ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Απρίλη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ν. ΕΡΥΘΡΑΙΑ
Στο στόχαστρο των εμπόρων γης

Τη διατήρηση του περιβάλλοντος ζητούν οι κάτοικοι της Ν. Ερυθραίας. Οπως καταγγέλθηκε σε προχτεσινή συγκέντρωση κατοίκων που έγινε στο λύκειο της πόλης, ο δήμος τους έχει μπει στο στόχαστρο των εμπόρων της γης. Ηδη σε εννέα οικοδομικά τετράγωνα της πόλης έχει αλλάξει η χρήση γης. Σε αυτή την περιοχή ο μεγαλοκατασκευαστής Χαρ. Βωβός θα κτίσει νοσοκομειούπολη. Οι κάτοικοι ζητούν να γίνει τοπικό δημοψήφισμα.

Το 1990 η εταιρία του ("Εργοληπτική - Τουριστική ΑΕ και ΣΙΑ ΕΕ"), αγόρασε τα οικοδομικά τετράγωνα 270, 271 και 273, στην περιοχή Μορτερό. Ενα χρόνο αργότερα με απόφαση του (85687/4968/5 - 9 - 91) το ΥΠΕΧΩΔΕ άλλαξε τη χρήση γης σε 9 οικοδομικά τετράγωνα και αύξησε το συντελεστή δόμησης. Ετσι από περιοχή αμιγούς κατοικίας, έγινε περιοχή γενικής κατοικίας. Η έκτασή τους είναι 66 στρέμματα, ανάμεσα στα οποία συμπεριλαμβάνονται και εκείνα που ανήκουν στο μεγαλοεργολάβο.

"Το 1992 με μια φωτογραφική διάταξη του νόμου 2052 (άρθρο 11, παρ.12) επιτράπηκε η ανέγερση του θεραπευτικού διαγνωστικού και ερευνητικού κέντρου στο οικοδομικό τετράγωνο 273" τόνισε η δήμαρχος Βασιλική Ταμβάκη. "Στη συνέχεια ο μεγαλοεπιχειρηματίας δελέασε με ανταλλάγματα και προσφορές την προηγούμενη δημοτική αρχή με τον όρο να του εγκριθεί η σχετική άδεια για ανέγερση και ενός άλλου κτιρίου, που θα στεγάσει κλινική, στο οικοδομικό τετράγωνο 271. Επίσης, να τροποποιηθεί προς όφελός του το σχέδιο πόλης στο Μορτερό και να κατοχυρώσει τη μεταφορά συντελεστή δόμησης, την οποία ήδη έχει αξιοποιήσει στο υπάρχον κτίριο και αντιστοιχεί σε 4.000 τετραγωνικά μέτρα ωφέλιμης επιφάνειας".

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο συμβόλαιο αγοράς με ειδικό όρο ο Χ. Βωβός πριμοδοτεί τον πωλητή (ΗΒΗ) με μισό δισ., εφόσον επιτευχθεί η αλλαγή χρήσης γης και η αύξηση του συντελεστή δόμησης.

Το Συμβούλιο της Επικράτειας με την 185/1995 απόφασή του έχει κρίνει ότι η διάταξη του άρθρου 11 παρ. 12 του ν. 2052 αντίκειται στο άρθρο 21 του Συντάγματος, γιατί η εγκατάσταση και λειτουργία ιδιωτικών κλινικών υποβαθμίζει το περιβάλλον. Συγκεκριμένα είχε αποφανθεί ότι "ο πολεοδομικός λόγος εις ικανοποιησιν του οποίου αποβλέπει η επιχειρούμενη τροποποίησις, δεν είναι νόμιμος". Στο ΣτΕ, επίσης, εκκρεμεί και η αίτηση ακύρωσης της οικοδομικής άδειας, που έχει ασκήσει ο δήμος Ν. Ερυθραίας, καθώς επίσης και η αίτηση ακύρωσης της αλλαγής χρήσης γης.

"Τα λεγόμενα ανταλλάγματα και η ποιότητα της ζωής των κατοίκων δεν μπαίνουν στη ζυγαριά του κέρδους", υπογράμμισε στην τοποθέτησή του ο δημοτικός σύμβουλος Ηλίας Σφαντός, που κάλεσε φορείς και κατοίκους του δήμου να συσπειρωθούν γύρω από την επιτροπή αγώνα. "Οταν ο κάθε μεγαλοεπιχειρηματίας με τις προσβάσεις που έχει στα κέντρα εξουσίας αλλάζει τις χρήσεις γης και πολεοδομεί κατά βούληση, ποιος θα μπορούσε να εμποδίσει μελλοντικές αυθαιρεσίες;", αναρωτήθηκε.

Το κτίριο, όπου θα στεγαστεί το διαγνωστικό κέντρο βρίσκεται στην είσοδο της πόλης κοντά στη γέφυρα Βαρυμπόπης και οι εργασίες ανέγερσής του βρίσκονται στο τέλος. Οπως επισήμαναν πολλοί κάτοικοι η λειτουργία τέτοιων εγκαταστάσεων θα επιδεινώσει το ήδη υπάρχον κυκλοφορικό πρόβλημα. "Τουλάχιστον 2.000 αυτοκίνητα θα επισκέπτονται καθημερινά τη νοσοκομειούπολη", ανέφερε ένας ομιλητής. "Αλλωστε οι προδιαγραφές της δεν απευθύνονται στα χαμηλά βαλάντια".

Πολλοί ήσαν αυτοί που ζήτησαν να γίνει δημοψήφισμα στην περιοχή. Μιλώντας η Βέρα Βουδούρη, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αγώνα, είπε ότι "δεν υπάρχει μελέτη για τη διαχείριση των νοσοκομειακών αποβλήτων, ενώ θα εγκατασταθούν και θα λειτουργήσουν ραδιενεργά μηχανήματα, χωρίς όμως να έχει σχεδιαστεί η απαραίτητη υποδομή. Αλλωστε, ο δήμος μας βρίσκεται σε σεισμογενή περιοχή, αφού είναι κοντά στο ρήγμα της Μαλακάσας".

Αυξήσεις - φωτιά προτείνει η ΕΥΔΑΠ για τον Ιούλη

Κατά 50% πάνω το τέλος αποχέτευσης, στις 600 δραχμές το πάγιο και από 11% μέχρι 55% αύξηση της τιμής του κυβικού, ανάλογα με την κατανάλωση. Επίσης καλούνται να πληρώσουν τέλη σύνδεσης, όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων συνδέθηκαν παράνομα κατά το παρελθόν με το δίκτυο αποχέτευσης

Παρότι υπάρχει πλέον επάρκεια νερού και δεν κινδυνεύουμε από τη λειψυδρία, αυξήσεις - φωτιά στους λογαριασμούς της η ΕΥΔΑΠ προτείνει στην κυβέρνηση να ισχύσουν από τον Ιούλη.

Συγκεκριμένα η ΕΥΔΑΠ προτείνει: Την αύξηση κατά 50% των τελών αποχέτευσης, ώστε να αντιπροσωπεύουν το 60% επί της κατανάλωσης νερού από 40% που ισχύει τώρα. Επίσης προτείνει το πάγιο να φτάσει τις 600 δρχ. το τρίμηνο από 480. Τέλος, αφού προτείνει για τις καταναλώσεις μέχρι 50 κυβικά το τρίμηνο να μη γίνει καμία αύξηση, για καταναλώσεις από 51-80 κυβικά το τρίμηνο προτείνει να κοστίζει το κυβικό 700 δρχ. (από 178-514 που ισχύει τώρα, δηλαδή αύξηση 36%), για καταναλώσεις από 81-105 κυβικά το τρίμηνο να αυξηθεί στις 800 δρχ. (από 720, δηλαδή αύξηση 11%) και από 105 κυβικά και πάνω να αυξηθεί σε 1.400 δρχ. (από 900, δηλαδή αύξηση 55%).

Στο μεταξύ χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων του Λεκανοπεδίου που συνδέθηκαν παράνομα με το δίκτυο αποχέτευσης καλούνται τώρα από την ΕΥΔΑΠ να πληρώσουν τα προβλεπόμενα τέλη σύνδεσης. Οι λογαριασμοί αυτοί δε θα επιβαρύνονται με πρόστιμα, αλλά αν δεν πληρωθούν κανονικά θα επιβαρύνονται με τόκο υπερημερίας 2%.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΥΔΑΠ από τους ελέγχους που κάνουν τα συνεργεία της διαπιστώνεται ότι ορισμένα ακίνητα ενώ είχαν συνδεθεί με τα δίκτυα της Εταιρίας και κυρίως με το δίκτυο αποχέτευσης, οι ιδιοκτήτες τους δεν είχαν καταβάλει τα προβλεπόμενα δικαιώματα σύνδεσης. Μεταξύ αυτών υπάρχουν περιπτώσεις ακινήτων για τα οποία ποτέ δεν είχαν πληρωθεί αυτά τα δικαιώματα (παράνομες συνδέσεις), αλλά και περιπτώσεις που είχαν πληρωθεί δικαιώματα για λιγότερους από τους υπάρχοντες ορόφους (π.χ. πληρώθηκαν δικαιώματα για δύο ορόφους και από τις αυτοψίες προέκυπτε ότι επρόκειτο για επταώροφα κτίρια).

Οι υπηρεσίες της ΕΥΔΑΠ υπολογίζουν ότι οι οφειλέτες αυτοί φτάνουν τις 10.000. Ο υπολογισμός των τελών σύνδεσης ποικίλει. Για παράδειγμα οι ιδιοκτήτες μιας διώροφης κατοικίας με πρόσωπο σε δρόμο 10 μέτρων θα πληρώσουν συνολικά 166.000 δρχ. συν 18% ΦΠΑ.

Προβλήματα βέβαια δημιουργούνται καθώς από ορισμένους ιδιοκτήτες ακινήτων λείπουν τα παραστατικά πληρωμής των τελών σύνδεσης ή ενώ τα έχουν πληρώσει στους εργολάβους, οι τελευταίοι δεν τα απέδωσαν στην ΕΥΔΑΠ. Η ΕΥΔΑΠ, πάντως διαβεβαίωσε χτες ότι δεν πρόκειται κανένας εκ των ελεγχομένων να πληρώσει εκ νέου, εφόσον πράγματι έχει καταβάλει τα προβλεπόμενα δικαιώματα σύνδεσης.

Διαφορετικό είναι το πρόβλημα με τους κατοίκους της Νέας Ερυθραίας, τα ακίνητα των οποίων έχουν συνδεθεί εδώ και τέσσερα χρόνια με το δίκτυο αποχέτευσης της ΕΥΔΑΠ, χωρίς να πληρώνουν τα τέλη αποχέτευσης (40% επί της κατανάλωσης νερού). Αυτοί τώρα, σύμφωνα με απόφαση της ΕΥΔΑΠ, θα κληθούν να τα πληρώσουν αναδρομικά.

Διακοπή νερού

Διακοπή νερού ή και πτώση της πίεσης αναμένεται να σημειωθεί την Κυριακή, από τις 8 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα, στο Μαρούσι και τον Παράδεισο Αμαρουσίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΥΔΑΠ, η διακοπή θα σημειωθεί λόγω απαραίτητων τεχνικών εργασιών στο δίκτυο ύδρευσης.

Τιμολόγιο - "φωτιά" για όσους καταναλώνουν πάνω από 50 κυβικά το τρίμηνο, προτείνει να ισχύσει από τον Ιούλη η ΕΥΔΑΠ

50% αύξηση των τελών αποχέτευσης, με πρόσχημα τη λειτουργία της Ψυττάλειας, προτείνει η ΕΥΔΑΠ...

Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση των κατοίκων



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ