ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Απρίλη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΙΛΙΟΥ
Εκπαίδευση "υψηλής τάσης"

Το πρόβλημα της διπλοβάρδιας δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν τα σχολεία στο Δήμο Ιλίου. Σε πάνω από τέσσερα δημοτικά σχολεία του δήμου, υπάρχουν πυλώνες της ΔΕΗ με καλώδια υψηλής τάσης, που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των μαθητών. Τα προβλήματα αυτά εντοπίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ, Δ. Κουμπούρης, Γερ. Αραβανής και Στρ. Κόρακας,οι οποίοι με ερωτήσεις, που κατέθεσαν στη Βουλή ζητούν από τους υπουργούς Παιδείας, Εσωτερικών και Ανάπτυξης να πάρουν μέτρα για την επίλυση των σοβαρών αυτών προβλημάτων.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι βουλευτές, το 11ο Δημοτικό Σχολείο που συστεγάζεται με το 13ο και το 5ο που συστεγάζεται με το 17ο, λειτουργούν σε διπλή βάρδια. Πάνω από τα σχολεία αυτά βρίσκονται πυλώνες της ΔΕΗ με καλώδια υψηλής τάσης, εγκυμονώντας μεγάλους κινδύνους για τη ζωή και την ασφάλεια των παιδιών. Για την περίπτωση του 11ου με του 13ου Δημοτικού σχολείου, το υπουργείο Γεωργίας εδώ και πέντε χρόνια έχει παραχωρήσει οικόπεδο στην περιοχή Παλατιανή, αλλά ο ΟΣΚ δεν έχει προχωρήσει ακόμα στις μελέτες για ανέγερση νέου σχολικού κτιρίου, που θα στεγάσει το 13ο Δημοτικό σχολείο. Για το 5ο και το 17ο Δημοτικό σχολείο, οι Σύλλογοι Γονέων έχουν προτείνει οικόπεδο στην περιοχή της Παλατιανής, για την ανέγερση νέου σχολικού κτιρίου. Μέχρι σήμερα όμως δεν έχει προχωρήσει από τον ΟΣΚ καμιά διαδικασία απόκτησης του οικοπέδου, με τη δικαιολογία ότι δεν έχουν βρεθεί οι ιδιοκτήτες του.

Παράλληλα, σοβαρό πρόβλημα υπάρχει στο δήμο και με το 12ο Δημοτικό Σχολείο που συστεγάζεται με το 23ο και λειτουργούν με διπλή βάρδια. Οι προθέσεις του ΟΣΚ είναι να κατασκευαστούν πέντε αίθουσες στον αύλειο χώρο του σχολείου, για να λειτουργούν μόνο πρωί. Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, όπως και των Δασκάλων, απορρίπτουν κατηγορηματικά μια τέτοια προοπτική και μαζί με την Ενωση Γονέων κάνουν συγκεκριμένη πρόταση για να ανεγερθεί καινούριο οίκημα σε οικόπεδο, που βρίσκεται δύο τετράγωνα πιο πάνω από το κτίριο, που συστεγάζονται σήμερα. Μέχρι σήμερα όμως δεν υπάρχει θετική ανταπόκριση από τη μεριά των αρμοδίων.

Δε γίνονται δίκες με "παράθυρα"

Για πειθαρχικές ποινές κάνει λόγο ο ΔΣΑ, με αφορμή τη διεξαγωγή δικών μέσα από τα παράθυρα των τηλεοπτικών σταθμών

Παρέμβαση, ώστε να σταματήσει η μεταφορά των δικών από τις αίθουσες των δικαστηρίων στα "παράθυρα" των μέσων ενημέρωσης, αποφάσισε να κάνει το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ). Οπως αναφέρεται σχετικά, αν η κατάσταση δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, θα κινηθούν πειθαρχικές διαδικασίες εναντίον εκείνων των τηλεδικηγόρων, που θα μεταφέρουν τις δίκες από τις αίθουσες των δικαστηρίων στις οθόνες των τηλεοράσεων.

Η απόφαση πάρθηκε, καθώς εκτιμάται ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ξεπερνά πλέον κάθε όριο. Οι "επιτυχημένοι" δικηγόροι των καναλιών, κατά το ΔΣΑ, αμφισβητούν με τη στάση τους θεσμοθετημένες διαδικασίες στον τρόπο λειτουργίας της Δικαιοσύνης.

Συγκεκριμένα, ο ΔΣΑ επισημαίνει ότι η μεταφορά των δικών από τις αίθουσες των δικαστηρίων στα μέσα ενημέρωσης και η αντιπαράθεση των δικηγόρων προς υπεράσπιση των εντολέων τους δε συνάδει με το θεσμικό ρόλο του δικηγόρου ως υπερασπιστή, δε συμβάλλει στην προάσπιση του κύρους του δικηγορικού λειτουργήματος, αλλά και συνιστά αμφισβήτηση των θεσμοθετημένων διαδικασιών και της αξιόπιστης κρίσης της Δικαιοσύνης.

Στην απόφασή του ο ΔΣΑ επισημαίνει, επίσης, ότι η παρουσία των δικηγόρων στα μέσα ενημέρωσης προσβάλλει το τεκμήριο της αθωότητας, που προστατεύει κάθε κατηγορούμενο έως την τελική κρίση της Δικαιοσύνης, καθώς και τα δικαιώματα των εντολέων του δικηγόρου.

Τέλος, συνιστά έμμεση διαφήμιση, η οποία παραβιάζει κατάφωρα τον Κώδικα Δεοντολογίας, που ρητά απαγορεύει τη διαφήμιση των δικηγόρων στις εφημερίδες και στα άλλα μέσα ενημέρωσης. Παράλληλα, ο ΔΣΑ διευκρινίζει ότι για τους δικηγόρους που θέλουν να αναπτύξουν νομικά, θεσμικά η ευρύτερου ενδιαφέροντος ζητήματα, καθώς και τη δημοσιοποίηση καταγγελιών για παραβιάσεις δικαιωμάτων πολιτών, που είναι κατοχυρωμένα συνταγματικά, είναι αυτονόητο πως έχουν κάθε δικαίωμα να ασκούν τέτοιες δραστηριότητες και δεν αντιβαίνουν στις διατάξεις της δικηγορικής δεοντολογίας.

ΕΝΩΣΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
Ψάχνουν ευθύνες για τον εξευτελισμό

Στον απόηχο των όσων διέπραξαν οι Αμερικανοί πράκτορες του FBI και της CIA κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της Χίλαρι Κλίντον στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή η ετήσια γενική συνέλευση της Ενωσης Αξιωματικών Αττικής.Ο "υπερβάλλων ζήλος" των ξένων συναδέλφων τους καυτηριάστηκε για άλλη μια φορά από πολλούς αξιωματικούς, ενώ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης, Ηλίας Βλαχογιάννης,κάλεσε την ηγεσία της Αστυνομίας να διερευνήσει τις καταγγελίες για να υπάρξει, όπως είπε, απόδοση ευθυνών, στο βαθμό που Ελληνες αξιωματικοί δέχτηκαν τον αυτοεξευτελισμό της σωματικής έρευνας από πράκτορες του FBI.

Οι αστυνομικοί στάθηκαν με ιδιαίτερη προσοχή στις ευθύνες της πολιτείας η οποία, όπως επισημάνθηκε, με την πολιτική που ακολούθησε τα τελευταία χρόνια οδήγησε τους αστυνομικούς στο περιθώριο του κοινωνικού γίγνεσθαι, αλλά και την ίδια την Αστυνομία σε χαμηλά επίπεδα απόδοσης. Στη συνέλευση ήταν παρόντες περίπου 500 αξιωματικοί, από το σύνολο των 1.700 αξιωματικών που είχαν πάρει μέρος στις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του σημερινού ΔΣ της Ενωσης Αξιωματικών Αττικής.

Πολλοί ομιλητές αναφέρθηκαν στο οικονομικό πρόβλημα και προειδοποίησαν την κυβέρνηση ότι αν δεν προωθήσει σύντομα στη Βουλή το ενιαίο μισθολόγιο θα γίνουν νέες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Οι αξιωματικοί ζητούν επίσης την καθιέρωση αντικειμενικού συστήματος μεταθέσεων, αξιοκρατικές προαγωγές, κατάργηση του καθεστώτος των εκτάκτων κρίσεων, αποσαφήνιση των διατάξεων που διέπουν τη χρήση των υπηρεσιακών όπλων, δυνατότητα παράστασης με συνήγορο στις πειθαρχικές υποθέσεις και λήψης αντιγράφων της δικογραφίας κλπ.

Στη συνέλευση απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς ο πρόεδρος δικαστών και εισαγγελέων Π. Κωστάκος, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πρωτόπαπας, ενώ δεν πέρασε απαρατήρητη η απουσία εκπροσώπου της ηγεσίας της Αστυνομίας και του κυβερνώντος κόμματος. Εκ μέρους του ΚΚΕ μίλησε ο υπεύθυνος του Τμήματος της ΚΕ για τα Σώματα Ασφαλείας Νίκος Τσιούνης,ο οποίος τόνισε ότι και οι αστυνομικοί πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις με όλους τους άλλους Ελληνες πολίτες, χωρίς περιορισμούς και εξαιρέσεις, δηλαδή να έχουν πλήρη συνδικαλιστικά και πολιτικά δικαιώματα. Αναφερόμενος στα όσα απαράδεκτα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της Χ. Κλίντον ο Ν. Τσιούνης είπε ότι θίγουν το φιλότιμο των αστυνομικών αλλά και του λαού μας γενικότερα, δεν πρέπει να τα δούμε ως μεμονωμένο περιστατικό, αλλά σαν αποτελέσματα της εξωτερικής πολιτικής εξάρτησης που ασκήθηκε και ασκείται από την κυβέρνηση. Τέλος, ο Ν. Τσιούνης κάλεσε τους αστυνομικούς να συνεχίσουν τον αγώνα τους, που αποτελεί το μόνο σίγουρο όπλο για την επίλυση των προβλημάτων τους.

Δεν ξέφυγε από το ποτάμι...

Τραγικό θάνατο βρήκε ένας 24χρονος Αλβανός λαθρομετανάστης, ο Ιλί Βάτα, όταν προσπαθώντας, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, να ξεφύγει από αστυνομικούς που τον κυνηγούσαν για να τον συλλάβουν, μπήκε στα νερά του Πηνειού και πνίγηκε. Το πτώμα του λαθρομετανάστη ανέσυραν το βράδυ της Κυριακής άλλοι ομοεθνείς του.

Θάνατος αγωνίστριας

Πέθανε και κηδεύτηκε χτες 1.4.96 από το Νεκροταφείο Ανάστασης του Πειραιά, η ΜΑΡΙΑ ΖΕΡΒΟΥ, γυναίκα του παλαίμαχου αγωνιστή του Ναυτεργατικού Συνδικαλιστικού Κινήματος (ΟΕΝΟ) και μέλους του ΚΚΕ.

Η ΚΟ Ναυτεργατών του ΚΚΕ με τηλεγράφημά της εκφράζει στο σ. Αντώνη τα πιο βαθιά της συλλυπητήρια.

ΠΕΝΘΟΣ

Την πολυαγαπημένη μας μητέρα και θεία

ΕΛΕΝΗ ΤΣΙΡΟΥ

θανούσα κηδεύσαμε χτες Δευτέρα 1.4.96 από τον ιερό ναό του Κοιμητηρίου Βύρωνα.

Τα παιδιά: Γιούλη Τσίρου και Ξενοφών Μπρουτζάκης.

Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

ΚΗΔΕΙΑ

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό και θείο

ΓΙΑΝΝΗ ΧΑΡΑΛ. ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ

Ατομικό Επιστήμονα Δημοκρίτου

κηδεύουμε αύριο Τετάρτη 3.4.96 και ώρα 3 μ.μ. από τον ιερό ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του Νεκροταφείου Ζωγράφου.

Η σύζυγος: Καίτη.

Τα παιδιά του Χάρης και Κέλλυ, Νίκος και Μαριάννα.

Τα αδέλφια του Βασιλική και Θεόδωρος Λύτινας, Γιώτα και Φαίδων Μίχος.

Τα ανίψια Φοίβη, Μιχάλης. Οι λοιποί συγγενείς και οι φίλοι.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Εκλογοαπολογιστικές Συνελεύσεις
  • ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΒΟΛΟΥσήμερα στις 4 μ.μ. στο Δημαρχείο Νέας Ιωνίας.
  • Κίνηση Αντιστασιακών Εκπαιδευτικών ΚΑΕ την Πέμπτη 4-4-96 στις 10 π.μ.,στην αίθουσα της ΠΕΑΕΑ (Λυκούργου 10, 4ος όρ. ).
  • ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ - ΘΗΣΕΙΟΥ - ΠΑΝΩ ΣΦΑΓΕΙΩΝ την Κυριακή 7-4-96 στις 10.30 π.μ., στα γραφεία του Παρ/τος (Κυδαντινών 24, Πάνω Πετράλωνα).
  • ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ - ΛΥΚΟΒΡΥΣΗΣ την Κυριακή 7-4-96, στις 9. π.μ., στα γραφεία του Παρ/τος (Πίνδου 12, Μεταμόρφωση).
  • ΒΕΡΟΙΑΣ την Κυριακή 7-4-96, στις 9 π.μ., στον κινηματογράφο "ΣΤΑΡ" στη Βέροια.
Μνημόσυνο
  • Το Παράρτημα ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ πραγματοποιεί το Σάββατο 6-4-96 στις 9.30 π.μ.,ετήσιο μνημόσυνο των θανόντων αγωνιστών του Παραρτήματος, στο Νεκροταφείο της Ηλιούπολης.
  • Τεφαρίκι "συνάδελφος"

    Τον δημοσιογράφο και αρχισυντάκτη της εφημερίδας ΣΤΑΡ Αριστείδη Σπίνο,29 ετών, συνέλαβε χτες το βράδυ η Αστυνομία έξω από τη Νομική Σχολή, στην οδό Σόλωνος, την ώρα που παραλάμβανε 200.000 δραχμές από τον 48χρονο Αναστάσιο Γιαννακόπουλο,τον οποίο φέρεται να απειλούσε ότι θα τον καταγγείλει ως τοκογλύφο. Ο Αν. Γιαννακόπουλος, γνωστός από την υπόθεση του κοσμηματοπώλη Βουράκη, δεν υπέκυψε στους εκβιασμούς του δημοσιογράφου και τον κατήγγειλε στην Αστυνομία, με αποτέλεσμα να οργανωθεί επιχείρηση για τη σύλληψή του. Η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι το ανώτερο χρηματικό ποσό αποτελούσε μέρος συνολικού ποσού 700.000 δραχμών, που είχε απαιτήσει από τον Γιανακόπουλο ο Σπίνος για να μην εμφανιστεί στα μέσα ενημέρωσης και τον κατηγορήσει για υπόθεση τοκογλυφίας. Ο συλληφθείς παρέδωσε στην Αστυνομία και 50.000 δραχμές, τις οποίες είχε πάρει από τον Γιανακόπουλο τις πρωινές ώρες της ίδιας μέρας.

    Πολυδύναμα "αχούρια"

    Επέκταση του θεσμού των πολυδύναμων τμημάτων στην περιοχή της Αττικής προανήγγειλε με την ανάληψη των καθηκόντων του ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Κώστας Γείτονας. Δε χωρά καμιά αμφιβολία ότι το υπουργείο πρέπει να ξαναδεί τη διάρθρωση των αστυνομικών υπηρεσιών του Λεκανοπεδίου, αλλά οι όποιες αποφάσεις δεν μπορεί να λαμβάνονται με μοναδικό κριτήριο τη χωροταξική κατανομή των υπηρεσιών ή την περικοπή των λειτουργικών δαπανών. Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι η εξασφάλιση κατάλληλης κτιριακής και μη υποδομής και το κυριότερο η διασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών δουλιάς. Το κλείσιμο κτιρίων και το στοίβαγμα ανθρώπων μέσα σε ακατάλληλα κτίρια είναι η καλύτερη συνταγή, για να πετύχει κανείς ακριβώς τα αντίθετα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Οπως ακριβώς συμβαίνει ήδη με τη μετεγκατάσταση των διοικητικών υπηρεσιών από την οδό Αριστοτέλους στην οδό Ηρας στο Γαλάτσι. Δεκάδες πολιτικοί υπάλληλοι καλούνται να εργαστούν στα υπόγεια του κτιρίου, σε ένα χώρο που εξυπηρετούσε ανάγκες σκοποβολής... Ούτε την παραμικρή διαρρύθμιση του χώρου, ούτε ένα απλό φρεσκάρισμα με σκέτο ασβέστη δεν προνόησαν να κάνουν οι υπεύθυνοι της διοικητικής... υποστήριξης της Αστυνομίας. Κι ας είχαν πάρει υπομνήματα διαμαρτυρίας από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους.

    Φάλαινα νεκρή από λύματα

    Νεκρή φάλαινα θύμα της μόλυνσης της θάλασσας από τα εργοστασιακά λύματα, εκβράστηκε χτες το πρωί στις ακτές της Πιερίας. Σύμφωνα με δηλώσεις επιστημόνων, ο θάνατος της φάλαινας προήλθε από το βακτηρίδιο Καμπέους Σάλτα που αναπτύσσεται στις ακτές όπου καταλήγουν εργοστασιακά λύματα. Το βακτηρίδιο Καμπέους Σάλτα προσβάλλει τους πνεύμονες της φάλαινας και οδηγεί σε γρήγορο θάνατο.



    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ