ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Απρίλη 1996
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΖΕΦΥΡΙ
Αντιστέκονται στον οικονομικό στραγγαλισμό

"Ο Ζεφυριώτικος καφές είναι πικρός και βασανισμένος".Ηταν τα πρώτα λόγια που μας είπανε στο δημαρχείο Ζεφυρίου εκπρόσωποι φορέων της πόλης, λίγο πριν αρχίσουμε μαζί τους μία συζήτηση με αφορμή τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει εδώ και δύο χρόνια ο δήμος. Οικονομικά προβλήματα που έχουν επιπτώσεις στο σύνολο των κατοίκων και τα οποία η σημερινή δημοτική αρχή τα κληροδότησε από την προηγούμενη. Προβλήματα που διαιωνίζονται με αποκλειστική ευθύνη πλέον της σημερινής κυβέρνησης, η οποία εκβιάζει το δήμο να επιβάλει νέους φόρους στους δημότες του αντί να διεκδικεί τους πόρους που δικαιούται από τον κρατικό προϋπολογισμό και τους οποίους παράνομα παρακρατεί η κυβέρνηση. Η ιστορία του χρέους του δήμου που φτάνει σήμερα στα 1,3 δισ. είναι λίγο πολύ γνωστή στους αναγνώστες του "Ρ" καθώς έχουμε ασχοληθεί επανειλημμένα με αυτό. Οπως γνωστό είναι και το γεγονός ότι χρειάστηκε αρκετή πίεση από το δήμο προς την κυβέρνηση για να του δοθούν τελικά 30 εκατομμύρια έκτακτη οικονομική ενίσχυση, χρήματα που δε λύνουν το πρόβλημα και επαρκούν μόλις για την κάλυψη κάποιων αναγκών της μισθοδοσίας για ένα 15ήμερο. Και φυσικά το πρόβλημα με τις μισθοδοσίες είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Η έλλειψη χρημάτων έχει καταδικάσει συνολικά τις υπηρεσίες του δήμου σε υπολειτουργία, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προσφέρουν κοινωνικό έργο και να καθυστερεί η ανάπτυξη της πόλης σε όλα τα επίπεδα, του πολιτισμού, του αθλητισμού και της νεολαίας.

Εκλιπαρούν οι δήμαρχοι

Μιλώντας στο "Ρ" ο δήμαρχος Ζεφυρίου, Κ. Λιάρος,υπογράμμισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται σε οικονομικό μαρασμό εδώ και χρόνια και βρίσκεται σε αδιέξοδο, αφού οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δεν έχουν πρόθεση να αφήσουν τους δήμους να λύσουν τα προβλήματα των δημοτών.

"Αν είχαμε τους πόρους που παρακρατούν αυθαίρετα οι κυβερνήσεις τόσα χρόνια από την ΤΑ και ανέρχονται στο ποσό των 720 δισ. δραχμών σήμερα δε θα ήμασταν σε αδιέξοδο. Η ΚΕΔΚΕ από την άλλη αντί να πιέσει την κυβέρνηση ώστε να υλοποιηθεί το αίτημα για την απόδοση των αυθαίρετα παρακρατημένων, συμβαδίζει με την αντιλαϊκή αυτή πολιτική" τόνισε ο δήμαρχος.

"Οποιος πάει στο ΤΠκΔ θα δει πάρα πολλούς δημάρχους να εκλιπαρούν για χρήματα είτε για να πληρώσουν τους εργαζόμενους είτε για να μην τους παρακρατηθούν τα τοκοχρεολύσια των δανείων τους" σημείωσε χαρακτηριστικά.

"Ζητήσαμε από το υπουργείο ή τη διαγραφή των οφειλών μας, αφού το ίδιο το κράτος μάς χρωστάει χρήματα, ή τη χορήγηση άτοκου δανείου. Τους όρους όμως που βάζει το ΤΠκΔ για να μας χορηγήσει δάνειο δεν μπορούμε να τους δεχτούμε" συνέχισε ο Κώστας Λιάρος τονίζοντας επίσης ότι δεν μπορεί μεμονωμένα κάθε δήμος να λύνει τα προβλήματά του αλλά συνολικά και μέσα από τα όργανά του πρέπει να παλέψει γι' αυτά.

Αγώνας επιβίωσης

Στη συζήτηση που ακολούθησε με εκπροσώπους μαζικών φορέων και υπηρεσιών του δήμου βγήκαν στην επιφάνεια μια σειρά προβλήματα που δημιουργούνται εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων του δήμου.

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γιάννης Λάπας ανέφερε πως "το Ζεφύρι είναι ένας δήμος με πολλά λαϊκά προβλήματα αλλά με σημαντικότερο το οικονομικό. Είμαστε ο μοναδικός δήμος σε όλη την Ελλάδα που απασχολούμε το ελάχιστο δυνατό προσωπικό, το οποίο φυσικά δεν επαρκεί για τις ανάγκες του δήμου, αν και προσπαθεί κάθε μέρα με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουμε να κάνει την πόλη πιο ανθρώπινη". Αναφερόμενος ο ίδιος στα διάφορα προβλήματα που δημιουργούνται από το χρέος είπε: "Πρόβλημα υπάρχει και στο πνευματικό κέντρο της πόλης, στους αθλητικούς οργανισμούς και στα ΚΑΠΗ αφού με τα λίγα χρήματα που έχουμε δεν μπορούμε να βοηθήσουμε ώστε να αντεπεξέλθουν στον ρόλο τους". Το Ζεφύρι, κατέληξε, είναι υποβαθμισμένη περιοχή και χρειάζεται πολλά έργα υποδομής και ανάπλασης, ενώ πρέπει να εκσυγχρονιστεί και ο μηχανολογικός εξοπλισμός του δήμου.

Ο πρόεδρος του συλλόγου των εργαζομένων Παναγιώτης Καλτσάς,μας δήλωσε ότι όλοι οι εργαζόμενοι, παρά το γεγονός ότι έμειναν απλήρωτοι, είναι στο πλευρό του δημάρχου και στον αγώνα που δίνει για τον δήμο, ενώ χαρακτήρισε τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στον δήμο απαράδεκτη. "Δεν μπορεί να ζητάνε να βάλει ο δήμος φόρους και χαράτσια στους δημότες. Πρέπει να καταλάβουν ότι στο Ζεφύρι κατοικούν φτωχοί άνθρωποι και δεν αντέχουν άλλους φόρους" κατέληξε ο Παναγιώτης Καλτσάς.

Εκανε σωστά ο δήμαρχος

Η πρόεδρος του 4ου δημοτικού σχολείου Ελένη Ραπτοπούλου τόνισε ότι "πολύ σωστά ο δήμος δε δέχεται να επιβάλει φόρους στους δημότες γιατί έτσι θα κορόιδευε τον κόσμο που του είχε υποσχεθεί να μην τους χαρατσώσει. Τα προβλήματα με τη συντήρηση και τη λειτουργία των σχολικών κτιρίων είναι πολλά ενώ τα λεφτά που δίνονται από την κρατική επιχορήγηση είναι λίγα και ο δήμος αναγκάζεται να βάλει χρήματα για να μπορέσουν να κάνουν μάθημα τα παιδιά".

Η εκπρόσωπος του πνευματικού κέντρου Μαρία Βασιλακάκη,αναφέροντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο πνευματικό κέντρο, σημείωσε ότι "οι εργαζόμενοι στο πνευματικό κέντρο παραμένουν απλήρωτοι, δεν μπορούμε να κάνουμε καμιά πολιτιστική δραστηριότητα για τους κατοίκους και κυρίως για τους νέους αφού ο δήμος με τα οικονομικά προβλήματα δεν μπορεί να μας βοηθήσει. Η σημερινή διοίκηση και αυτό πρέπει να το τονίζουμε συνέχεια, δεν ευθύνεται για τη σημερινή κατάσταση. Πρέπει όλοι την επόμενη φορά να πάμε στο υπουργείο μαζί με τον δήμαρχο".

Ο γραμματέας του συνδικάτου των οικοδόμων της περιοχής Χρήστος Ζαμούδης,σημείωσε ότι το 70% των κατοίκων του Ζεφυρίου είναι υποαπασχολούμενοι οικοδόμοι καθώς η ανεργία στον κλάδο είναι μεγάλη. "Ενα μέρος του προβλήματος μπορεί να αντιμετωπιστεί εάν δοθούν λεφτά για έργα στο δήμο, ώστε αυτός με τη σειρά του να δώσει και στους οικοδόμους εργασία" σημείωσε.

Ο Γιάννης Βαμβακούσης,μέλος του σωματείου των συνταξιούχων της περιοχής υπογράμμισε χαρακτηριστικά "τρύπησε η τσέπη μας και δεν αντέχουμε κι άλλους φόρους. Δεν είμαστε ζητιάνοι. Ας μας δώσουν πρώτα αυτά που μας χρωστάνε και δε θέλουμε ούτε το χρέος να μας ρυθμίσουν".

Γ. Μ.

ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Το "Καπανδρίτι" του βορρά
  • Η απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου για τη χωροθέτηση των νέων ΧΥΤΑ συναντά την αντίδραση των κατοίκων
  • Με τη σκέψη στην κάλπη ψήφισαν οι σύμβουλοι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ
  • ΝΑΣ: Να αποκατασταθούν κατ' αρχάς οι παλιές χωματερές

Σοβαρή αντίδραση συναντά η απόφαση που πήρε την προηγούμενη βδομάδα το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, για τη χωροθέτηση των δύο νέων Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στο νομό. Στην απόφαση αντιδρούν δήμοι και κοινότητες της βόρειας και ανατολικής Θεσσαλονίκης. Οι αντιδράσεις προς το παρόν είναι μόνο φραστικές, αλλά αναμένεται να εκφραστούν και στην πράξη, γεγονός που έχει οδηγήσει τελικά στο να μη διαθέτει η Θεσσαλονίκη ούτε ένα ΧΥΤΑ, αφού η υπάρχουσα χωματερή στους Ταγαράδες επιβάλλεται να κλείσει, καθώς είναι ήδη υπερκορεσμένη.

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο επέλεξε, ως χώρους για τη λειτουργία δύο νέων ΧΥΤΑ, ένα στα βόρεια του νομού, στη Μαυρορράχη της επαρχίας Λαγκαδά, και έναν ακόμα στα ανατολικά του νομού, στην Κοινότητα Αγιος Αντώνιος. Βέβαια, και για τις δύο αυτές θέσεις θα πρέπει να γίνουν πρώτα περιβαλλοντικές μελέτες και στη συνέχεια, αν επιβεβαιωθεί η καταλληλότητα των χώρων που προεπιλέχτηκαν, να αρχίσει η εγκατάσταση των ΧΥΤΑ. Για όσο διάστημα θα διαρκούν όλα αυτά τα προπαρασκευαστικά στάδια, θα λειτουργεί η υπάρχουσα αλλά κορεσμένη χωματερή Ταγαράδων. Το γεγονός ότι ήδη εκφράστηκαν αντιδράσεις για τους δύο νέους χώρους δημιουργεί πρόσθετες ανησυχίες και στους κατοίκους των Ταγαράδων, που εμπαίζονται τα τελευταία δέκα χρόνια από τις εκάστοτε κυβερνήσεις με υποσχέσεις ότι θα κλείσει η χωματερή, υποσχέσεις όμως που στη συνέχεια αναιρούνται. Ετσι, και η τωρινή απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου αντιμετωπίζεται από τους κατοίκους επιφυλακτικά, καθώς υπάρχει ο φόβος ότι στην πράξη η εφαρμογή της κάπου θα "σκαλώσει" και η λειτουργία των νέων χωματερών θα παραπεμφθεί στο μέλλον.

Για το "ποίμνιό" τους αντιδρούν...

Σε ό,τι αφορά στις αντιδράσεις των κατοίκων από τις περιοχές που επιλέχθηκαν για τους νέους ΧΥΤΑ, είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου εκατοντάδες κάτοικοι της επαρχίας Λαγκαδά κατέκλυσαν το κτίριο της νομαρχίας, διαμαρτυρόμενοι για τη σχετική εισήγηση που αφορούσε την περιοχή τους. Οι νομαρχιακοί σύμβουλοι, επίσης, που εκλέγονται στην επαρχία Λαγκαδά καταψήφισαν την εισήγηση της Νομαρχιακής Επιτροπής που πρότεινε τη δημιουργία ΧΥΤΑ στην επαρχία τους και αμφισβήτησαν τα κριτήρια που ίσχυσαν για την προεπιλογή των χώρων υγειονομικής ταφής. Ακόμη και ο μητροπολίτης Λαγκαδά παρουσιάστηκε στο ΝΣ για να δηλώσει ότι δε θα επιτρέψει ποτέ την εγκατάσταση χωματερής "για το καλό του ποιμνίου του"!

Η στάση των νομαρχιακών συμβούλων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ διαμορφώθηκε με βάση καθαρά ψηφοθηρικά κριτήρια και αυτό εκφράστηκε έντονα στη συνεδρίαση, όπου με διάφορες κορόνες προσπαθούσαν να ευθυγραμμιστούν με το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στις περιοχές που εκλέγονται. Το γεγονός ότι, λειτουργώντας διαρκώς με ψηφοθηρικά κριτήρια οι νομαρχιακοί σύμβουλοι των δύο κομμάτων, συμβάλλει στο να οδηγείται σε πρόσθετα αδιέξοδα ο θεσμός της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στην περιοχή, δε φαίνεται να τους απασχολεί.

Δικαιολογημένη ανησυχία

Από την πλευρά τους, οι κάτοικοι αυτών των περιοχών στηρίζουν την αντίδρασή τους κύρια στην αρνητική εμπειρία που έχουν αποκτήσει από τον τρόπο λειτουργίας των υφιστάμενων χωματερών. Οι περισσότερες βρίσκονται χωροθετημένες σε εντελώς ακατάλληλες περιοχές και η ύπαρξη αυτών των χώρων στην υποβαθμισμένη κατάσταση που τη συναντάμε σήμερα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αίτια για την έλλειψη εμπιστοσύνης από τους κατοίκους προς τις υποσχέσεις της πολιτείας σε ό,τι αφορά τους όρους λειτουργίας των νέων ΧΥΤΑ. Η αποκατάσταση των παλαιών χωματερών, που είναι αναγκαία και για περιβαλλοντικούς λόγους, είναι ένα μέτρο που θα συνέβαλε στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης των πολιτών προς την πολιτεία και ίσως άμβλυνε τις αντιδράσεις για την επιλογή των νέων χώρων. Το γεγονός, όμως, ότι την ίδια ώρα που επιλέγονται οι νέοι χώροι για τους ΧΥΤΑ, ο Σύνδεσμος ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης ελάχιστα πράγματα έχει κάνει και στον τομέα της ανακύκλωσης χαρτιού, αλουμινίου, γυαλιού κλπ., ώστε να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων, συμβάλλει στην αύξηση της ανησυχίας. Στα παραπάνω ας προστεθεί το γεγονός ότι και στο Νομό Θεσσαλονίκης η πλειοψηφία των μέχρι τώρα χώρων διάθεσης των αστικών αλλά και των βιομηχανικών απορριμμάτων αποτελείται από χώρους ανεξέλεγκτων απορρίψεων. Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο ίδιος ο νομάρχης, Κ. Παπαδόπουλος,"στο νομό υπάρχουν πάνω από εκατό χωματερές, άλλοι τόσοι χώροι εναποθέσεως αστικών και βιομηχανικών αποβλήτων χωρίς κανένα έλεγχο, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρές συνέπειες στον άνθρωπο και το περιβάλλον".

Η ΝΑΣ

Την ανάγκη να δώσει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση μαθήματα αξιοπιστίας, αρχίζοντας από έργα αποκατάστασης των βλαβών που έχουν επέλθει στο περιβάλλον, στις περιοχές που έχουν λειτουργήσει χωματερές, επισήμανε ο σύμβουλος της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας", Μιχάλης Σπυριδάκης."Η όλη μέχρι σήμερα στάση της διοίκησης, με τον ανεύθυνο και πρόχειρο τρόπο με τον οποίο αντιμετώπιζε αυτά τα σοβαρά θέματα, είχε δημιουργήσει δικαιολογημένα μια κρίση αξιοπιστίας στους πολίτες και στους φορείς", σημείωσε. Ο ίδιος, αναφερόμενος στην πρόταση που έγινε από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Δικτύων και Εργων για την επιβολή ενός γενικού τέλους ως "αντιπαροχή" στις κοινότητες που δέχονται τις νέες χωματερές, τόνισε ότι δεν πρέπει να ξεκινάμε με μια λογική μετατροπής της ΝΑ σε φορομπηχτικό μηχανισμό. Για την αντιμετώπιση των επειγόντων προβλημάτων που απασχολούν το νομό πρότεινε τη διοργάνωση ενός δημοκρατικά οργανωμένου συνεδρίου ανάπτυξης για το Νομό Θεσσαλονίκης.

Σε ό,τι αφορά το ίδιο το πρόβλημα της χωματερής, τόνισε ότι δε χωράει αναβολή η λύση του και ότι άμεσα θα πρέπει να παρθεί απόφαση και να μην κυριαρχήσει η λογική της αναβλητικότητας, όπως ζήτησαν πολλοί νομαρχιακοί σύμβουλοι. Για να μην καλλιεργούνται, βέβαια, αυταπάτες σε ό,τι αφορά τα όρια της ΝΑ, σημείωσε: "Δεν πιστεύουμε ότι η διοίκηση της ΝΑ θα προχωρήσει σε ριζικές λύσεις, δεδομένου ότι αυτή είναι χειροπόδαρα δεμένη με βάση το νομικό καθεστώς που της έχουν επιβάλει". "Γι' αυτό, συνέχισε, χρειάζεται η πάλη, ο αγώνας της ΤΑ, της ΝΑ και των λοιπών φορέων, για να διεκδικηθεί συνολικά ένας άλλος ρόλος περιφερειακής και δημοκρατικής αποκέντρωσης και ανάπτυξης".

Λ. Ν.

Πού να τα βρούμε;

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να εξαναγκάσει το δήμαρχο να επιβάλει πρόσθετους φόρους στους δημότες του είναι ήδη γνωστή στο λαό της περιοχής και όπως είναι φυσικό προκαλεί δικαιολογημένες αντιδράσεις.

"Το κράτος πρέπει να βοηθήσει την περιοχή μας. Εδώ δεν έχουμε χρήματα να φτιάξουμε ή να επισκευάσουμε τα σπίτια μας και θέλουν να τους δώσουμε κι άλλα λεφτά. Δεν το καταλαβαίνουν ότι είμαστε φτωχοί και ταλαιπωρημένοι άνθρωποι και δεν αντέχουμε άλλο", μας είπε χαρακτηριστικά η Αναστασία Μαυκάκη.Ο Γεράσιμος Γαζής,από την άλλη, συμπληρώνει: "Δεν το δεχόμαστε να μας βάλουν κι άλλους φόρους, από τη στιγμή που ήδη πληρώνουμε κάθε μέρα". Ο Χρήστος Ασημακόπουλος,συνταξιούχος, επισημαίνει "μας κατακλέβουν κάθε μέρα και ζητάνε κι άλλα από πάνω, δε θα το ανεχτούμε". Η Αναστασία Λιακοπούλου,μητέρα δύο μικρών παιδιών, σημειώνει "ο βρεφονηπιακός σταθμός υπολειτουργεί και δεν έχουμε πού να αφήνουμε τα παιδιά για να πάμε στη δουλιά. Αντί να δώσουν λοιπόν λεφτά για το βρεφονηπιακό, μας ζητάνε να πληρώσουμε κι άλλα. Ποιος μπορεί να πληρώσει;".

Η Φωτεινή Ανδρουλάκη είναι μητέρα δύο ανήλικων παιδιών και ο άντρας της, πρώην συμβασιούχος στο δήμο, τώρα είναι άνεργος. "Ποιος είναι ο ρόλος του κράτους από τη στιγμή που δε βοηθάει το δήμο, για να βοηθήσει με τη σειρά του τους κατοίκους. Ο άντρας μου δούλευε στο δήμο και ενώ υπήρχε έλλειψη προσωπικού στην υπηρεσία που εργαζόταν απολύθηκε, καθώς ο δήμος δεν είχε λεφτά για να τον κρατήσει", μας είπε χαρακτηριστικά.

"Δεν αντέχουμε άλλους φόρους, πού θα βρούμε να τα δώσουμε; Είμαι 50 χρόνων και είμαι τέσσερις μήνες άνεργος οικοδόμος. Εάν δεν πάρει χρήματα ο δήμος για έργα, πού θα βρω δουλιά για να πληρώσω τους φόρους που ζητάνε", ρωτά με τη σειρά του ο Χαράλαμπος Ματζίκας.

Σ' αυτούς τους ανθρώπους έχει την απαίτηση η κυβέρνηση να επιβάλει φό

Σ' αυτούς τους ανθρώπους έχει την απαίτηση η κυβέρνηση να επιβάλει φόρους ο δήμος

"Δεν μπορούμε να φτιάξουμε τα σπίτια μας και θέλουν να μας βάζουν φόρους;". Με αυτό το ερώτημα απαντούν οι κάτοικοι του Ζεφυρίου στην απαίτηση της πολιτείας να επιβάλει ο δήμος φόρους

Από τη συζήτηση στο Δημαρχείο

Μια από τις "βίλες" του Ζεφυρίου για τις οποίες η κυβέρνηση ζητάει να επιβληθούν πρόσθετοι φόροι

Ο δήμαρχος Ζεφυρίου Κ. Λιάρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ