ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΕΗ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ
Βάφτισαν το κρέας ψάρι
  • Με οριακή πλειοψηφία ο Γ. Χάσκας εξασφάλισε απόφαση, με την οποία το Κερατσίνι θα πνιγεί στο άζωτο
  • Συμβολική κατάληψη του δημαρχείου από τη μειοψηφία
  • Συνεδριάζει την Τρίτη η Επιτροπή Αγώνα

Βάφτισαν το κρέας ψάρι για να καταφέρουν στο τέλος να ξεπουλήσουν έναντι"πινακίου φακής" τους πολύχρονους αγώνες του κερατσινιώτικου λαού!

Το Δημοτικό Συμβούλιο Κερατσινίου, με οριακή πλειοψηφία, στις 3.00 τα ξημερώματα χτες υιοθέτησε, για πρώτη φορά στην ιστορία του, την εσαεί λειτουργία του εργοστασίου της ΔΕΗ στον Αϊ - Γιώργη, αποδεχόμενο το σχέδιο της κυβέρνησης, όπως ανακοινώθηκε την περασμένη Δευτέρα, από τους υπουργούς Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ.

Με τη λήξη του συμβουλίου στις 3.15 οι τέσσερις παρατάξεις της μειοψηφίας κατέλαβαν σε μια "πρώτη κίνηση άμεσης επέμβασης" την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, κρατώντας κλειστό ως το μεσημέρι το Δημαρχείο. Η "ενδεικτική" κατάληψη και η συνέντευξη Τύπου, που ακολούθησε έδωσαν το σύνθημα του αγώνα, που θα πάρει μορφή και πλαίσιο δράσης στη συνεδρίαση την ερχόμενη Τρίτη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα με τη συμμετοχή των τεσσάρων Δημοτικών Συνδυασμών της αντιπολίτευσης και δεκάδων τοπικών, μαζικών και συνδικαλιστικών φορέων της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά.

Για να περάσει το σχέδιό του ο Δήμαρχος Γ. Χάσκας - καθώς το αίσθημα της προδοσίας και οι αντιδράσεις ήσαν σφοδρότατες από όλες τις πλευρές του ΔΣ, των μαζικών φορέων και των Κερατσινιωτών που παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση - βάφτισε τη συναλλαγή "νίκη" της Δημοτικής Αρχής, την "ψυχρή εφεδρεία" της περασμένης 15ετίας "λειτουργία",την επαναλειτουργία για έξι χρόνια "χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης",και την "ψυχρή εφεδρεία", που μπαίνει το εργοστάσιο από το 2002 και ύστερα "κλείσιμο".

Παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες και τη φανερή και κρυφή πίεση που άσκησαν οι παριστάμενοι κυβερνητικοί βουλευτές, δύο σύμβουλοι της πλειοψηφίας οι Μ. Μαράκου και Α. Σικάκης συμπαρατάχτηκαν με τους 12 συμβούλους των τεσσάρων παρατάξεων της μειοψηφίας, γιατί δεν μπορούσαν για λόγους συνείδησης, όπως δήλωσαν, να ποδοπατήσουν τις προεκλογικές τους εξαγγελίες για απομάκρυνση του "δράκου" από την πόλη. Αντίθετα, υπαναχώρησε οΚ. Γαβαλάς,που υπερψήφισε μαζί με 16 συναδέλφους του της πλειοψηφίας την πρόταση του δημάρχου.

Τις πολύτιμες υπηρεσίες του για την επίτευξη του κυβερνητικού στόχου, πρόσφερε και ο τέως Δήμαρχος Κερατσινίου Δ. Σαράφογλου,υποστηρίζοντας τη χρήση φυσικού αερίου στο εργοστάσιο, ενώ στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Καψής, εμφάνισε σημείωμα "που μόλις είχε πάρει στα χέρια του", σύμφωνα με το οποίο ανοίγουν τα ταμεία (!) της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να ολοκληρωθούν σύντομα τα έργα του φυσικού αερίου...

Αντιστέκονται

"Νιώθω λίγο περίεργα, επισήμανε στη διάρκεια της συνεδρίασης η Ε. Παπαδοπούλου,επικεφαλής της "Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης", γιατί η τοποθέτηση του δημάρχου έμοιαζε να απευθύνεται σε ανθρώπους που δεν έχουν νοημοσύνη! Ηταν κατάκτηση το γεγονός ότι επί 15 χρόνια αυτό το εργοστάσιο δε λειτούργησε. Σήμερα δεν υπάρχει προσδιορισμένος χρόνος λήξης της λειτουργίας του, παραμένουν τα 20 - 25 χρόνια, έως ότου εκλείψει ο χρόνος ζωής του". "Οι τέσσερις παρατάξεις της μειοψηφίας, συνέχισε, παραμένουν στην πάγια θέση τους και θα παλέψουν από κοινού με το μαζικό κίνημα, τους φορείς και το λαό, γιατί υπάρχει ακόμη ελπίδα ανατροπής και αυτής της απόφασης. Κανένας αγώνας δεν μπορεί να ξεπουλιέται με οποιοδήποτε τίμημα".

"Σύμφωνα με όλες τις πρόσφατες έρευνες το Λεκανοπέδιο πνίγεται απ' τα οξείδια του αζώτου, σημείωσε η Ε. Καρακώστα,επικεφαλής της "Ανθρώπινης Πόλης" κι εδώ βάζουμε κι άλλα. Η πρόταση για επαναλειτουργία μόνο απομάκρυνση δεν μπορεί να σημαίνει".

Ανάλογες ήταν οι τοποθετήσεις των επικεφαλής της "Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης" Φ. Μελά και της "Νέας Δημοτικής Πρωτοβουλίας" Π. Διαλυνάκη."Η πόλη με τις 17 ρυπογόνες εστίες δεν αντέχει ούτε ένα μικρογραμμάριο επιπλέον ρύπανση", σημείωσε ο πρώτος, ενώ ο δεύτερος προειδοποίησε την πλειοψηφία και τον δήμαρχο ότι η απόφασή τους "άπτεται ποινικού αδικήματος καθώς εξαπατούν τον Κερατσινιώτικο λαό και παραβαίνουν την εντολή του... "Στους κινδύνους από τα οξείδια του αζώτου που "δημιουργούν κυρίως στα παιδιά αναπνευστικές μολύνσεις" αναφέρθηκε ο γιατρός Α. Σικάκης,σύμβουλος της πλειοψηφίας, που καταψήφισε την πρόταση.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ
Δεν τους δίνουν τίποτα

Στο 1997, χρονιά εκλογών, παρέπεμψε για λύσεις τα οικονομικά αιτήματα των εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο υπουργός Οικονομικών, Α. Παπαδόπουλος, που συναντήθηκε χτες με τη διοίκηση της Ομοσπονδίας των εργαζομένων. Ο υπουργός επανέλαβε τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για διαμόρφωση και σύνταξη νέου μισθολογίου που θα ισχύσει από το 1997, ενώ δεν έδωσε καμιά συγκεκριμένη απάντηση για το πώς και αν θα καλυφθούν οι μέχρι τώρα απώλειες στο εισόδημα των εργαζομένων. Μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Νώντας Λαμπρακάκης, σημείωσε ότι "δε δημιουργήθηκαν νέα δεδομένα που να μας δίνουν δυνατότητα αναθεώρησης της μέχρι τώρα απόφασής μας. Ετσι προχωράμε κανονικά στην απεργιακή κινητοποίηση που έχουμε προγραμματίσει για τις 1 και 2 του Απρίλη, ενώ το Σαββατοκύριακο θα πραγματοποιηθεί αποχή στις υπηρεσίες των δήμων".

ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Η ανεργία θερίζει τις γυναίκες

Συγκέντρωση - εκδήλωση με θέμα "Εργασιακές σχέσεις - Ανεργία - Συνθήκη του Μάαστριχτ - Στόχοι πάλης", θα γίνει τη Δευτέρα, 1 του Απρίλη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Βόλου. Την εκδήλωση διοργανώνουν ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων - Υπαλλήλων Σούπερ Μάρκετ και ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών. Κεντρική ομιλήτρια θα είναι η Αλέκα Γιαννούση,μέλος της Γραμματείας Γυναικών της ΓΣΕΕ και θα παρέμβουν με εισηγήσεις τους εκπρόσωποι γυναικείων συλλόγων και εργατικών σωματείων της περιοχής.

Το πρόβλημα της αποβιομηχάνισης και της ανεργίας στη Μαγνησία έχει πάρει τραγικές διαστάσεις, πλήττοντας την εργατική τάξη της περιοχής και ιδιαίτερα τις γυναίκες εργαζόμενες. Λόγω του κλεισίματος πολλών βιομηχανιών και βιοτεχνιών - όπως "Πειραϊκή - Πατραϊκή", "Πριμέρα", "Βαμβακουργία" και πολλά μικροκαταστήματα - χιλιάδες γυναίκες έμειναν χωρίς δουλιά. Από τους 9.000 ανέργους, το 70% είναι γυναίκες. Μεγάλο ποσοστό εργαζομένων, ιδιαίτερα στα σούπερ μάρκετ "Τροφή", "Βερόπουλος" κ.ά., δουλεύουν με ωρομίσθιο ή με μερική απασχόληση, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν αιτήσεις για προσλήψεις στον "Βερόπουλο" από το 1994!

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Ζει και βασιλεύει η ΣΕΛΜΟ

Επιβεβαιώθηκαν οι χτεσινές αποκαλύψεις του "Ρ" ότι η ιδιωτική εταιρία ΣΕΛΜΟ συνεχίζει να κόβει παράνομα κλήσεις στον Πειραιά, παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις της Δημοτικής Αρχής προς το Σύλλογο των Εργαζομένων και τη διαπαραταξιακή επιτροπή.

Ο Σύλλογος των Εργαζομένων στο Δήμο Πειραιά, με χτεσινή ανακοίνωσή του, καταγγέλλει τον δήμαρχο Πειραιά για καταστρατήγηση από μέρους του των όσων έχουν συμφωνηθεί στο θέμα της ΣΕΛΜΟ. "Δεν είναι δυνατόν, επισημαίνουν, ο δήμαρχος άλλα να συμφωνεί με τη διαπαραταξιακή επιτροπή και άλλα να εφαρμόζει στην πράξη. Αυτό αποδεικνύει την επιδίωξή του να κάνει διάλογο μόνο για το διάλογο, θέλοντας να κερδίσει χρόνο"!

ΠΑΡΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
Ετσι γίνονται οι "ευεργέτες"

Τις αρνητικές εξελίξεις για την ισότιμη και σύμφωνη με τις αρχές του δικαίου εκδίκαση της προσφυγής της για το Πάρκο Ελευθερίας, στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), επισημαίνει με ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή για τη σωτηρία του Πάρκου.

Η Επιτροπή τονίζει ότι η συζήτηση της προσφυγής έχει οριστεί για τον Οκτώβρη του 1996, όταν δηλαδή θα έχουν πιθανόν δημιουργηθεί τετελεσμένες και δύσκολα αναστρέψιμες καταστάσεις στο Πάρκο από τους εργολάβους του Χρ. Λαμπράκη. Εκφράζει την απορία γιατί τελευταία στιγμή και κατά ανεξήγητο τρόπο άλλαξε ο αρχικός εισηγητής της υπόθεσης, ενώ υπογραμμίζει ότι κατά πληροφορίες ο νέος εισηγητής δεν προτίθεται να εισαγάγει προς συζήτηση την αίτηση αναστολής, η οποία επίσης καθυστερεί να εκδικαστεί...

Η επιτροπή σημειώνει επίσης ότι προχωρούν χωρίς προσκόμματα οι γενναίες χρηματοδοτήσεις για την κατασκευή του Συνεδριακού Κέντρου, το οποίο προορίζεται να φιλοξενήσει όλα τα συνέδρια και τις ημερίδες της πρωτεύουσας, όπως αναφέρεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας για το Β Πακέτο Ντελόρ. Ταυτόχρονα, ήδη έγιναν θυσία περισσότερα από 40 μεγάλα δέντρα για τις εργασίες κατασκευής της Μουσικής Βιβλιοθήκης "Ομως τόσο το Συνεδριακό Κέντρο, όσο και η Μουσική Βιβλιοθήκη δεν προβλέπονται από το Προεδρικό Διάταγμα που έχει προσβάλει η Επιτροπή στο ΣτΕ", τονίζει η Συντονιστική Επιτροπή. Και καταλήγει στην ανακοίνωσή της: "Με χρήματα του ελληνικού δημοσίου, του άγρια φορολογούμενου πολίτη κάποιοι κύριοι σαν τον Χρ. Λαμπράκη - με τη δύναμη των ΜΜΕ και τη χρησιμοποίηση των πολιτικών - ανέξοδα και ανήθικα θα γίνουν οι "εθνικοί ευεργέτες" του αύριο".

Ασφυκτικά γέμισαν την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου οι Κερατσινιώτες, για ν' ακούσουν την καταδίκη της πόλης τους σε μόνιμη συμβίωση με το "δράκο"

"Γύρος του Ταύρου '96"

Τον πρώτο λαϊκό ανώμαλο δρόμο, με την επωνυμία "Γύρος του Ταύρου '96", διοργανώνει ο Δημοτικός Αθλητικός Οργανισμός Ταύρου, την Κυριακή, 31 Μάρτη, απευθύνοντας πρόσκληση συμμετοχής σε όλες τις ηλικίες. Η εκκίνηση θα δοθεί, στις 11 το πρωί, από το Δημαρχείο Ταύρου, όπου θα γίνει και ο τερματισμός.

Οχι στην πρόσθετη φορολογία

Την αντίθεσή της στην προσπάθεια της δημοτικής αρχής Ηρακλείου Κρήτης για επιβολή πρόσθετης φορολόγησης των δημοτών σε διάφορες υπηρεσίες, εκφράζει η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΚΚΕ. Η ΝΕ επισημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουν οι μεθοδεύσεις για αλλαγή πλεύσης του δήμου προς συντηρητική και φορομπηχτική κατεύθυνση. Ο δήμος, σημειώνει, πρέπει να ασκεί κοινωνική και διεκδικητική πολιτική και όχι κυβερνητική. Η ΝΕ καλεί όλα τα όργανα των ΟΤΑ να συντονίσουν τη δράση τους, σε συνεργασία με τους εργαζόμενους και όλους τους πολίτες, προκειμένου να μην επιβληθεί η πολιτική των νέων οικονομικών βαρών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ