ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Απρίλη 1996
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απολύσεις εργαζομένων από αρχαιολογικούς χώρους

Με κινητοποιήσεις αντιδρούν οι εργαζόμενοι

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ .-

Μαζικές απολύσεις εργαζομένων από 12 μεγάλα έργα σε αρχαιολογικούς χώρους της Θεσσαλονίκης, ενταγμένα στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα, σχεδιάζει η διοίκηση του Οργανισμού, θέτοντας ζήτημα καταβολής αποζημιώσεων μετά το 1997. Και αυτό, τη στιγμή που τα οικονομικά σκάνδαλα στον ΟΠΠ έχουν προκαλέσει την επέμβαση του εισαγγελέα και κανένα έργο στην πόλη δεν πρόκειται να είναι έτοιμο έγκαιρα. Οι απολύσεις έχουν ήδη ξεκινήσει από το Γευάρη με το 2% και μέχρι τώρα έχουν απολυθεί 20 άτομα.

Οι 250 σήμερα εργαζόμενοι εργατοτεχνίτες, αρχαιολόγοι, μηχανικοί, αρχιτέκτονες και συντηρητές είχαν αποσπαστεί από το υπουργείο Πολιτισμού και εντάχθηκαν στο δυναμικό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας με στόχο την παράκαμψη των γραφειοκρατικών μηχανισμών του υπουργείου και τη συντόμευση του χρόνου των εργασιών. Σήμερα η διοίκηση του ΟΠΠ κρίνει "ασύμφορες" τις συμβάσεις αορίστου χρόνου των εργαζομένων και θέτει ζήτημα χρημάτων για τις αποζημιώσεις, όταν σε δύο μήνες έχει διπλασιάσει το διοικητικό και επιστημονικό προσωπικό του Οργανισμού, με κατώτερο μισθό τις 250.000 δρχ. Να σημειωθεί πως οι εργαζόμενοι στα έργα αμείβονται όλοι με το μισθό των 130.000 δρχ.

Ετσι, η Θεσσαλονίκη κινδυνεύει το 1997 να μην έχει έτοιμους ούτε τους αρχαιολογικούς της χώρους, ενώ μέχρι σήμερα τα έργα και λόγω της εμπειρίας των εργαζομένων είχαν προχωρήσει με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς. Προχτές οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν γενική συνέλευση στο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης και αποφάσισαν κινητοποιήσεις με αίτημα το σταμάτημα των απολύσεων και την επιστροφή τους στο υπουργείο Πολιτισμού. Μετά το Πάσχα θα προχωρήσουν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο κτίριο της ΠΠ και στο τέλος του μήνα θα ξεκινήσουν στάσεις εργασίας. "Οι περισσότεροι από τους συναδέλφους, τονίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Εκτάκτου Προσωπικού ΥΠΠΟ και ΟΠΠ, Χ. Παπαϊωάννου,εργάζονται στα διάφορα έργα από 3 - 8 χρόνια. Με τις απολύσεις, πέρα από την ανεργία που θα πλήξει τους εργαζόμενους, πλήγμα θα δεχτεί και η καλή πορεία των έργων και συνολικά όλες οι εργασίες αποκατάστασης των αρχαιολογικών χώρων της πόλης μας".

Απαίτηση για ουσιαστική διαπραγμάτευση

"Σ' αυτή την κρίσιμη φάση, που οι μεγαλέμποροι και βιομήχανοι αρνούνται να υπογράψουν ικανοποιητικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας να μπει μπροστά στη μάχη, με αγωνιστικό πρόγραμμα, για υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζομένων με διάρκεια ενός χρόνου και όχι στη μιζέρια του 3,5%+4%", υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου.

Το σωματείο αναφέρεται στην ανακοίνωσή του και στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας,σημειώνοντας ότι η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων δεν πρέπει να κινηθεί στην ίδια λογική.

Στο μεταξύ η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων έχει αποφασίσει να προσφύγει στη διαιτησία για τις συλλογικές συμβάσεις, πλην της σύμβασης του εμπορίου, εκτιμώντας ότι καθυστερεί η υπογραφή τους με υπαιτιότητα των εργοδοτών. Η Ομοσπονδία έχει αποφασίσει να πραγματοποιήσει και συσκέψεις σωματείων - μελών της, για να αναλυθούν τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων...

Αρχαιρεσίες "εν κρυπτώ"..!

Η ΤΕ Πάτρας της ΕΣΑΚ καταγγέλλει απαράδεκτες μεθοδεύσεις στο Σύλλογο Ιδιωτικών Υπαλλήλων της πόλης

Την "απαράδεκτη και αντικαταστατική" ενέργεια του Διοικητικού Συμβουλίου(ΠΑΣΚΕ - ΣΕΑΜ), του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πάτρας να "διορίσει εν κρυπτώ Εφορευτική Επιτροπή για τη διενέργεια των αρχαιρεσιών" (!), καταγγέλλει με ανακοίνωσή της, η Τοπική Επιτροπή της ΕΣΑΚ Πάτρας.

Η ΤΕ της ΕΣΑΚ χαρακτηρίζει "παράνομη και πραξικοπηματική" αυτή την ενέργεια που "θυμίζει άλλες εποχές, καταδικασμένες στη συνείδηση της εργατικής τάξης" και τονίζει ότι αποτελεί μια ακόμα απόδειξη των προσπαθειών κάποιων παρατάξεων να "χειραγωγήσουν το εργατικό κίνημα, να το μετατρέψουν σε υποτακτικό και κοινωνικό εταίρο των αντεργατικών πολιτικών, που εφαρμόζονται από τις ελληνικές κυβερνήσεις, οι οποίες υπηρετούν πιστά τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των βιομηχάνων".

Ευθύνες, σύμφωνα με την ανακοίνωση, φέρει και η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Πάτρας (ΠΑΣΚΕ), η οποία "ουσιαστικά μεθόδευσε αυτές τις ενέργειες", τις οποίες όμως, η ΤΕ της ΕΣΑΚ δεν πρόκειται "όχι μόνο να ανεχθεί, αλλά θα κάνει και κάθε προσπάθεια να αποκατασταθούν και να περιφρουρηθούν οι δημοκρατικές καταστατικά κατοχυρωμένες διαδικασίες, οι οποίες θα συμβάλουν στη μαζικοποίηση και συσπείρωση των εργαζομένων στα συνδικάτα, στην ανάπτυξη των ταξικών αγώνων για την περιφρούρηση των δικαιωμάτων τους και των κατακτήσεών τους και την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής".

Η ΤΕ της ΕΣΑΚ Πάτρας καλεί τους ιδιωτικούς υπαλλήλους της πόλης να αποτρέψουν και να ακυρώσουν αυτές τις ενέργειες, να απαιτήσουν την εφαρμογή των καταστατικών αρχών του σωματείου και να αποτρέψουν τις προσπάθειες της ΠΑΣΚΕ και του ΣΕΑΜ για τη μετατροπή του σωματείου σε σωματείο σφραγίδας.

Αδιάλλακτος και στις κλαδικές Συμβάσεις ο ΣΕΒ

Σε διαπραγματεύσεις για την υπογραφή των κλαδικών Συμβάσεων βρίσκεται και η Ομοσπονδία Τροφίμων - Γάλακτος - Ποτών.Η δεύτερη συνάντηση με τον ΣΕΒ, στις 9 Απρίλη, έδειξε ότι οι βιομήχανοι δεν είναι διατεθειμένοι να διαφοροποιηθούν από τη γραμμή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης.

Οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ κατέθεσαν δύο προτάσεις: Μονοετείς συμβάσεις με 4% + 4% ή διετείς με 4% + 4,5% τον πρώτο χρόνο και 2% συν τη ρήτρα του πληθωρισμού το δεύτερο. Η Ομοσπονδία ζητάει αυξήσεις 14%, ενώ όσον αφορά στα θεσμικά αιτήματα που έθεσε (7ωρο - 35ωρο - 5ήμερο, αύξηση τριετιών κλπ. ), ο ΣΕΒ δεν απάντησε. Φέτος, για πρώτη φορά, η Ομοσπονδία ζήτησε να υπογραφεί Σύμβαση που θα καλύπτει τους εργαζόμενους στα τυποποιημένα - επεξεργασμένα τρόφιμα. Στο αίτημά της αυτό οι εργοδότες τόνισαν ότι θα πρέπει να διευκρινιστούν οι εταιρίες παραγωγής τέτοιων προϊόντων, έτσι ώστε να γίνει σαφές ποιους θα καλύπτει η Σύμβαση, κάτι το οποίο είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί, μιας και είναι υπαρκτός ο κίνδυνος κάποιοι εργαζόμενοι να μείνουν ακάλυπτοι. Τρίτη συνάντηση αναμένεται αμέσως μετά τις γιορτές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τις κλαδικές, σε εξέλιξη βρίσκονται και όλες οι επιχειρησιακές συμβάσεις, πλην του "Κουρτάκη",όπου το επιχειρησιακό σωματείο κατάφερε να υπογράψει Σύμβαση, με ποσοστό αυξήσεων 10%.

Εξόρμηση σε βενζινάδικα

Εξόρμηση σε όλα τα βενζινάδικα της οδού Αχαρνών πραγματοποίησαν πριν λίγες μέρες συνδικαλιστές του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων,προκειμένου να έρθουν σε επαφή με τους εργαζόμενους, να τους ενημερώσουν για την πορεία της κλαδικής σύμβασης, αλλά και για τις προετοιμασίες της Πρωτομαγιάς.

Οι εργαζόμενοι και των 15 περίπου βενζινάδικων που επισκέφθηκαν οι συνδικαλιστές, έδειξαν διάθεση να έρθουν σε επαφή με το σωματείο τους, προκειμένου, όπως τόνισαν οι περισσότεροι, να ενημερωθούν για τα δικαιώματά τους και να βρουν συμπαραστάτη στα δύσκολα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Προβλήματα, που έχουν να κάνουν με τις αποδοχές τους, το ανθυγιεινό περιβάλλον εργασίας, αφού οι αναθυμιάσεις των καυσίμων προκαλούν μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας, με τα ωράρια που συνήθως παραβιάζονται...Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων, κατ' επανάληψη, έχει ασχοληθεί με τους εργαζόμενους στα πρατήρια βενζίνης, για τους οποίους διεκδικεί ένταξη στα βαρέα ανθυγιεινά, επίδομα ανθυγιεινής εργασίας σε ποσοστό 15%, αύξηση του επιδόματος διαχειριστικών λαθών στις 1.500 δραχμές, εξομοίωση των αποδοχών των ανηλίκων με τους ενήλικες (στα πρατήρια βενζίνης εργάζονται πολλοί ανήλικοι). Εκτός αυτών, ο Σύνδεσμος διεκδικεί και 165.000 μισθό για τον πρωτοδιοριζόμενο, οκτώ τριετίες σε ποσοστό 7% για την καθεμία κλπ.

Κοινωνική αναισθησία!

Μόλις στις 50.000 δρχ. καθορίστηκε το έκτακτο βοήθημα, λόγω Πάσχα, για τους άνεργους της Ζώνης, ενώ ο υπουργός Εργασίας είχε δεσμευτεί ότι θα ικανοποιηθεί το αίτημα των συνδικάτων για επίδομα 150.000 δρχ.!

Στις 50 χιλιάδες (!) καθορίστηκε τελικά από τον ΟΑΕΔ το έκτακτο επίδομα εορτών για τους άνεργους της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης,παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Εργασίας σε πρόσφατη συνάντηση με τους συνδικαλιστές είχε αποδεχτεί το αίτημα των σωματείων για επίδομα 150.000 δραχμών. Για να πάρουν οι άνεργοι το επίδομα των 50.000 δραχμών - και αυτό μετά το Πάσχα - πρέπει να μην έχουν κάνει πάνω από 100 μεροκάματα το 1995 και πάνω από 30 ημερομίσθια το πρώτο τρίμηνο του 1996.

Σχετικά μ' αυτή την απόφαση του ΟΑΕΔ, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά,Ι. Πουντίδης,μας δήλωσε ότι μόλις οι άνεργοι της Ζώνης πληροφορήθηκαν το γεγονός, αντέδρασαν πολύ έντονα και συνέχισε: "Διεκδικήσαμε 150.000 δραχμές επίδομα για να μπορέσουν οι άνεργοι της Ζώνης να κάνουν Πάσχα. Το αίτημά μας έγινε αποδεκτό από τον υπουργό Εργασίας και προς αυτή την κατεύθυνση δόθηκε εντολή στον ΟΑΕΔ. Ωστόσο πήραν απόφαση το επίδομα να είναι μόλις πενήντα χιλιάδες! Αυτή η πράξη τους είναι απαράδεκτη. Η κοινωνική αναισθησία που επιδεικνύουν απέναντι στους άνεργους της Ζώνης δεν έχει προηγούμενο! Την ίδια στιγμή που ο ΟΑΕΔ διασπαθίζει, στα πλαίσια των εντολών της ΕΕ, δισεκατομμύρια για σεμινάρια, τα οποία καταλήγουν στις τσέπες βιομηχάνων και διαφόρων άλλων "επιχειρηματιών", για τις οικογένειες των ανέργων της Ζώνης κάνουν επίδειξη κοινωνικής αναλγησίας. Εμείς εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας και τα σωματεία της Ζώνης την άλλη βδομάδα θα παρέμβουν για να σταματήσει αυτή η κοροϊδία".

Από τις κινητοποιήσεις των ανέργων τη Ζώνης


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ