ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Απρίλη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χορός της ακρίβειας στην αγορά

Βδομάδα των Παθών αποδεικνύεται στην κυριολεξία και η φετινή Μ. Βδομάδα για την πλειοψηφία των εργαζομένων και των συνταξιούχων, που καλούνται με το ισχνό δώρο του Πάσχα, που "απλόχερα" δίνει η πολιτική μονόπλευρης λιτότητας της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ να τα βγάλουν πέρα και να γεμίσουν το τραπέζι της ερχόμενης Κυριακής με τα απαραίτητα και καθόλου υπερβολικά που απαιτεί η παράδοση και τα οποία θα εξανεμίσουν στο άψε - σβήσε το "δώρο" της λιτότητας. Αυτό, εξάλλου, ομολογεί η περιορισμένη μέχρι και χτες, Μ. Τετάρτη, κίνηση στην αγορά, που, εμφανίζεται μειωμένη κατά 20%,σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρεοπωλών.

Στην κρεαταγορά της Βαρβακείου η κίνηση και χτες δε θύμιζε μέρες του Πάσχα. Οι περισσότεροι από όσους πήγαν να ψωνίσουν έφευγαν με άδεια χέρια, αφού, όσο κι αν οι τιμές θεωρούνταν συγκρατημένες, στην πραγματικότητα εξακολουθούν να είναι απαγορευτικές για το βαλάντιο των εργαζομένων. Και ασφαλώς, το γεγονός της αδυναμίας των καταναλωτών να αντεπεξέλθουν στα έξοδα των ημερών δε θα αλλάξει με την αναμενόμενη μικρή αύξηση της κίνησης στην αγορά σήμερα, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς εισέπραξαν χτες το "δώρο". Εξάλλου, όσο πλησιάζει η Κυριακή του Πάσχα γίνεται εντονότερη η έξαρση των τιμών σε μια σειρά από είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, που αναπόφευκτα θα ζητήσουν οι καταναλωτές, σε είδη πίσω από τα οποία καραδοκούν οι κερδοσκόποι μέρες σαν κι αυτές να ανεβάσουν τις τιμές σε ύψη δυσθεώρητα για τους καταναλωτές.

Οι τιμές χτες στη Βαρβάκειο κυμάνθηκαν στα αμνοερίφια μεταξύ 1.500 και2.000 δρχ. το κιλό, ενώ στα συνοικιακά κρεοπωλεία, και συγκεκριμένα για τα μικρά αρνιά και κατσίκια έφτασε τις 2.300 δρχ. το κιλό. Ας σημειωθεί ότι στην κεντρική κρεαταγορά του Ρέντη τα μικρά αμνοερίφια πουλήθηκαν χτες στις1.800 δρχ. το κιλό, ενώ την ίδια στιγμή οι εμπορομεσάζοντες εκβιάζουν τους παραγωγούς αναγκάζοντάς τους να πουλήσουν τα προϊόντα τους σε εξευτελιστικά χαμηλές τιμές.

Και οι τιμές των οπωροκηπευτικών ήταν χτες τσιμπημένες στις λαϊκές αγορές, ενώ σε αρκετά από αυτά παρατηρούνται σημαντικές ανατιμήσεις σε σύγκριση με τις τιμές του προηγούμενου διαστήματος. Συγκεκριμένα, οι ντομάτες πωλούνταν χτες προς 350 - 450 δρχ. το κιλό, αυξημένες κατά 12,5% σε σύγκριση με την προχτεσινή τιμή, το μαρούλι προς 150 - 250 δρχ. το τεμάχιο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια προς 300 - 500 δρχ. το κιλό, αυξημένα κατά 11%,τα ξερά κρεμμύδια προς 100 - 120 δρχ., οι πατάτες στις 100 - 130 δρχ., το λάχανο στις 150 - 200,τα λεμόνια στις 130 - 200 δρχ. το κιλό. Τέλος, από τα φρούτα, τα πορτοκάλια πωλούνταν προς 150 - 220 δρχ. το κιλό, τα μήλα στις 180 - 350 και οι φράουλες στις 650 - 800 δρχ. το κιλό.

Την ίδια στιγμή που ο χορός της ακρίβειας χάριν απελευθερωμένης αγοράς κρατεί καλά σε βάρος των ισχνών εισοδημάτων των εργαζόμενων και συνταξιούχων καταναλωτών, και από την άλλη οι κερδοσκόποι τρίβουν τα χέρια τους, ο υφυπουργός Ανάπτυξης αρμόδιος για θέματα εμπορίου Μ. Χρυσοχοϊδης,"έβλεπε" χτες ικανοποιητικές τις τιμές, και επάρκεια αγαθών στην πασχαλινή αγορά, και διαβεβαίωνε ότι από τις υπηρεσίες του υπουργείου δεν έχουν διαπιστωθεί περιπτώσεις αισχροκέρδειας. Αποσιώπησε, όμως, όπως είναι αυτονόητο, το γεγονός ότι για την πλειοψηφία των καταναλωτών που βλέπουν χρόνο με το χρόνο τα εισοδήματά τους, να μειώνονται ακόμα και αυτές οι τιμές που είναι στα ίδια πάνω - κάτω επίπεδα με τα περσινά, είναι απλησίαστες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά το πρώτο τριήμερο της Μ. Βδομάδας διακινήθηκαν στην αγορά του Ρέντη 105.570 αμνοερίφια, έναντι 78.105 κατά το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Μεγάλος, όμως, είναι και ο αριθμός των αμνοεριφίων που εισήχθησαν από τρίτες χώρες. Συγκεκριμένα, από την 1η Απρίλη μέχρι χτες εισήχθησαν από τη Βουλγαρία 32.000 αρνιά, από τα οποία οι 4.000 εισήχθησαν τη Μ. Τρίτη. Ενώ, εκτιμάται ότι μέχρι αύριο οι εισαγωγές θα έχουν φτάσει τις 80.000. Υπολογίζεται, δε, ότι έχουν εισαχθεί λαθραία άλλες 12.000 αρνιά κυρίως από την Αλβανία.

Μελίνα ΖΙΑΓΚΟΥ

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Αναίρεση υπέρ του Καλαμπόκα!

Εκρινε ότι δεν αιτιολογείται επαρκώς η απόφαση του Εφετείου Λάρισας, σύμφωνα με την οποία έκανε το φόνο "σε ήρεμη ψυχική κατάσταση"

Ο Γιάννης Καλαμπόκας, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 17 ετών και τριών μηνών κατά συγχώνευση, για τη δολοφονία του καθηγητή Ν. Τεμπονέρα, θα ξαναδικαστεί!

Το Ε Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου αναίρεσε εν μέρει την 59/94 απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λάρισας, με την οποία ο Γ. Καλαμπόκας κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε κάθειρξη για το φόνο του καθηγητή Ν. Τεμπονέρα στην Πάτρα και σε πενταετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων. Ο ακροδεξιός Γ. Καλαμπόκας, πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Πάτρας, είχε δολοφονήσει τον καθηγητή Ν. Τεμπονέρα, στις 8 Γενάρη 1991 στην Πάτρα, με λοστό, στη διάρκεια των μαθητικών κινητοποιήσεων και σε μια προσπάθεια να επιτύχει με "αγανακτισμένες ομάδες κρούσης" την ανακατάληψη των σχολείων.

Η εν μέρει αναίρεση της καταδικαστικής απόφασης αφορά τη διάταξη με την οποία ο Γ. Καλαμπόκας είχε καταδικαστεί για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου παραπέμπει την υπόθεση για νέα έρευνα μόνο κατά τα αναιρούμενο μέρος της απόφασης στο ίδιο δικαστήριο, αλλά με διαφορετική σύνθεση και ενόρκους.

Συγκεκριμένα, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι η απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λάρισας στερείται ειδικής και εμπεριστατωμένης έρευνας. Παράλληλα, έκανε δεκτό το σχετικό λόγο αναίρεσης για ελλιπή και αντιφατική αιτιολογία.

Στην απόφασή του ο Αρειος Πάγος αναφέρει ότι το Εφετείο Λάρισας, αν και δέχεται ότι έχουν αποδειχθεί εκείνα τα περιστατικά που συνηγορούν στην άποψη της τέλεσης από τον Γ. Καλαμπόκα της ανθρωποκτονίας σε βρασμό ψυχικής ορμής, δεν εξηγεί από ποια στοιχεία πείθεται το Εφετείο και αποκλείει την αιφνίδια υπερένταση του συναισθήματος της οργής ή φόβου του κατηγορούμενου.

Δωρεάν σίτιση το Πάσχα

Πρόγραμμα δωρεάν σίτισης για τις μέρες του Πάσχα διοργανώνουν το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (ΕΕΣ). Το γιορτινό φαγητό θα είναι έτοιμο, συσκευασμένο και θα διανέμεται από αύριο μέχρι τις 15 Απρίλη, 12 - 2 μ.μ., στο χώρο του ΕΕΣ (Γ Σεπτεμβρίου 21), στον Κοινωνικό Ξενώνα Καρέα (Λεωφ. Καρέα 116), στον Κοινωνικό Ξενώνα Επικούρου (Επικούρου 34, πλατεία Κουμουνδούρου) και στο Σύλλογο Συμπαράστασης Κρατουμένων "Ο Ονήσιμος" (Στεργίου Πατριάρχου 9, πάροδος Ασκληπιού 60 Α).

Κλήθηκαν για εξηγήσεις δύο "τηλεδικηγόροι"

Δύο "τηλεδικηγόροι", ο Α. Κούγιας και ο Γ. Αλφαντάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν κληθεί για να δώσουν εξηγήσεις στον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου (ΔΣΑ) Αντ. Ρουπακιώτη, για τις εμφανίσεις τους στα "τηλεοπτικά παράθυρα" και το στήσιμο των δικών από τις οθόνες των τηλεοράσεων.

Συγκεκριμένα, οι Α. Κούγιας και Γ. Αλφαντάκης, οι οποίοι είναι συνήγοροι στη δίκη της Β. Παναγοπούλου και του Απ. Δοξιάδη, εμφανίστηκαν προχτές το βράδυ σε τηλεοπτικό κανάλι, παρά την πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΑ ότι θα κινηθούν πειθαρχικές διαδικασίες εναντίον εκείνων των "τηλεδικηγόρων" που θα μεταφέρουν τις δίκες από τις αίθουσες των δικαστηρίων στις οθόνες των τηλεοράσεων.

Ο ΔΣΑ στην απόφασή του εκείνη είχε επισημάνει ότι η μεταφορά των δικών στις τηλεοράσεις δε συνάδει με το θεσμικό ρόλο του δικηγόρου ως υπερασπιστή και δε συμβάλλει στην προάσπιση του κύρους του δικηγορικού λειτουργήματος.

Ανακοινώθηκαν οι μεταθέσεις των καθηγητών

Ανακοινώθηκαν χτες από το υπουργείο Παιδείας οι μεταθέσεις 3.683 εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το σύνολο των καθηγητών που είχαν υποβάλει αίτηση για μετάθεση ήταν 8.441 καθηγητές. Οσοι καθηγητές μετατέθηκαν πρέπει να υποβάλλουν δήλωση τοποθέτησης σε σχολείο στην περιοχή όπου μετατίθενται, μέσα σε 10 μέρες από την ανάρτηση των πινάκων με τις κενές θέσεις της περιοχής από την ανάλογη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Το ωράριο των καταστημάτων

Ανοιχτά από τις 8.30 π.μ. μέχρι τις 8.30 μ.μ. θα είναι τα εμπορικά καταστήματα της Αθήνας και του Πειραιά σήμερα, σύμφωνα με ανακοίνωση των αρμοδίων εμπορικών συλλόγων. Αύριο θα ανοίξουν στη 1 μ.μ. και θα κλείσουν στις 7 το βράδυ, ενώ το Μ. Σάββατο θα λειτουργήσουν από τις 8.30 π.μ. μέχρι τις 3 μ.μ.

Τα πολυκαταστήματα τις μέρες αυτές θα λειτουργήσουν τις ίδιες ώρες με τα εμπορικά σήμερα, αύριο 12 μ.μ. - 8 μ.μ. και το Μ. Σάββατο 8.30 μ.μ. - 3 μ.μ.

Τα σούπερ μάρκετ το ίδιο με τα εμπορικά σήμερα, αύριο 12 μ. - 9 μ.μ. και το Μ. Σάββατο 8.30 π.μ. - 3 μ.μ.

Τέλος, τα κρεοπωλεία σήμερα θα λειτουργήσουν από τις 7 π.μ. μέχρι τις 8 μ.μ., αύριο 1 μ.μ. - 8 μ.μ. και το Μ. Σάββατο 7 π.μ. - 3 μ.μ.

Ψωμί για τέσσερις μέρες το Μ. Σάββατο

Ψωμί για τέσσερις μέρες θα διαθέσουν τα αρτοποιεία της Αθήνας και των προαστίων το Μ. Σάββατο, 13 Απρίλη. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η Συντεχνία Αρτοποιών Αθηνών - Προαστίων - Περιχώρων, το Μ. Σάββατο θα διαθέσουν ψωμί για τη μέρα εκείνη, για την Κυριακή του Πάσχα, τη Δευτέρα και την Τρίτη του Πάσχα. Την Κυριακή του Πάσχα τα αρτοποιεία θα ανοίξουν από τις 8 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι μόνο για ψήσιμο φαγητών, ενώ τη Δευτέρα 15 και την Τρίτη 16 Απρίλη θα παραμείνουν κλειστά.

Στις 2.000 δρχ. στη Βαρβάκειο αγορά και στις 2.300 στα συνοικιακά κρεοπωλεία φτάσανε χτες οι τιμές στα αρνιά και τα κατσίκια



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ