ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Απρίλη 1996
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκτός ελέγχου ελλείμματα - πληθωρισμός

Τα αδιέξοδα της οικονομικής πολιτικής πυροδοτούν τις αντιθέσεις στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Υπουργοί αλληλοκατηγορούνται και επιρρίπτουν ευθύνες ο ένας στον άλλο για την έξαρση του πληθωρισμού. Σε ανοιχτή κρίση η πολιτική λιτότητας

Εκτός ελέγχου έχουν τεθεί βασικά οικονομικά μεγέθη (πληθωρισμός, ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, εκτέλεση κοινοτικών προγραμμάτων), γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες της κυβέρνησης. Με αφορμή την κακή πορεία των βασικών οικονομικών μεγεθών, στελέχη του οικονομικού - κυρίως - επιτελείου της κυβέρνησης, επιχειρούν να αποποιηθούν των ευθυνών, επιρρίπτοντας ο ένας υπουργός τις ευθύνες στον άλλο. Ολα τα στοιχεία συντείνουν στο συμπέρασμα ότι η πολιτική λιτότητας αρχίζει να παρουσιάζει σημεία κρίσης και στους τομείς εκείνους τους οποίους η κυβερνητική προπαγάνδα επικαλούνταν, προκειμένου να αποδείξει ότι η οικονομική της πολιτική "αποδίδει".

Η κυβέρνηση όμως όχι μόνο δε δείχνει να κατανοεί τα αδιέξοδα της πολιτικής της, αλλά επιδεικνύει προθέσεις για σκλήρυνση της λιτότητας.Το υπουργείο Οικονομικών "βρίσκεται στη φάση μελέτης της δυνατότητας να εφαρμοστεί και στη χώρα μας ο φόρος αλληλεγγύης", ο οποίος έχει καθιερωθεί στη Γαλλία. Για το θέμα αυτό υπάρχουν αντιδράσεις και μέσα στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς στελέχη του κάνουν λόγο για "αιφνιδιασμό" από τον Α. Παπαδόπουλο.Ανώτατος παράγοντας του ίδιου υπουργείου, με αφορμή την προβληματική για την οικονομική πολιτική, ανέφερε ότι ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 1996 θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα, ακριβώς όπως ψηφίστηκε από την ελληνική αντιπροσωπεία. Δήλωση, η οποία - τουλάχιστον - μεταφράζεται σε απόρριψη όλων των αιτημάτων που προβάλλουν οι θιγόμενες από την πολιτική λιτότητας κοινωνικές ομάδες. Στο ίδιο μήκος κύματος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε χτες την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ως "τη μόνη σωστή" και τόνισε ότι θα συνεχιστεί όπως είχε εξαγγελθεί.

Η πορεία των οικονομικών εξελίξεων ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που είχε χτες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου.Ο δεύτερος, εξερχόμενος από το Πρωθυπουργικό Μέγαρο, επανέλαβε τις δηλώσεις του περί συγκυριακών φαινομένων που επιβαρύνουν αυξητικά τον τιμάριθμο.

Σε αντίθεση όμως με τις καθησυχαστικές δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, άλλοι παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, υποστηρίζουν ότι η κακή πορεία βασικών μακροοικονομικών δεικτών δεν είναι καθόλου συγκυριακή, αλλά αντίθετα περιέχει στοιχεία μονιμότητας.Χαρακτηριστικό του κακού κλίματος και των αδιεξόδων που επικρατούν στα οικονομικά υπουργεία είναι και η επίρριψη ευθυνών από το ένα υπουργείο στο άλλο στο θέμα της ανόδου του πληθωρισμού. Ετσι, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών κατηγορείται από άλλα υπουργεία ότι, με την αύξηση των έμμεσων φόρων, πυροδότησε την πληθωριστική έξαρση τους τρεις πρώτους μήνες. Ανταπαντώντας η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, μέσω κύκλων του, επιρρίπτει ευθύνες στα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης για την πληθωριστική έξαρση που έχει εκδηλωθεί στην αγορά. Οι παράγοντες του υπουργείου αντιμετωπίζουν με τρόμο ενδεχόμενη άνοδο των επιτοκίων, γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση των ήδη μεγάλων δαπανών εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους.

Ο άλλος πονοκέφαλος εντοπίζεται στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών,τα ελλείμματα του οποίου φαίνεται να διαμορφώνονται στο τέλος του 1995 σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα που θα αγγίξουν τα 3 δισ. δολάρια. Και αυτό παρά την είσοδο τον τελευταίο μήνα Δεκέμβρη κοινοτικών κονδυλίων 1 δισ. δολαρίων. Για το θέμα αυτό παράγοντες της Τράπεζας της Ελλάδας κάνουν λόγο για "τρελή κούρσα των εισαγωγών", οι οποίες υπερκάλυψαν τη μικρή άνοδο των εξαγωγών που παρουσιάστηκε το 1995.

Προβληματική παραμένει επίσης η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων,παρά τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις υπουργικών παραγόντων πως η κακή εικόνα του παρελθόντος ξεπεράστηκε και ότι η κατάσταση βελτιώνεται. Λες και κάνουμε κύκλους γύρω από τον εαυτό μας και βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο που ξεκινήσαμε, αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας για την πορεία προώθησης των κοινοτικών έργων, οι οποίοι δηλώνουν γεμάτοι απόγνωση ότι τα πάντα δείχνουν να έχουν βαλτώσει.

Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ

ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΔΕΗ
Οριακές αλλαγές στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Το νέο σύστημα τιμολογίων της ΔΕΗ, που ανακοίνωσε χτες η υπουργός Ανάπτυξης, κάτω από το μπαράζ που προκάλεσαν οι αντιδράσεις των καταναλωτών, θα κάνει λιγότερο φουσκωμένους τους έτσι κι αλλιώς φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος οικιακής κατανάλωσης

Οριακές αλλαγές στο υφιστάμενο σύστημα τιμολόγησης του οικιακού ρεύματος - που απλά θα κάνουν λιγότερο φουσκωμένους τους έτσι κι αλλιώς φουσκωμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ - ανακοίνωσε χτες η υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου,κάτω απ' το βάρος των αντιδράσεων των καταναλωτών που επιβαρύνθηκαν με υπέρογκες αυξήσεις. Βασικά στοιχεία του νέου τιμολογίου, το οποίο όπως ανακοίνωσε η υπουργός θα ισχύσει από 17 του Απρίλη και μέχρι το τέλος του 1996 αποτελούν: Πρώτον, η μείωση της τιμής σε καταναλώσεις που κυμαίνονται στις 1.600-2.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο. Δεύτερον, η σημαντική αύξηση στις καταναλώσεις άνω των 2.000 κιλοβατώρων το τετράμηνο. Τρίτον, σημαντικές αυξήσεις στα πάγια.

Σύμφωνα με το νέο τιμολόγιο τετραμηνιαίας χρέωσης, οι καταναλωτές θα πληρώνουν:

  • Τις πρώτες 800 κιλοβατώρες με 20,76 δρχ., όσο πλήρωναν δηλαδή και με το υφιστάμενο τιμολόγιο.
  • Τις επόμενες 800 κιλοβατώρες με 26,09 δραχμές την κιλοβατώρα.
  • Τις επόμενες 400 κιλοβατώρες με 32 δρχ.
  • Τις υπόλοιπες - δηλαδή για καταναλώσεις πάνω από 2.000 κιλοβατώρες - με 42,41 δρχ.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι για τους καταναλωτές του πρώτου κλιμακίου (μέχρι 800 κιλοβατώρες) δε θα υπάρξει καμία νέα επιβάρυνση ή μείωση,για τους καταναλωτές του δεύτερου κλιμακίου (από 800-1.600 κιλοβατώρες) θα υπάρξει μείωση μέχρι και 9,3%,η οποία φθίνει και μηδενίζεται στις καταναλώσεις των 1.600 κιλοβατώρων. Για τους καταναλωτές του κλιμακίου 1.601-2.000 κιλοβατώρες, οι οποίοι είναι και οι μόνοι ουσιαστικά ευνοούμενοι, θα υπάρξει μείωση μέχρι και -16%,η οποία επίσης φθίνει για τις καταναλώσεις που πλησιάζουν προς το όριο των 2.000 κιλοβατώρων, σημείο όπου και η αύξηση μηδενίζεται. Τέλος, προκύπτουν μεγάλες αυξήσεις που θα φτάσουν και το 32% για όσους καταναλώνουν πάνω από 2.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο, αφού όπως είπε η υπουργός οι "2.000 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο αποτελούν το κατώφλι της εισόδου στο χώρο της σπατάλης ενέργειας". Αναλυτικότερη εικόνα, για το πόσο και ποιους καταναλωτές θα ωφελήσουν ή θα επιβαρύνουν τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ, υπάρχει στον πίνακα που παραθέτουμε, τον οποίο έδωσε στη δημοσιότητα η υπουργός Ανάπτυξης.

Στα πλαίσια της αποκατάστασης των καταναλωτών της κατηγορίας των 1.601-2.000 κιλοβατώρων, που επλήγησαν απ' τις αυξήσεις του υφιστάμενου τιμολογίου, η υπουργός ανακοίνωσε ότι το νέο τιμολόγιο θα ισχύσει αναδρομικά από 1/7/95 και θα υπάρξει συμψηφισμός των διαφορών που προκύπτουν.Το κόστος από το συμψηφισμό, σύμφωνα με την υπουργό, ανέρχεται στα 2,25 δισ. δρχ. ενώ το συνολικό κόστος για τη ΔΕΗ από την εφαρμογή του νέου τιμολογίου θα φτάσει τα 5 δισ. δρχ.

Ειδικό καθεστώς τιμολόγησης θα ισχύσει από 17 του Απρίλη 1996 για τους πολύτεκνους καταναλωτές με ετήσιο εισόδημα κάτω των 7 εκατ. δραχμών. Συγκεκριμένα θα πληρώνουν την κατανάλωση έως και 2.400 κιλοβατώρες το τετράμηνο με την τιμή του νυκτερινού ρεύματος, η οποία μένει αμετάβλητη στις 12,7 δρχ. Για κατανάλωση από 2.400-3.000 θα πληρώνουν 20,76 δρχ./κιλοβατώρα.

Στο νέο τιμολόγιο περιέχονται και σημαντικές αυξήσεις στα πάγια.Ετσι, εκτός από το πρώτο κλιμάκιο των 800 κιλοβατώρων, που τα πάγια παραμένουν αμετάβλητα, τα υπόλοιπα πάγια, με βάση την κατανάλωση ρεύματος (για πάνω από 800 κιλοβατώρες) διαμορφώνονται ως εξής:

  • Από 801-1.600 κιλοβατώρες 1.456 δρχ. έναντι 920 δρχ.
  • Από 1.601-2.000 κιλοβατώρες 2.490 δρχ. έναντι 2.200 δρχ. και
  • από 2001 κιλοβατώρες και πάνω 8.686 δρχ. έναντι 6.600 δρχ.

Σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις της υπουργού Ανάπτυξης Βάσως Παπανδρέου, το νέο σύστημα τιμολόγησης "διορθώνει τις ατέλειες του ισχύοντος τιμολογίου και αμβλύνει το σημείο στο οποίο συγκεντρώθηκαν επικρίσεις, δηλαδή την οριακή επιβάρυνση αμέσως μετά τις 800 και 1.600 κιλοβατώρες".

Τέλος όπως προκύπτει απ' τις χτεσινές δηλώσεις της υπουργού, στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η κατάργηση του ειδικού τιμολογίου κατανάλωσης για τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ.Η υπουργός χαρακτήρισε το καθεστώς αυτό "μεγάλο προνόμιο" και ανακοίνωσε ότι θα καλέσει από σήμερα "τη συνδικαλιστική ηγεσία των εργαζομένων σε διάλογο για τη ρύθμιση του θέματος αυτού, ώστε να υπάρξει μια ορθολογικοποίηση των προνομίων των εργαζομένων στη ΔΕΗ".

  • Με ανακοίνωσή της η ΝΔ τονίζει ότι η κυβέρνηση με το νέο τιμολόγιο επιστρέφει μόνο 2,2 δισ. δρχ. στους καταναλωτές, ενώ θα έπρεπε να επιστρέψει 25 δισ. δρχ., ενώ όποιες ελαφρύνσεις κάνει με το κλιμακωτό ωράριο τις εξανεμίζει με την αλματώδη αύξηση των παγίων. Ενώ η Πολιτική Ανοιξη με ανακοίνωσή της τονίζει ότι η νέα τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ εξακολουθεί να είναι δυσβάσταχτη για τα χαμηλά εισοδήματα.

Χ. Λ.

Ανησυχία για τις ανατιμήσεις

Την έντονη ανησυχία της για το "κύμα ανατιμήσεων και ακρίβειας που ταλανίζει αυτές τις ημέρες την αγορά", εκφράζει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ, τονίζοντας ότι "τα συνεχή φαινόμενα αισχροκέρδειας (που πριμοδοτήθηκαν από το θόρυβο που ξεκίνησε για τα βοοειδή) επιβαρύνουν υπέρμετρα το ισχνό εισόδημα των εργαζομένων και των συνταξιούχων, ενώ δημιουργούν και νέες πληθωριστικές πιέσεις".

Βεβαίως η ΓΣΕΕ κάνει μια αδέξια προσπάθεια να αποκρύψει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι αποδεικνύεται "πόσο ατελέσφορη και επικίνδυνη είναι η πολιτική που στηρίζει την προσπάθεια μείωσης του πληθωρισμού στη λιτότητα και τις χαμηλές αυξήσεις, πολιτική που "έμμεσα υιοθέτησε η κυβέρνηση"!

Η ΓΣΕΕ ζητά να ληφθούν, από την κυβέρνηση, μέτρα πάταξης της κερδοσκοπίας πριν το Πάσχα και θα επιδιώξει να συναντηθεί γι' αυτό με τον αρμόδιο υφυπουργό Χρυσοχοϊδη, ενώ ζητά να καθοριστεί ανώτατη τιμή πώλησης στα καύσιμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ