ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Απρίλη 1996
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
"Γην και ύδωρ" ζητάνε οι επίδοξοι διαχειριστές

Υπέρογκες αμοιβές, χωρίς να προσφέρουν καμία δέσμευση για τη βιωσιμότητα των Ναυπηγείων, ζητάνε οι υποψήφιοι για την ανάληψη του μάνατζμεντ

"Γην και ύδωρ" ζητάνε οι επίδοξοι διαχειριστές των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, εκμεταλλευόμενοι την απόφαση της κυβέρνησης για άνευ όρων ιδιωτικοποιήσεις. Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι έχουν καταβάλει ήδη το ποσό των 52,5 εκατ. δρχ., που αναλογεί στην πρώτη δόση του συνολικής τους συμμετοχής στο επιχειρησιακό σχέδιο, ενώ η κυβέρνηση, που είναι και ο βασικός υπεύθυνος για την αδιέξοδη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, αρνείται να δώσει βιώσιμη λύση για τα Ναυπηγεία και ετοιμάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να κηρύξει άγονο τον πρώτο διαγωνισμό και να προχωρήσει σε δεύτερο, παρατείνοντας την υπονόμευσή τους.

Μετά από ενός περίπου μήνα παρασκηνιακά παζάρια πραγματοποιείται σήμερα, στη συνεδρίαση του ΔΣ των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, η επίσημη παρουσίαση των προσφορών απ' τους υποψήφιους επενδυτές. Πρόκειται για την παρουσίαση δύο τελικά προσφορών, έναντι τριών που αρχικά είχαν προεπιλεγεί στο πρώτο στάδιο του διαγωνισμού, μετά την απόφαση της γερμανικής εταιρίας HDV να υποβάλει κοινή προσφορά με την αγγλική BROWN - ROOT.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι προσφορές των υποψηφίων μάνατζερ (HDV - BROWN - ROOT και VSEL) θεωρούνται οικονομικά ασύμφορες και εκτιμάται ότι είναι πολύ πιθανό ο διαγωνισμός να κηρυχτεί άγονος. Συγκεκριμένα, η προσφορά της αγγλογερμανικής κοινοπραξίας προτείνει την πρόσληψη 30 ατόμων (Γερμανών και Αγγλων) για τη στελέχωση του μάνατζμεντ και ποσό ύψους 1 δισ. δρχ. για την αμοιβή τους, με επιπλέον μπόνους από ποσοστά επί του τζίρου των Ναυπηγείων. Η δεύτερη προσφορά, η οποία θεωρείται λιγότερο υπερβολική, αναφέρεται σε κόστος ύψους 700 εκατ. δρχ. ετησίως για την αμοιβή 5 στελεχών που θα αναλάβουν το μάνατζμεντ, ενώ προβλέπει και προσλήψεις επιπλέον συμβούλων για να στελεχώσουν διάφορες θέσεις - "κλειδιά" των Ναυπηγείων, χωρίς να διευκρινίζει ούτε τον αριθμό τους, αλλά ούτε και το ύψος των αμοιβών τους. Οι απαιτήσεις, όμως, των υποψηφίων δε σταματάνε εδώ. Καμία απ' τις δύο προσφορές δεν παρέχει εγγυητική επιστολή, ενώ δεν αναλαμβάνουν καμία δέσμευση για ανεύρεση κεφαλαίων και για κλείσιμο δουλιών. Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, δε δεσμεύονται για το χρόνο διάρκειας της διαχείρισης των Ναυπηγείων, παρότι η 5ετία αποτελεί όρο της προκήρυξης του διαγωνισμού. Τέλος, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο παρασκήνιο των διαβουλεύσεων έχουν γίνει προτάσεις, από πλευράς των υποψηφίων, για ανάληψη από κοινού και του μάνατζμεντ των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

Τα παραπάνω αποτελούν τα επίμαχα σημεία κυβέρνησης και υποψηφίων, για τα οποία η κυβέρνηση αναμένει να προκύψει σήμερα κάποια "βελτίωση", αν και όλα δείχνουν ότι ο διαγωνισμός μάλλον θα αποβεί άκαρπος. Μπροστά σε αυτή την εξέλιξη, η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει τόσο την περίπτωση ενός νέου διαγωνισμού, όσο και την απευθείας ανάθεση του μάνατζμεντ σε Ελληνες ιδιώτες. Και στις δύο περιπτώσεις το σίγουρο είναι ότι για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και τους χιλιάδες εργαζόμενους σε αυτά αρχίζει ένας νέος κύκλος περιπετειών με ανησυχητικές για το μέλλον τους συνέπειες.

Χ. Λ.

Στάσιμη το Γενάρη η βιομηχανική παραγωγή

Στην αρνητική εξέλιξη των ελλειμμάτων του ισοζυγίου και του πληθωρισμού, προστίθεται τώρα και η βιομηχανική παραγωγή, που φέτος το Γενάρη έμεινε στάσιμη στα περσινά επίπεδα

Στα ίδια επίπεδα παρέμεινε η παραγωγή στη μεταποιητική βιομηχανία κατά το Γενάρη του 1996 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, εξέλιξη μάλλον δυσμενής μετά την ελαφρά άνοδο που εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους. Ετσι, στην αρνητική εξέλιξη των ελλειμμάτων του ισοζυγίου και του πληθωρισμού, προστίθεται τώρα και η βιομηχανική παραγωγή, που ανακόπηκε η ανοδική της πορεία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος (ΕΣΥΕ), ο όγκος της παραγωγής στη μεταποιητική βιομηχανία παρέμεινε τον περασμένο Γενάρη στα ίδια επίπεδα με το Γενάρη του 1995, ενώ ο γενικός δείκτης σημείωσε μικρή πτώση κατά 0,4% στο ίδιο διάστημα.

Πάντως, όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, ο όγκος της παραγωγής στη μεταποίηση βρισκόταν τον περασμένο Γενάρη σε επίπεδα χαμηλότερα από εκείνα του 1980, καθώς στους 13 από τους 20 κλάδους της βιομηχανίας η παραγωγή εμφανίζεται μικρότερη από την περίοδο εκείνη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα από την ΕΣΥΕ, τον περασμένο Γενάρη σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 1995:

  • Ο γενικός δείκτης παραγωγής ορυχείων, βιομηχανίας και ηλεκτρισμού - αερίου πόλεως, παρουσίασε μείωση κατά 0,4%.
  • Ο δείκτης παραγωγής ορυχείων παρουσίασε μείωση κατά 4,1%.Η πορεία του δείκτη αυτού επηρεάστηκε κυρίως από την πτώση των δεικτών των παρακάτω επιμέρους κλάδων: Πηγών πετρελαίου και εξαγωγή, καθαρισμού φυσικού αερίου, μεταλλείων λευκολίθου και μεταλλείων θειούχων μεικτών - βαριτίνης.
  • Ο δείκτης παραγωγής στη μεταποιητική βιομηχανία παρέμεινε αμετάβλητος.Οι επιμέρους κλάδοι καπνού, ξύλου και φελλού, επίπλων, δέρματος, διαφόρων βιομηχανιών, παρουσίασαν αύξηση, σε αντίθεση με τους κλάδους ποτών, υφαντικών ειδών, χάρτου, κατασκευής τελικών προϊόντων εκ μετάλλου, ηλεκτρικών μηχανών, συσκευών που παρουσίασαν μείωση.
  • Ο δείκτης παραγωγής ηλεκτρισμού - αερίου πόλεως παρουσιάζει μείωση κατά 1,1%.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ 1996
Στα 100 δισ. οι πληρωμές έργων στο πρώτο τρίμηνο

Ειδικό "αναπτυξιακό" πρόγραμμα για την περιοχή Κοζάνης - Γρεβενών και τη στήριξη των σεισμοπαθών, ανακοίνωσε χτες ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας

Το στίγμα της πορείας που εμφανίζει μέχρι στιγμής η εκτέλεση μιας σειράς έργων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 1996, έδωσε κατά τη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Χρ. Πάχτας.Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τις σχετικές δηλώσεις, οι πληρωμές έργων που εκτελούνται από το ΠΔΕ, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, για το πρώτο τρίμηνο του 1996 έφτασαν τα 100 δισ. δρχ. έναντι 79,6 δισ. δρχ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 1995, σημειώνοντας αύξηση κατά 26% περίπου.

Σύμφωνα με τις ίδιες δηλώσεις, το ΠΔΕ για το 1996 προβλέπεται να φτάσει το ύψος των 1.200 δισ. δρχ., από τα οποία τα 900 δισ. δρχ. διατίθενται για τη χρηματοδότηση έργων που είναι ενταγμένα σε κοινοτικά προγράμματα. Επιπλέον, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας ανακοίνωσε ότι μέχρι τις 31 Μάρτη 1996 οι χρηματοδοτήσεις έργων από το ΠΔΕ έφτασαν τα 200 δισ. δρχ. Ο ίδιος δήλωσε τέλος, ότι το υπουργείο προωθεί την έκδοση Συλλογικών Αποφάσεων Εργων (ΣΑΕ) των υπουργείων, ευελπιστώντας στην ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής και στην επιτάχυνση των ρυθμών υλοποίησης των έργων.

Πρόγραμμα για σεισμόπληκτους

Επίσης στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο Χρ. Πάχτας ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης να στηρίξει τις περιοχές που επλήγησαν από τον περσινό σεισμό, με ένα επιπλέον πρόγραμμα το "Ολοκληρωμένο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Κοζάνης - Γρεβενών". Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί με πόρους που φτάνουν το ύψος των 80 δισ. δρχ. μέχρι το...2000 και αφορά μία σειρά έργων και δράσεων συμπληρωματικών των παρεμβάσεων του ΠΕΠ. Ας σημειωθεί βέβαια ότι και η συγκεκριμένη κίνηση δεν είναι άσχετη με τις γενικότερες κυβερνητικές επιδιώξεις εντυπωσιασμού της κοινής γνώμης, ενόψει του συνεδρίου του κυβερνώντος κόμματος.

Επίσης, σχετικά με την υλοποίηση του παραπάνω προγράμματος αποφασίστηκε να ακολουθηθούν οι εξής διαδικασίες:

  • Να συσταθεί επιτροπή παρακολούθησης από εκπροσώπους του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, της Περιφέρειας και τοπικών φορέων, για την παρακολούθηση του προγράμματος.
  • Ποσοστό 8% του προγράμματος να διατεθεί για την ενίσχυση ιδιωτικών παραγωγικών επενδύσεων, το οποίο θα είναι συμπληρωματικό του ποσού που εγκρίνεται από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας για την Περιφέρεια.
Από σήμερα στον "τζόγο" και οι μετοχές του ΟΤΕ

Επίσημη πρώτη σήμερα για τον ΟΤΕ στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, εν μέσω ενδοκυβερνητικών τριβών και γενικότερου κλίματος δυσφορίας - από όλες τις πλευρές πλέον - για τα αποτελέσματα της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής. Πολιτικής, που δείχνει να παρουσιάζει "κοιλιά" σε μια κρίσιμη καμπή στην προσπάθεια της κυβέρνησης, η οποία εμμένει δογματικά στην ιδιωτικοποίηση δημοσίων οργανισμών και επιχειρήσεων και μέσω του Χρηματιστηρίου.

Στο χώρο των θεσμικών επενδυτών, πάντως, αισιοδοξούν για το "τεστ" που κάνει η κυβέρνηση με τον ΟΤΕ και έτσι έμμεσα φαίνεται ότι η μετοχή του θα αναδειχτεί σε στυλοβάτη του κυβερνητικού εγχειρήματος, εξωθώντας παράλληλα σε άνοδο και το Χρηματιστήριο - με δεδομένη τη βαρύτητα της μετοχής του ΟΤΕ στο σύνολο της κεφαλαιοποίησης των εταιριών που διαπραγματεύονται τους τίτλους τους στη Σοφοκλέους. Χρηματιστηριακές πηγές αναφέρουν ότι η στήριξη του ΟΤΕ είναι κάτι παραπάνω από σίγουρη, τουλάχιστο στο αρχικό "δύσκολο" στάδιο της εισαγωγής των μετοχών του, καθώς με το εγχείρημα αυτό επιδιώκεται ο εξωραϊσμός της ίδιας της πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων.

Η στήριξη θα προέλθει από τις κρατικές παρεμβάσεις (μέσω των κρατικών τραπεζών και χρηματιστηριακών εταιριών), τα Αμοιβαία Κεφάλαια και τις ιδιωτικές χρηματιστηριακές εταιρίες και τους ξένους θεσμικούς επενδυτές, που θα επιδιώξουν κι αυτοί με τη σειρά τους να ενισχύσουν τη θέση τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ