ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Απρίλη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Πηνελόπη" σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα

Η πετυχημένη παράσταση με το έργο "Πηνελόπη" του Τζέιμς Τζόις,που δόθηκε μόνο για λίγες μέρες, στο "Ανοιχτό Θέατρο",τον περασμένο Οκτώβρη από το θίασο "Σελάννα","ταξιδεύει" για τρεις μέρες στη Θεσσαλονίκη, όπου θα παρουσιαστεί, στο "Θεατράκι" (Τσόρλινη 18 και Μάντζαρου, Νέα Ξυλάδικα), στις 8, 9, 10/4. Για όσους, βέβαια, δεν είδαν την παράσταση στην Αθήνα, θα έχουν την ευκαιρία, αφού η "Πηνελόπη" θα παρουσιαστεί και στην Αθήνα, στις 18/4,στο "Αθηναϊκό Δημοτικό Θέατρο" (Τιμοκρέοντος 6α, Αγ. Σώστης), στα πλαίσια των "Θεατρικών Δρώμενων" του Δήμου Αθηναίων.

Την Μόλι Μπλουμ ερμηνεύει η Ανθή Ανδρεοπούλου.Η μετάφραση είναι του Σωκράτη Καψάσκη,η σκηνοθεσία της Βαρβάρας Δούκα,η σκηνογραφία της Βανέσσας Χριστοπούλου,η μουσική επιμέλεια του Ιάκωβου Δρόσου.

Βολές και υποσχέσεις

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (της ανταποκρίτριάς μας). -

Αναληθές χαρακτήρισε το περιεχόμενο της επιστολής παραίτησης του παραιτημένου, ήδη, καλλιτεχνικού διευθυντή του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Γιάννη Βακαρέλη ο πρόεδρος του Οργανισμού και δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κ. Κοσμόπουλος. Σε δηλώσεις του ο Κ. Κοσμόπουλος αποκάλεσε "λιποτάκτη" τον Γ. Βακαρέλη και "απαράδεκτο" τον τρόπο με τον οποίο υπέβαλε την παραίτησή του.

"Τον είχαμε μέσα στην τσέπη και μας έφυγε", είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Οργανισμού, προσπαθώντας να περιγράψει το πόσο αιφνιδιαστική ήταν η παραίτηση και συμπλήρωσε: "Τελικά, συμβαίνουν παράλογα πράγματα στην Ελλάδα". Ανακοίνωσε ότι οι σύμβουλοι του Γ. Βακαρέλη θα παραμείνουν και θα συνεχίσουν το έργο τους και κάλεσε τους φορείς και τα ΜΜΕ "να μην πυροβολούν την Πολιτιστική Πρωτεύουσα", γιατί όπως ισχυρίστηκε "έχει γίνει τεράστια δουλιά" (!) (πού τη βλέπει την "τεράστια δουλιά" ο πρόεδρος της ΠΠ, όταν βοά η μεγάλη καθυστέρηση και στα λίγα έργα που θα γίνουν, είναι απορίας άξιον). Τέλος, ο Κ. Κοσμόπουλος υποσχέθηκε ότι μετά το Πάσχα το ΔΣ του Οργανισμού θα κάνει "πλήρη ενημέρωση" για τα μέχρι τώρα έργα της ΠΠ. Ιδωμεν...

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη προοδεύει

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη προοδεύει στη συγγραφή βιβλίων για μικρά παιδιά. Απόδειξη, τη Μ. Τρίτη (7μμ), στο βιβλιοπωλείο "Ελευθερουδάκη" (Πανεπιστημίου 17), θα παρουσιάσει τα παιδικά βιβλία της: "Το διαμαντάκι που αγαπούσε τη μουσική", "Μια σταγόνα βροχής", "Οσα ξέρει ένα σκυλάκι", "Ενα χαμομήλι αλλιώτικο από τα άλλα", "Το άτακτο κοτοπουλάκι".

"Κήποι" τραγουδιών

"Σάββατο βράδυ: ανοίγουνε στο δρόμο σα λουλούδια/ οι απλές καρδιές, παθητικά ν' ανέβουνε τραγούδια/ που τη χαρά ή τον απαλό του έρωτα ψάλλουν πόνο, / ενώ για μένα η εβδομάδα ετέλειωσε και μόνο". Οι στίχοι του Κώστα Καρυωτάκη ήταν η αφετηρία του κύκλου τραγουδιών "Κήποι της Νύχτας" της Στέλλας Γαδέδη,που κυκλοφορεί από τον "Σείριο". Πρόκειται για 13 τραγούδια και δύο ορχηστρικά, που συνέθεσε και ερμηνεύει η ίδια σε έξι ποιήματα του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, δύο του Γιώργου Χρονά και από ένα των Κώστα Καρυωτάκη, Ζαχαρία Παπαντωνίου, Λάμπρου Πορφύρα, Γιώργου Σεφέρη και Αφροδίτης Ραϊλα. "Είναι ποιήματα, είπε η Στ. Γαδέδη, στη χτεσινή παρουσίαση του δίσκου, για τον έρωτα, τη φύση, το χρόνο που κυλά, στα οποία βρήκα και δικά μου συναισθήματα, βιώματα, μνήμες". Την ενορχήστρωση έκανε ο Μηνάς Αλεξιάδης σε συνεργασία με τη δημιουργό. Ο ίδιος ανέφερε ότι πρόκειται για"σημαντικά τραγούδια, που τα χρειάζεται η εποχή μας, καθώς αποπνέουν μια έντονη ατμόσφαιρα νεορομαντισμού".

Σημειώνοντας ότι η Στ. Γαδέδη ανήκει στην κατηγορία των ολοκληρωμένων μουσικών, ο Γ. Κουρουπός αναφέρθηκε στην "πολυσημία της μουσικής της γλώσσας" που καταφέρνει να "προσαρμόζεται στις αισθητικές απαιτήσεις των ποιημάτων που ερμηνεύει".

Στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αγίου Στεφάνου (Πεντζερίδη 3) σήμερα (7μμ) ο αναπληρωτής καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο ΑΠΘ Παναγιώτης Φάκλαρης θα μιλήσει με θέμα "Βεργίνα: Τα όπλα των Μακεδόνων".

Στον κινηματογράφο "Ιντεάλ" του Αμαρουσίου σήμερα δίνεται η πρώτη επίσημη πρεμιέρα της ταινίας "Τέσσερα δωμάτια", που υπογράφεται από τον Κουεντίν Ταραντίνο και άλλους τρεις δημιουργούς του λεγόμενου Ανεξάρτητου Αμερικανικού Κινηματογράφου, δηλαδή του εκτός Χόλιγουντ, Ρομπέρτ Ροντρίγκεζ, Αλεξάντερ Ρόκγουελ, Αλισον Αντερς.

Σεμινάρια ελληνικής γλώσσας

Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ζωγράφου δίνει την ευκαιρία σε όσους ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν μια σειρά μαθήματα, που αφορούν την εξέλιξη της ελληνικής γλώσσας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Στα μαθήματα επιχειρείται να δοθεί μια εικόνα της διαχρονικής εξέλιξης και πορείας της ελληνικής γλώσσας, παρακολουθώντας από πότε υπάρχει, μιλιέται και γράφεται, από ποιες φάσεις και περιόδους πέρασε στην εξέλιξη, ποιες ουσιαστικές μεταβολές σημειώθηκαν στην πορεία της, ποια είναι τα στοιχεία της γλώσσας, που με το πέρασμα τόσων αιώνων έμειναν σταθερά και αναλλοίωτα, δηλαδή ακούγονται από την εποχή του Ομήρου μέχρι σήμερα. Τα μαθήματα ξεκινούν στις 22 του Απρίλη.Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 7750.551 και 7795.545.

Ανίχνευση διά λόγου

Τη Δευτέρα, (8.30μμ), με ελεύθερη είσοδο, το "Αετοπούλειο Πνευματικό Κέντρο" του Δήμου Χαλανδρίου θα παρουσιάσει στο ελληνικό κοινό έναν πολυβραβευμένο στη χώρα του και την Ευρώπη, συγγραφέα της νέας γενιάς της Γιουγκοσλαβικής Λογοτεχνίας, στα πλαίσια του κύκλου εκδηλώσεων "Ανίχνευση διά του Λόγου". Πρόκειται για τον Ράντοσλαβ Πέτκοβιτς,του οποίου διηγήματα έχουν φιλοξενηθεί σε ελληνικά λογοτεχνικά περιοδικά. Σύντομα θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά το σημαντικότερο μυθιστόρημά του, "Μοίρα και Σχόλια", το οποίο του έχει χαρίσει διακρίσεις στη Γιουγκοσλαβία. Τον συγγραφέα και το έργο του θα παρουσιάσει η μεταφράστριά του στην Ελλάδα Γκάγκα Ρόσιτς.

Ο Ρ. Πέτκοβιτς γεννήθηκε στο Βελιγράδι (1953), όπου διευθύνει το ίδρυμα "Ιβο Αντριτς". Εκδομένα βιβλία του: "Ταξίδι στο Ντβίγκραντ", "Μίλος Τσρνιάσκι", "Χρονικό της χρονιάς των φραουλών", "Σκιές στον τοίχο", "Το χρονικό της πανούκλας", "Δοκίμιο για τη γάτα".

Ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων τη Μ. Δευτέρα (8μμ) στο εντευκτήριό τ

Ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων τη Μ. Δευτέρα (8μμ) στο εντευκτήριό του (3ης Σεπτεμβρίου 56, 1ος όροφος) οργανώνει λογοτεχνική εκδήλωση, προσαρμοσμένη στη Μ. Βδομάδα, με τίτλο "Το Θείο Πάθος και η Ανάσταση μέσα από τη λογοτεχνία". Θα απαγγελθούν από ηθοποιούς ποιήματα στην ιταλική, γαλλική, αραβική και κοπτική γλώσσα. Το πρόγραμμα θα περιλάβει και βυζαντινή μουσική από τον συνθέτη Χριστόδουλο Χάλαρη και εκκλησιαστικούς ύμνους από ολιγομελή χορωδία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ