ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Απρίλη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Αναζητείται "συμφωνία ρόλων"

Κυριαρχία στις εσωκομματικές εξελίξεις επιδιώκει ο Σημίτης, "πολιτική συμφωνία" προτείνουν οι εσωκομματικοί αντίπαλοί του

Η δεδομένη βούληση του Κ. Σημίτη να διεκδικήσει την προεδρία του ΠΑΣΟΚ ή την αντιπροεδρία, αλλά με κατοχυρωμένες και αυξημένες αρμοδιότητες, στο συνέδριο του Ιούλη, από τη μια, και οι προσπάθειες και πιέσεις των εσωκομματικών αντιπάλων του να διαπραγματευτούν μια συμφωνία - πολιτική συμφωνία, όπως αρέσκονται να τη βαφτίζουν - για το μοίρασμα των ρόλων και της εξουσίας, από την άλλη, είναι οι δύο βασικές τάσεις που διαμορφώνονται στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, ενόψει του συνεδρίου.

Ο Α. Τσοχατζόπουλος, σε χτεσινή συνέντευξή του στα "Νέα", επιμένει στην πρότασή του για πολιτική συμφωνία μέσα στο ΠΑΣΟΚ για τη στρατηγική και στη βάση αυτή να υπάρξει συμφωνία και για το ρόλο των προσώπων, στα πλαίσια μιας συλλογικής ηγεσίας. Χαρακτηρίζει ψευτοδιλήμματα τα περί διαρχίας στο ΠΑΣΟΚ και καταφέρεται εναντίον των στελεχών που αντιδρούν στο διάλογο και στη συνεννόηση μεταξύ των στελεχών του Κινήματος. Με την πρόταση του υπουργού Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, συμφώνησε και ο γραμματέας της ΚΕ Κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος τόνισε ότι "οποιαδήποτε θεσμοθέτηση οποιουδήποτε οργάνου και οριοθέτηση οποιασδήποτε αρμοδιότητας πρέπει να είναι και προϊόν μιας πολιτικής διεργασίας, η οποία όμως δεν έχει ξεκινήσει στο ΠΑΣΟΚ". Διευκρίνισε, επίσης, ότι η συζήτηση για τις αρμοδιότητες του αντιπροέδρου θα αρχίσει μετά το Πάσχα. Αντίθετα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας,εκφράζοντας έμμεσα την αντίθεση του Κ. Σημίτη σε μια πολιτική συμφωνία με τους εσωκομματικούς αντιπάλους του, δήλωσε ότι "δεν υπάρχει κάποια πρόταση για πολιτική συμφωνία".

Υπέρ της διαρχίας, αλλά με καθαρούς ρόλους, τάσσεται και ο Ε. Βενιζέλος,ο οποίος δεν κρύβει ότι διεκδικεί ένα δικό του ρόλο στη διαμάχη εξουσίας που γίνεται στο ΠΑΣΟΚ. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, στο "Εθνος", υποστηρίζει ότι το κόμμα πρέπει να πάψει να νιώθει ότι βρίσκεται σε ένα είδος καινούριας παρανομίας και χαρακτηρίζει άλλοθι τους ισχυρισμούς συνεργατών του Κ. Σημίτη ότι το κόμμα παρεμποδίζει πρωτοβουλίες και αποφάσεις της κυβέρνησης.

Το ΕΓ του ΠΑΣΟΚ συζήτησε χτες το κείμενο των Θέσεων, το οποίο θα τεθεί προς έγκριση στο Εθνικό Συμβούλιο το Σάββατο και στην ΚΕ την Κυριακή. Οπως δήλωσε ο Κ. Σκανδαλίδης, έγινε μια εκτεταμένη συζήτηση στα θέματα της εθνικής στρατηγικής και της στάσης που πρέπει να τηρηθεί πάνω στα διάφορα ανοιχτά εθνικά θέματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετά μέλη του ΕΓ τόνισαν την ανάγκη να δυναμώσει το κοινωνικό πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ και να αποσαφηνιστεί ο πατριωτικός ρόλος του, αφήνοντας αιχμές για την κυβερνητική πολιτική. Ωστόσο όμως, δεν υπήρξε απόφαση και το ΕΓ θα συνεδριάσει πάλι την Πέμπτη για να διαμορφώσει το τελικό κείμενο της εισήγησης για το Εθνικό Συμβούλιο.

Ο ρόλος του Α. Παπανδρέου στο κομματικό σύστημα εξουσίας εξακολουθεί να συζητείται μεταξύ των αντιμαχόμενων ομάδων, χωρίς, ωστόσο, ο ίδιος να έχει ανοίξει τα χαρτιά του. Ο προσκείμενοι στον Κ. Σημίτη επιθυμούν ένα διακοσμητικό και συμβολικό ρόλο για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, με περιορισμένες δυνατότητες παρέμβασης και επηρεασμού των εσωκομματικών εξελίξεων. Μια τέτοια προοπτική δεν την απορρίπτουν κατηγορηματικά οι λεγόμενοι προεδρικοί, αλλά την εξαρτούν από τη γενικότερη συμφωνία ενόψει του συνεδρίου. Ο Γ. Κατσιμπάρδης επανέφερε χτες την πρότασή του για παραίτηση του Α. Παπανδρέου και ανάληψη της θέσης του επιτίμου προέδρου, αλλά το μέλος του ΕΓ Μ. Δασκαλάκης διαφώνησε ότι δεν ταιριάζει στον Α. Παπανδρέου ο ρόλος του επιτίμου και πρόσθεσε ότι "ή θα είναι πρόεδρος ή δε θα είναι τίποτα".

Από την πλευρά του, ο Κ. Σκανδαλίδης περιορίστηκε να δηλώσει ότι ο ίδιος ο Α. Παπανδρέου θα αποφασίσει όταν θέλει για την πορεία του.

Πολιτικές εκδηλώσεις του ΚΚΕ
  • Το βιβλίο "Δοκίμιο της Ιστορίας του ΚΚΕ", θα παρουσιάσει ο Χρήστος Τσιντζιλώνης, μέλος του Ιστορικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ, σε εκδηλώσεις στην Κεντρική Μακεδονία. Συγκεκριμένα:

- Στις Σέρρεςσήμερα στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του "ΟΡΦΕΑ".

- Στη Βέροιααύριο Τετάρτη στις 7 μ.μ., στην "ΕΛΗΑ".

  • Οι ΚΟΒ Κολιάτσου και Οικοδόμων πραγματοποιούν σύσκεψη με θέμα "Πολιτικές εξελίξεις και 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ" αύριο Τετάρτη στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία τους (Πατησίων 280).
  • Η Επιτροπή Ετεροδημοτών Λακωνίας του ΚΚΕ πραγματοποιεί συγκέντρωση με θέμα "Παρουσίαση των ντοκουμέντων της ΚΕ για το 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ" αύριο Τετάρτη στις 6 μ.μ., στην ΚΟΑ (Βερανζέρου και Κοτοπούλη).
  • Η ΑΕ Καλαμαριάς πραγματοποιεί συγκέντρωση, με θέμα "Τα ντοκουμέντα της ΚΕ του ΚΚΕ για το 15ο Συνέδριο, ενόψει του διαλόγου που γίνεται την περίοδο αυτή σε όλη τη χώρα", αύριο Τετάρτη στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Δημαρχείου Καλαμαριάς. Θα μιλήσει ο Χρήστος Κόφφας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Οι Κομματικές Οργανώσεις Κυψέλης του ΚΚΕ πραγματοποιούν συζήτηση για τα ντοκουμέντα του 15ου Συνεδρίου αύριο Τετάρτη στις 7 μ.μ., στα γραφεία τους, Κερκύρας 91,τηλ. 8826.775.
  • Η ΚΟΒ Χαϊδαρίου, στα πλαίσια του προσυνεδριακού διαλόγου για το 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ, πραγματοποιεί εκδήλωση - συζήτηση αύριο Τετάρτη στις 7 μ.μ. στα γραφεία της (Αγωνιστών Στρατοπέδου και Χρυσοστόμου Σμύρνης).
  • Η ΝΕ Αρκαδίας στα πλαίσια της ενημέρωσης των εργαζομένων γύρω από τις θέσεις του ΚΚΕ για το 15ο Συνέδριο, διοργανώνει αύριο Τετάρτη περιοδεία του Κώστα Παρασκευά, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα ο Κ. Παρασκευάς θα περιοδεύσει σε χώρους δουλιάς στην Τρίπολη και στις 6.30 μ.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην αίθουσα του Μορφωτικού Συλλόγου στη Μεγαλόπολη.
  • Η ΑΕ Καλαμάτας και οι κλαδικές ΚΟΒ της ΝΕ Μεσσηνίας πραγματοποιούν σύσκεψη μελών και οπαδών του Κόμματος, με θέμα την παρουσίαση των ντοκουμέντων του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ την Πέμπτη 4 - 4 - 96, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας (Αριστοδήμου 81, 3ος όροφος).
ΕΠ. ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ
Αύριο η Γενική Συνέλευση

Με την ελπίδα ότι η υπόθεση της ειρήνης είναι αγωνία όλων μας, η Επιτροπή Ειρήνης Κερατσινίου προσκαλεί τους φίλους της ειρήνης στην ανοιχτή Γενική Συνέλευση της Επιτροπής, που θα γίνει την Τετάρτη, 3 του Απρίλη, στις 6.30 το απόγευμα, στην αίθουσα του δημαρχείου "Α - ΤΑΣΣΟΣ".

ΕΠ. ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
Συνεδριάζει σήμερα

Η Επιτροπή Δημοψηφίσματος Θεσσαλονίκης θα συνεδρίαση την Τρίτη 2 Απρίλη και ώρα 6 μ.μ. στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων, με θέμα: "Η οργάνωση πρωτοβουλιών σε τοπικό επίπεδο, για την προώθηση της διεξαγωγής Δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ". Η επιτροπή θα στεγάζεται προσωρινά στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων, Ολύμπου 33, τηλ. 529.907. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την επιτροπή κάθε απόγευμα 6 - 9 μ.μ.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Βδομάδα εσωκομματικών συνεδριάσεων

Βδομάδα εσωκομματικών συνεδριάσεων για τη ΝΔ, καθώς αύριο συνέρχεται η Εκτελεστική Επιτροπή του Κόμματος και την Παρασκευή συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή. Αν στην πρώτη συνεδρίαση δεν αναμένεται κάποια κριτική στην ηγεσία του κόμματος, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα τα πράγματα δε θα είναι και τόσο ήρεμα. Αλλωστε στην προηγούμενη συνεδρίασή της δε μίλησαν οι βουλευτές και οι "Μητσοτακικοί", διά στόματος του Κ. Πυλαρινού, είχαν πει ότι στην επόμενη συνεδρίαση της ομάδας θα υπάρξει ο αντίλογος στην εισήγηση του Μ. Εβερτ.

Η ηγεσία του κόμματος προτίθεται να θέσει προς συζήτηση "τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις", το θέμα των πρόσφατων εσωκομματικών εκλογών και τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών, τα οποία η ηγεσία τα εμφανίζει σαν μεγάλη επιτυχία και απάντηση στους εσωκομματικούς αντιπάλους που κάνουν λόγο για αναποτελεσματικότητα της κομματικής γραμμής και για μείωση της απήχησης του κόμματος στους κοινωνικούς χώρους.

Πάντως η πλευρά των βουλευτών που πρόσκεινται στον επίτιμο πρόεδρο αναμένεται να θέσει στη συνεδρίαση τις καταγγελίες που έχουν γίνει για παρατυπίες στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές. Ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης δεν έχει ανακοινώσει ακόμα εάν θα παραστεί στη συνεδρίαση (στην προηγούμενη δεν πήρε μέρος) ή εάν σε περίπτωση παρουσίας του προχωρήσει σε παρέμβαση αναπτύσσοντας τις γνωστές του θέσεις.

ΕΠ. ΕΙΡΗΝΗΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ
Σύσκεψη - συζήτηση

Σύσκεψη - συζήτηση με θέμα "Η ειρήνη στα Βαλκάνια και στον κόσμο" διοργανώνει αύριο Τετάρτη η Επιτροπή Ειρήνης Αμπελοκήπων - Ελληνορώσων,καλώντας τους δημότες της περιοχής να συμμετάσχουν. "Η συμμετοχή σας θα είναι δείγμα της ευαισθησίας των φιλειρηνικών αισθημάτων σας και της αντίστασης για την αποτροπή του πολέμου". Η σύσκεψη θα γίνει στο Πολυδύναμο Κέντρο του 7ου Διαμερίσματος (Πανόρμου 59 - Αμπελόκηποι) στις 6 το απόγευμα.

Συλλυπητήρια

Πέθανε στις 26.3.96 και κηδεύτηκε στις 27.3.96 στο Αιγίνιο Κατερίνης ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΗΛΙΟΥΔΗΣ, πατέρας του συντάκτη μας Νίκου Ηλιούδη. Η διεύθυνση και το προσωπικό του "Ρ" εκφράζουν στο σ. Νίκο τα θερμά τους συλλυπητήρια.

Κρούσμα μηνιγγίτιδας στο Χαϊδάρι

Ενας ακόμα στρατιώτης προσβλήθηκε από μηνιγγίτιδα. Συγκεκριμένα, στρατιώτης που εκπαιδευόταν στο Κέντρο Εκπαίδευσης Διαβιβάσεων στο Χαϊδάρι νοσηλεύεται από το Σάββατο σε κρίσιμη κατάσταση στη μονάδα εντατικής παρακολούθησης του 401 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών. Η κατάστασή του κρίνεται από τους γιατρούς βαριά και η αναπνοή του στηρίζεται τεχνητά. Για προληπτικούς λόγους, όπως ανακοίνωσε το ΓΕΣ, έχουν ληφθεί στο στρατόπεδο όλα τα επιβαλλόμενα μέτρα.

Στερνό αντίο στον Γιάννη Αραβανή

Πέθανε το Σάββατο και κηδεύτηκε την Κυριακή στους Καρυώτες Λευκάδας ο Γιάννης Αραβανής,πατέρας του βουλευτή του ΚΚΕ Γερ. Αραβανή. Ο Γιάννης Αραβανής γεννήθηκε το 1901 στους Καρυώτες. Από νωρίς προσανατολίστηκε στις προοδευτικές ιδέες και από τις αρχές της δεκαετίας του '30 συμμετείχε στο προοδευτικό και κομμουνιστικό κίνημα του νησιού. Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση ως στέλεχος του ΕΑΜ και συμμετείχε στους κατοπινούς δημοκρατικούς αγώνες του λαού μας μέσα από την ΕΔΑ. Ως τα τελευταία του έμεινε πιστός στο ΚΚΕ.

Πέθανε ο ακαδημαϊκός Γ. Βλάχος

Πέθανε την Κυριακή σε ηλικία 84 ετών ο ακαδημαϊκός και πρώην πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Γεώργιος Βλάχος.Γεννημένος το 1912 στην Τρίπολη, σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες στην Αθήνα και στη συνέχεια μετεκπαιδεύτηκε στο Βερολίνο και το Παρίσι. Κατά την περίοδο της δικτατορίας διώχτηκε και αναγκάστηκε να πάει στη Γαλλία. Διατέλεσε το 1977 πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου και το 1983 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Ο Γ. Βλάχος δημιούργησε πολύπλευρο επιστημονικό έργο στην ελληνική και άλλες γλώσσες. Η ακολουθία της κηδεία του θα γίνει αύριο στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών και η ταφή στην Τρίπολη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ