ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Απρίλη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ερευνες για "πλυντήρια" μαύρου χρήματος

Με τα ομόλογα και τα έντοκα γραμμάτια του δημοσίου το μεγάλο κόλπο

Τα "πλυντήρια" ξεπλύματος βρώμικου χρήματος μπαίνουν στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών, ανάλογα με τις πληροφορίες που διαθέτουν για τις παράνομες συναλλαγές και τα κόλπα που χρησιμοποιούν οι εξπέρ του είδους. Η δραστηριοποίηση των διωκτικών αρχών της Αστυνομίας και των υπηρεσιών δίωξης οικονομικού εγκλήματος του υπουργείου Οικονομικών πραγματοποιείται με μεγάλη καθυστέρηση, αφού η πολιτική των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα κάθε άλλο παρά στο χτύπημα αυτής της εγκληματικής δράσης αποσκοπούσε. Ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε μόλις πέρσι το καλοκαίρι, ενώ το προβλεπόμενο από το νόμο Προεδρικό Διάταγμα για τη δημιουργία ειδικής ομάδας ερευνητών δεν έχει ακόμα θεσπιστεί.

Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ανακοίνωσε χτες ότι με βάση πληροφορίες της Αστυνομίας, αλλά και στοιχεία της ΙΝΤΕΡΠΟΛ, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια συνεχής αύξηση αποστολής ταχυδρομικών επιστολών από τη Νιγηρία με παραλήπτες κυρίως επιχειρηματίες και άλλους πολίτες, τους οποίους καλούν στην ουσία να συνεργήσουν στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Συγκεκριμένα, οι αλλοδαποί αποστολείς των επιστολών χρησιμοποιούν τίτλους επισήμων προσώπων και φορέων της Νιγηρίας για να προτείνουν τη μεταφορά κεφαλαίων που προέρχονται από εγκληματικές πράξεις (λαθρεμπόριο, δωροδοκίες, απάτες κλπ.). Εφόσον βρουν αποδέκτες της πρότασής τους, υπόσχονται υψηλά ποσοστά αμοιβής. Για να ολοκληρωθεί όμως η διαδικασία της μεταφοράς κεφαλαίων, επειδή, όπως υποστηρίζουν, δε διαθέτουν ρευστό, ζητούν από τους αποδέκτες της πρότασής τους εκτός από τους αριθμούς του φαξ, τηλεφώνου και του τραπεζικού τους λογαριασμού και την αποστολή χρημάτων, τα οποία δήθεν θα τους αποδοθούν μαζί με το προτεινόμενο ποσοστό κέρδους.

Το υπουργείο επισημαίνει ότι προέβη στη γνωστοποίηση αυτών των στοιχείων επειδή αυτό το είδος των συναλλαγών ενέχει εκτός από τον κίνδυνο της απάτης και την ανάλογη ποινική δίωξη, με βάση τις διατάξεις του νόμου για την καταστολή του βρώμικου χρήματος.

Από την πλευρά των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες του "Ρ", ερευνώνται καταγγελίες για συγκεκριμένες ελληνικές επιχειρήσεις, για τις οποίες υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες ότι ενέχονται στη νομιμοποίηση χρημάτων που προέρχονται από εγκληματικές ενέργειες. Οι καταγγελίες αυτές αφορούν στην κίνηση κεφαλαίων ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δραχμών. Για ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και ξένες διωκτικές αρχές. Στο στόχαστρο των υπηρεσιών δίωξης του οικονομικού εγκλήματος βρίσκονται, επίσης, οι συναλλαγές ορισμένων λιβεριανών εταιριών, οι οποίες συστήνονται ξαφνικά για να εισαχθούν στη χώρα μας μεγάλα χρηματικά ποσά. Με τα χρήματα γίνονται σημαντικές αγορές ακινήτων, κυρίως σε νησιά, και μετά ακολουθεί η διάλυση των εταιριών αυτών. Το μεγάλο κόλπο πάντως γίνεται με την αγορά των εντόκων γραμματίων και των ομολόγων του δημοσίου, για την απόκτηση των οποίων δεν απαιτείται "πόθεν έσχες". Υπολογίζεται ότι μόνο το 1994 οι τοποθετήσεις αυτού του είδους άγγιξαν το αστρονομικό ποσό του 1,5 δισ. δραχμών. Η ζήτηση υπερκάλυψε τις ταμειακές ανάγκες του δημοσίου, δημιουργώντας το εύλογο ερώτημα από πού προήλθαν όλα αυτά τα χρήματα... Καμιά κυβέρνηση, όμως, δεν έχει σκεφθεί μέχρι σήμερα να ελέγξει τους κατόχους αυτών των τίτλων.

Μανόλης ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ

ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΥΙΟΘΕΣΙΕΣ
Ελεγχο όλων των περιπτώσεων ζητούν οι ενδιαφερόμενοι

Τη δημιουργία ειδικής κοινωνικής υπηρεσίας από το υπουργείο Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η οποία θα εξετάσει όλες τις υιοθεσίες των ανθρώπων, που παράνομα έχουν υιοθετηθεί, ζητάει ο Σύλλογος Ερευνας και Αποκάλυψης Στοιχείων Υιοθετημένων Παιδιών (ΣΕΑΣΥΠ).

Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου εκπροσώπων του συλλόγου (ο οποίος έχει τρία παραρτήματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα), κατατέθηκε η 12μηνη εμπειρία, δόθηκαν στοιχεία για παράνομες υιοθεσίες και έγιναν κάποιες προτάσεις για επίλυση του προβλήματος. Συγκεκριμένα, η πρόεδρος του ΣΕΑΠΥΠ στην Πάτρα Αγ. Ρόδη κατάγγειλε ότι "από την περίοδο 1949 - 1960 είχε αναπτυχθεί στην Πάτρα, δίκτυο εμπορίας βρεφών". Μάλιστα, η ίδια, κατονόμασε τους "εγκεφάλους" αυτής της επιχείρησης. Η Αγ. Ρόδη τόνισε ότι "τη συγκεκριμένη περίοδο, ο δικαστής Σκόπας,που βρισκόταν στην Αμερική, σε συνεργασία με τον μεγαλοδικηγόρο Ψαρή στην Ελλάδα, έστειλαν για υιοθεσία εκατοντάδες βρέφη, που τα παρουσίαζαν ως νεκρά στους γονείς τους, στην Αμερική, παίρνοντας μάλιστα 2 - 3.000 δολάρια για κάθε παράνομη υιοθεσία"! ΟΧρ. Παντελίδης από το σύλλογο της Θεσσαλονίκης υπογράμμισε ότι "στους 12 μήνες ζωής του συλλόγου, έχουν βρεθεί στην περιοχή της Θεσσαλονίκης 150 παράνομες υιοθεσίες, που έγιναν με το τέχνασμα των εικονικών θανάτων βρεφών".

Ο Δ. Λύτρας,που ψάχνει να βρει το γιο του, τόνισε ότι "την ευθύνη την έχει αποκλειστικά και μόνο η πολιτεία". Επισήμανε ότι "η μεταξική δικτατορία είχε φτιάξει νόμο που διευκόλυνε τις υιοθεσίες, προκειμένου μ' αυτόν τον τρόπο να διαλύσει τις αριστερές οικογένειες. Νόμο, συνέχισε, που εφάρμοσε και το παλάτι, με αποτέλεσμα καραβιές από παιδιά να φύγουν στην Αμερική για υιοθεσία".

Ο ΣΕΑΠΥΠ ζητάει από το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας, να ελεγχθούν, παρουσία εισαγγελέα, 20 γιατροί που είχαν αναμειχθεί σε εικονικούς θανάτους και εικονικές γεννήσεις σε νοσοκομεία και κλινικές και να δοθούν τα σχετικά μητρώα στους ενδιαφερόμενους. Επίσης, ζητάει να ανοίξουν τα μητρώα των Ληξιαρχείων, Νομαρχιών, Δήμων, αλλά και της Στρατολογίας, προκειμένου να μπορέσουν να αναζητήσουν οι ενδιαφερόμενοι περισσότερα στοιχεία. Τέλος, προτείνει στο υπουργείο Δικαιοσύνης, να καταθέσει το σχέδιο νόμου "περί υιοθεσιών", στη Βουλή, ρυθμίζοντας νομοθετικά και όλες εκείνες τις παράνομες πράξεις από το παρελθόν.

ΚΕΡΚΥΡΑ
Υπέρ του Θ. Γουλή το Νομαρχιακό Συμβούλιο

Την παράταση της σύμβασης του γιατρού Θεοδώρου Γουλή,στην παθολογική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας, ζητά το Νομαρχιακό Συμβούλιο της πόλης από το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας.

Υπενθυμίζεται ότι η εξάμηνη παράταση της σύμβασης του Θ. Γουλή δεν εγκρίθηκε απ' το υπουργείο Υγείας, με το αιτιολογικό ότι έλαβε την εισήγηση του ΔΣ του Νοσοκομείου μετά τη λήξη της σύμβασης του γιατρού. Το Νομαρχιακό Συμβούλιο, όπου μέλος του είναι και ο Θ. Γουλής, ύστερα από συνεδρίαση και συζήτηση για το θέμα στις 9.4.96, με ανακοίνωση του επισημαίνει ότι "ο συγκεκριμένος γιατρός πληρεί τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, για αυτό οι τυχόν τυπικές παραλείψεις των αρμοδίων παραγόντων και άλλων εμπλεκομένων στη διαδικασία αυτή, δεν πρέπει να αποτελέσουν δικαιολογητικά για τη μη ανανέωση της σύμβασης του Θ. Γουλή".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ