ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Απρίλη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Οι λαοί να εγγυώνται την ειρήνη και την ασφάλειά τους

Η φιλία των λαών και των χωρών πρέπει να οικοδομείται στην αντίθεση με τη στρατηγική του ΝΑΤΟ

"Νομίζουμε ότι οι λαοί όλης της Γης και της περιοχής μας, πρέπει να διεκδικήσουν να εφαρμόζονται στην πράξη το πνεύμα και οι αποφάσεις της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι, που αποτελεί ένα πλαίσιο της αντιμετώπισης της στρατηγικής της Νέας Τάξης Πραγμάτων, που εφαρμόζεται παγκόσμια και στην περιοχή μας, ύστερα από την αλλαγή της ισορροπίας των δυνάμεων του 1989 - '91. Η φιλία των λαών και των χωρών πρέπει να οικοδομείται στην αντίθεση με τη στρατηγική των διεθνών οργανισμών, πριν απ' όλα του ΝΑΤΟ, που επιχειρούν τη διανομή και την αναδιανομή του κόσμου", δήλωσε σε συνέντευξη τύπου στην πόλη Αλάτσατιν η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, παρουσία όλων των τηλεοπτικών μέσων ενημέρωσης, πολλών διεθνών καναλιών και ξένων ανταποκριτών. Ολόκληρη η δήλωση της Αλέκας Παπαρήγα είναι η παρακάτω:

"Στηρίζουμε θερμά τις προσπάθειες αδελφοποίησης των δύο πόλεων, της Χίου και του Τσεσμέ, και πιστεύουμε ότι και από την πλευρά των δύο δημάρχων και των δύο Δημοτικών Συμβουλίων οι προσπάθειες είναι ειλικρινείς. Οπως υποστηρίζουμε και την προσπάθεια αδελφοποίησης ακόμα περισσότερων πόλεων, ιδιαίτερα αυτών που βρίσκονται κοντά στα σύνορα των δύο χωρών.

Πιστεύουμε βαθιά στη φιλία και αλληλεγγύη των λαών μας, όπως συνήθως λέμε εμείς οι κομμουνιστές. Οι εργαζόμενοι της Ελλάδας και της Τουρκίας και των άλλων γειτονικών χωρών δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα, δεν τους χωρίζει τίποτα, αντίθετα έχουν κοινά συμφέροντα, κοινές προσδοκίες.Γι' αυτό πιστεύουμε ότι πρέπει να δίνονται οι δυνατότητες μεγαλύτερης επικοινωνίας στους δύο λαούς. Πιστεύουμε στη διπλωματία της φιλίας των λαών. Γι' αυτό και θεωρούμε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν οικονομικά εμπόδια στην επικοινωνία των δύο λαών. Είχα την ευκαιρία να συζητήσω το ζήτημα και με τοπικούς παράγοντες της Χίου. Δεν πρέπει κανείς να πληρώνει για να κάνει ένα ταξίδι στην απέναντι πλευρά.

Επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω ορισμένες από τις πιο βασικές θέσεις του ΚΚΕ και το πολιτικό περιεχόμενο που δίνουμε εμείς στην υπόθεση της ειρήνης, της αδερφικής συμβίωσης και φιλίας λαών και χωρών. Πιστεύουμε ότι είναι υπόθεση των λαών να παρέμβουν, να παλέψουν για την εφαρμογή στη ζωή της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι, που αποτελεί ένα πλαίσιο που προφυλάσσει ολόκληρη τη Γη - και την περιοχή μας. Νομίζουμε ότι οι λαοί όλης της Γης και της περιοχής μας πρέπει να διεκδικήσουν να εφαρμόζεται στην πράξη το πνεύμα και οι αποφάσεις της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι, που αποτελεί ένα πλαίσιο της αντιμετώπισης της στρατηγικής της Νέας Τάξης Πραγμάτων που εφαρμόζεται παγκόσμια και στην περιοχή μας, ύστερα από την αλλαγή της ισορροπίας των δυνάμεων του 1989 - '91. Η φιλία των λαών και των χωρών πρέπει να οικοδομείται στην αντίθεση με τη στρατηγική των διεθνών οργανισμών, πριν απ' όλα του ΝΑΤΟ, που επιχειρούν τη διανομή και την αναδιανομή του κόσμου.

Η φιλία των λαών, που υπάρχει, μπορεί ακόμα περισσότερο να ενισχυθεί, ώστε παντού σε όλο τον κόσμο και στην περιοχή μας να γίνονται σεβαστά τα κυριαρχικά δικαιώματα, τα μεταπολεμικά σύνορα και να εφαρμόζονται στη ζωή οι διεθνείς συμφωνίες και το διεθνές δίκαιο. Αυτό αποτελεί μια εγγύηση για την αντιμετώπιση των οποιωνδήποτε προβλημάτων έχουν ανακύψει για τη συνεργασία λαών και χωρών - οικονομικά, πολιτιστικά - και για να γίνει ο πλανήτης ολόκληρος και η περιοχή μας και οι θάλασσες μας χώρος ειρήνης και συνεργασίας.

Το ΚΚΕ θα κάνει κάθε προσπάθεια, ώστε οι λαοί να εγγυώνται την ειρήνη και την ασφάλεια όλων.Πιστεύουμε ότι η επίσκεψή μας εδώ είναι μια μικρή συμβολή σ' αυτή την προσπάθεια".

Σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου σχετικά με τη βραχονησίδα Ιμια, η Αλέκα Παπαρήγα απάντησε:

"Θεωρούμε ότι οι διεθνείς συμφωνίες, που υπάρχουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια, κατοχυρώνουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο και οι συγκεκριμένες βραχονησίδες στα Ιμια ανήκουν στην Ελλάδα.

Θεωρούμε, όμως, ότι το πρόβλημα αυτό πρέπει να ξεπεραστεί και να μην αποτελέσει εμπόδιο για την εξομάλυνση της κατάστασης. Βεβαίως, το διεθνές δίκαιο έχει λύσει αυτό το ζήτημα. Πρέπει να κοιτάξουμε εμπρός οι δύο χώρες: στη συνεργασία και τη φιλία".

Σε άλλη ερώτηση επίσης Τούρκου δημοσιογράφου σχετικά με τον "κλάδο ελαίας", που πρόσφερε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας πριν 10 μέρες, χωρίς όμως να πάρει θετική απάντηση και τη θέση του ΚΚΕ γι' αυτό, η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος απάντησε:

"Παρακολουθήσαμε με ενδιαφέρον τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας. Εχουμε, όμως, μια παρατήρηση να κάνουμε. Δεν επαναλήφθηκαν αυτές οι θέσεις από τους εκπροσώπους της κυβέρνησης της Τουρκίας, κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της συνεδρίασης του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Τελωνειακή Σύνδεση. Εάν, δηλαδή, τα ίδια ζητήματα είχαν επαναληφθεί και στο Τορίνο και είχε μπει υπογραφή σ' αυτές τις δηλώσεις, πιστεύω ότι η ελληνική κυβέρνηση δε θα είχε λόγους να αρνηθεί την Τελωνειακή Σύνδεση".

Για το πρόβλημα της Κύπρου:

Το πρόβλημα της Κύπρου είναι κατ' αρχάς ένα διεθνές πρόβλημα και δεν πρέπει να φύγει από τα πλαίσια του ΟΗΕ. Και, επιτέλους, ο ΟΗΕ πρέπει να επιμείνει ούτως ώστε οι αποφάσεις Γενικών του Συνελεύσεων να υλοποιηθούν ύστερα από τόσα χρόνια. Οσο παραμένει το Κυπριακό σε αυτή την κατάσταση, λειτουργεί σαν μια πρόσθετη εστία έντασης στην περιοχή. Εμείς θεωρούμε ότι ο ΟΗΕ πρέπει να προωθήσει τα πράγματα σε μια τέτοια θετική διέξοδο και υποστηρίζουμε τις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου για Κύπρο Ενιαία Ομόσπονδη, Ανεξάρτητη. Είναι μια χώρα - μέλος του ΟΗΕ και ιδιαίτερα οι ΗΠΑ και η Μ. Βρετανία πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Οταν οι λαοί επιζητούν τη φιλία, τη συνεργασία και την ειρήνη, το θέλουν και το πιστεύουν πραγματικά, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τις προθέσεις κανενός λαού, το θέλουμε, το πιστεύουμε και, παρά τις όποιες δυσκολίες μπορεί να υπάρχουν, είμαστε υποχρεωμένοι να οικοδομήσουμε αυτή τη φιλία και να βοηθήσουν οι δήμαρχοι, οι τοπικοί παράγοντες και στην Ελλάδα και στην Τουρκία να μπουν γερές βάσεις και να βοηθήσουν επίσης και οι επιστήμονες, οι καλλιτέχνες και οι δημοσιογράφοι.


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΤΣΕΣΜΕ
Η γέφυρα φιλίας έχει κτιστεί

Εντυπωσιακά θερμή και πανηγυρική η υποδοχή που επιφύλαξαν ο λαός και οι τοπικές αρχές στη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα

Τα εννέα ναυτικά μίλια θάλασσας που χωρίζουν τη Χίο από την τουρκική πόλη Τσεσμέ στα απέναντι μικρασιατικά παράλια μετατράπηκαν με μιας χτες το πρωί σε μια πλατιά γέφυρα για την προσέγγιση των δύο λαών. Την πέρασε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα μαζί με αντιπροσωπεία του Κόμματος και πολίτες από τη Χίο. Εντυπωσιακά θερμή ήταν η υποδοχή που επιφύλαξαν οι τοπικές αρχές και ο λαός της πόλης του Τσεσμέ. Την Αλ. Παπαρήγα συνόδευσαν ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας,ο Μ. Κοψίδης υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου και μέλος της ΚΕ, ο Χρ. Καράτσαλος μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και στελέχη του Κόμματος από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Χίου.

Το λιμάνι του Τσεσμέ και οι γύρω δρόμοι ήταν στολισμένοι με ελληνικές και τουρκικές σημαίες. Δεκάδες μικροί μαθητές χαιρετούσαν κυματίζοντας τις σημαίες των δύο χωρών και μπάντα του δήμου της πόλης δημιουργούσε πανηγυρική ατμόσφαιρα. Μόλις η Αλ. Παπαρήγα και οι άλλοι Ελληνες αποβιβάστηκαν από το ελληνικό πλοίο που εκτελεί τοπικά δρομολόγια πραγματικά ξαφνιάστηκαν από την ενθουσιώδη υποδοχή. Ολοι αισθάνθηκαν ότι βρίσκονται ανάμεσα σε παλιούς φίλους που τους περίμεναν από πολύ καιρό.

Ο πρώτος σταθμός έγινε στο δημαρχείο του Τσεσμέ. Δώδεκα δήμαρχοι της περιοχής της χερσονήσου της Ερυθραίας, τρεις βουλευτής της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και άλλοι παράγοντες υποδέχτηκαν την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ. "Η γέφυρα της φιλίας έχει χτιστεί και σήμερα με την άφιξη της Αλέκας Παπαρήγα την ανοίγουμε να περάσει. Η θάλασσα που έχουμε ανάμεσά μας πρέπει να γίνει θάλασσα φιλίας και συνεργασίας", είπε ο δήμαρχος του Τσεσμέ Νουρί Ερτάν."Εδώ και πολλά χρόνια, είπε ο βουλευτής του Κόμματος Δημοκρατικής Αριστεράς Χακάν Ταρτάν,είμαστε άνθρωποι της ίδιας κουλτούρας και ιστορίας. Οι δύο λαοί δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Τα όποια προβλήματα υπάρχουν είναι προσωρινά και στο μέλλον θα τα ξεπεράσουμε. Το Αιγαίο πρέπει να είναι θάλασσα ειρήνης και φιλίας".

Παίρνοντας τον λόγο η Αλ. Παπαρήγα ανέφερε ότι η διήμερη επίσκεψή της σε Χίο και Τσεσμέ αποβλέπει στη στήριξη των προσπαθειών για την αδελφοποίηση των δύο πόλεων που έχουν δρομολογήσει οι δύο δήμοι και τόνισε ότι το ΚΚΕ ενδιαφέρει πολύ περισσότερο η αδελφοποίηση των δύο λαών και γενικότερα των λαών της περιοχής. "Είμαστε βέβαιοι, είπε, ότι αυτά τα αισθήματα φιλίας, αλληλεγγύης και αδελφοσύνης δεν εκφράζουν μόνο το ΚΚΕ αλλά και ευρύτερα τον ελληνικό λαό".

Στη συνέχεια η Αλ. Παπαρήγα και η ελληνική αντιπροσωπεία συνοδευόμενοι από εντυπωσιακά μεγάλο αριθμό Τούρκων δημοσιογράφων και τηλεοπτικών συνεργείων, κυρίως από τη γειτονική Σμύρνη, πήγαν στην πόλη Αλάτσατιν και ακολούθησε συνέντευξη Τύπου. Από την τουρκική πλευρά τέθηκε επανειλημμένα το αίτημα για κατάργηση της βίζας εισόδου στην Ελλάδα, που όπως είπαν λειτουργεί σαν απαγόρευση εισόδου τους στην Ελλάδα. Αντίθετα, όπως ανέφεραν δεν απαιτείται βίζα για την επίσκεψη Ελλήνων στην Τουρκία. Το αίτημα αυτό η Αλ. Παπαρήγα είπε ότι θα το μεταφέρει στην ελληνική κυβέρνηση και σημείωσε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν εμπόδια στην επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ των δύο λαών.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου χαιρέτισε και ο βουλευτής του κυβερνητικού κόμματος, ο οποίος μετέφερε και τους χαιρετισμούς του Τούρκου πρωθυπουργού Γιλμάζ και της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

Από το νεοσύστατο Κόμμα της Ελευθερίας και της Αλληλεγγύης όπου συμμετέχουν και οι κομμουνιστές της Τουρκίας πήρε το λόγο ο Ραούφ Τζακουρτεράν ο οποίος τόνισε ότι το κόμμα του έχει σχέσεις συνεργασίας με το ΚΚΕ, σημείωσε ότι αρχιτέκτονες της φιλίας των λαών είναι πάντοτε οι κομμουνιστές και πρότεινε να λυθεί το πρόβλημα των Κούρδων. Τα γραφεία του κόμματος αυτού στο Τσεσμέ επισκέφθηκε η Αλ. Παπαρήγα πριν την αναχώρησή της για τη Χίο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ