ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Απρίλη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πολιτικές εκδηλώσεις του ΚΚΕ
  • Το βιβλίο "Δοκίμιο της Ιστορίας του ΚΚΕ", θα παρουσιάσει ο Χρήστος Τσιντζιλώνης, μέλος του Ιστορικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ σε εκδήλωση στηΒέροιασήμερα στις 7 μ.μ., στην "ΕΛΗΑ".
  • Οι ΚΟΒ Κολιάτσου και Οικοδόμων πραγματοποιούν σύσκεψη, με θέμα "Πολιτικές εξελίξεις και 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ" σήμερα στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία τους (Πατησίων 280).
  • Η ΚΟΒ Νέας Χαλκηδόνας πραγματοποιεί συζήτηση, σχετικά με τα προσυνεδριακά ντοκουμέντα της ΚΕ για το 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ σήμερα στις 6.30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο (Γρ. Λαμπράκη και Αγ. Αναργύρων 8). Θα μιλήσει η Ελένη Μπέλλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η Επιτροπή Ετεροδημοτών Λακωνίας του ΚΚΕ πραγματοποιεί συγκέντρωση, με θέμα "Παρουσίαση των ντοκουμέντων της ΚΕ για το 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ" σήμερα στις 6 μ.μ., στην ΚΟΑ (Βερανζέρου και Κοτοπούλη).
  • Η ΑΕ Καλαμαριάς πραγματοποιεί συγκέντρωση, με θέμα "Τα ντοκουμέντα της ΚΕ του ΚΚΕ για το 15ο Συνέδριο, ενόψει του διαλόγου που γίνεται την περίοδο αυτή σε όλη τη χώρα", σήμερα στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Δημαρχείου Καλαμαριάς. Θα μιλήσει ο Χρήστος Κόφφας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Οι Κομματικές Οργανώσεις Κυψέλης του ΚΚΕ πραγματοποιούν συζήτηση για τα ντοκουμέντα του 15ου Συνεδρίου σήμερα στις 7 μ.μ., στα γραφεία τους, Κέρκυρας 91,τηλ. 8826.775.
  • Η ΚΟΒ Χαϊδαρίου, στα πλαίσια του προσυνεδριακού διαλόγου για το 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ, πραγματοποιεί εκδήλωση - συζήτηση σήμερα στις 7 μ.μ. στα γραφεία της (Αγωνιστών Στρατοπέδου και Χρυσοστόμου Σμύρνης).
  • Η ΝΕ Αρκαδίας, στα πλαίσια της ενημέρωσης των εργαζομένων γύρω τις θέσεις του ΚΚΕ για το 15ο Συνέδριο, διοργανώνει σήμερα περιοδεία του Κώστα Παρασκευά, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα, ο Κ. Παρασκευάς θα περιοδεύσει σε χώρους δουλιάς στην Τρίπολη και στις 6.30 μ.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην αίθουσα του Μορφωτικού Συλλόγου στη Μεγαλόπολη.
  • Οι ΚΟ Αμφιάλης και Αγ. Αντώνη Κερατσινίου πραγματοποιούν συζήτηση, με θέμα "Πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ. Προσυνεδριακός διάλογος για το 15ο Συνέδριο" αύριο Πέμπτη στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία τους (Π. Τσαλδάρη 71, Αμφιάλη Κερατσίνι). Θα μιλήσει ο Γεράσιμος Αραβανής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.
  • Η ΑΕ Καλαμάτας και οι κλαδικές ΚΟΒ της ΝΕ Μεσσηνίας πραγματοποιούν σύσκεψη μελών και οπαδών του Κόμματος, με θέμα την παρουσίαση των ντοκουμέντων του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ αύριο Πέμπτη στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας (Αριστοδήμου 81, 3ος όροφος).
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ
Συγκεντρώσεις σε Τρίκαλα και Λάρισα

Είναι αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών, τόσο να ενημερώνονται για τις σχέσεις της χώρας μας με την ΕΕ, όσο και να πουν τη γνώμη τους με δημοψήφισμα για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και την αναθεώρησή της. Αυτά τόνισε ο Αντ. Ντρέκος,μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ, μέλος της διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου, μιλώντας σε συγκεντρώσεις που διοργάνωσαν οι Τοπικές Επιτροπές Δημοψηφίσματος, προχτές βράδυ στα Τρίκαλα και χτες στη Λάρισα.Επισήμανε ότι η Διακυβερνητική Διάσκεψη, που ξεκίνησε στο Τορίνο, στοχεύει στην αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ προς το χειρότερο για τους λαούς και στην πλήρη ενσωμάτωση της Ελλάδας στην ΕΕ. Αυτή η εξέλιξη - υπογράμμισε - θα δημιουργήσει και νέα προβλήματα στους εργαζόμενους της χώρας μας, θα έχει επιπτώσεις σε όλους τους τομείς - βιομηχανία, αγροτική οικονομία, εθνική ανεξαρτησία, δημοκρατικές ελευθερίες κ.α. - και γι' αυτό ο λαός μας απαιτεί τη διενέργεια δημοψηφίσματος για να πει τη γνώμη του.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι Τοπικές Επιτροπές Δημοψηφίσματος των Τρικάλων και της Λάρισας έχουν συγκεντρώσει χιλιάδες υπογραφές υπέρ του δημοψηφίσματος από παράγοντες του μαζικού κινήματος και πολίτες των περιοχών, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων και διοργανώνουν συνεχώς περιοδείες στις πόλεις και τα χωριά για την ενημέρωση του λαού.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Αύριο στο Υπουργικό Συμβούλιο

Τρία νομοσχέδια θα παρουσιάσει αύριο στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ε. Βενιζέλος, και αναμένεται αμέσως μετά το Πάσχα να κατατεθούν στη Βουλή.

Το πρώτο νομοσχέδιο αφορά στο σωφρονιστικό σύστημα και στις τροποποιήσεις που θα γίνουν στο Δικονομικό Δίκαιο. Με το νομοσχέδιο αυτό προωθούνται ρυθμίσεις για τους τοξικομανείς, ανάβει το "πράσινο φως" για αποφυλάκιση περίπου 800 κρατουμένων, η προφυλάκιση θα γίνεται μόνο για κακουργήματα, μειώνεται ο χρόνος της ισόβιας κάθειρξης κατά δύο χρόνια κλπ.

Το δεύτερο νομοσχέδιο έχει σχέση με την ποινική ευθύνη των υπουργών και αλλάζει ο γνωστός χουντικός νόμος 802/1971. Σύμφωνα με το νέο νόμο, για να γίνει παραπομπή υπουργού στο Ειδικό Δικαστήριο χρειάζεται να υπάρξει και η συναίνεση του 1/10 του συνολικού αριθμού των βουλευτών της αντιπολίτευσης.Τέλος, το τρίτο σχέδιο νόμου έχει σχέση με το άρθρο 9 του Συντάγματος και της ανάλογης κοινοτικής νομοθεσίας και μιας σειράς διεθνών συμβάσεων για το οικογενειακό άσυλο.

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ
Συγκέντρωση σήμερα στην Κόρινθο

Συγκέντρωση, για να ζητηθεί η διεξαγωγή Δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ γίνεται αύριο Πέμπτη 4 του Απρίλη, στο Εργατικό Κέντρο Κορίνθου, στις 8 μ.μ..Ομιλητής θα είναι ο Κράτης Κυριαζής,Γραμματέας της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας που οργανώνει τη συγκέντρωση στην προκήρυξή της καλεί το λαό της Κορινθίας:

"Για να διεκδικήσουμε και να αξιώσουμε την πλήρη ενημέρωση του λαού για τις επιπτώσεις στη χώρα μας, στην οικονομία, στις εργασιακές σχέσεις, στην άμυνά της, στην εξωτερική πολιτική, στον πολιτισμό, στη γλώσσα κ.τλ.

Να διεκδικήσουμε και να αξιώσουμε τη διενέργεια Δημοψηφίσματος στη βάση του άρθρου 44 του Συντάγματος, για το ΝΑΙ ή ΟΧΙ συνολικά στη Συνθήκη του Μάαστριχτ και την αναθεώρησή της".

Στην Επιτροπή Πρωτοβουλίας συμμετέχουν οι:

Αδάμ Γιώργος,πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Κιάτου, Ακαρέπης Φίλιππας,καθηγητής ΤΕΙ Αθηνών, Αλωνισιώτης Τάκης,μέλος ΔΣ Εργατικού Κέντρου Κορίνθου, Γκρούτσης Θεοφάνης,ηλεκτρολόγος μηχανικός, Δέδες Δημήτρης,πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Αγ. Θεοδώρων, Θώδη - Ζερβού Μαρίκα,μέλος ΔΣ Εργατικού Κέντρου Λουτρακίου, Ιακωβίδου Βαϊτσα,γιατρός, μέλος ΔΣ προσωπικού ΚΥ Νομού Κορινθίας, Κατσάμπας Γιάννης,μέλος κοινοτικού συμβουλίου Νεμέας, Κοντός Γιώργος,πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Λουτρακίου, Κουτσούκος Γιώργος,πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Λεχαίου, Μπράβος Ηλίας,επικεφαλής Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας, Παπαγεωργίου Αλέκος,πρόεδρος Αναπτυξιακού Συνδέσμου Φενεού, Πιστεύος Σπύρος,φαρμακοποιός, Τζαβέλλας Γιώργος,γεωπόνος, Τσουτσάνης Δημήτρης,αρχιτέκτονας.

ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΑΝΘΕΙΑΣ ΕΒΡΟΥ
Υπόσχεση για θετική λύση

"Το υπουργείο Οικονομικών συζητά αυτή τη στιγμή με το υπουργείο Γεωργίας και την κοινότητα Ανθειας έτσι ώστε, είτε να εκχωρηθεί η έκταση στην κοινότητα έναντι συμβολικού τιμήματος ή να εκχωρηθεί στο υπουργείο Γεωργίας, το οποίο μπορεί να το αποδώσει στους ακτήμονες αγρότες της περιοχής. Θα περιμένουμε τις προτάσεις που θα σταλούν στο υπουργείο Οικονομικών από τους τοπικούς αναπτυξιακούς φορείς, ώστε να πάρουμε την πλέον συμφέρουσα απόφαση για τους κατοίκους της περιοχής". Την απάντηση αυτή έδωσε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Δρυς, κατά τη συζήτηση επίκαιρης Ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Κατσαρού. Η Ερώτηση έθετε το θέμα των κοινόχρηστων εκτάσεων της Κοινότητας Ανθειας του νομού Εβρου, που μεταβιβάστηκαν από το υπουργείο Γεωργίας στο υπουργείο Οικονομικών και συγκεκριμένα στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της περιοχής που αξιοποιούσαν γεωκτηνοτροφικά αυτές τις εκτάσεις εδώ και δεκαετίες, να χάσουν αυτό το δικαίωμα.

Στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Κατσαρός υπογράμμισε τη σημασία που έχουν αυτές οι εκτάσεις για τους κατοίκους της περιοχής και κατήγγειλε ως αντιλαϊκή τη στάση των κρατικών υπηρεσιών, που με σπουδή αφαίρεσαν από τους κατοίκους τις συγκεκριμένες εκτάσεις. "Για το τι λύση πρέπει να δοθεί - τόνισε ο κομμουνιστής βουλευτής - οφείλει η κυβέρνηση να ρωτήσει του κατοίκους της περιοχής. Κατά τη γνώμη μου δύο είναι οι πιθανές θετικές λύσεις: Η θα επανέλθουν τα κτήματα στο υπουργείο Γεωργίας και να τα καλλιεργούν οι κάτοικοι, όπως έκαναν εδώ και δεκαετίες ή θα δοθούν στους κατοίκους αντί συμβολικού τιμήματος. Κάθε άλλη λύση θα κινείται σε αρνητική κατεύθυνση".

Πασχαλινή εκδρομή του ΚΜΕ

Το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών (ΚΜΕ) πραγματοποιεί πασχαλινή εκδρομή στις 12-15/4/96 στη Λευκάδα. Η εκδρομή θα περιλαμβάνει επισκέψεις στη γύρω περιοχή μέχρι την Πάργα και πλούσιο πολιτιστικό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Για τους νέους θα υπάρχει έκπτωση. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να δηλώσουν έγκαιρα συμμετοχή. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα 8828.106, 8810.046 και 6467.579 (απόγευμα).

Σύσκεψη - συζήτηση για την ειρήνη

Σύσκεψη - συζήτηση, με θέμα "Η ειρήνη στα Βαλκάνια και στον κόσμο" διοργανώνει αύριο Τετάρτη η Επιτροπή Ειρήνης Αμπελοκήπων - Ελληνορώσων,καλώντας τους δημότες της περιοχής να συμμετάσχουν. "Η συμμετοχή σας θα είναι δείγμα της ευαισθησίας, των φιλειρηνικών αισθημάτων σας και της αντίστασης για την αποτροπή του πολέμου". Η σύσκεψη θα γίνει στο Πολυδύναμο Κέντρο του 7ου Διαμερίσματος (Πανόρμου 59 - Αμπελόκηποι) στις 6 το απόγευμα.

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Οχι στην αποφυλάκιση του Κ. Παπαδόπουλου

Και ο Αρειος Πάγος αρνείται να δώσει "αποφυλακιστήριο" στον πρωταίτιο της χούντας Κ. Παπαδόπουλο, αδερφό του δικτάτορα Γ. Παπαδόπουλου. Ο εισαγγελέας της έδρας, σε συζήτηση που έγινε χτες στο Στ' Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, πρότεινε να απορριφθεί η αίτηση αποφυλάκισης του Κ. Παπαδόπουλου ως απαράδεκτη, γιατί οι αντιρρήσεις του αφορούν βούλευμα που δεν υπόκειται σε αναιρετική διαδικασία και ότι στις διατάξεις της υπό όρους απόλυσης δεν υπόκεινται οι πρωταίτιοι της χούντας.

Ο Κ. Παπαδόπουλος με αίτησή του στον Αρειο Πάγο ζητούσε να αναιρεθεί η απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πειραιά με την οποία είχαν απορριφθεί οι αντιρρήσεις του κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Πειραιά που είχε απορρίψει αίτησή του για υπό όρους αποφυλάκιση.

Να σημειωθεί ότι ο Κ. Παπαδόπουλος μέσα σε διάστημα τριών μηνών έχει υποβάλει δύο αιτήσεις για υπό όρους αποφυλάκιση.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πολλαπλασιάζονται οι υπογραφές

Περισσότεροι από 4.000 θεσσαλονικείς υπέγραψαν το αίτημα για διενέργεια δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, ενώ καθημερινά όλο και περισσότεροι συσπειρώνονται γύρω από την προσπάθεια της Επιτροπής Δημοψηφίσματος που δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Χτες συνεδρίασε η Επιτροπή Πρωτοβουλίας και προχώρησε στη συγκρότηση ολιγομελούς γραμματείας για τον καλύτερο συντονισμό του έργου της. Επίσης η Επιτροπή Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ διαμόρφωσε κείμενο έκκληση προς τα ΜΜΕ της πόλης με το οποίο τα καλεί να βοηθήσουν στην ενημέρωση του κοινού, στο ζήτημα του δημοψηφίσματος. Τέλος, αποφάσισε να απευθύνει επιστολή στους μαζικούς φορείς της πόλης με την οποία θα ζητά να συναντηθεί μαζί τους ώστε να τους ενημερώσει για την ανάγκη διενέργειας δημοψηφίσματος.

Τα γραφεία της Επιτροπής θα λειτουργούν κάθε Δευτέρα και Παρασκευή από τις 5.30 ως τις 8.30 μμ και κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να επικοινωνεί με την επιτροπή στο τηλέφωνο 528.394.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ