ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Απρίλη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Επικίνδυνη αναβλητικότητα

Με το βλέμμα στραμμένο στην εκλογική πελατεία και προσφέροντας έδαφος ουσιαστικά σε όσους προωθούν τα επικίνδυνα για την ίδια την ανθρώπινη ζωή εργοστάσια καύσης, η κυβέρνηση ανέβαλε για μια ακόμα φορά χτες τη λήψη απόφασης για τη χωροθέτηση Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων

Στις ελληνικές καλένδες παραπέμπεται για μία ακόμα φορά το οξύτατο πρόβλημα της διάθεσης των απορριμμάτων της Αττικής, με πρώτο πρακτικό αποτέλεσμα τον εξαναγκασμό των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας να συνεχίσουν να είναι οι μόνοι που θα συμβιώνουν με τα σκουπίδια. Η κυβέρνηση, και ειδικά ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης,κινούμενη εμφανώς με βάση τους στενούς εκλογικούς υπολογισμούς της, έβαλε χτες βαθιά στο συρτάρι την επιστημονική μελέτη με βάση την οποία προσδιορίζονταν με ακρίβεια οι χώροι όπου πρέπει άμεσα να εγκατασταθούν δύο Ολοκληρωμένες Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) (εργοστάσιο ανακύκλωσης και χώρος ταφής των υπολειμμάτων που αντιστοιχούν μόλις στο 30% των απορριμμάτων που σήμερα απλά θάβονται ανεπεξέργαστα στα Ανω Λιόσια). Με δεδομένη την εξαγγελία της Κοινότητας Καπανδριτίου ότι σήμερα θα κλείσει την εθνική οδό και δεδομένες επίσης τις επιδιώξεις ομάδων διαφόρων συμφερόντων στο χώρο της Νοτιοανατολικής Αττικής, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, ενώ επρόκειτο χτες να παρουσιάσει δημόσια την επιστημονική μελέτη, επέλεξε τελικά για μια ακόμα φορά το δρόμο της παρέλκυσης και παρέπεμψε για ανακοινώσεις ίσως μετά από ένα μήνα. Ταυτόχρονα όμως, οι σχετικές με το θέμα πληροφορίες συντείνουν στην εκτίμηση ότι η σημερινή κυβέρνηση θα παραπέμψει απλά στην επόμενη κυβέρνηση τη λύση του προβλήματος, αφήνοντας στο μεταξύ ανοιχτό το δρόμο σε όσους επιδιώκουν να επιβάλουν τη "λύση" της καύσης των απορριμμάτων, λύση την οποία όλα τα επιστημονικά δεδομένα απορρίπτουν ως ιδιαίτερα επικίνδυνη, όχι μόνο γενικώς για το περιβάλλον της Αττικής, αλλά και με ειδικές αναφορές στην πιθανότητα τερατογενέσεων ως αποτέλεσμα της δράσης των διοξίνων που εκπέμπουν τέτοιου είδους εργοστάσια.

Η υπαναχώρηση

Χτες, μετά από τη συνάντηση που είχε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης με τους εκπροσώπους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ανατολικής Αττικής και τους δημάρχους και κοινοτάρχες της Νοτιοανατολικής Αττικής - που κατέληξε σε φιάσκο - ανακοίνωσε ότι αναβάλλεται για άλλους δύο τουλάχιστον μήνες η οριστική απόφαση για τη χωροθέτηση των τριών ΟΕΔΑ (για τη μία έχουν ήδη επιλεγεί τα Ανω Λιόσια). Η ανακοίνωση και της παράτασης αυτής (η τρίτη σε διάστημα λίγων μόνο μηνών) ενίσχυσε τις βάσιμες ανησυχίες ότι το όλο θέμα παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον και την υγεία των 3,5 εκατομμυρίων κατοίκων του Λεκανοπεδίου. Υπέρ της άποψης αυτής συνηγορούν τα εξής στοιχεία:

  • Τις μέρες αυτές έπρεπε να είχαν ανακοινωθεί επίσημα οι προτάσεις του μελετητικού γραφείου, καθώς και η αξιολόγηση των προτάσεων αυτών από κοινή επιτροπή του ΕΜΠ και του Πανεπιστημίου Αθηνών για τις θέσεις των δύο ΟΕΔΑ - μία για τη Βορειοανατολική Αττική και μία για τη Βορειοανατολική Αττική. Αυτό όμως δεν έγινε. Αντίθετα, μετά τις κινητοποιήσεις ορισμένων δημάρχων της ΒΑ Αττικής - αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, και μετά από παρεμβάσεις του τοπικού κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ - δόθηκε παράταση 3 βδομάδων στην επιτροπή να επαναξιολογήσει τις προτάσεις.
  • Χτες, κατά τη συνάντηση του υπουργού με τους φορείς της ΝΑ Αττικής, επρόκειτο να δημοσιοποιηθούν οι προτάσεις και η αξιολόγησή τους για την περιοχή αυτή. Ούτε και αυτό έγινε, αφού οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ζήτησαν να δημοσιοποιηθούν ταυτόχρονα οι θέσεις και για τη ΝΑ και για τη ΒΑ Αττική. Επιπλέον, ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής Δ. Φράγκος ζήτησε και πήρε διορία ενός μήνα προκειμένου να παρουσιάσει και άλλες εναλλακτικές προτάσεις. Μάλιστα, όπως ο ίδιος δήλωσε μετά τη σύσκεψη, μία από τις προτάσεις αυτές θα είναι και η καύση των απορριμμάτων!
Τα συμφέροντα

Ο Κ. Λαλιώτης δήλωσε βέβαια κατηγορηματικά ότι το υπουργείο θα εμμείνει στο σχεδιασμό που έχει εκπονήσει με τον Ενιαίο Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) για τη δημιουργία τριών ΟΕΔΑ, όπως και για τη δημιουργία 6 σταθμών μεταφόρτωσης και πρόσθεσε ότι μετά τη δημοσιοποίηση των προτάσεων θα δώσει ένα μήνα μόνο διορία στους συναρμόδιους φορείς για να οριστικοποιήσουν τους δύο ΟΕΔΑ στην Ανατολική Αττική. Η όλη όμως τακτική της παρέλκυσης μάλλον το αντίθετο δείχνει, ενώ πρέπει να θεωρείται βέβαιο, αν η αναβλητικότητα συνεχιστεί, ότι θα αντιδράσουν δυναμικά οι δήμοι της Δυτικής Αττικής, οι οποίοι έχουν καταστήσει σαφές ότι δε θα δεχτούν την κατασκευή του τρίτου ΟΕΔΑ στα Α. Λιόσια αν δε χωροθετηθούν οι άλλοι δύο στην Αν. Αττική.

Από την άλλη πλευρά, φαίνεται πλέον καθαρά ότι πίσω από τις κινήσεις ορισμένων παραγόντων γύρω από το τεράστιο αυτό θέμα κρύβονται τεράστια συμφέροντα ξένων εταιριών - κυρίως γερμανικών - που θέλουν να προωθήσουν ως τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων την καύση, μια μέθοδο που αρχίζει να εγκαταλείπεται ή να περιορίζεται ακόμη και στις χώρες που έχουν αναπτύξει τη σχετική τεχνολογία. Πάντως, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ απέρριψε κατηγορηματικά τη λύση αυτή για το Λεκανοπέδιο, όχι μόνο για περιβαλλοντικούς λόγους, αλλά και για λόγους δημόσιας υγείας, αφού ακόμη και οι ελάχιστες ποσότητες διοξίνης που θα εκπέμπονται από την καύση απορριμμάτων είναι ικανές να δημιουργήσουν προβλήματα τερατογενέσεων κ.ά.

Την είπε πάλι...

Και μέσα στο γενικό χαμό, να και ο Αβραμόπουλος. Ο οποίος για να εξασφαλίσει την καθημερινή του παρουσία στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, χτες επέλεξε μια πολιτικάντικη επίδειξη του χειρίστου είδους. Μοίρασε μία ανέξοδη για τον ίδιο δήλωση, στην οποία αναφέρει, έτσι, γενικώς αυθαίρετα, ότι δε συμφωνεί με την εγκατάσταση μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στη βορειοανατολική Αττική. Ωραία δήμαρχε, να μη σου ζητήσουμε τα επιστημονικά δεδομένα της άρνησής σου. Κατανοούμε πως αυτά είναι δύσκολα πράγματα. Μόνο που για να είσαι συνεπής, βγάλε σήμερα άλλη μία ανακοίνωση με την οποία να δηλώνεις ότι δέχεσαι το πέταμα του ενός εκατομμυρίου τόνων σκουπιδιών μπροστά στο δημαρχείο της Αθήνας, μπροστά στο σπίτι σου, όπου θέλεις τέλος πάντων. Και επειδή κάτι τέτοιο δε θα το κάνεις, κάνε κάτι πιο απλό. Βγες και πες ευθαρσώς ότι θέλεις εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων. Το έχεις ξαναπεί εξάλλου. Και την πίτα γιομάτη και το σκύλο χορτάτο δε γίνεται.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μετ' εμποδίων η απόφαση

Μέσα σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα συζητήθηκε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, αργά το βράδυ της Τρίτης, το θέμα της χωροθέτησης της νέας χωματερής στο νομό. Μετά από 8,5 ώρες (!) συνεδρίαση το Νομαρχιακό Συμβούλιο κατέληξε σε απόφαση, που όμως προοιωνίζεται νέες περιπέτειες.

Για τη δημιουργία μονάδων υγειονομικής ταφής απορριμμάτων επιλέχτηκαν δύο χώροι. Ο ένας βόρεια, στη Μαυροράχη Λαγκαδά, και ο άλλος ανατολικά, στην κοινότητα Αγιος Αντώνιος. Για τους δυο χώρους θα γίνει, ταυτόχρονα, η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ενώ η κατασκευή θα αρχίσει στο χώρο που θα επιλεγεί στο βόρειο τμήμα του νομού. Η απόφαση αυτή αναμένεται να προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις τόσο στις κοινότητες του Λαγκαδά, όσο και στις κοινότητες της Ανατολικής Θράκης, όπου βρίσκεται η χωματερή Ταγαράδων.Ο νομαρχιακός σύμβουλος της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας", Μ. Σπυριδάκης, τόνισε ότι "η στάση, μέχρι σήμερα, της διοίκησης με τον ανεύθυνο και πρόχειρο τρόπο που αντιμετωπίζει αυτά τα σοβαρά θέματα έχει δημιουργήσει δικαιολογημένα μια κρίση αξιοπιστίας στους πολίτες και στους φορείς", πρόσθεσε.

Κατέλαβαν το δημαρχείο Πολίχνης

Το δημαρχείο της Πολίχνης κατέλαβαν χτες εκατοντάδες αγανακτισμένοι κάτοικοι της περιοχής Μετεώρων, μετά την προχτεσινή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να μην εντάξει τον αυθαίρετο συνοικισμό στο Σχέδιο Πόλης. Οι κάτοικοι και η 5μελής επιτροπή τους, που εδώ και 24 ημέρες βρίσκεται σε απεργία πείνας, μετέφεραν όπως είπαν τον αγώνα τους στο κέντρο του προβλήματος, γιατί η δημοτική αρχή έχει τις αποκλειστικές ευθύνες για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στο συνοικισμό των Μετεώρων.

Οι 600 οικογένειες που ζουν στον συνοικισμό χωρίς νερό, ρεύμα και αποχέτευση, ζητούν την άμεση ηλεκτροδότηση της περιοχής, ένταξή της στο Σχέδιο Πόλης και χρέωση των οικοπέδων στο 1/3 της αντικειμενικής τιμής. Προχτές, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης είχε υποσχεθεί επίλυση του προβλήματος ηλεκτροδότησης αλλά μετά τη χτεσινή εξέλιξη ανακάλεσε, μεταθέτοντας το πρόβλημα στο δήμο.

Χτες το δημαρχείο της Πολίχνης επισκέφθηκε ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ Γιάννης Κατσαρός,συναντήθηκε με τους κατοίκους και αφού εξέφρασε τη συμπαράστασά του τόνισε την ανάγκη να βρεθεί άμεσα τρόπος επίλυσης του προβλήματος.

ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙ
Στον αέρα η κινητοποίηση

Με επ' αόριστον αποκλεισμό της Εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας στο ύψος του κόμβου Καπανδριτίου, απειλούσαν ως χτες το βράδυ οι δήμοι και οι κοινότητες της Βορειοανατολικής Αττικής, για να δείξουν την άρνησή τους στην επιλογή της περιοχής ως μια από αυτές που είναι ικανές για την εγκατάσταση εργοστασίου ανακύκλωσης απορριμμάτων. Η κινητοποίηση σύμφωνα με το πρόγραμμα πρόκειται να αρχίσει στις 4 το απόγευμα, αλλά ήδη από χτες το μεσημέρι, είχαν ενταθεί οι διεργασίες για την αναστολή της με εύσχημο τρόπο μετά και τις ανακοινώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, που απαλλάσσουν προς το παρόν την περιοχή. Το θέμα συζητήθηκε και στην προχτεσινή συνεδρίαση του Νομαρχικού Συμβουλίου Αν. Αττικής, το οποίο αποφάσισε, κατά πλειοψηφία να αποδεχτεί το αίτημα των δήμων και κοινοτήτων της Βόρειας Αττικής για εγκατάσταση χωματερής που θα εξυπηρετεί μόνο την Ανατολική Αττική. Από την άλλη όμως το Ν. Σ. αρνήθηκε να δώσει υποστήριξη στη σημερινή κινητοποίηση επικαλούμενο τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στους εκδρομείς των ημερών.

Ερωτηματικά δημιούργησε στους συμβούλους η πρόταση που ανακοίνωσε ο νομάρχης Δ. Φράγκος για τη δημιουργία ξεχωριστού Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων στην περιοχή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ