ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Απρίλη 1996
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Απώλεια για τα Γράμματα

Πέθανε και κηδεύτηκε χτες ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και κομμουνιστής συγγραφέας, Γιώργος Καρανικόλας

Πρωί του Μ. Σαββάτου, σε κλινική όπου νοσηλευόταν το τελευταίο δεκαπενθήμερο, υπέκυψε από την επάρατη νόσο, σε ηλικία 78 ετών, ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, κομμουνιστής, δημοσιογράφος και συγγραφέας, Γιώργος Καρανικόλας.Η κηδεία του έγινε χτες (3μμ) από το Νεκροταφείο Αργυρούπολης, από όπου τον αποχαιρέτησαν οι οικείοι, οι σύντροφοι και συνάδελφοί του. Τη θλίψη του για το θάνατο του Γ. Καρανικόλα εξέφρασε το Πολιτιστικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ.

"Αισθάνομαι περήφανος που υπηρέτησα τα ιδανικά της Αντίστασης μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ και πεθαίνω μέλος του ΚΚΕ",έλεγε ο Γιώργος Καρανικόλας - γνωρίζοντας ότι δε θα νικούσε τον καρκίνο - τον περασμένο Σεπτέμβρη, στην τελευταία συνέντευξη που έδωσε.

Ο Γ. Καρανικόλας γεννήθηκε στο Μαρμάρι της Εύβοιας. Σε ηλικία 5 χρόνων μαζί με την οικογένειά του εγκαταστάθηκε στο Γαλάτσι, από όπου έφυγε στις 30 Νοέμβρη του 1943, κυνηγημένος από τους Γερμανοτσολιάδες, μετά το περίφημο μπλόκο του Γαλατσίου, και κατέφυγε στα ελεύθερα βουνά της ιδιαίτερης πατρίδας του. Μέχρι το τέλος της Κατοχής ήταν υπεύθυνος Τύπου και Διαφώτισης του ΕΑΜ Εύβοιας, γνωστός με το ψευδώνυμο "Δημοσθένης".Μετά την απελευθέρωση, 3/3/45, συνελήφθη στην Αρτάκη και βασανίστηκε από ταγματασφαλίτες. Καταδικασμένος σε πολυετή κάθειρξη για την αγωνιστική του δράση μέχρι το 1952, πέρασε από φυλακές, τον Αη - Στράτη, τα Γιούρα και το Αργοστόλι.Εκτός από την αντιστασιακή του δράση, ανέπτυξε και συνδικαλιστική ως υπάλληλος του ΤΣΑΥ αρχικά και στη συνέχεια ωςμέλος της Κεντρικής Πανυπαλληλικής Επιτροπής της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Καταναλωτικών Συνεταιρισμών και ως εκπρόσωπος των υπαλλήλων ΝΠΔΔ.

Παρότι σπούδασε νομικά, από νεαρή ηλικία τον κέρδισε η λογοτεχνία, η ιστοριογραφία και η δημοσιογραφία. Εργάστηκε και συνεργάστηκε με αρκετές αθηναϊκές και επαρχιακές εφημερίδες, μεταξύ των οποίων και ο "Ριζοσπάστης",σε λογοτεχνικά περιοδικά και στον περιοδικό Τύπο. Για χρόνια ήταν διευθυντής στην Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής, από όπου τον απέλυσε η απριλιανή χούντα.

Από το 1983 ήταν μέλος της διοίκησης της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, της οποίας διατέλεσε και πρόεδρος (1991 - 1992). Για την πνευματική και κοινωνική του προσφορά τιμήθηκε με διακρίσεις σε Ελλάδα, ΕΣΣΔ, ΛΔ Βουλγαρίας, Λιβύη, Σουηδία και Ιταλία. Να σημειώσουμε ότι μαζί με τη συντρόφισσα της ζωής του Ελένη Στεφανίδου υπήρξε ο θεμελιωτής της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αλίμου.

Εγραψε και κυκλοφόρησε τα παρακάτω βιβλία: "Ο Εκπαιδευτικός Ομιλος και η μεγάλη του συμβολή στη νεοελληνική Αναγέννηση" (1959), "Κιλελέρ" (1960), "Νόθες εκλογές στην Ελλάδα 1843 - 1961" (1963), "Καλαμάκι" (1966), "Στις φλόγες του Εικοσιένα" (1971), "Ρασοφόροι, συμφορά του έθνους" (1976), "Η συντριβή της συμμαχίας του Ευρωκομμουνισμού" (1977), "Το άγνωστο πρώτο βιβλίο του Θέμου Κορνάρου" (1978), "Ανορθόδοξοι έρωτες ορθόδοξων κληρικών" (1979), "Γιώργος Σιδέρης, ο ποιητής της Αντίστασης και του χρέους" (1980), "Σκιαγραφήσεις" (1983), "Το ΟΧΙ του γίγαντα λαού" (1985), "Τότε, τα χρόνια της χούντας" (1994), "Ιστορία και Επικαιρότητα"(1995).

Χρωστήρας της άνοιξης

Πολλές και ενδιαφέρουσες εκθέσεις ζωγραφικής ξεκινούν τη λειτουργία τους αυτές τις μέρες.

H καινούρια δουλιά του ζωγράφου Γιώργου Κεραμίδα παρουσιάζεται από τις 22 του Απρίλη (7.30μμ) στα "Επίπεδα" (Δεινικράτους 6, Δεξαμενή). Ο ζωγράφος εκθέτει τη νέα του εικαστική δημιουργία με θέμα: "Περιβάλλον και άνθρωπος".Οπως ο ίδιος σημειώνει: "Στόχος μου είναι να προχωρήσω πέρα από την επαναλαμβανόμενη γκάμα και να δημιουργήσω μια καινούρια δουλιά. Σκοπός του καλλιτέχνη είναι να παίρνει μηνύματα της ζωής και της εποχής του και να τα μεταφέρει στα έργα του".

  • Την ίδια μέρα, στην γκαλερί της "Ερσης" (Κλεομένους 4), εγκαινιάζεται (διάρκεια μέχρι 5/5) έκθεση ζωγραφικής του Αντώνη Βάου: "Μεταφυσική και συνάμα ιδιόμορφα γήινη η εικαστική του γραφή, δεν καταξιώνει μονάχα ένα απόλυτα προσωπικό και κατ' εξοχήν ώριμο ταλέντο. Αποτελεί μιαν "Αποκάλυψη"".
  • "Ονειρικά τοπία" τιτλοφορείται η έκθεση ζωγραφικής της Δήμητρας Κατσούλα,που εγκαινιάζεται σήμερα (7μμ) στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50). Η Δ. Κατσούλα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 30 του Απρίλη.
  • Ζωγραφική και στην γκαλερί "Αργώ" (Μέρλιν 8). Στις 22 του Απρίλη εγκαινιάζεται έκθεση έργων της Αννας Γρηγόρα.(Διάρκεια μέχρι 7/5). Η ζωγράφος, η οποία κατάγεται από την Ανδρο, σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας,στο εργαστήρι του Π. Τέτση.Ζωγραφίζει απευθείας στην ύπαιθρο. Τα έργα της διακρίνονται για τη φωτεινότητα των χρωμάτων και την αμεσότητα με τη φύση. Στην τωρινή της έκθεση - που είναι και η δεύτερη ατομική - παρουσιάζει τοπία από την Αθήνα σε μεγάλα λάδια και τοπία από την Ανδρο σε ακουαρέλες.
  • Κίνηση, χρώμα και φως χαρακτηρίζουν τη ζωγραφική δημιουργία της Νικολέτας Αντωνοπούλου,που παρουσιάζεται από τις 22 του Απρίλη (μέχρι 11/5) στην αίθουσα τέχνης "Αστρολάβος - Πειραιά" (Ανδρούτσου 140). "Δυναμική, αεικίνητη, όλο "φλόγα" η γραφή της δημιουργού", σημειώνεται στον κατάλογο, "γραφή που έχει εντυπωσιάσει επανειλημμένα μέσα από την κίνηση, τη "φορά" και το εν γένει παράστημα των δρομέων, των ποδηλατοδρόμων, των ποδοσφαιριστών, των μοτοσικλετιστών, των ιππέων, κοντολογίς των αθλητών, χαρακτηρίζεται από ένα καινούριο αποκορύφωμα στα τωρινά της ιστιοπλοϊκά σκάφη".
  • Εκθεση ζωγραφικής του Διαμαντή Ζήση με θέμα "Μεταμορφώσεις" φιλοξενείται μέχρι τις 26 του Απρίλη στο Πανεπιστήμιο Πειραιά (Καραολή Δημητρίου 80, Πειραιάς). Η έκθεση παρουσιάζεται στα πλαίσια του Ζ Διεθνούς Συμποσίου Θεατρολογίας και Σημειολογίας του Θεάτρου,που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες. Πρόκειται για έργα εμπνευσμένα από ποιήματα των: Δ. Τζιλιβάκη, Π. Κυπαρίσση, Ε. Δρούζα κ. ά.
  • Εκθεση φωτογραφίας του Κυριάκου Αζαδέλη,με τίτλο "Η αφίσα στην πόλη",οργανώνει το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων στην αίθουσα Τσίλερ (Ακαδημίας 50), από 19/4-5/5. Πρόκειται για έργα που πραγματεύονται τον οπτικό "διάλογο" της αφίσας με την πόλη.
"Σύννεφα" στο "Σημείο"

"Πόρτες και Σύννεφα" τιτλοφορείται το χοροθέαμα της ομάδας "Κινητήρας",στο Θέατρο "Σημείο",που ξεκίνησε χτες (9.30μμ) και θα παρουσιάζεται μέχρι 23 Απρίλη, σε χορογραφία Αντιγόνης Γύρα,μουσική Κώστα Χαριτάτου,σκηνικά Αλέξανδρου Μαγκανιώτη,κοστούμια Μαρίας Κοκκίνη.

Πρόκειται για μία καθημερινή ιστορία, από αυτές που η ανάμνησή τους καταλήγει στη θλιβερή διαπίστωση ότι "κανείς δε μας υποσχέθηκε στο άνοιγμα της πόρτας ότι το σύννεφο δε θα είναι της βροχής",όπως σημειώνει ο μουσικός της παράστασης. Μια ιστορία που οι συντελεστές της παράστασης επέλεξαν να την αφηγηθούν με τη γλώσσα του σώματος και να την ενσαρκώσουν άνθρωποι που προέρχονται από το χώρο του χοροθέατρου, αλλά και κάποιοι άλλοι που πρώτη φορά ανεβαίνουν στη χορευτική σκηνή.

Χορεύουν: Αμαλία Μπένετ, Μιχάλης Παπαντωνάκης, Λεωνίδας Μεζίλης, Τόνια Πάστρα, Βίκυ Αδάμου κ.ά. Προσκεκλημένοι της ομάδας "Κινητήρας" είναι η αγγλική ομάδα "Exit Dance Theatre",που θα παρουσιάσει το σόλο "Purple Floods".

Ο λαός θα πληρώσει τα σπασμένα...

Τετράωρη, πανελλαδική στάση εργασίας πραγματοποιούν, αύριο, οι υπάλληλοι του ΥΠΠΟ.Κύριο αίτημά τους είναι ο διπλασιασμός του επιδόματος από το Ταμείο Αλληλοβοήθειας.Διπλασιασμός που θα προέλθει από μια σειρά νέους πόρους, που ζητάει η ΠΟΣΥΠΠΟ,και ανάμεσά τους με την επιβολή εισιτηρίου σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους τις Κυριακές και τις αργίες - τις μόνες μέρες που ήταν με ελεύθερη είσοδο για το λαό - από το οποίο εισιτήριο στους εργαζόμενους του ΥΠΠΟ θα καταβάλλεται το 50%.

Γι' αυτό το αίτημα, που στην πραγματικότητα βάζει τον εργαζόμενο ελληνικό λαό να πληρώσει τα σπασμένα, δηλαδή την αύξηση των μισθών των εργαζομένων στο ΥΠΠΟ, αύξηση που τους αρνείται η κυβέρνηση, η ΠΟΣΥΠΠΟ προσπαθεί να τη δικαιολογήσει με το επιχείρημα ότι "η επιβολή εισιτηρίου μεθοδεύεται από το υπουργείο Πολιτισμού", μεταθέτοντας έτσι και τη δική της ευθύνη για μια ακόμη επιβάρυνση του λαού, που θα πληρώνει και τις Κυριακές και αργίες για να δει την πολιτιστική κληρονομιά του.

Τη μέρα της απεργίας θα παραμείνουν κλειστές οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟ, τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι και θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση έξω από το κεντρικό κτίριο του ΥΠΠΟ.

Το Μορφωτικό και Επιστημονικό Τμήμα της Γαλλικής Πρεσβείας,στα πλαίσια του κύκλου εκδηλώσεων "Μήνας των Γαλλόφωνων",διοργανώνει Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Σχολικού Θεάτρου της Ανατολικής Μεσογείου,από 16 - 20 του Απρίλη.

"Οι Αναγνώστες", έργο του Γιώργου Κεραμίδα

Συνεχίζεται από σήμερα η παιδική παράσταση του Εθνικού Θεάτρου "Ωραία Κοιμωμένη".Το παραμύθι του Σαρλ Περό,σε διασκευή Ειρήνης Μάρα και σκηνοθεσία Κάρμεν Ρουγγέρη,θα παρουσιαστεί σε έκτακτες καθημερινές παραστάσεις, απόψε, αύριο και την Παρασκευή (5μμ) και το Σαββατοκύριακο στις 11πμ και 3μμ. Οι παραστάσεις στο Παιδικό Στέκι του Εθνικού (θέατρο Κατίνας Παξινού), θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος Μάη.

Εξάλλου, η αποψινή απογευματινή παράσταση στη Σκηνή Κοτοπούλη,μετις "Μάγισσες του Σάλεμ" του Μίλερ, προσφέρεται στους στρατευμένους. Πρόκειται για πρωτοβουλία του Εθνικού Θεάτρου, σε συνεργασία με το Κέντρο Εκπαίδευσης Διαβιβάσεων.

  • Αύριο (7μμ), στο "Ιδρυμα Γουλανδρή - Χορν" (πλατεία Αέρηδων, Πλάκα), ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Μιχάλης Πασχάλης θα αναφερθεί στο θέμα "Ορια, πύλες και διαβάσεις".Η ομιλία του Μ. Πασχάλη εντάσσεται στη θεματική ενότητα "Αρχαία Ελληνική Ανθρωπολογία".


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ