ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Απρίλη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΕΣΤ ΕΪΤΖ
Επανέλεγχο στα άτομα υψηλού κινδύνου

Συνιστά η Ειδική Επιτροπή, ενώ εκτιμά εξαιρετικά μικρή την πιθανότητα λαθεμένων διαγνώσεων στη χώρα μας με το προβληματικό τεστ

Η Ειδική Επιτροπή, που συγκροτήθηκε για τη διερεύνηση του θέματος που προέκυψε μετά την αδυναμία του τεστ της εταιρίας ΑΒΒΟΤΤ να ανιχνεύσει σε όλες τις περιπτώσεις τον ιό του ΕΪΤΖ, συνιστά την επανάληψη του ελέγχου σε άτομα υψηλού κινδύνου, καθώς και σε άτομα με σοβαρή υποψία μόλυνσής τους.

Την παραπάνω απόφαση πήρε η Επιτροπή στη χτεσινή της συνεδρίαση. Επίσης η Επιτροπή σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι από την ανάλυση στοιχείων, για άλλες ομάδες πληθυσμού άλλων χωρών με μεγαλύτερο επιπολασμό του ιού του ΕΪΤΖ, προκύπτει ότι η πιθανότητα ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων με το τεστ της εταιρίας ΑΒΒΟΤΤ είναι μικρή. Η πιθανότητα αυτή, τονίζει, υπολογίζεται εξαιρετικά μικρότερη στη χώρα μας, όπου ο επιπολασμός είναι χαμηλός. Για τους λόγους αυτούς δε συνιστά τον επανέλεγχο των αιμοδοτών που υποβλήθηκαν σ' αυτό το τεστ και των ασθενών που έλαβαν το αντίστοιχο αίμα.

Ανησυχία στη Μ. Βρετανία

Η είδηση περί αναξιοπιστίας των τεστ της ΑΒΒΟΤΤ προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στη Βρετανία και οι κάτοικοι της χώρας έσπευσαν χτες σε νοσοκομεία και κλινικές για να πληροφορηθούν αν πρέπει να υποβληθούν εκ νέου σε τεστ.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ότι 20.000 άνθρωποι που έκαναν το τεστ της εταιρείας ΑΒΒΟΤΤ τους έξι τελευταίους μήνες, πρέπει να το επαναλάβουν. Πολλές, όμως, είναι οι κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα που έκλεισαν για το Πάσχα, αφήνοντας χιλιάδες ανθρώπους στην αγωνία τους.

"Βλέπουμε έναν τεράστιο αριθμό πολύ ανήσυχων. Οι πιο ανήσυχοι είναι εκείνοι που στήριξαν στα αποτελέσματα του τεστ πολύ σοβαρές αποφάσεις, όπως το να πάψουν να χρησιμοποιούν προφυλακτικό ή να μείνουν έγκυοι", δήλωσε ο Μπεν Κέρνιγκαν από την Ενωση Τέρενς Χίγκινς.

Σημειώνεται πως εκείνοι που θα επαναλάβουν το τεστ, πρέπει να περιμένουν μέχρι τρεις βδομάδες για να λάβουν τα αποτελέσματα.

Μέτρα έχουν ληφθεί και στο κρατίδιο της Εσσης, που κάλεσε όλους τους Γερμανούς που έχουν κάνει τεστ για ΕΪΤΖ τους εννέα τελευταίους μήνες, να το επαναλάβουν. Υπολογίζεται ότι μόνο σ' αυτό το κρατίδιο έχουν διανεμηθεί 96.000 τεστ της εταιρίας ΑΒΒΟΤΤ. Η τράπεζα αίματος στο Μπαντ Νόιχαμ, που έχει λάβει 2.900 τεστ της εταιρίας, έλαβε εντολή να μη διανέμει πλέον αυτό το αίμα και να εξετάσει εκ νέου τα αποθέματά της.

Κάλλιον το προλαμβάνειν...

Στην προχτεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας για το προβληματικό τεστ της εταιρίας ΑΒΒΟΤΤ στην ανίχνευση του ιού του ΕΪΤΖ, αναφέρθηκε και το εξής: Ο μεγάλος αριθμός των αιμοληψιών, που γίνονται στο στρατό, κατευθύνεται στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας, όπου δε χρησιμοποιείται το προβληματικό τεστ. Επιπλέον, καμιά μονάδα λευκωματίνης - παράγωγο του πλάσματος του αίματος - που εισήχθη απ' την Ελβετία δε βρέθηκε μολυσμένη.

Στο κρατικό νοσοκομείο της Νίκαιας λειτουργεί το μοναδικό Κέντρο Παραγώγων Αίματος και η αναφορά στη δραστηριότητά του αποτελεί όντως εγγύηση. Με διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας το Κέντρο στέλνει στην Ελβετία το πλάσμα του αίματος και παραλαμβάνει από εκεί τη λευκωματίνη. Κάθε αποστολή πλάσματος στην Ελβετία (2.500 περίπου ασκοί τη βδομάδα), ανταλλάσσεται με 500 φιαλίδια λευκωματίνης που στοιχίζουν 15 εκατ. δραχμές ή 60 εκατ. το μήνα. Το 1995 η Ελλάδα ωφελήθηκε 800 εκατ. δραχμές σε συνάλλαγμα.

***

Κι όμως, πριν από έξι μήνες με απόφαση του γενικού διευθυντή Υγείας του υπουργείου, του Διοικητικού Συμβουλίου και της επιστημονικής επιτροπής του νοσοκομείου, έκλεισε το τμήμα ποιοτικού ελέγχου του Κέντρου για να μετεγκατασταθούν εκεί το παθολογοανατομικό και κυτταρολογικό τμήμα του νοσοκομείου. Στις 27.2.1996 ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκου αποφάσισε "να επαναλειτουργήσει άμεσα το εργαστήριο ελέγχου του πλάσματος για τη διενέργεια ελέγχων στειρότητος και πυρετογόνων, προκειμένου να μη διακοπεί η αποστολή πλάσματος από το Κρατικό Κέντρο Αιμοδοσίας, και παρασκευής παραγώγων αίματος του κρατικού νοσοκομείου Νίκαιας στην Ελβετία για την παραγωγή λευκωματίνης, ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία ελλείψεως λευκωματίνης για τις ανάγκες της Δημόσιας Υγείας".

Το τμήμα έκλεισε τη στιγμή που ήταν έτοιμο να κάνει ένα ακόμα επιστημονικό βήμα, εφαρμόζοντας καινούρια τεστ (PCR) για την ανίχνευση και άλλων ιών.

***

Παρά την απόφαση του ΕΟΦ, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου ψάχνουν άλλες λύσεις και αφήνουν εγκαταλειμμένα μηχανήματα αξίας μεγαλύτερης των 20 εκατ. δραχμών.

Πέρα απ' το οικονομικό όφελος της χώρας, αν κάποτε προκύψει - πράγμα απευκταίο βέβαια - κάποιο θέμα για τη δημόσια υγεία, που θα έχει σχέση με τη δραστηριότητα του τμήματος που καταργήθηκε, τότε θα τρέχουν οι αρμόδιοι να αντιμετωπίσουν το θέμα εκ των υστέρων με τη συγκρότηση κάποιων επιτροπών, ξεχνώντας τη βασική αρχή: "Κάλλιον το προλαμβάνει ή το θεραπεύειν".

Γ. Μ.

1ο Υπεκφυγή για την ευρω - βόμβα

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΚΑ παρέπεμψε σε νέα συνεδρίαση το θέμα, για την κατάργηση της υποχρεωτικής ασφάλισης στο ΙΚΑ των εκπαιδευόμενων στα κοινοτικά προγράμματα

Δεν πήρε απόφαση το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΚΑ στη χτεσινή του συνεδρίαση για την προετοιμαζόμενη απ' το υπουργείο Εργασίας κατάργηση της υποχρεωτικής ασφάλισης στο Ιδρυμα των καταρτιζόμενων στα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης, που προβλέπει ο νόμος 2335/95 (άρθρο 4, παράγραφος 2). Η κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Ε. Γιαννόπουλος (3.4.1996), μελετά την κατάργηση, γιατί δεν μπορεί να χαλάσει το χατίρι της Κοινότητας.

Το θέμα ζήτησε να συζητηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΚΑ ο εκπρόσωπος των εργαζομένων σ' αυτό Κ. Κερασουνλής, αλλά η πλειοψηφία των συμβούλων με πρόσχημα ότι δεν έχουν στοιχεία απ' τις επιπτώσεις της παραπάνω ρύθμισης παρέπεμψαν το θέμα σε συνεδρίαση του ΔΣ μετά το Πάσχα. Απ' τη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ απουσίασε ο Διοικητής του Ιδρύματος, Γρ. Σολωμός.

Ο Κ. Κερασουνλής στην τοποθέτησή του υποστήριξε ότι υπάρχει σκόπιμη χρονοτριβή και ότι ουσιαστικά αποτελεί υπεκφυγή η αναβολή για άλλη συνεδρίαση. Σε επιστολή του προς το ΔΣ του ΙΚΑ - που κοινοποιεί και προς τους αρμόδιους υπουργούς - ο Κ. Κερασουνλής αναφέρεται στο ιστορικό της καθιέρωσης ασφαλιστικών εισφορών (υπουργική απόφαση της 115373/11.11.94) για τους καταρτιζόμενους στα προγράμματα αυτά και στην ουσιαστική ρύθμιση με το νόμο 2335 και τονίζει: "Η προωθούμενη διάταξη κατάργησης της παρ. 4 του άρθρου 2 του παραπάνω νόμου είναι αντίθετη με την έννοια, την ιδεολογική αφετηρία - φιλοσοφία της Κοινωνικής Ασφάλισης και στην πραγματικότητα την υπονομεύει. Γίνεται φανερό ότι αν περάσει και ψηφιστεί μια τέτοια διάταξη θα ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου, αφού θα ανοίξει την όρεξη και σε άλλους φορείς που παρέχουν εξαρτημένη εργασία να κάνουν το ίδιο με προοπτική το μαρασμό και ενταφιασμό της Κοινωνικής Ασφάλισης".

Και η επιστολή καταλήγει: "Η ρύθμιση αυτή, που την απαίτησαν καθώς φαίνεται και οι φορείς που πραγματοποιούν αυτού του είδους τα προγράμματα για το δικό τους οικονομικό όφελος, πέραν των άλλων θα προκαλέσουν δυσβάσταχτα βάρη στο ΙΚΑ, αφού ένας όχι ευκαταφρόνητος αριθμός ασφαλισμένων του Ιδρύματος θα λαμβάνει παροχές από αυτό με τις ελάχιστες - ή περίπου ελάχιστες - προϋποθέσεις".

Πικετοφορίες των συνταξιούχων

Στην Αθήνα θα ξεκινήσει από την πλατεία Κάνιγγος, ώρα 10 π.μ., και στον Πειραιά από το Εργατικό Κέντρο, ώρα 9.30 π.μ.

Δύο μεγάλες πικετοφορίες στην Αθήνα και τον Πειραιά οργανώνουν σήμερα οι συνταξιούχοι, για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην αντισυνταξιουχική πολιτική της κυβέρνησης.

Στην Αθήνα η πικετοφορία θα ξεκινήσει στις 10 π.μ. από την πλατεία Κάνιγγος και την οργανώνουν οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, του ΤΕΒΕ και του ΤΣΑ. Στον Πειραιά η πικετοφορία θα ξεκινήσει 9.30 π.μ. από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο της πόλης και οργανώνεται από την επιτροπή των συνταξιουχικών σωματείων. Με ανακοίνωσή του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά έχει καλέσει όλους τους εργαζόμενους της πόλης να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση.

Οι συνταξιούχοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα για την ικανοποίηση του κύριου αιτήματός τους, την επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων του ΙΚΑ με 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη μέσα στο 1996, καθώς και τη διαμόρφωση των συντάξεων στο ΤΕΒΕ, ΤΣΑ και ΝΑΤ στο 80% του μισθού της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης. Η Ομοσπονδία Συνταξιούχων του ΙΚΑ αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως ένας από τους λόγους που επιλέχθηκε αυτή η μορφή διαμαρτυρίας είναι διότι η διυπουργική επιτροπή, που συγκροτήθηκε για το θέμα των χαμηλοσυνταξιούχων, δεν αντιμετωπίζει τα οξυμένα προβλήματά τους σε σωστή κατεύθυνση.

Ανακοίνωση - κάλεσμα προς όλους τους συνταξιούχους εξέδωσε και η Συντονιστική Επιτροπή Συνταξιουχικών Σωματείων Πειραιά. "Η ακρίβεια καλπάζει. Οι λογαριασμοί ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ και φάρμακα, έρχονται παραφουσκωμένα. Το αρνί θα φτάσει τις 2.500 δραχμές το κιλό. Το πασχαλινό τραπέζι για τους συνταξιούχους είναι άπιαστο όνειρο. Ούτε ένα αυγό δε θα μπορέσουμε να δώσουμε στα εγγονάκια μας. Μαύρο Πάσχα θα κάνουμε", τονίζουν.

Αποκαλυπτήρια της προτομής Γεννηματά

Ο υπουργός Υγείας - Πρόνοιας, Αν. Πεπονής, έκανε χτες τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Γ. Γεννηματά στο Κρατικό Νοσοκομείο της Αθήνας, που πήρε και το όνομα του Γ. Γεννηματά.

Παρόντες στα αποκαλυπτήρια ήταν η μάνα και οι κόρες του Γ. Γεννηματά, ενώ λόγους εκφώνησαν ο Αν. Πεπονής και ο πρόεδρος του νοσοκομείου Γ. Παπαστρατής.

Ο Σύλλογος των Εργαζομένων, σε υπόμνημά του προς τον υπουργό Υγείας, επισημαίνει ότι οι υγειονομικοί έχουν οδηγηθεί σε μισθολογική εξαθλίωση και ότι το νοσοκομείο δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με έλλειμμα πέντε δισ. δραχμών. "Θεωρούμε, τονίζει ο σύλλογος, ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για εγκαίνια νέων τμημάτων και κλινικών, τη στιγμή που το νοσοκομείο λειτουργεί καθημερινά με προσωπικό ασφαλείας, λόγω της έλλειψης προσωπικού".

Ο σύλλογος ζητά την άμεση χρηματοδότηση του νοσοκομείου, για να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του, να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν τα απαραίτητα έργα υποδομής.

Νέος αναλυτής στο 7ο Θεραπευτήριο

Σε δυο μήνες το αργότερο θα εγκατασταθεί και δεύτερος αναλυτής αίματος στο 7ο Θεραπευτήριο του ΙΚΑ σύμφωνα με διαβεβαιώσεις απ' το γραφείο του διοικητή του Ιδρύματος Γρ. Σολωμού.

Οπως έγραψε προχτές ο "Ρ", το βράδυ της περασμένης Κυριακής που το Θεραπευτήριο εφημέρευε χάλασε ο ένας και μοναδικός αναλυτής αίματος με αποτέλεσμα να μη γίνονται αναλύσεις αίματος για περισσότερες από τέσσερις ώρες. Οι βλάβες αυτές συμβαίνουν συχνά - πυκνά και όταν συμβαίνουν σε εφημερίες κινδυνεύουν να μην ολοκληρωθούν οι εφημερίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ