για τη σύμβαση των τραπεζοϋπαλλήλων

Με αστρονομικούς ρυθμούς αυξάνονται πλέον τα καθαρά κέρδη των τραπεζών. Πέρσι τα κέρδη της Κτηματικής αυξήθηκαν κατά 202%, ενώ τα κέρδη της Γενικής Τράπεζας αυξήθηκαν την τελευταία τριετία κατά 521%. Αυτά είναι μερικά από τα ενδεικτικά αποτελέσματα της πλήρους απελευθέρωσης του πιστωτικού συστήματος και από την πολιτική ανάδειξης των τραπεζών σε ιδρύματα προκλητικής κερδοσκοπίας και αισχοκέρδειας σε βάρος εκατομμυρίων μικροαποταμιευτών, των εργαζόμενων και της ανάπτυξης της χώρας. Σύμφωνα με τους ισολογισμούς 15 τραπεζών, που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η διοίκηση της ΟΤΟΕ, το σύνολο των καθαρών και επίσημων κερδών τους αυξήθηκε πέρσι κατά 31,4%, ενώ οι ίδιες τράπεζες διπλασίασαν το 1995 τα κέρδη τους σε σχέση με το 1993. Τα σχετικά στοιχεία που προκύπτουν από τους τραπεζικούς ισολογισμούς δίνονται στο σχετικό πίνακα που δημοσιεύει σήμερα ο "Ρ".

Η εκμετάλλευση των εργαζομένων στις τράπεζες και η συστηματική μείωση των πραγματικών αποδοχών τους είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους το σύνολο των τραπεζών θησαυρίζουν και στη χώρα μας. Στη χειρότερη περίπτωση, για φέτος οι τράπεζες θα εμφανίσουν καθαρά κέρδη αυξημένα κατά 25% σε σχέση με πέρσι, ποσοστό που αναμένεται να είναι κατά πολύ μεγαλύτερο για την επόμενη χρονιά, αφού είναι γνωστό ότι στο δεύτερο εξάμηνο του περσινού χρόνου οι τράπεζες επέκτειναν τις δραστηριότητές τους και σε νέους ιδιαίτερα κερδοφόρους τομείς "παροχής υπηρεσιών". Πρόκειται για υπηρεσίες, που στην πραγματικότητα σχεδόν υπό τοκογλυφικούς όρους προσφέρεται μια ποικιλία χρηματοδοτήσεων, η οποία στην πραγματικότητα αξιοποιείται σαν νέα μορφή αφαίμαξης εισοδημάτων από τους μισθωτούς και άλλους εργαζόμενους.

Πάντως, σύμφωνα με στοιχεία της ΟΤΟΕ, την εξαετία 1989 - 1994, περίοδο κατά την οποία η κερδοφορία των τραπεζών σημείωσε αλλεπάλληλα ρεκόρ, οι δαπάνες προσωπικού αυξήθηκαν μόνο κατά 3,46%,ενώ τα καθαρά κέρδη των τραπεζών κατά 212,07%,σε σταθερές τιμές! Επίσης τα καθαρά κέρδη ανά υπάλληλο αυξήθηκαν κατά 189,41%, ενώ η μέση δαπάνη ανά υπάλληλο μειώθηκε κατά 4,05%,δείχνοντας ότι η παραγωγικότητα των τραπεζοϋπαλλήλων αυξάνεται όλο και περισσότερο.

Στην προηγούμενη συνάντηση, οι εκπρόσωποι των τραπεζών είχαν προτείνει μόλις 3%+3,5% αυξήσεις για μονοετή σύμβαση και τη ...βελτιωμένη εκδοχή του 3,5%+3,5% το 1996 και 2% πάνω από τον προσδοκώμενο πληθωρισμό το 1997 για διετή σύμβαση. Αυτές τις προτάσεις, σε συνδυασμό με την απόρριψη βασικών θεσμικών αιτημάτων, όπως το 35ωρο, δεν μπόρεσε να τις δεχτεί ούτε η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ που ζητούσε "αυξήσεις πάνω από 10%",ευθυγραμμισμένη με την κυβερνητική πλειοψηφία της ΓΣΕΕ.

Στη χτεσινή συνέντευξη, ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Δ. Κουσελάς ζήτησε βελτιωμένες προτάσεις από τους εργοδότες στη σημερινή συνάντηση. Προτάσεις, που, έτσι κι αλλιώς, αναμένεται να "βελτιωθούν" προκειμένου να μπει η υπογραφή σε μια σύμβαση, που - όπως η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση - θα κινείται στα όρια της κυβερνητικής εισοδηματικής πολιτικής λιτότητας.

"Η εργοδοσία έχει αποθρασυνθεί από τη σύμβαση ντροπής που θα υπογράψει ο ΣΕΒ με την ΠΑΣΚΕ", σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία της ΕΣΑΚ Τραπεζών,που τονίζει ότι η προκλητική στάση των τραπεζών οφείλεται και στην "ενδοτική στάση της πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ (ΠΑΣΚΕ)".

Η ΕΣΑΚ Τραπεζών απορρίπτει τις προτάσεις των εργοδοτών και προτείνει διεκδίκηση μονοετούς σύμβασης με αυξήσεις που να καλύπτουν πληθωρισμό, ΑΕΠ και απώλειες. Επίσης, προτείνει τη χάραξη αγωνιστικού προγράμματος από το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ και καλεί σε ενίσχυσή της.

Συνέλευση φαρμακεργατών σήμερα

Η Ενωση καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να ενισχύσουν τον αγώνα τους, συμμετέχοντας μαζικά στη συνέλευση και στις αρχαιρεσίες που θα ακολουθήσουν

Σήμερα, στις 4.30 μμ, πραγματοποιείται σε αίθουσα του ΕΚΑ, η εκλογοαπολογιστική Συνέλευση της Ενωσης Εργατοϋπαλλήλων Φαρμακοβιομηχανίας.Θέματα της συνέλευσης είναι: Τα προβλήματα του κλάδου και οι τρόποι αντιμετώπισής τους. Διοικητικός και οικονομικός απολογισμός και εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής, που θα διεξάγει τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης της Ενωσης.

"Μόνο με την ενότητα και τον αγώνα κατακτάμε τα δικαιώματά μας", τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή της η Ενωση, καλώντας τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στη Συνέλευση. Οπως εκτιμά, η Συνέλευση γίνεται σε μια περίοδο δύσκολη, όπου "η αποβιομηχάνιση, το κλείσιμο επιχειρήσεων, οι συγχωνεύσεις, οι απολύσεις είναι στην ημερήσια διάταξη. Οι πολυεθνικές, με την ανοχή των κυβερνήσεων, καθορίζουν την πορεία του κλάδου, με μόνο στόχο την αύξηση των κερδών τους. Κυβέρνηση και εργοδοσία αντιμετωπίζουν το φάρμακο και την υγεία σαν εμπόρευμα".

Η Ενωση επισημαίνει πως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση, με αφορμή την αύξηση του κόστους φαρμακοθεραπείας, "δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με τη δημιουργία της λίστας, αλλά αφαιρούν τη δυνατότητα από τους ασφαλισμένους για φάρμακα σύγχρονα με υψηλό κόστος". Υπογραμμίζει πως η ανακοστολόγηση των φαρμάκων από μηδενική βάση, με βάση τα πραγματικά στοιχεία κόστους, καθώς και η ύπαρξη αυστηρών όρων για τις τιμές των εισαγόμενων, με βάση τις τιμές των πρώτων υλών στη διεθνή αγορά και το επίπεδο ζωής της χώρας, είναι "το ελάχιστο που μπορεί να γίνει για να σταματήσει το κλείσιμο της παραγωγής και η αντικατάσταση των φαρμάκων με εισαγόμενα με πολλαπλάσια τιμή". Επίσης σημειώνει τις ευθύνες της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ για την Εθνική Σύμβαση με αυξήσεις με μέσο όρο 5,7% που "δεν μπορούν να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων και επηρεάζουν αρνητικά την υπογραφή των κλαδικών συμβάσεων".

Καταλήγοντας, τονίζει ότι "σήμερα χρειάζεται με μεγαλύτερη δύναμη να μπούμε μπροστά, να βοηθήσουμε στη μαζικοποίηση του σωματείου, να αντιπαλέψουμε τις επιλογές που στρέφονται ενάντια στα συμφέροντά μας".

Σε ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς καλεί η ΔΑΣ

Στην προβολή ενός γενικόλογου και ασαφούς πλαισίου, ενόψει του γιορτασμού της εργατικής Πρωτομαγιάς, όπου αποσιωπώνται ή υποβαθμίζονται οι ευθύνες του κεφαλαίου, των κυβερνήσεων, αλλά και συγκεκριμένων παρατάξεων που στηρίζουν τις αντεργατικές επιλογές τους, κατέληξε - με ευθύνη της πλειοψηφίας - η ολομέλεια της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου της Αθήνας,κατά τη χτεσινή της συνεδρίαση.

Στο πλαίσιο αυτό, που - όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της - "όλοι συμφωνούν και όλοι διαφωνούν με όλα", η "Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία" διαφώνησε, αρνούμενη να συμβάλει στην αλλοίωση του ταξικού και αγωνιστικού χαρακτήρα της κορυφαίας για την εργατική τάξη μέρας.

Η ΔΑΣ επισήμανε την ανάγκη στην πρωτομαγιάτικη διακήρυξη: Να αναδειχτεί ο ταξικός χαρακτήρας της μέρας. Να καταδικαστούν οι βασικές επιλογές του κεφαλαίου, όπως η "Λευκή Βίβλος", η Συμφωνία του Μάαστριχτ, ο ρόλος του ιμπεριαλισμού του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα Βαλκάνια και η συμμετοχή της χώρας μας στις επιθετικές αυτές πρωτοβουλίες. Να καταγγελθεί η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης, ο αντιλαϊκός προϋπολογισμός, οι ιδιωτικοποιήσεις κρατικών επιχειρήσεων, το πρόγραμμα "σύγκλισης" και η αποβιομηχάνιση της χώρας. Να ασκεί κριτική στην απόφαση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ για την υπογραφή διετούς σύμβασης λιτότητας και να προβάλλει τους βασικούς στόχους πάλης των εργαζομένων, για ουσιαστικές αυξήσεις, για μέτρα ενάντια στην ανεργία, δίκαιη φορολογική μεταρρύθμιση κλπ. Τέλος, να αναφέρεται στους αγώνες της εργατικής τάξης, των αγροτών, των μικρομεσαίων, της νεολαίας και να στέκεται αλληλέγγυα προς αυτούς.

Τέλος, η ΔΑΣ, καταγγέλλοντας την "υποκρισία των άλλων παρατάξεων που επιδίδονται σε μεγάλα λόγια υπέρ των εργατικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων, αλλά την ίδια στιγμή ανερυθρίαστα υποστηρίζουν τις βασικές αντεργατικές επιλογές του κεφαλαίου", καλεί τους εργαζόμενους της Αθήνας να τιμήσουν αγωνιστικά, ταξικά την 1η Μάη, οργανώνοντας εκδηλώσεις στα εργοστάσια και στους τόπους δουλιάς, με περιεχόμενο που να αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη μέρα.

ΞΕΝΙΑ ΛΑΓΟΝΗΣΙΟΥ
"Φουλ" της εγκατάλειψης

Οι συζητήσεις για μετατροπή του ξενοδοχείου σε καζίνο παραλύουν τη λειτουργία του. Σε απόγνωση οι εργαζόμενοι αντιδρούν

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν, αύριο Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι, στον ΕΟΤ οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου "Ξενία Λαγονήσι",καθώς η μονάδα - σύμφωνα με ανακοίνωση του σωματείου - βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση, επικρατεί αβεβαιότητα για το μέλλον της και οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε απόγνωση.

Στην ανακοίνωση του σωματείου, καταγγέλλεται η αδιαφορία των υπευθύνων και τονίζεται: "Εχουμε ζητήσει συνάντηση από τις 8 Φλεβάρη με την υπουργό Ανάπτυξης και με τον γενικό γραμματέα του ΕΟΤ, αλλά δυστυχώς μέχρι τώρα μας έχουν αγνοήσει. Το ΔΣ της επιχείρησης μεταθέτει τις ευθύνες στα πολιτικά πρόσωπα. Η ανακαίνιση, παρά την απόφαση και έγκριση του ΔΣ του ΕΟΤ με τον πρώην γενικό γραμματέα, δεν προχώρησε. Η συζήτηση για παραχώρηση του ξενοδοχείου στην εταιρία ΚΑΖΙΝΟ ΑΘΗΝΩΝ οδήγησε σε πλήρη απραξία τους υπευθύνους, με αποτέλεσμα να μην γίνονται κρατήσεις. Οι πελάτες δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν. Για πρώτη φορά, φέτος το ΔΣ της εταιρίας αποφάσισε να αρχίσει τη λειτουργία της μονάδας στις 20 Μάη".

Ολη αυτή την πολιτική και την απραξία - σημειώνεται στην ανακοίνωση - την πληρώνουν οι εργαζόμενοι, αφού "υπάρχει ο κίνδυνος φέτος να μην συμπληρώσουν ούτε τις 100 μέρες εργασίας, με αποτέλεσμα να μην επιδοτηθούν από τον ΟΑΕΔ, να μην έχουν περίθαλψη και το κυριότερο να μην μπορούν να ζήσουν. Οι εργαζόμενοι έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην παραχώρηση του ξενοδοχείου για ΚΑΖΙΝΟ. Εχουν κάνει προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό του, για τη σωστή λειτουργία του".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ