ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Απρίλη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Στην πρόωρη ... αντί για μέτρα στήριξης!

Κυβερνητικές αλχημείες με μέτρα που πάρθηκαν και άλλα που επιδιώκεται να παρθούν, στα πλαίσια της ΕΕ, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων κτηνοτρόφων και κτηνοτροφίας

Στην πρόωρη σύνταξη... στέλνει η κυβέρνηση τους αγροτοκτηνοτρόφους και, αντί για ουσιαστικά μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους και της κτηνοτροφίας γενικότερα, με ανακοίνωσή της, εξαγγέλλει κάποια ημίμετρα που πήρε ή που προτίθεται να πάρει, κάτω από την έντονη πίεση των δυναμικών αγώνων των αγροτοκτηνοτρόφων. Τα παραπάνω προβάλλονται σε κυριακάτικη κυβερνητική ανακοίνωση, ενόψει του σημερινού πανελλαδικού συλλαλητήριου των αγροτοκτηνοτρόφων στη Θεσσαλονίκη, και πριν ξανασυνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή που, υποτίθεται, πως θα αποφάσιζε σχετικά μέτρα. Ωστόσο, με την κυβερνητική ανακοίνωση προσδιορίζονται και τα όρια των κυβερνητικών επιλογών, αφού αναφέρει πως "τα μέτρα που έχει λάβει, μέχρι σήμερα η κυβέρνηση στον τομέα της κτηνοτροφικής παραγωγής, αντιμετωπίζουν επαρκώς τα οξυμένα προβλήματα των κτηνοτρόφων της χώρας μας"!

Τα μέτρα όπως αναφέρονται στην ανακοίνωση είναι: Η τραπεζική ρύθμιση που αποφάσισε η κυβέρνηση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων αγροτικών χρεών μέχρι 31.12.93... με διαγραφή των τόκων υπερημερίας και, ανάλογα με την προκαταβολή, μέρους των συμβατικών τόκων έως 50%. Για τους κτηνοτρόφους η τραπεζική ρύθμιση αφορά ληξιπρόθεσμα χρέη μέχρι 31.12.94. Αναφέρεται, επίσης, πως η κυβέρνηση θα προβεί στις αναγκαίες ρυθμίσεις για τη μείωση του κόστους κατασκευής γεωργοκτηνοτροφικών κτισμάτων στις ορεινές, ημιορεινές, μειονεκτικές και παραμεθόριες περιοχές της χώρας - που αφορά στον συντελεστή δόμησης, τις αμοιβές μηχανικών και το κόστος της έκδοσης της άδειας.

Πέραν αυτών, η κυβερνητική ανακοίνωση αναφέρεται στα μέτρα που πάρθηκαν στις αντίστοιχες διαχειριστικές επιτροπές της ΕΕ για τη διάθεση φέτας 3,5 χιλιάδων τόνων για επισιτιστική βοήθεια και για την ενίσχυση της ιδιωτικής αποθεματοποίησης στα τυριά κασέρι και κεφαλοτύρι και της φέτας στο Ν. Λέσβου. Ακόμα, ως... επίτευγμα σημειώνεται και η απόφαση - που πάρθηκε στις αρχές του χρόνου στην ΕΕ - για αύξηση, κατά 1.124 δρχ. ανά ζώο, της επιδότησης στα επιλέξιμα γιδοπρόβατα - ο αριθμός των οποίων αυξάνεται, από 1.1.96, κατά 600 χιλιάδες.

Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση, αποφάσισε: Να συμπεριλάβει στο μέτρο της πρόωρης συνταξιοδότησης 2 - 3.000 άτομα ηλικίας 55 - 64 χρόνων με αποζημίωση 70.000 δραχμών μηνιαίως σαν τίμημα για το ξεκλήρισμά τους... Να επεκτείνει την κάλυψη στον ΕΛΓΑ και την απώλεια του προσδοκώμενου προϊόντος ζωικής παραγωγής, μέχρι και 80% αυτής με ανάλογη συμμετοχή και των ίδιων των ασφαλισμένων (; )

Είναι τόση... η φτώχεια των κυβερνητικών μέτρων που σημειώνει ακόμα σαν γεγονός ότι η "συνεταιριστική" γαλακτοβιομηχανία "Δωδώνη" αποφάσισε να πληρώσει 215 δραχμές στο κιλό πρόβειου γάλακτος (από 285 πέρσι). Ενώ, αναφέρεται, πως στις συσκέψεις του υπουργείου "υποστηρίχθηκε ότι η τιμή γάλακτος θα πρέπει να διαμορφωθεί γύρω στις 200 δραχμές το κιλό!Τέλος, υπενθυμίζονται τα μέτρα κατά της νοθείας στη φέτα κλπ. και γνωστοποιείται... η πρόθεση της κυβέρνησης να λάβει "αυστηρά μέτρα" για τη νοθεία των προϊόντων. Καταλήγοντας η πολυσέλιδη κυβερνητική ανακοίνωση υπενθυμίζει διάφορα αιτήματα της χώρας μας στα πλαίσια της ΕΕ που αφορούν αύξηση ποσόστωσης στο αγελαδινό γάλα, αύξηση της πριμοδότησης στα αρνιά και κατσίκια, στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές κλπ.

Οπως τόνιζαν αγρότες συνδικαλιστές, η κυβέρνηση κάτω από την πίεση των αγροτικών αγώνων, υποχρεώνεται να τα ανακοινώσει, έστω κι αυτά τα επιμέρους μέτρα - που βεβαίως δεν αντιμετωπίζουν τα πραγματικά προβλήματα που οδηγούν στον αφανισμό της κτηνοτροφίας. Ομως, αυτό ακριβώς το γεγονός, υπογραμμίζει και τη δυναμική του αγώνα που οι αγροτοκτηνοτρόφοι είναι αποφασισμένοι να εντείνουν προκειμένου η κυβέρνηση να υποχρεωθεί να πάρει ουσιαστικά μέτρα για τη στήριξη της κτηνοτροφίας και της αγροτικής παραγωγής, για την ενίσχυση του εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων.

Πάσχα με "ανεξέλεγκτα" αμνοερίφια

Στην πραγματοποίηση απεργίας μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, εξωθεί τους κτηνιάτρους ο υπουργός Γεωργίας

Στην πραγματοποίηση απεργιακών κινητοποιήσεων μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, εξωθεί ο υπουργός Γεωργίας, τους κτηνιάτρους, με την άρνησή του όχι μόνο να επιλύσει τα προβλήματα του κλάδου, αλλά και να δεχτεί ακόμα συνάντηση με το ΔΣ του συλλόγου τους (ΠΕΚΔΥ).

Η προκλητική αδιαφορία του Στ. Τζουμάκα οδήγησε τα μέλη της Πανελλήνιας Ενωσης Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων στην τακτική ετήσια γενική συνέλευση, που πραγματοποίησαν το περασμένο Σάββατο, να αποφασίσουν την κήρυξη 7ήμερης απεργίας από την Παρασκευή 5/4/96,καθιστώντας για αυτήν και τις συνέπειες, της μη πραγματοποίησης κτηνιατρικών ελέγχων, αποκλειστικά υπεύθυνο τον υπουργό Γεωργίας. Γεγονός πάντως είναι ότι η επικείμενη πραγματοποίηση της απεργίας των κτηνιάτρων θα έχει πολλαπλές επιπτώσεις: Θα σταματήσουν οι έλεγχοι για τον εντοπισμό "τρελών" κρεάτων αγγλικής προέλευσης. Αναστάτωση επίσης θα δημιουργηθεί ενόψει του Πάσχα, αφού δε θα μπορούν να γίνουν, κτηνιατρικοί υγειονομικοί έλεγχοι στα ζωοκομικά προϊόντα και κυρίως σφαγές αμνοεριφίων, εισαγωγές από Τρίτες χώρες, καθώς και ωοσκοπήσεις.

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε χτες η ΠΕΚΔΥ υπογραμμίζεται ότι οι κτηνίατροι δε δέχονται να εκβιάζονται διαρκώς όταν πρέπει να αντιμετωπιστούν αγωνιστικά τα προβλήματά τους και η στάση τους αυτή συμπίπτει με μια περίοδο ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης. Χτες επίσης το ΔΣ της ΠΕΚΔΥ είχε συνάντηση με τον υφυπουργό Γεωργίας Απ. Φωτιάδη,ενώ σήμερα θα καταβληθούν προσπάθειες για συνάντηση με τον υπουργό Γεωργίας.

Τα κυρίαρχα αιτήματα της ΠΕΚΔΥ είναι: Χορήγηση του επιδόματος ειδικών συνθηκών (60.000 δρχ.) σε όλους τους υπαλλήλους του υπουργείου Γεωργίας και αναπροσαρμογή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας που βρίσκεται καθηλωμένο για 14 χρόνια σε εξευτελιστικά μεγέθη. Η αναδιοργάνωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών σε νέες βάσεις και η διενέργεια προσλήψεων (οι ελλείψεις σε επιστημονικό προσωπικό φτάνουν το 35%)! Επίσης, η επαναφορά των Κέντρων Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων Αθηνών και Θεσσαλονίκης από το Εθνικό Ιδρυμα Αγροτικής Ερευνας, στο υπουργείο Γεωργίας και η ενίσχυσή τους με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό.

Απεργούν και οι υπάλληλοι

Προβλήματα πάντως με την "επιδοματική" πολιτική της κυβέρνησης και τη "συμπεριφορά" του υπουργού Γεωργίας έχουν και άλλες 18 συνδικαλιστικές οργανώσεις του υπουργείου Γεωργίας. Η Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή που συγκρότησαν οι οργανώσεις αυτές, ανακοίνωσε, την πραγματοποίηση 48ώρης προειδοποιητικής απεργίας αύριο και μεθαύριο και συγκέντρωση των εργαζομένων αύριο στις 6.30 πμ έξω από το υπουργείο για την περιφρούρηση της απεργίας. Ακόμα, τριήμερη απεργία ξεκινούν από αύριο και οι ιχθυολόγοι, διεκδικώντας λύσεις στα αιτήματά τους.

ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥΣ
Νέος σταθμός διοδίων...

Δύο βδομάδες πριν το Πάσχα και τη μεγάλη έξοδο των Αθηναίων, ένας νέος σταθμός διοδίων άρχισε να λειτουργεί στο 62ο χιλιόμετρο της Εθνικής οδού Αθηνών - Κορίνθου και συγκεκριμένα στον κόμβο των Αγίων Θεοδώρων.

Ο σταθμός αυτός που ξεκίνησε να λειτουργεί από τις 27 Μάρτη είναι πλευρικός και θα "συλλαμβάνει" τους οδηγούς που κινούνται στην παλιά Εθνική οδό και όσους προέρχονται από τις κοντινές περιοχές και μπαίνουν στο νέο αυτοκινητόδρομο από παρακαμπτηρίους, ενώ δεν έχουν πληρώσει τέλη ούτε στο σταθμό διοδίων της Ελευσίνας ούτε στο σταθμό διοδίων του Ισθμού.

Το κόστος των διοδίων είναι 200 δρχ. για τα δίκυκλα, 400 δρχ. για τα ΙΧ και τα μικρά φορτηγά, 600 δρχ. για τα λεωφορεία και τα μεσαία φορτηγά και 800 δρχ. για τα μεγάλα φορτηγά.

Στο μεταξύ ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης, προσπαθώντας χτες να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα σχετικά με την υπέρογκη αύξηση των διοδίων που θα επέλθει με την επιβολή του "Εγνατιόσημου", μίλησε για... "συμβολική πράξη" που συνδέεται με τη σταδιακή αύξηση της τιμής των διοδίων που παραμένουν καθηλωμένα εδώ και τρία χρόνια! Οπως όμως είναι ήδη γνωστό η αύξηση των διοδίων επιβάλλεται προκειμένου τα κονδύλια αυτά να δοθούν ως προίκα στους ιδιώτες για να κατασκευάσουν τμήματα των Εθνικών οδών με το ληστρικό σύστημα της... τζάμπα αυτοχρηματοδότησης.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πανελλαδικό συλλαλητήριο σήμερα

Απάντηση των αγροτοκτηνοτρόφων στα "αποσπασματικά ημίμετρα" της κυβέρνησης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας και πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποιούν σήμερα στη Θεσσαλονίκη οι κτηνοτρόφοι της Βόρειας Ελλάδας. Στο συλλαλητήριο που θα γίνει στις 11.30 το πρωί στην Πλατεία Αριστοτέλους, αναμένεται να συμμετέχουν κτηνοτρόφοι από τη Θεσσαλία, την Ηπειρο, τη Θράκη και τη Μακεδονία.

Οι κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται για την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο των επιλογών της ΕΕ και οδηγεί την κτηνοτροφία σε αφανισμό και διεκδικούν την άμεση λήψη ουσιαστικών μέτρων στήριξης και προστασίας της κτηνοτροφίας και του εισοδήματός τους, μέτρα ανάπτυξης της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής. Απαιτούν να σταματήσει η συρρίκνωση της κτηνοτροφίας, που θα έχει ως αποτέλεσμα την κάθετη αύξηση των εισαγωγών με καταστροφικά αποτελέσματα για την οικονομία της χώρας. Κι αυτό καθώς και τα "αποσπασματικά ημίμετρα" που εσπευσμένα ανακοίνωσε προχτές κάτω από την πίεση της κινητοποίησης η κυβέρνηση, δεν αντιμετωπίζουν τα πραγματικά προβλήματα των αγροτοκτηνοτρόφων και της κτηνοτροφίας. Οι παραγωγοί διεκδικούν αύξηση των ποσοστώσεων στο γάλα, να μπει φραγμός στις ανεξέλεγκτες εισαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων, να αυξηθούν οι τιμές στο γάλα και να σταματήσει η εισαγωγή αρνιών και κατσικιών για το Πάσχα, αφού η εγχώρια αγορά καλύπτει τις ανάγκες της χώρας.

  • Να σημειωθεί ότι εξαιτίας των χαμηλών ποσοστώσεων που επιβάλλει η ΕΕ για την παραγωγή αγελαδινού γάλατος στη χώρα μας (625.000 τόνους), φέτος, σύμφωνα με εκτιμήσεις υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Γεωργίας, οι παραγωγοί αγελαδινού γάλατος θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα 5,5 δισ. δραχμές, γιατί ξεπεράστηκε η παραγωγή κατά 35 - 40.000 τόνους, έναντι 14.000 τόνων πέρσι που τους κόστισε 1,3 δισ. δραχμές.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ