ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Απρίλη 1996
Σελ. /56
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Τα πάντα "ελαστικά"

Οι ξενοδόχοι δείχνουν τα "δόντια" τους ενόψει της νέας τουριστικής σεζόν και αρνούνται ακόμα και την υπογραφή της κλαδικής σύμβασης

Ιδιαίτερα αισθητός φαίνεται ότι θα γίνει αυτή την τουριστική σεζόν ο εργοδοτικός "καύσωνας" στους ξενοδοχοϋπαλλήλους. Οι ξενοδόχοι έδειξαν ήδη τις "άγριες" διαθέσεις τους στις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή των συμβάσεων με την Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Τουρισμό και στα Επισιτιστικά Επαγγέλματα. Με λίγα λόγια, πρότειναν αυξήσεις μικρότερες ακόμα κι από αυτή την ευτελή αύξηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ενώ δε δέχονται ούτε συζήτηση για τα θεσμικά αιτήματα.

Στην προκλητικότητα των εργοδοτών η Ομοσπονδία εργαζομένων, με ευθύνη της πλειοψηφίας της, απαντά με ευχολόγια και... διάλογο, ενώ το απολογιστικό συνέδριο της οργάνωσης, που πραγματοποιήθηκε από τις 18 έως τις 20 Μάρτη, ολοκληρώθηκε χωρίς αποφάσεις και πλαίσιο δράσης. Αγνοήθηκαν οι προτάσεις της ΔΑΣ ξενοδοχοϋπαλλήλων για αγωνιστικές κινητοποιήσεις, ενόψει της έναρξης της τουριστικής σεζόν, αλλά και οι πάμπολλες φωνές διαμαρτυρίας των συνέδρων για τη δραματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις εργασιακές σχέσεις του κλάδου και την ανάγκη λήψης ουσιαστικών μέτρων.

Στο συνέδριο είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με αντιπροσώπους εργαζομένων από αρκετές τουριστικές περιοχές της χώρας. Τα λόγια τους αποκαλύπτουν ότι όσο οι "γαλαζοπράσινες" πολιτικές, συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο, όσο οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες συνεχίζουν την πολιτική των "κοινωνικών εταίρων", τόσο οι εργαζόμενοι θα γυρίζουν πίσω σε ένα εργασιακό μεσαίωνα, τότε που το 8ωρο, η ασφάλιση και μια σειρά ακόμα κατακτήσεων αποτελούσαν στόχους πάλης.

Η "ελαστικοποίηση" ανθεί στην Κω

Η Κοντή Αθανασιάδου,πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων της Κω,είναι απαισιόδοξη για τη σεζόν που έρχεται και περιγράφει την κατάσταση στο νησί με μελανά χρώματα: "Στην Κω εργάζονται 4.000 ξενοδοχοϋπάλληλοι. Δεν είναι όλοι κάτοικοι του νησιού. Ερχονται από πολλά μέρη της Ελλάδας. Δεν υπάρχουν άλλες δουλιές, μετά τη συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής και με το κλείσιμο του εργοστασίου παραγωγής τοματοπολτού. Σχεδόν όλοι στράφηκαν στις επιχειρήσεις τουρισμού. Αυτό βέβαια το εκμεταλλεύτηκαν οι εργοδότες. Τι να κάνεις, αν δεν έχεις να φας, θα δεχτείς να εργάζεσαι ακόμα και σαν τετραωρίτης. Τι να πρωτοθυμηθώ, τη "μαύρη εργασία", τα 4ωρα και τις ελαστικές μορφές εργασίας που συνεχώς κερδίζουν έδαφος";

Οπως θα μας πει η συνομιλήτριά μας, στο "Μεντιτερανέ" η πλειοψηφία των εργαζομένων είναι 4ωρίτες. Οσοι απολύονται αναπληρώνονται με ωρομίσθιους. Παρατηρούνται συχνά παρακρατήσεις δεδουλευμένων. Για παράδειγμα πέρυσι το δώρο των Χριστουγέννων το πήραν το Πάσχα! Από την άλλη μεριά οι ξενοδόχοι, πέρα από τα κέρδη τους, επιδοτούνται για τη δήθεν κατάρτιση των εργαζομένων, κάνουν σεμινάρια - "μαϊμούδες"... Οσο για την Επιθεώρηση Εργασίας, ένας υπάλληλος κι αυτός διακοσμητικός.

Ζάκυνθος: Η νομοθεσία στα χαρτιά

Η Γεωργία Λιόλη πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της Ζακύνθου, τονίζει: "Στη Ζάκυνθο έχουμε 6.000 εργαζόμενους στον κλάδο. Κάθε χρόνο η "κρίση" αγγίζει μόνο τους εργαζόμενους, η κατάσταση είναι τραγική. Η εργατική νομοθεσία έχει μείνει στα χαρτιά και με ευθύνη της Επιθεώρησης Εργασίας. Οι μισθοί εξευτελιστικοί και αυτοί για μισό χρόνο. Σαν να μην έφτανε αυτό έρχεται η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και αποφασίζει να υπογράψει μια σύμβαση - έγκλημα κατά της εργατικής τάξης. Η σύμβαση αυτή είναι βάση για όλες τις άλλες. Τι να πω; Συμβάσεις δεν υπογράφονται στα σαλόνια του ΣΕΒ και των ξενοδόχων, αν δεν αντιτάξουμε τον αγώνα μας δε θα γίνει τίποτα. Να κερδίσουμε πίσω όσα μας πήραν και να σώσουμε ό,τι απέμεινε".

Σύστημα η αυθαιρεσία στην Κέρκυρα

Η συρρίκνωση της τουριστικής σεζόν είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Κέρκυρας, σύμφωνα με την Τζίνα Αρμένη γραμματέα του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, η οποία τονίζει: "Στην κέρκυρα 10.000 άνθρωποι εργάζονται σε επισιτιστικά και τουριστικά επαγγέλματα, το 60% είναι γυναίκες. Η τουριστική σεζόν από 7 μήνες που ήταν συρρικνώθηκε στους 3,5 με 4,5 μήνες. Φανταστείτε τώρα, τόσοι άνθρωποι που ζουν από αυτό το επάγγελμα να εργάζονται μόνο για τόσο λίγο, πώς να επιβιώσουν; Με τα λεφτά του ταμείου ανεργίας; Δε φτάνουν ούτε για τσιγάρα. Καταλαβαίνετε πως τίθεται ζήτημα επιβίωσης αυτών των ανθρώπων. Επίσης σημαντικό πρόβλημα είναι η μη καταβολή δεδουλευμένων που τείνει να γίνει σύστημα στην Κέρκυρα. Υπάρχουν ξενοδοχεία που χρωστάνε λεφτά από την περσινή σεζόν. Το έχουμε θίξει επανειλημμένα στις αρχές, αλλά δε γίνεται τίποτα. Οι μηνύσεις εκδικάζονται μετά από 2 ή 3 χρόνια. Το πενθήμερο παραβιάζεται, εντατικοποίηση, η "μαύρη εργασία" οργιάζει κι αυξάνεται η ανεργία. Εμείς έχουμε προτείνει και πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί να δώσει μια ανάσα ζωής, την ανάπτυξη του κοινωνικού και του εσωτερικού τουρισμού. Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται πολιτική βούληση που δεν υπάρχει. Τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με ευχολόγια, ούτε με χαρτιά και συναντήσεις. Πρέπει να κατέβουμε στους δρόμους. Στην Κέρκυρα, ανεξάρτητα από το τι θα κάνει η Ομοσπονδία εμείς θα προβάλλουμε το δρόμο του αγώνα".

Θεατής των προβλημάτων το σωματείο της Θεσσαλονίκης

Στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική η κατάσταση είναι ίδια για τους εργαζόμενους αλλά όχι και για τους ξενοδόχους οι οποίοι, εμφάνισαν αύξηση κερδών πάνω από 40% το 1995 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Οι εργοδότες έχουν το πάνω χέρι σε οικονομικό και θεσμικό επίπεδο, οι εργαζόμενοι στερούνται βασικών εργασιακών δικαιωμάτων, ενώ η ανεργία ξεπερνά το 35%. Αυτό, σύμφωνα με τον Α. Οργαντζή μέλος της διοίκησης του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, οφείλεται στο ότι οι ξενοδόχοι, ασύδοτοι και με τις ευλογίες των κυβερνήσεων χρησιμοποιούν αλλοδαπούς, χτυπώντας έτσι τις εργασιακές σχέσεις και το συνδικαλισμό.

Ο συνδικαλιστής τονίζει ακόμα: "Σε πολλά και μεγάλα ξενοδοχεία έχουν συνδέσει από καιρό το μισθό με την παραγωγικότητα και έχουν εφαρμόσει τη μερική απασχόληση. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση που διαμορφώνεται, η πλειοψηφία του σωματείου κρατά επάξια τη θέση του θεατή". Δε λειτουργεί και δεν παρεμβαίνει, μια μικρογραφία της ΓΣΕΕ, η οποία δε δίστασε να ξεπουλήσει τους εργαζόμενους. Παρ' όλα αυτά, πιστεύω ότι αυτές οι λογικές είναι καταδικασμένες από τους εργαζόμενους. Αυτά τα τερατουργήματα, όσο κι αν θέλουν να τα παρουσιάσουν σαν μονόδρομο, δεν είναι μονόδρομος".

Το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχουν οι γυναίκες

Στην Κρήτη οι τουριστικές επιχειρήσεις παρουσιάζουν ιδιαίτερη ανάπτυξη μαζί τους αναπτύσσεται και η εργοδοτική αυθαιρεσία. "Σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν" θα μας πει ο Π. Ανδρουλιδάκης,μέλος της διοίκησης του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου και εξηγεί: "Το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχουν οι γυναίκες, μπορεί να δουλεύουν μια ζωή στα ξενοδοχεία, αλλά όταν φτάσουν τα 35-40 κανείς δεν τις προσλαμβάνει ή ακόμα χειρότερα τις διώχνουν. Ωστόσο και οι "τυχεροί" που εργάζονται, έχουν να αντιμετωπίσουν τη συρρίκνωση της σεζόν, από 7-8 μήνες πριν δύο χρόνια, τώρα έγινε 5-6 που σημαίνει 2 μήνες ακόμα άνεργοι, απολύσεις και προσλήψεις άλλων ωρομισθίων, 4ωρα, παραβίαση πενθήμερου, εκβιασμοί και τρομοκρατία. Δουλοκτητικό καθεστώς!".

Ωστόσο, παρά αυτά τα έντονα προβλήματα όλο και περισσότεροι Κρητικοί αναζητούν δουλιά στα ξενοδοχεία και αυτό γιατί, σύμφωνα με τον συνδικαλιστή, "η γεωργία μας καταστράφηκε το ίδιο και η κτηνοτροφία, τα χωριά μας ερημώνουν και οι νέοι κατεβαίνουν στις πόλεις. Για να κατανοήσετε το μέγεθος της απόγνωσης του κόσμου σας λέω ότι υπάρχουν εργαζόμενοι που προτείνουν στους εργοδότες να εργάζονται 30 μέρες και να τους κολλάει μόνο 22 ένσημα, έτσι ώστε να τους προτιμήσουν. Ενα άλλο πρόβλημα είναι η επαναπρόσληψη. Για να επαναπροσληφθεί ένας ξενοδοχοϋπάλληλος, πριν την έναρξη της επόμενης σεζόν πρέπει να κάνει αίτηση μέσω του σωματείου, οι εργοδότες λοιπόν τους λένε "μην πλησιάζετε το σωματείο κι εμείς θα σας ξαναπάρουμε για δουλιά", το αποτέλεσμα είναι ότι δεν κάνουν την αίτηση στο σωματείο και δεν επαναπροσλαμβάνονται".

Η μόνη λύση που βλέπει ο Π. Ανδρουλιδάκης είναι η συμμετοχή του κόσμου στα συνδικαλιστικά όργανα, πράγμα όμως δύσκολο να επιτευχθεί, αφού όπως λέει ο ίδιος, "πέρα από την τρομοκρατία οι εργαζόμενοι έχουν απογοητευτεί από τους συνδικαλιστές, βλέπει, για παράδειγμα, την ανεργία να καλπάζει και τη φτώχεια να παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις και την ίδια στιγμή το ανώτερο συνδικαλιστικό όργανο να υπογράφει συμβάσεις που εξευτελίζουν την ίδια τη ΓΣΕΕ αλλά και την εργατική τάξη".

Βάσω ΝΙΕΡΗ

Στην Κρήτη οι τουριστικές επιχειρήσεις παρουσιάζουν ιδιαίτερη ανάπτυξη, μαζί τους αναπτύσσεται και η εργοδοτική αυθαιρεσία. "Σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν"... Το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχουν οι γυναίκες που μπορεί να δουλεύουν μια ζωή στα ξενοδοχεία, αλλά όταν φτάσουν τα 35-40 κανείς δεν τις προσλαμβάνει ή ακόμα χειρότερα τις διώχνουν...

Από παλιότερη κινητοποίηση ξενοδοχοϋπαλλήλων



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ