ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Απρίλη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΣ ΤΙ Η ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ;

"Δεν είμαστε αισιόδοξοι. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι". Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα έληξαν το προηγούμενο Σάββατο οι εργασίες του συνεδρίου των νομαρχών. Και τώρα, που τα φώτα της δημοσιότητας στράφηκαν αλλού, είναι καιρός να σταθούμε ψύχραιμα σε ορισμένα ζητήματα - προβλήματα που αναδείχτηκαν και μέσα από το συνέδριο, παρά τις προσπάθειες που έκανε η ηγεσία της ΕΝΑΕ να στρογγυλέψει τα πράγματα.

***

Ζήτημα πρώτο: Στους 15 μήνες της λειτουργίας της η αιρετή Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση δεν κατόρθωσε στο ελάχιστο να πείσει ότι διαφέρει ουσιαστικά από την προηγούμενη κατάσταση με τους διορισμένους νομάρχες. Σ' αυτή την παραδοχή συμφώνησαν όλοι. Και δε θα μπορούσαν να διαφωνήσουν, αφού όλοι όταν κάθονται στα γραφεία τους, γίνονται αποδέκτες οδηγιών της κεντρικής διοίκησης με τη χαρακτηριστική προσταγή "εντέλλεστε" και με βάση αυτήν την προσταγή λειτουργούν. Το μόνο νέο στην όλη υπόθεση παραμένει το πρόσωπο του νομάρχη.

Η διαφωνία, που εκφράστηκε ήταν για την αιτία του προβλήματος. Αρκετά απλοϊκά υποστηρίχτηκε ότι αυτό που φταίει είναι η άρνηση της κρατικής μηχανής να παραδώσει μέρος της εξουσίας της. Και με βάση έναν τέτοιο ισχυρισμό, το διάστημα πριν από το συνέδριο αναπτύχθηκε μία αντιπαράθεση γύρω από τη θέση του περιφερειακού διευθυντή, έτσι που, όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι καταργείται η θέση, να αρχίσουν οι πανηγυρισμοί. Μόνο που κι αυτοί κράτησαν λίγο, καθώς γρήγορα έγινε καθαρό πως ο έλεγχος από την κεντρική διοίκηση θα συνεχίσει να υπάρχει και μάλιστα ασφυκτικότερος από τη θέση του αναπληρωτή γενικού διευθυντή της περιφέρειας. Η νίκη ήταν πύρρεια και δε θα μπορούσε να ήταν αλλιώς, αφού από την αρχή η συζήτηση δεν έγινε στη βάση του πώς η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση θα αποκτήσει ουσιαστικό ρόλο και περιεχόμενο ως τοπική δημόσια εξουσία και βασικός συμμέτοχος σε μια ανάπτυξη που έχει ανάγκη η χώρα. Η συζήτηση έγινε μόνο στη βάση του πώς περισσότερα όργανα θα μοιραστούν την ίδια, ως προς το περιεχόμενό της, εξουσία. Εγινε μεγάλη συζήτηση, για το πόσες αρμοδιότητες θα έχει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και δεν έγινε καθόλου συζήτηση για το γεγονός ότι όποιες αρμοδιότητες κι αν έχει, οι κατευθύνσεις, που αφορούν τη λειτουργία της, επιβάλλουν σ' αυτήν μια δράση που θα επιβαρύνει περισσότερο τον πολίτη - αποδέκτη. Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Σπ. Χαλβατζής επέστησε την προσοχή των συνέδρων στο γεγονός ότι: Οι οδηγίες της ΕΕ, ιδιαίτερα η 92/50 και σχετικό ΠΔ που έγινε με βάση αυτήν, καθώς και οι επιταγές των νόμων 2218 και 2240/94 επιβάλλουν ότι οι υπηρεσίες με τις οποίες λειτουργεί η ΝΑ και όλη η Τοπική Αυτοδιοίκηση (τεχνικές, οικονομικές, διοικητικές), οι αρμοδιότητές της για την υγεία, τον πολιτισμό, την παιδεία και άλλες, όλα, να μπορούν να ανατίθενται σε ιδιώτες.Είπε, δηλαδή, πως το σκηνικό μέσα στο οποίο καλείται να κινηθεί η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση είναι εξ αρχής παγιδευμένο, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα πως χωρίς ουσιαστική αντίδραση σ' αυτές τις κατευθύνσεις, δεν μπορεί να υπάρχει ευοίωνο μέλλον για το θεσμό.

***

Ζήτημα δεύτερο: Οι οικονομικοί πόροι που παρέχει η κεντρική διοίκηση στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση αντιστοιχούν στα 5/8 των όσων η ίδια καθόρισε σαν ελάχιστα για την κάλυψη των λειτουργικών της αναγκών. Γίνεται εύκολα κατανοητή η απόσταση που δημιουργείται στην περίπτωση που η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση αποφάσιζε να παίξει και έναν αναπτυξιακό ρόλο. Η απάντηση σ' αυτή την πραγματικότητα, από το εσωτερικό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, δε δίνεται στην κατεύθυνση του να αποδοθούν σ' αυτήν όλοι οι πόροι που της ανήκουν, αλλά με μια λογική ανταποδοτικότητας, που οδηγεί σε πρόσθετο χαράτσωμα των πολιτών και μετατρέπει την ΤΑ σε μοχλό εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής, της σκληρής μονόπλευρης λιτότητας.

***

Ζήτημα τρίτο: Θα μπορούσε να είναι και το πρώτο. Αφορά το προσωπικό που καλείται να επανδρώσει τις νομαρχίες. Οι εργασιακές σχέσεις είναι στον αέρα. Ο νεοεισερχόμενος δεν έχει καμία από τις διασφαλίσεις - ειδικά τις ασφαλιστικές - που έχουν κατακτήσει με δεκαετίες αγώνων οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στο δημόσιο, ενώ οι ήδη δημόσιοι υπάλληλοι βλέπουν πως μια μετάταξή τους στη νομαρχία συνοδεύεται και από μία μισθολογική καθήλωση. Αυτόματα δημιουργείται το ερώτημα για το αν μπορεί να υπάρξει οργανωτική ανάπτυξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης όσο αυτή θα αντιμετωπίζεται σαν ένας διοικητικός μηχανισμός για το πέρασμα αντιλαϊκών επιλογών και στις εργασιακές σχέσεις και όχι σαν ουσιαστικός παράγοντας ανάπτυξης με υπηρεσίες και προσωπικό που θα μπορούσε να ανταποκριθεί σε έναν τέτοιο ρόλο.

Και τα τρία ζητήματα ήταν, θεωρητικά, το αντικείμενο με το οποίο ασχολήθηκε το συνέδριο. Απαντήσεις στην κατεύθυνση υπηρέτησης των λαϊκών συμφερόντων δε δόθηκαν. Η ικανοποίηση, που εκφράστηκε με εκφράσεις όπως "είμαστε πολύ αισιόδοξοι", δε σηματοδοτεί τίποτα άλλο παρά την ικανοποίηση όσων έχουν αποδεχτεί το ρόλο τους ως συμπληρώματα της αστικής κρατικής μηχανής. Κι απ' αυτή τη σκοπιά δε σημαίνει τίποτα για το λαϊκό κίνημα παρά μόνο πως η πάλη για μια λαϊκή αυτοδιοίκηση θα πρέπει να ενταθεί στη βάση των πραγματικών προβλημάτων, όπως αυτά της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, προβλήματα που έμειναν εκτός της αίθουσας του συνεδρίου.

Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

Το σκηνικό μέσα στο οποίο καλείται να κινηθεί η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση είναι εξ αρχής παγιδευμένο, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα πως χωρίς ουσιαστική αντίδραση στις κατευθύνσεις αυτές, δεν μπορεί να υπάρχει ευοίωνο μέλλον για το θεσμό

Είναι η ώρα να αντιδράσουν

Της Σοφίας Ζαννέτη, δημοτικής συμβούλου της "Δημοκρατικής Ενότητας Κορυδαλλού"

- Τι είναι αυτό που συμβαίνει σήμερα στον Κορυδαλλό και οδήγησε στην ομαδική αντίδραση δημοτικών συμβούλων όλων των παρατάξεων;

- Στο δήμο επικρατεί μια ανώμαλη κατάσταση, η οποία ξεκίνησε όταν ανέλαβε το "τιμόνι" του η νέα δημοτική αρχή. Οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αντίληψη, που έχει η σημερινή συνδιοίκηση του δήμου, από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, και βέβαια στην πολιτική της κυβέρνησης, που από κοινού προωθούν, σχετικά με το "νέο" ρόλο του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εδώ, πλέον, ο πολιτικός λόγος και οι δημοκρατικές διαδικασίες έχουν αντικατασταθεί από πράξεις αλαζονείας, αυταρχισμού, αδιαφάνειας, από βιομηχανία μηνύσεων εναντίον όσων αντιστέκονται (προσώπων, εφημερίδων, μαζικών φορέων) στην ισοπέδωση, την κατεδάφιση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως τον γνώριζε ο ελληνικός λαός μέχρι χτες. Τώρα, ακόμη κι αυτή η αντιπαράθεση από το πολιτικό επίπεδο, που εκφραζόταν στα Δημοτικά Συμβούλια, μετατρέπεται σε ποινικό και μεταφέρεται στις αίθουσες των δικαστηρίων. Εχουν καταδικάσει σε έκπτωση τον πολιτικό λόγο...

- Μέσα σ' ένα τέτοιο κλίμα μπορούν να διαφυλαχτούν οι δημοκρατικές παραδόσεις της ΤΑ;

- Ναι, γιατί στον κορυδαλλιώτικο λαό, τον ελληνικό λαό γενικότερα, έχουν γίνει βίωμα εδώ και πάρα πολλά χρόνια οι δημοκρατικές παραδόσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Την αναγνωρίζουν ως τον κατεξοχήν "κοντινό" τους θεσμό, αυτόν που ήταν πάντα διακριτός για τον κοινωνικό και λαϊκό χαρακτήρα του. Για το λαό ο χώρος της Αυτοδιοίκησης αποτελεί ή τουλάχιστον αποτελούσε ως τώρα το τελευταίο προπύργιο εμπιστοσύνης σ' αυτό το κράτος. Αυτό δεν πρέπει ν' αλλάξει. Κι ο μοναδικός που μπορεί να το κατορθώσει είναι ο ίδιος ο λαός, στην προκειμένη περίπτωση, ο κόσμος του Κορυδαλλού, με τη δράση του και τους αγώνες του. Αν αυτός ξεσηκωθεί, μαζί με μας τους 11 κατ' αρχάς δημοτικούς συμβούλους στην πόλη μας, που είπαμε "όχι" στο πισωγύρισμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η μάχη μπορεί να κερδηθεί! Αλλά για να γίνει αυτό, χρειάζεται πολίτης έγκυρα και έγκαιρα πληροφορημένος,ώστε να μη χρησιμοποιείται ως εφαλτήριο αντιλήψεων και ανθρώπων με συντηρητική, αναχρονιστική πολιτική, που απεμπολούν το διάλογο, τη δημοκρατία, τη διαφάνεια ως έννοιες ξεπερασμένες.

- Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα;

- Οι έντεκα της μειοψηφίας και της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου έκαναν την αρχή. Ηταν μια κίνηση, που έβαλε τα θεμέλια στον Κορυδαλλό για τον αγώνα υπεράσπισης του θεσμού της ΤΑ,ο οποίος απειλείται με ουσιαστική κατάργηση, καθώς τόσο καίριες "μεταλλάξεις" του προωθούνται. Κίνηση έντεκα ανθρώπων, που δεν έχουν καμιά μεταξύ τους κομματική ή ιδεολογική συγγένεια, αλλά την ίδια αγωνία για τη διαφύλαξη θεσμών και κατακτήσεων χρόνων,που πάνε να τις πισωγυρίσουν. Και εδώ, πλέον, θα πρέπει κάποια στιγμή να πάρουν θέση και όσοι ακόμη σύμβουλοι της πλειοψηφίας στηρίζουν τη σημερινή συνδιοίκηση. Και, βέβαια, δεν πάει κανείς να καταργήσει τον δήμαρχο, γιατί δεν είναι θέμα προσώπου, αλλά πολιτικής, που οκαθένας διαλέγει.Ερχεται κάποια στιγμή, όταν φτάνεις στο... διά ταύτα, που πρέπει να διαλέξεις στρατόπεδο. Είναι η ώρα!

Γερ. Τρ.

ΧΕΡΑΚΙΑ

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ είναι από χτες η δήλωση κάθε κρούσματος της νόσου της σπογγοειδούς εγκεφαλοπάθειας του ανθρώπου (Κρόιτσφελντ - Γιάκομπ), μετά από απόφαση του υπουργού Υγείας (σελίδα 15).

ΠΑΣΧΑ μέσα στο δημαρχείο Πολίχνης είναι αποφασισμένοι να κάνουν εκατοντάδες κάτοικοι των Μετεώρων, που διεκδικούν τη νομιμοποίηση των κατοικιών τους και την άμεση παροχή ηλεκτρικού ρεύματος (σελίδα 20).

ΓΙΑ ΑΝΑΡΜΟΣΤΗ και βίαιη συμπεριφορά καταγγέλλει πλήρωμα περιπολικού της Αμεσης Δράσης ο δικηγόρος Γ. Βάγιας (σελίδα 20).

ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ της Καλαμαριάς δε δέχονται την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, που προβλέπει την αλλαγή χρήσης του στρατοπέδου "Κόρδα" (σελίδα 21).

ΝΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙ η κατάθεση του νομοσχεδίου για την περιφερειακή διοίκηση ζητά η ΑΔΕΔΥ (σελίδα 21).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ