ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σύγχρονος παρασιτισμός

Το προσέξατε; Μαζί με την "ευκαιρία" που δίνει η κυβέρνηση στους ανυποψίαστους πολίτες να γίνουν "συνεταίροι" στον ΟΤΕ αγοράζοντας μετοχές του Οργανισμού, οι τραπεζίτες έστησαν τις δικές τους παράλληλες δουλιές. Ακόμα κι αν είσαι, λέει, ταπί και δεν έχεις χρήματα να εγγραφείς για υποψήφιος μέτοχος και να πληρώσεις τις μετοχές που θα μπορούσες να πάρεις, η τράπεζά τους να 'ναι καλά. Σου δίνουν στο πι και φι δάνειο και το μόνο που θέλουν από σένα, είναι μια φωτοτυπία ταυτότητας και μια φορολογική ενημερότητα. Εκεί δηλαδή που μέχρι χτες, ακόμα και στην ψάθα ν' άφηνες την τελευταία σου πνοή, δεν επρόκειτο να σου δώσουν ούτε μια δεκάρα, τώρα μέχρι και λεφτά για να γίνεις "επιχειρηματίας" σου "προσφέρουν". Ακριβέστερα γι' αυτό και μόνο γι' αυτό.

Εξυπνη φάμπρικα. Πρωτόγνωρη για την Ελλάδα, πασίγνωστη και ίσως ξεπερασμένη για τα κόλπα των κεφαλαιοκρατών στον άλλον, τον αναπτυγμένο καπιταλιστικό, κόσμο. Είναι μια φάμπρικα που στοχεύει στην απόσπαση πολλαπλών κερδών. Κέρδη και από το ξεπούλημα της μεγαλύτερης ελληνικής επιχείρησης. Κέρδη και από τη διαμεσολαβητική δουλιά που κάνουν οι τράπεζές τους. Κέρδη και από τη χορήγηση σχετικών δανείων. Κέρδη από όλα μαζί.

Ορισμένοι, αυτό το λένε σύγχρονο επιχειρηματικό πνεύμα. Υπάρχει μάλιστα περίπτωση να υποστηρίξουν - στα πολύ σοβαρά - πως έτσι συμβάλλουν με το δικό τους τρόπο στην υπόθεση της ανάπτυξης και άλλα παρόμοια. Εμείς το λέμε χωρίς δισταγμό και οποιοδήποτε ενδοιασμό. Αυτός είναι ο παρασιτισμός της σύγχρονης κοινωνίας τους. Οχι απλά να βγάζεις από τη μύγα ξίγκι - όπως ενδεχόμενα εξαναγκάζονται να κάνουν εκατομμύρια εργαζόμενοι για να τα βγάλουν πέρα με τα πενιχρά τους εισοδήματα - αλλά να πουλάς φύκια για μεταξωτές κορδέλες και αέρα κοπανιστό...

Μέχρι το επόμενο Συμβούλιο Σύνδεσης...

Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να κέρδισε λίγο χρόνο με την αναβολή του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας, αλλά είναι προφανές ότι το πρόβλημα παραμένει. Είναι πρόβλημα που έχει δύο, βασικές και αλληλένδετες, όψεις:

- Από τη μια είναι η στάση των "προστατών" (ΗΠΑ και ΕΕ) που, στα πλαίσια των γενικότερων επιδιώξεών τους στην ευρύτερη περιοχή, έσπευσαν, σαν "έτοιμοι από καιρό", να χειροκροτήσουν τις δηλώσεις του Μ. Γιλμάζ, όπως έκαναν οι Γερμανοί, διά στόματος Κλ. Κίνκελ, καθώς και οι ΗΠΑ μέσω του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Μόνο αφελείς θα πίστευαν ότι οι ξαφνικές δηλώσεις Γιλμάζ έγιναν λόγω της "ειλικρινούς του διάθεσης", με σκοπό την επίλυση των ελληνοτουρκικών "διαφορών".

- Από την άλλη είναι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία, αντί να βγάλει τα σωστά συμπεράσματα, οδηγείται σε μια πιο "επιθετική" πολιτική εξάρτησης και υποτέλειας στους "συμμάχους". Ολοένα και περισσότερο εναποθέτει την επίλυση των εθνικών θεμάτων στους "συμμάχους", γεγονός που δεν προοιωνίζεται τίποτα θετικό για την επόμενη σύγκληση του Συμβουλίου Σύνδεσης... Μέχρι πότε, αλήθεια, πιστεύει ότι η κυβέρνηση πως με την απειλή του βέτο θα "φοβίζει" τους εταίρους;

Επικίνδυνοι

Τα σενάρια έδωσαν και πήραν για μια ακόμα φορά. Οι "πληροφορίες" τους σαφείς και ανατριχιαστικές. Η τουρκική πλευρά, λέει, έχει αποφασίσει τις μέρες της εθνικής μας γιορτής "νέα κίνηση", που ενδεχόμενα θα οδηγούσε σε νέο θερμό επεισόδιο. Το μόνο που δεν έγραψαν στις εφημερίδες τους και δεν πρόβαλαν από τα κανάλια τους ήταν το όνομα του πολεμικού σκάφους του τουρκικού στόλου που θα προσέγγιζε στην επιλεγμένη βραχονησίδα, τον ακριβή αριθμό των φουσκωτών που θα χρησιμοποιούνταν για την απόβαση στη βραχονησίδα και το περιεχόμενο των σακιδίων των Τούρκων βατραχανθρώπων.

Θέμα φαντασίας; Θράσος; Η μήπως η συνέχεια μιας προκλητικής τακτικής που αποκτά διαστάσεις επικινδυνότητας στο βαθμό που συνδέεται με διαδικασίες και προσανατολισμούς που συμβάλλουν στη διαμόρφωση κοινής γνώμης;

Το κατάντημά τους πάντως το δείχνει ο τρόπος χειρισμού του όλου θέματος από την "Ελευθεροτυπία", που το Σάββατο έκανε λόγο από την πρώτη σελίδα για "επιφυλακή για νέο θερμό επεισόδιο", ενώ χτες με σχόλιο στην 8η σελίδα κατηγορούσε - και σωστά - "κάποιους" στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας που "φούσκωσαν", "φλυαρώντας επετειακά", το ζήτημα, "αποδεικνύοντας τελικά ότι μέσα στην υστεροβουλία τους είναι από αφελείς μέχρι επικίνδυνοι". Προσυπογράφουμε...

Αμφισβητήσεις

Ε, όχι και πάλι όχι! Αυτή τη φορά το παράκαναν οι Τούρκοι. Αμφισβητούν τα σύνορα. Να το ανεχθούμε. Αμφισβητούν την εθνική κυριαρχία. Τέλος πάντων να κάνουμε τα στραβά μάτια. Αμφισβητούν όλες τις ελληνικές θέσεις, πάει καλά...

***

Αλλά να αμφισβητούν τους έγκριτους αναλυτές του "Μέγκα", του "Αντέννα" και του "Σκάι" (καθώς και πολλές εφημερίδες), που διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους όλο το τριήμερο ότι θα έχουμε θερμό επεισόδιο στην Ιμια στις 25 του Μάρτη; Ε, αυτό πια ξεπερνάει κάθε όριο!

***

Ποιοι νομίζουν δηλαδή ότι είναι; Γιατί δεν επιχείρησαν τουλάχιστον μία απόβαση; Τόσες κάμερες και τόσα "έκτακτα δελτία" περίμεναν ματαίως...

***

Το θράσος τους είναι τέτοιο, ώστε παρότι έχουν περάσει δύο μέρες, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας δεν έχει ακόμα απολογηθεί!

***

Την επόμενη φορά να βγει, παρακαλώ, ολόκληρο το σχέδιο επίθεσης των Τούρκων "στον αέρα" για να ξέρουν κι αυτοί τι ακριβώς να κάνουν. Ας πούμε ότι αυτή τη φορά υπήρξε ...έλλειψη συντονισμού!

***

Μια και λέμε για την Τουρκία... Πολύ γλυκομίλητος, φιλειρηνικός και κυρίως ευγενικός μάς προέκυψε αυτός ο Γιλμάζ. Κάτι σαν... Σημίτης α λα Τούρκα.

***

Βεβαίως ...δε μασάμε από τις δηλώσεις του, διότι όσο να 'ναι κάτι επιθέσεις κατά των Κούρδων, κάτι βομβαρδισμοί, δεν πολυταιριάζουν στο "σαβουάρ βιβρ".

***

Πολύ έξυπνοι αυτοί οι Βρετανοί. Δεν υπάρχει λόγος - λένε - να σταματήσουν οι εξαγωγές του βοδινού κρέατος από τη χώρα τους. Φαίνεται πως εκεί δεν τρελάθηκαν μόνο οι αγελάδες...

Αγωνιστική ... ημερίδα

Σε πλήρη αποδιοργάνωση του θεσμού των Επιθεωρήσεων Εργασίας και των Κέντρων Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου, οδήγησε η ένταξή τους (τον περασμένο Μάη) στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

Ολοένα και αυξάνονται οι σχετικές καταγγελίες από σωματεία και Εργατικά Κέντρα, που περιγράφουν τη χαοτική κατάσταση που επικρατεί και που έχει σαν αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να αφήνονται τελείως ανυπεράσπιστοι απ' την ασυδοσία των εργοδοτών. Παρ' όλα αυτά, σε χτεσινή σύσκεψη που έγινε για το θέμα αυτό στη Νομαρχία Αθηνών, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ διαπίστωσε πως "ο αριθμός των εργατικών διαφορών που επιλήφθηκαν δεν παρουσιάζει σοβαρή διαφορά από την προηγούμενη περίοδο"! Οσο δε για τα προβλήματα που παρουσιάζονται στη λειτουργία τους από την έλλειψη προσωπικού και υποδομής, η "αγωνιστική" αντιμετώπισή τους, περιορίζεται στη διοργάνωση από κοινού με τη νομαρχία, μέσα στο Μάη, μιας ...ημερίδας.

Ποιος είπε ότι οι "μακεδονομάχοι" βουλευτές των δύο μεγάλων κομμάτων, που συλλέγουν υπογραφές, ενεργούν ορμώμενοι από την "αγάπη τους για τη Μακεδονία";

Η "ιδέα" της συλλογής υπογραφών και δέσμευσης των βουλευτών από τη Μακεδονία και τη Θράκη κάτω από ένα κείμενο ανήκει στον γνωστό επιχειρηματία Α. Μπακατσέλο, που την είχε εκφράσει στην πρόσφατη συνάντηση της περιβόητης"Μακεδονικής Επιτροπής Αγώνα", η οποία βαρύνεται για τη διοργάνωση των"συλλαλητηρίων μίσους".

Το ερώτημα είναι απλό: Τα κίνητρα του επιχειρηματία είναι μόνο ή κυρίως "πατριωτικά"; Κατά συνέπεια, ποιο παιχνίδι και για χάρη ποιων συμφερόντων παίζουν οι "μακεδονομάχοι" βουλευτές;

Δείχνει το πρόβλημά του

Δυόμισι σελίδες, έτσι για να επιβεβαιωθεί ότι τον φιμώνουν τα ΜΜΕ, χρειάστηκε ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης στο "Εθνος" για να αναπτύξει τις απόψεις του για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση. Ποια ήταν η "είδηση" από τη συνέντευξη; Ο Αντ. Σαμαράς εκτιμά ότι στις επόμενες εκλογές θα υπερβεί το κόμμα του το ...10%.

Κατανοούμε ότι "η υπέρβαση του διψήφιου νούμερου" έχει γίνει μύχιος πόθος και εφιάλτης για το κόμμα Σαμαρά, αλλά δεν είναι ανάγκη να το εξωτερικεύει... Πάντως, αν θέλει να υπολογίσει την εκλογική του επιρροή, ας θέσει, στον εαυτό του, το ερώτημα: "Γιατί οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα να ψηφίσουν ένα κόμμα - συμπλήρωμα του δικομματισμού;".

Υ. Γ. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί ο Αντ. Σαμαράς καταφέρεται, τώρα, κατά των "Νέων", γιατί "το τελευταίο διάστημα δε βάζει ούτε δυο γραμμές" για το κόμμα του. Τόσα χρόνια στην πολιτική, δεν έχει καταλάβει ότι "σκοτώνουν τους διαχειριστές όταν γεράσουν" ή όταν δεν μπορούν; Η μήπως θέλει μια νέα περίοδο χάριτος για να αποδείξει ότι μπορεί;

Εμπαίζουν τους αγρότες

Ο εμπαιγμός των αγροτών από την κυβέρνηση συνεχίζεται ξεδιάντροπα. Τελευταίο κρούσμα η χτεσινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, η οποία υποτίθεται ότι θα αποφάσιζε συγκεκριμένα μέτρα για τα εκρηκτικά προβλήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων, τα οποία τους οδηγούν καθημερινά στους δρόμους. Αντί αυτών των μέτρων, η κυβέρνηση προτίμησε να παραπέμψει το θέμα σε επόμενη συνεδρίαση μετά το Πάσχα (!!), προφανώς για να εκτονώσει το αγωνιστικό φρόνημα των αγροτών και να κερδίσει χρόνο.

Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση Σημίτη δε θέλει ούτε μπορεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα των αγροτών. Εξάλλου, μόλις την περασμένη βδομάδα ο πρωθυπουργός ανερυθρίαστα δήλωνε ότι αυξήθηκε το αγροτικό εισόδημα τα τελευταία χρόνια!

Με την τακτική της αναβολής στη λήψη των αποφάσεων, οι οποίες δεν αμφιβάλλουμε ότι θα πλήττουν περισσότερο τους αγρότες, θέλει να "πιάσει καλοκαίρι" και βλέπουμε.

Γελιέται οικτρά. Οι αγρότες έχουν δείξει ότι γνωρίζουν πολύ καλά το δρόμο που φέρνει αποτελέσματα. Το δρόμο του ενωμένου και αποφασιστικού αγώνα.

Καλές οι προθέσεις, αλλά...

Οι "αισθητικού" τύπου παρεμβάσεις που επιχειρεί ο δήμαρχος της Αθήνας έχουν προκαλέσει κατά καιρούς διάφορα σχόλια. Απτόητος, βέβαια, ο δήμαρχος επιμένει. Ετσι μετά την περίφημη σημαία της πόλης, που απηχεί μόνο την προσωπική του άποψη περί ιστορικής συνέχειας, τώρα ο δήμαρχος εμφανίζεται να επιμένει και για τα πράσινα περίπτερα, που θα αντικαταστήσουν τα γνωστά κίτρινα. Ο δήμαρχος επικαλείται το γεγονός ότι τα περίπτερα θυμίζουν μικρά σούπερ μάρκετ με τα διάφορα ψυγεία και πάγκους γύρω τους. Μόνο που όσοι έμαθαν πλέον να μην είναι ευκολόπιστοι, αναζητούν ήδη τον εργολάβο που θα αναλάβει την κατασκευή των νέων περιπτέρων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ