ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Απρίλη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
Ζητά και "ρέστα" απ' τα αναδρομικά

Μειώνει κατά 10 - 12 χιλιάδες δραχμές τους μισθούς των εργαζομένων τον Απρίλη και δε δέχεται η διαφορά να συμψηφιστεί με το υπόλοιπο 45% των αναδρομικών απ' το επίδομα των 18.000 δραχμών

Εκεί που τους χρώσταγαν, τους πήραν και το βόδι. Η παροιμία ταιριάζει απόλυτα στο "σίριαλ" της καταβολής του υπολοίπου των αναδρομικών του επιδόματος των 18.000 δραχμών στους εργαζόμενους του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας.

Πριν από δύο εβδομάδες, η διοίκηση του νοσοκομείου πήρε απόφαση να κρατήσει 10 - 12 χιλιάδες δραχμές από κάθε εργαζόμενο, από το μισθό του Απρίλη, γιατί δόθηκαν "παραπάνω" κατά την καταβολή του 55%, καθώς έχουν γίνει "γιοφύρι της Αρτας" αυτά τα αναδρομικά μέσα από υπουργικές αποφάσεις και νομοθετήσεις. Σημειώνεται πως για το υπόλοιπο 45% ο υπουργός Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλος έχει μιλήσει για πέντε δόσεις μέχρι το 2000.

Εκπρόσωποι των εργαζομένων συναντήθηκαν χτες με τον πρόεδρο του νοσοκομείου κ. Μιχαλάκο και του πρότειναν να γίνει διακανονισμός με το υπόλοιπο 45% των αναδρομικών του 18χίλιαρου. Ο κ. Μιχαλάκος, όμως, δήλωσε πως "πιέζεται από τις υπηρεσίες να κλείσει το θέμα" και αντιπρότεινε να γίνει η κράτηση της διαφοράς σε δύο ή τρεις δόσεις. Πρόταση που, βεβαίως, δε βρίσκει σύμφωνους τους εργαζόμενους.

Σε ανακοίνωσή της η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Υγειονομικών" (ΔΕΥ) του νοσοκομείου καταγγέλλει τη διοίκηση "που στα χαρτιά αναγνωρίζει και υπερθεματίζει για το δίκαιο του αιτήματός μας και στην πράξη το αναθεματίζει με την απόφασή του να μας κρατηθεί τώρα η διαφορά που προέκυψε επειδή η κυβέρνηση μας έκλεψε με νόμο τον ένα χρόνο από τα λεφτά μας". Ακόμη, επιρρίπτει ευθύνες στην πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) του ΔΣ της ΠΟΕΔΗΝ και του σωματείου του νοσοκομείου "που βάζουν πλάτη ώστε να υλοποιούνται οι πολιτικές αυτές με το λιγότερο πολιτικό κόστος".

Αναφερόμενη η ΔΕΥ στην εξαγγελία για την καταβολή του υπολοίπου 45% των αναδρομικών του 18χίλιαρου σε πέντε δόσεις, τονίζει πως είναι "δώρο άδωρο, διότι μέχρι τότε θα έχει εξανεμιστεί. Η αποφάσεις του Εφετείου - συνεχίζει - που έρχονται με το σταγονόμετρο, μειώνουν σχεδόν στο μισό τα αρχικά ποσά. Σε αρκετές αποφάσεις, εργαζόμενοι θα λάβουν 13.410 δραχμές, αν εξαιρεθεί το ποσό που αναλογεί στο δικηγόρο".

ΓΣΕΕ
1ο Τρεις προτεραιότητες για την Ιατρική της Εργασίας

Ο υφυπουργός Υγείας, Φρ. Παπαδέλης, υποσχέθηκε να αποδείξει "με πράξεις" τη "θετική του στάση" στο άμεσο διάστημα

Τρεις άμεσες προτεραιότητες για την Ιατρική της Εργασίας έθεσε χτες αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ στον υφυπουργό Υγείας Φρ. Παπαδέλη: Την ενεργοποίηση του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου για την απόκτηση της ειδικότητας, την αξιοποίηση των υπαρχουσών υποδομών και την εγκατάσταση στο νοσοκομείο της Ελευσίνας μονάδας Ιατρικής της Εργασίας και Περιβάλλοντος.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ΓΣΕΕ θέτει αυτές τις προτεραιότητες. Τον Ιούλη του 1995 είχε καταθέσει αναλυτικά υπομνήματα στον πρώην υπουργό Υγείας - Πρόνοιας Δ. Κρεμαστινό.

Στη συνάντηση η αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ επισήμανε στον υφυπουργό ότι παραμένει ανενεργό το ΠΔ 213/1986, με το οποίο καθιερώνεται η ειδικότητα της Ιατρικής της Εργασίας, καθώς και οι λεπτομέρειες για την απόκτησή της. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους μετριότερους υπολογισμούς οι ανάγκες σε γιατρούς Εργασίας είναι για 1.000 άτομα και υπάρχουν μόλις 25. Ο Φρ. Παπαδέλης απάντησε στη ΓΣΕΕ ότι έχει προσωπική άποψη και εικόνα για το πρόβλημα και ότι θα προσπαθήσει να αποδείξει με πράξεις, στο άμεσο διάστημα, τη θετική του στάση.

Εμφαση έδωσε η ΓΣΕΕ και στην αξιοποίηση των - ελάχιστων βέβαια - υπαρχουσών υποδομών επισημαίνοντας ότι αν και στον αρχικό νόμο συγκρότησης του ΕΣΥ υπήρχε η σχετική πρόβλεψη για σύσταση υπηρεσιών Ιατρικής της Εργασίας σήμερα δε λειτουργεί ούτε μία νοσοκομειακή κλίνη για τη διάγνωση και θεραπεία και αποκατάσταση των επαγγελματικών παθήσεων. (Δεν έχει προκηρυχτεί ούτε μία θέση γιατρού Εργασίας στα Κέντρα Υγείας Λαυρίου, Ελευσίνας και Δυτικής Θεσσαλονίκης, μένει αναξιοποίητο το Κέντρο Διάγνωσης και Ιατρικής της Εργασίας του ΙΚΑ, όσο και το Ινστιτούτο Ερεύνης Νοσημάτων Θώρακος για την Υγιεινή και Ασφάλεια).

Η αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ υπογράμμισε στον υπουργό ότι παρότι υπάρχουν ομόφωνες αποφάσεις φορέων, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμιά κίνησηγια την τροποποίηση του Οργανισμού του νοσοκομείου Ελευσίνας, ώστε να λειτουργήσει Μονάδα Ιατρικής της Εργασίας και Περιβάλλοντος. Ο Φρ. Παπαδέλης απάντησε ότι παρότι η συζήτηση αυτή γίνεται "στο και πέντε" - σε σχέση με τις διαδικασίες έναρξης λειτουργίας του νοσοκομείου - θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα.

Τέλος, η ΓΣΕΕ, με την ευκαιρία της επικύρωσης (ΠΔ 17/96) της Κοινοτικής Οδηγίας περί επαγγελματικού κινδύνου, επισήμανε στον υφυπουργό ότι είναι αδιανόητη η απουσία ή η τυπική συμμετοχή του υπουργείου Υγείας στη συγκρότηση των προβλεπόμενων υπηρεσιών. Ο Φρ. Παπαδέλης δεσμεύτηκε να διερευνήσει το θέμα σε όλες τις πλευρές του, σε συνεννόηση με τους συναρμόδιους υπουργούς, και να καλέσει εκ νέου τη ΓΣΕΕ για συζήτηση επί της ουσίας του θέματος.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
3ο Υπόσχεση νομοθετικής ρύθμισης του επιδόματος

Οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Υγείας ανέστειλαν, χτες, μετά από 13 μέρες, τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις

Την υπόσχεση για νομοθετική ρύθμιση μέχρι και την προσεχή Παρασκευή (5.4.1996) των αιτημάτων των υπαλλήλων του υπουργείου, έδωσε χτες ο υπουργός Υγείας - Πρόνοιας Αν. Πεπονής σε συνάντησή του με τους εκπροσώπους των Συλλόγων των Εργαζομένων, στην οποία συμμετείχαν αντιπροσωπείες της ΑΔΕΔΥ και την ΠΟΕΔΗΝ. Ετσι, μετά από δεκατρείς μέρες κινητοποιήσεων οι εργαζόμενοι στη χτεσινή γενική συνέλευση αποφάσισαν, μετά και από πρόταση της Συντονιστικής Επιτροπής των συλλόγων, την αναστολή των κινητοποιήσεων μέχρι και την υλοποίηση των υποσχέσεων που έδωσε χτες ο υπουργός.

Η υπόσχεση του υπουργού είναι να δοθεί σε δύο δόσεις βοήθημα από 70.000 μέχρι την 1 Αυγούστου 1996, ενώ απ' την παραπάνω ημερομηνία θα ισχύσει η θεσμοθέτηση των 35.000 υπό τη μορφή επιδόματος. Επίσης, επειδή το κονδύλι αυτού του επιδόματος υπολογίζεται ως ποσοστό (2%) των δημοσίων επενδύσεων, στο τέλος του χρόνου, σε περίπτωση περισσεύματος, θα γίνει ισόποση διανομή μεταξύ των εργαζομένων.

Την εξέλιξη αυτή οι εργαζόμενοι την έκριναν θετική, αλλά, όπως υπογράμμιζαν στο "Ρ" συνδικαλιστές και εργαζόμενοι του χώρου, υπάρχει και ένα επισφαλές σημείο. Ενόψει δηλαδή του ενιαίου μισθολογίου, που φαίνεται να έρχεται μέχρι και τον Αύγουστο, μπορεί και να "κοπεί" αυτό το επίδομα.

Από τη συνάντηση, όπως έλεγαν στο "Ρ" συνδικαλιστές που πήραν μέρος σ' αυτήν, διαφάνηκε ότι η ρύθμιση για το επίδομα των 35.000, από 1.8.1996, αφορά μόνο τους υπαλλήλους του υπουργείου Υγείας και όχι και τους εργαζόμενους των νοσοκομείων και της Πρόνοιας, στους οποίους ο υπουργός έχει δώσει την ίδια υπόσχεση. Μάλιστα κατά τα λεγόμενα των ίδιων συνδικαλιστών, σε σχετική ερώτηση η απάντηση του υπουργού ήταν ότι η αντίστοιχη θεσμική ρύθμιση θα γίνει όταν βρεθεί το κονδύλι. Επίσης, όπως αναφέρθηκε και στην ενημέρωση των εργαζομένων, η αντιπροσωπεία της ΠΟΕΔΗΝ αποχώρησε για κάποια στιγμή απ' τη συνάντηση, για να συσκεφθεί και επανήλθε σ' αυτήν.

Μέσα από τις τελευταίες κινητοποιήσεις των εργαζομένων διαφάνηκε η ανάγκη της ενοποίησης των έξι συλλόγων των εργαζομένων στο υπουργείο Υγείας, πλευρά που επισημάνθηκε και στη χτεσινή συνέλευση.

Αντίθετη η ΟΣΝΙΕ

Για το θέμα της εξεύρεσης των κονδυλίων για το επίδομα των 35.000 δραχμών στα νοσοκομεία και την Πρόνοια έχουν πέσει στο τραπέζι, όπως έχει γράψει ο"Ρ", οι "ιδέες" - εναλλακτικά ή μαζί - της αύξησης των νοσηλίων, του χιλιάρικου στα εξωτερικά ιατρεία και της κάρτας εισόδου των 5.000 δραχμών.

Με χτεσινή ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ),τονίζει ότι αν υλοποιηθούν οι προαναγγελίες αυτές θα είναι"ένα ακόμη χτύπημα στην τσέπη των εργαζομένων και στα υπολείμματα του λεγόμενου κοινωνικού κράτους". "Πιστεύουμε, συνεχίζει η ανακοίνωση, ότι η συρρίκνωση του προϋπολογισμών των δημόσιων νοσοκομείων με τον παράλληλο δανεισμό τους και με την υποχρέωσή τους, δε λύνει κανένα πρόβλημα, με το επιπλέον χαράτσωμα του ελληνικού λαού", προτείνει να εξευρεθούν τα κονδύλια για την ενίσχυση του δημοσίου τομέα υγείας, πρώτα απ' όλα από τα δεκάδες δισεκατομμύρια, που χαρίζονται σε Λάτση και Βαρδινογιάννη.

Εκλογές της Ενωσης Συνταξιούχων ΤΕΒΕ

Συνεχίζονται σήμερα και αύριο οι εκλογές - που άρχισαν την Κυριακή - στην Ενωση Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Αθήνας και Περιχώρων.

Στις εκλογές παίρνουν μέρος δύο παρατάξεις: Η "Ενωτική Αγωνιστική Συνεργασία", με επικεφαλής τον Χρ. Τριάντη και η "Ανεξάρτητη Κίνηση". Οι εκλογές γίνονται στα γραφεία της Ενωσης, οδός Σωκράτους 23, 4ος όροφος απ' τις 9 το πρωί μέχρι τις 6 το βράδυ. Για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, πρέπει οι συνταξιούχοι να έχουν μαζί τους την απόδειξη σύνταξης της Τράπεζας και την αστυνομική ταυτότητα.

Η "Ενωτική Αγωνιστική Συνεργασία" καλεί τους συνταξιούχους να την υπερψηφίσουν, γιατί η ανάδειξή της σε πρώτη δύναμη αποτελεί εγγύηση για τον αγωνιστικό προσανατολισμό της Ενωσης.

Ερευνα για τρεις ευθανασίες

Προκαταρκτική έρευνα διέταξε χτες η Εισαγγελία της Αθήνας, με αφορμή τη συνέντευξη του διευθυντή της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου "Αγιος Σάββας" Ν. Φίλια, την περασμένη Πέμπτη, στην εφημερίδα "Τα Νέα". Ο συγκεκριμένος γιατρός ανέφερε ότι έκανε "επίσπευση του επερχόμενου και αναπόφευκτου θανάτου", σε τρεις περιπτώσεις ασθενών. Στις δύο επρόκειτο για ενεργητική ευθανασία και στην τρίτη για παθητική. Η πρώτη περίπτωση αφορούσε ένα παιδί 7-8 χρόνων στην Ελβετία, που "είχε υποστεί ολοκληρωτικά εγκαύματα σε πυρκαγιά" και "ήταν ετοιμοθάνατο". "Συμφωνήσαμε - δηλώνει ο Ν. Φίλιας - μαζί με Ελβετούς συναδέλφους να του χορηγήσουμε τα κατάλληλα φάρμακα, ώστε να φύγει ήσυχο". Η δεύτερη περίπτωση έγινε σε σπίτι στην Αθήνα. Ο πατέρας ενός γιατρού "βρισκόταν στο τελευταίο στάδιο αναπνευστικής ανεπάρκειας". Ο Ν. Φίλιας του χορήγησε φάρμακο, κοιμήθηκε και δεν ξαναξύπνησε. Η παθητική ευθανασία, "σταμάτημα αντιβιοτικών και κάθε υποστηρικτικού φαρμάκου", εφαρμόστηκε από τον ίδιο γιατρό σε στενό του φίλο, ο οποίος "έπαθε ξαφνικά βαρύτατη εγκεφαλική βλάβη - έμεινε φυτό".

Η υπόθεση θα ερευνηθεί από την Ασφάλεια.

Η ΓΣΕΕ ζητά τη λειτουργία μονάδας Ιατρικής της Εργασίας στο νοσοκομείο Ελευσίνας - όταν, βέβαια, τεθεί σε λειτουργία το νοσοκομείο



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ