ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Απρίλη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Παζάρια για τις "τρελές αγελάδες"

Αποφάσισαν κατ' αρχήν συνέχιση του "μπλόκου" στη Βρετανία και μετά έψαχναν..., ως αργά χτες βράδυ, το ύψος της αποζημίωσης, προκειμένου να εξοντωθούν τα άρρωστα ζώα

Το ύψος της αποζημίωσης, που θα λάβει η Μεγάλη Βρετανία, για να σφάξει τις "τρελές αγελάδες" απασχολούσε μέχρι αργά χτες το βράδυ το έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο.

Οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ αποφάσισαν, κατ' αρχήν, τη συνέχιση της απαγόρευσης εξαγωγής βοοειδών και των παραγώγων τους από τη Μ. Βρετανία, που επέβαλε την περασμένη βδομάδα η Κομισιόν. Αφού τελείωσαν με το θέμα αυτό, οι 15 υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ "ρίχτηκαν" στη συνέχεια στα "παζάρια", προκειμένου να εγκρίνουν την καταβολή αποζημίωσης στη Μ. Βρετανία και η σχετική απόφαση αναμενόταν να βγει σήμερα τα ξημερώματα. Στο χτεσινό Συμβούλιο επίσης η βρετανική πλευρά, σε μια προσπάθεια να πείσει τους εταίρους να ψηφίσουν υπέρ της άρσης της απαγόρευσης, πρότεινε τη σφαγή και το κάψιμο όλων των ζώων, άνω των τριάντα μηνών, δηλαδή περίπου τέσσερα εκατομμύρια ζώα στα επόμενα πέντε - έξι χρόνια. Πάντως, όπως εκτιμούσαν χτες παράγοντες της ΕΕ, η Βρετανία θα κληθεί να σφάξει περίπου 3.000.000 βοοειδή με ρυθμό 700.000 ανά χρόνο. Οσο για το θέμα των αποζημιώσεων η Κομισιόν πρότεινε το κάθε ζώο που θα θανατώνεται να πληρώνεται με 500 - 600 ECU (150.000 - 180.000 δρχ.) ποσό που μεταφράζεται συνολικά σε 1,5 - 1,7 δισ. ECU (450 - 500 δισ. δρχ.)

Το θέμα των "τρελών αγελάδων" θα ερευνήσει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας σε συνεδρίαση που θα γίνει σήμερα και αύριο στη Γενεύη, προκειμένου να εξεταστούν οι νέες πληροφορίες για τη σύνδεση της ασθένειας Κρόιτσφελντ - Γιάκομπ με τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών. Σήμερα, επίσης συνεδριάζει στις Βρυξέλλες και η Μόνιμη Κτηνιατρική Επιτροπή, προκειμένου να επανεξετάσει το όλο ζήτημα.

Ο θόρυβος όμως σχετικά με τις "τρελές αγελάδες" συνεχίζεται σε Ελλάδα και Ευρώπη. Στην Ελλάδα το καταναλωτικό κοινό παραμένει "μουδιασμένο", ενώ οι έλεγχοι για την ανεύρεση "ύποπτων" κρεάτων αγγλικής προέλευσης συνεχίζονται, χωρίς ωστόσο κατά τη διάρκεια της χτεσινής μέρες να βρεθεί κάτι. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η ευρωπαϊκή βιομηχανία καλλυντικών δεσμεύτηκε να ζητήσει από όλα τα μέλη της να αποσύρουν από την αγορά όλα τα καλλυντικά προϊόντα που μπορεί να προέρχονται από ιστούς βοοειδών. Επίσης χτες, στη Γαλλία, οι υγειονομικές αρχές της χώρας άρχισαν να εξοντώνουν κοπάδι 124 αγελάδων σε χωριό της Βρετάνης, όταν βρέθηκε ότι ένα από τα ζώα έπασχε από σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια. Πρόκειται για το τρίτο κοπάδι που εξοντώνεται από την αρχή του χρόνου στη Γαλλία.

Το "ντελίριο" με τις "τρελές αγελάδες" ήρθε να μεγαλώσει με δηλώσεις - που έκαναν το γύρω του κόσμου - ένας Αμερικανός επιστήμονας, ο οποίος έκανε λόγο για "τρελούς χοίρους" και "τρελές κότες", ενώ την Κυριακή Βρετανοί επιθεωρητές στον τομέα υγείας προειδοποίησαν για πιθανό κίνδυνο εξάπλωσης φυματίωσης στα χοιρινά, εξαιτίας των νέων πρακτικών διατροφής.

Η κυβέρνηση... εποπτεύει την ακρίβεια στην αγορά

Η ανοδική τάση των τιμών, που τροφοδοτούν έξαρση του πληθωρισμού, συζητήθηκε χτες σε σύσκεψη του πρωθυπουργού με τον υπουργό ΕΘνικής Οικονομίας. Ο δεύτερος απέδωσε το κύμα ακρίβειας σε... συγκυριακούς λόγους

Στις "τρελές αγελάδες" και στην κακοκαιρία επιχειρεί να αποδώσει η κυβέρνηση τις αλυσιδωτές ανατιμήσεις στην αγορά και τις κερδοσκοπικές τάσεις του τελευταίου διαστήματος που απειλούν να τινάξουν στον αέρα - εκτός από τις τσέπες των εργαζομένων - και την αντιπληθωριστική πολιτική. Με δεδομένο μάλιστα ότι η ανοδική πορεία των τιμών, απομακρύνει την επίτευξη των στόχων του προγράμματος "σύγκλισης", ο πρωθυπουργός κάλεσε χτες στο γραφείο του για ενημέρωση τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας.

Βγαίνοντας από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο Γ. Παπαντωνίου επιχείρησε να αποδώσει την αύξηση του πληθωρισμού στις καιρικές συνθήκες, στην εξέλιξη στις τιμές των οπωροκηπευτικών και στις αυξήσεις των καυσίμων, χαρακτηρίζοντάς τη "συγκυριακή" και "αντιμετωπίσιμη". Ο ίδιος έκανε λόγο για λήψη μέτρων (χωρίς να τα προσδιορίσει) γενικά και αόριστα και ότι σ' αυτά περιλαμβάνονται και οι εισαγωγές προϊόντων. Ομως, τα μέτρα τα οποία διαθέτει η κυβέρνηση σε καθεστώς "ελεύθερης" αγοράς δεν μπορούν παρά να είναι προσωρινά και πυροσβεστικά, όπως για παράδειγμα η επιβολή πλαφόν στα καύσιμα, τα οποία αναμένεται να αυξηθούν για τρίτη συνεχή εβδομάδα.

Στο μεταξύ, στην αγορά ο χορός της ακρίβειας κρατεί καλά, καθώς, δεδομένης της μειωμένης ζήτησης στο μοσχαρίσιο κρέας από το θόρυβο που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες από τη νόσο των "τρελών αγελάδων", το κοινό έχει στραφεί στα αμνοερίφια των οποίων οι τιμές εκτινάχτηκαν το ίδιο διάστημα στα ύψη.Ετσι, η τιμή λιανικής πώλησης των αμνοεριφίων έφτασε χτες στις 2.400 δρχ. το κιλό, ενώ στην κεντρική αγορά του Ρέντη πωλούνταν προς 1.500 δρχ. το κιλό το αρνί και 1.700 δρχ. το κατσίκι.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης, αλλά και από το χώρο των επαγγελματιών κρεοπωλών εκφράζουν φόβους ότι τις ημέρες της Μ. Εβδομάδας δεν αποκλείεται οι τιμές των αμνοεριφίων να φτάσουν και 3.000 δρχ. το κιλό. Οι ίδιοι κάνουν λόγο για εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων αμνοεριφίων κύρια από τη Βουλγαρία μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, υποστηρίζοντας ότι θα λειτουργήσουν σαν τροχοπέδη στις ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις των ντόπιων.

Οι αυξήσεις, όμως, δε σταματούν στα κρέατα. Τσιμπημένες είναι τις τελευταίες ημέρες και οι τιμές των οπωρολαχανικών,που μάλιστα αναμένεται να "τσιμπήσουν" ακόμα περισσότερο όσο πλησιάζει το Πάσχα. Για παράδειγμα, η τιμή της ντομάτας - για την οποία γίνεται πολύς λόγος τελευταία με αφορμή αίτημα των Κρητών παραγωγών για μεγαλύτερες τιμές - χτες διαμορφώθηκε στις 350 δρχ. το κιλό. Ανάλογα είναι τα πράγματα και με μια σειρά άλλα οπωροκηπευτικά, καθώς τα φρέσκα κρεμμύδια πωλούνταν χτες προς 520 δρχ. το κιλό, τα μαρούλια στις 200 δρχ. το τεμάχιο, τα λεμόνια στις 200 δρχ. το κιλό, τα καρότα στις 250 και τα πορτοκάλια στις 250 δρχ.

Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε τους τεράστιους κινδύνους που εγκυμονεί η αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί στην αγορά τροφίμων το τελευταίο διάστημα και μάλιστα ενόψει των γιορτών του Πάσχα που θα αυξηθεί η ζήτηση σε εποχιακά προϊόντα, για τη διοχέτευση ακατάλληλων προς βρώση προϊόντων.

Μ. Ζ.

Επικίνδυνα κοτόπουλα της ΒΟΚΤΑΣ στην αγορά

Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, το Σάββατο μεταφέρθηκαν περίπου 8.000 πτηνά από τη μονάδα της εταιρίας σε σφαγεία, χωρίς να έχει γίνει ο απαραίτητος κτηνιατρικός έλεγχος

Χιλιάδες επικίνδυνα κοτόπουλα, καθώς και αυγά αναπαραγωγής, που τα "βαφτίζουν" διατροφής, διοχετεύτηκαν στην αγορά, από πτηνοτροφεία της ΒΟΚΤΑΣ, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, προκειμένου να αισχροκερδήσουν οι "επιτήδειοι" προμηθευτές. Τα αμφιβόλου ποιότητας κοτόπουλα και αυγά προέρχονται από τις μονάδες της εταιρίας, στις περιοχές Κορωπί, Βάρη και Καλύβια.

Οπως αποκάλυψαν εργαζόμενοι από τη μονάδα της εταιρίας στην περιοχή Χελώνι (Καλύβια), έφυγαν το περασμένο Σάββατο το βράδυ περίπου 8.000 πτηνά, χωρίς να έχει γίνει ο απαραίτητος κτηνιατρικός έλεγχος και μεταφέρθηκαν στα σφαγεία Λειβαδίτη. Να σημειώσουμε ότι από τις αρχές Μάρτη η επιχείρηση έχει εγκαταλειφθεί από τον ιδιοκτήτη της, Ε. Συρίγο,ο οποίος, προκειμένου να καλύψει μέρος των χρεών του, έδωσε την άδεια στους διάφορους πιστωτές του να μπαίνουν ανεξέλεγκτα στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης και να παίρνουν αντί χρημάτων κοτόπουλα και αυγά. Τα πτηνά έχουν μείνει χωρίς τροφή και κατά χιλιάδες έχουν ψοφήσει απ' την ασιτία, δημιουργώντας εστία μόλυνσης για τις γύρω περιοχές. Ταυτόχρονα, τα υπόλοιπα πτηνά εκδήλωσαν κανιβαλικές τάσεις, τρεφόμενα με αυτά που είχαν ψοφήσει.

Τη συγκεκριμένη μονάδα επισκέφθηκε χτες ο δήμαρχος Καλυβίων Π. Φιλίππου ο οποίος με καταγγελίες του στη Νομαρχία Αν. Αττικής και τους άλλους αρμόδιους φορείς ζήτησε τον καθαρισμό του χώρου απ' τα ψόφια κοτόπουλα. Οπως χαρακτηριστικά είπε, χρειάζεται αυτό να γίνει από ειδικές υπηρεσίες, αφού στο χώρο μπορείς να πλησιάσεις μόνο με μάσκες, λόγω της έντονης δυσοσμίας.

Σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων, έφυγαν επίσης χτες από το εκκολαπτήριο της ΒΟΚΤΑΣ στο Κορωπί περίπου 127.000 αυγά αναπαραγωγής. Το φορτηγό που τα μετέφερε ανήκει στον Σπινέλη Παναγιώτου και στο δελτίο αποστολής χαρακτηρίζονταν σαν αυγά διατροφής! Ανάλογες μεταφορές γίνονται σχεδόν μέρα παρά μέρα απ' όλες τις μονάδες.

Μετά από καταγγελίες των εργαζομένων, πραγματοποιήθηκε στις 18 Μάρτη έλεγχος στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης από τον προϊστάμενο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, Β. Λυρίτση ο οποίος διαπίστωσε ότι εκείνη την ημέρα υπήρχαν 104.000 πτηνά κρεατοπαραγωγής. Στη σχετική έκθεση του προϊσταμένου, γινόταν αναφορά στον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία από την κατάσταση που επικρατούσε και είχε ζητηθεί η δίωξη του ιδιοκτήτη ως υπεύθυνου.

Αντίθετα, σε δηλώσεις του, ο Ε. Συρίγος προσπαθεί να μεταθέσει τις δικές του ευθύνες στους εργαζόμενους - που πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας απ' τις αρχές Μάρτη - θεωρώντας τους υπαίτιους για το ότι δεν τρέφονταν τα πτηνά. Υποχρέωση, που είχε ο ίδιος και δεν ανέλαβε.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν τα δεδουλευμένα τριών μηνών, καθώς και εκατοντάδες ώρες υπερωριακής απασχόλησης που τους οφείλει ο εργοδότης και οι οποίες ανέρχονται συνολικά στο 1 δισ. δραχμές.

ΛΕΖΑΝΤΑ

Το μοσχαράκι μένει στα αζήτητα, ενώ οι τιμές στο αρνάκι και κατσικάκι έφτασαν στα ύψη

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κατασχέθηκαν κονσέρβες

Περισσότερες από 2.000 κονσέρβες βοδινού κρέατος από την Αγγλία, δέσμευσαν τα αρμόδια αγορανομικά όργανα στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια ελέγχου που πραγματοποίησαν την περασμένη εβδομάδα.

Εχουν συγκροτηθεί 20 συνεργεία αγορανομικού ελέγχου και 9 αστυκτηνιατρικού ελέγχου, τα οποία μέχρι και χτες πραγματοποίησαν έλεγχο σε επτά αποθήκες διάθεσης τροφίμων σε αλυσίδες πολυκαταστημάτων, σε 20 σούπερ μάρκετ, σε 48 κρεοπωλεία, σε 3 αλλαντοβιομηχανίες και σε 4 εταιρίες εισαγωγής και διάθεσης τροφίμων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ