ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Απρίλη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πρόκληση του ΑΝΤΕΝΝΑ

Ζητά από τη Δικαιοσύνη, την κεφαλή των σκηνοθετών επί πίνακι, επειδή διεκδικούν τα δικαιώματά τους

Με πρωτοφανή προσέλευση μελών της πραγματοποιήθηκε την Κυριακή η τακτική γενική συνέλευση της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών.Εισηγητής ήταν ο γενικός γραμματέας της FERA, Ζοάο Κορέα,ο οποίος αναφερόμενος στη σχέση της Ελλάδας - ΕΕ, τόνισε ότι "η Κομισιόν δεν μπορεί να κάνει τίποτα από μόνη της, αν δεν παρέμβουν οι εθνικές κυβερνήσεις. Κι αν η ελληνική κυβέρνηση, δεν κάνει τίποτα, σε σας πέφτει ο λόγος να ασκήσετε πιέσεις".

Ωστόσο, τη συνέλευση απασχόλησε πολύ και η μήνυση του ΑΝΤΕΝΝΑ κατά του προέδρου της Εταιρείας, Παύλου Τάσιου,με την κατηγορία της συκοφάντησης του καναλιού, με τη συνέντευξη Τύπου της ΕΕΣ για τη μη καταβολή από τα κανάλια των πνευματικών δικαιωμάτων των σκηνοθετών. Η συνέλευση σε ψήφισμά της τονίζει: "Οι δηλώσεις για τις οποίες κατηγορείται ο Π. Τάσιος, έγιναν στη συνέντευξη Τύπου της ΕΕΣ και αποτελούν έκφραση των θέσεων της Εταιρείας στο σύνολό της. Ως εκ τούτου θεωρούμε συνυπεύθυνο το σύνολο των μελών. Παρακαλούμε, δε, τον ΑΝΤΕΝΝΑ, εφ' όσον θεωρεί "συκοφαντικές" τις καταγγελίες μας, να μας ειδοποιήσει πότε θα εισπράξουμε τα χρωστούμενα (από το 1993) πνευματικά δικαιώματά μας και τον καλούμε να σεβαστεί αμέσως το νόμο σε όλες τις πτυχές των ηθικών, κυρίως, δικαιωμάτων μας".

Ο ΑΝΤΕΝΝΑ δείχνει θορυβημένος από τις καταγγελίες των σκηνοθετών και στο κείμενο της μήνυσης γράφει ότι "οι αναληθείς ισχυρισμοί που διέδωσε ο εναγόμενος αποτελούν πράξεις διαταρακτικές και προσβλητικές της φήμης της Εταιρείας".Φαίνεται πως ο καναλάρχης ενοχλήθηκε από τις καταγγελίες ότι: Θεωρεί όλα τα σίριαλ "ιδιοκτησία" του και επόμενα αδιαφορεί για τα πνευματικά δικαιώματα. Γίνονται παρεμβάσεις στη δουλιά των σκηνοθετών και του Π. Τάσιου. Εχει σε μαύρη λίστα όσους ανήκουν στον εισπρακτικό φορέα,όπως και από την επισήμανση των σκηνοθετών ότι "κανένας Κυριακού, Λαμπράκης και Μπόμπολας δεν μπορεί να είναι ισχυρότερος από το νόμο" ("Ρ" 21/3/96). Τα παραπάνω, που φυσικά δηλώθηκαν στη συνέντευξη Τύπου τα αναπαρήγαγε και η πλειοψηφία του Τύπου, και τα αποσπάσματα των εφημερίδων συμπεριλαμβάνονται στο κείμενο της μήνυσης.

Μάλιστα, ο ΑΝΤΕΝΝΑ με προκλητικό τρόπο και ουσιαστικά επιβεβαιώνοντας αυτά για τα οποία καταγγέλλεται, ζητάει από τον Παύλο Τάσιο αποζημίωση 50.000.000 για ικανοποίηση "ηθικής βλάβης" (θαρρείς και είχαν ποτέ άλλη "ηθική" από την κερδοσκοπία), 9,5 εκ. δραχμές, τα οποία ισχυρίζεται πως είχε δόσει στο σκηνοθέτη για την εκτέλεση της σειράς "Κοινωνία Ελλάς" και να επανορθώσει όσα δήλωσε στις εφημερίδες. Τέλος, ο καναλάρχης... υποδεικνύει(! ) στη Δικαιοσύνη ποια απόφαση να πάρει ζητώντας της να επιβάλει προσωποκράτηση μέχρι και ένα χρόνο, για κάθε παραβίαση.

Υστερα από τα παραπάνω, ποιος δε βλέπει ότι το μεγάλο κεφάλαιο στα ΜΜΕ είναι ή τουλάχιστον θέλει να είναι πάνω από το νόμο;

Παγκόσμια Μέρα Παιδικού Βιβλίου

Παγκόσμια Μέρα του Παιδικού Βιβλίου,σήμερα και στην Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών (Ακαδημίας και Γενναδίου 8),8.30μ.μ. θα γίνει ο επίσημος γιορτασμός με ομιλητές τον πρόεδρο του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, Β. Αναγνωστόπουλο και τη Μ. Γεωργίου - Νίλσεν,ενώ η συγγραφέας Ελένη Σαραντίτη θα διαβάσει το μήνυμα της ημέρας. Στη διάρκεια της εκδήλωσης ο "Κύκλος" θα απονείμει τα ετήσια βραβεία παιδικής Λογοτεχνίας. Βραβεύονται οι: Αντιγόνη Μεταξά, Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Σοφία Ζαραμπούκα, Μάνια Καπλάνογλου, Λίτσα Ψαραύτη, Ηρώ Παπαμόσχου, Νάντια Γεωργακοπούλου, Ειρήνη Μάρρα, Νίκος Σερασκέρης, Δημοτική Βιβλιοθήκη Σερρών και Βάσω Αγγελοπούλου.

Η Μονή Λαζαριστών ...περιμένει τα έργα

  • Αφιερωμένη στους ποιητές και δοκιμιογράφους Νίκη Μιχαήλ Κατσικάδη καιΓιώργο Πετρόπουλο είναι η εκδήλωση που διοργανώνει αύριο (7μμ) η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών στην αίθουσα "Μιχαήλας Αβέρωφ" (Γενναδίου 8 και Ακαδημίας). Θα μιλήσει ο ποιητής και κριτικός τέχνης Γιάννης Καραβίδας.Θα χαιρετίσει ο Πρόεδρος της ΕΕΛ Βάσος Γεωργίου.Διαβάζουν οι ποιήτριες: Μαριάννα Βλάχου - Καραμβάλη και Μαρία Πατσαλή.Μελοποίηση ποιημάτων των παρουσιαζόμενων από τον λογοτέχνη Δημήτρη Καραμβάλη.Σημειώνουμε ότι η ενδιαφέρουσα αυτή βραδιά, πραγματοποιείται στα πλαίσια των εκδηλώσεων του "Αυγέρειου Κύκλου".
100 χρόνια κινηματογράφου

Τριήμερο αφιέρωμα για τα 100 χρόνια κινηματογράφου,διοργανώνει η Πολιτιστική Επιτροπή του Συλλόγου Υπαλλήλων Τραπέζης Ελλάδας,σήμερα, αύριο και την Πέμπτη, στην αίθουσα του Συλλόγου (Σίνα 16, 1ος όροφος). Ο σκηνοθέτης Γιώργος Ζέρβας και ο σεναριογράφος Βαγγέλης Παπαδάκης προβάλλουν και σχολιάζουν χαρακτηριστικά αποσπάσματα σημαντικών ταινιών μεγάλων δημιουργών. Σήμερα προβάλλονται αποσπάσματα από τις ταινίες: "Η νύχτα" του Αντονιόνι, "Νοσταλγία" - Ταρκόφσκι, "Σφαγείο Νο 5" - Χιλ, "Η κρυφή γοητεία της μπουρζουαζίας" - Μπουνιουέλ, "Στη σκιά των τεσσάρων γιγάντων" - Χίτσκοκ, "Ελαφοκυνηγός" - Τσιμίνο, "Σένσο" - Βισκόντι, "Μερικοί το προτιμούν καυτό" - Γουάιλντερ, "Κακόφημοι δρόμοι" - Σκορτσέζε και "Σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν" - Πόλακ.Αύριο: "Ψυχώ" - Χίτσκοκ, "Ζαμπρίσκι πόιντ" - Αντονιόνι, "Με κομμένη την ανάσα" - Γκοντάρ, "Θάνατος στη Βενετία" - Βισκόντι, "Θυσία" - Ταρκόφσκι, "Καιρός των Τσιγγάνων" - Κουστουρίτσα, "Αποκάλυψη τώρα" - Κόπολα, "Ευδοκία" - Δαμιανού, "Πατέρας αφέντης" - Ταβιάνι κ.ά. Πέμπτη: "Ταξίδι στα Κύθηρα" - Αγγελόπουλος, "Πολίτης Κέιν" - Ουέλς, "Νονός" - Κόπολα, "Ο καυγατζής" - Φασμπίντερ, "Ονομα Κάρμεν" - Γκοντάρ, "Οργισμένο είδωλο" - Σκορτσέζε, "Στάλκερ" - Ταρκόφσκι, "Νύχτα" - Αντονιόνι κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ