ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Απρίλη 1996
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απεργία από σήμερα στην ΕΚΟ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ .-

Νεκρώνει από σήμερα όλο το βιομηχανικό συγκρότημα της ΕΚΟ στη Θεσσαλονίκη, από την απεργία διαρκείας που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι, διεκδικώντας ουσιαστικές αυξήσεις για την υπογραφή της φετινής επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Η κινητοποίηση που ξεκίνησε προχτές αρχικά "πάγωσε" τις δραστηριότητες στις θαλάσσιες εγκαταστάσεις και μείωσε σταδιακά την παραγωγή του διυλιστηρίου στα 40.000 βαρέλια τη μέρα από 72.000 βαρέλια που είναι η κανονική ημερήσια παραγωγή.Από το Σάββατο όλες οι δραστηριότητες της μονάδας, καθώς και η διακίνηση καυσίμων και χημικών θα σταματήσει, μέχρι να αναγκαστεί η διοίκηση της εταιρίας να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου.

Οι εργαζόμενοι και το σωματείο τους θεωρούν παράλογη τη μέχρι τώρα στάση της διοίκησης της εταιρίας, που τους προτείνει αυξήσεις ύψους 5%, κάτω ακόμα και από την ΕΓΣΣΕ και αρνείται να συζητήσει οποιοδήποτε άλλο αίτημά τους. Οι ίδιοι ζητούν αυξήσεις από 10 έως 15% για τις διάφορες ειδικότητες και επέκταση των ειδικών επιδομάτων συνθηκών εργασίας σε όλους τους κλάδους απασχόλησης. Το σωματείο της ΕΚΟ καταγγέλλει πως η διοίκηση της εταιρίας προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την απεργία των εργαζομένων και να καλύψει τις ευθύνες της για την έλλειψη πρώτης ύλης - αργού πετρελαίου - ακριβώς μετά το Πάσχα και ζήτησε από το σωματείο να μην κλείσει σταδιακά το διυλιστήριο, αλλά κατακόρυφα, γεγονός που εγκυμονεί πολλούς κινδύνους ατυχημάτων. Η ενέργεια αυτή της διοίκησης θεωρήθηκε ως πρόκληση προς το σωματείο και προσπάθεια παρέμβασης και δυσφήμισης της κινητοποίησης.

"Γιατί δε διαπραγματεύονται με τους εργαζόμενους και μας αναγκάζουν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, όταν γνωρίζουν πως από το σταμάτημα των δραστηριοτήτων της ΕΚΟ οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι πολυεθνικές και οι ιδιώτες;", διερωτάται ο πρόεδρος του σωματείου, Θεόδωρος Ακριτίδης, και προσθέτει: "Στο συγκρότημα φτάσαμε να έχουμε 300 διευθυντές και διοικητικά στελέχη. Ζητάμε να σταματήσουν οι ανεξέλεγκτες σπατάλες και να καταργηθούν τα προκλητικά προνόμια των διευθυντών, και μέσα από ειλικρινή διάλογο να βρεθεί λύση για τα προβλήματα και τα αιτήματα των εργαζομένων".

Σχετικά με τις τελευταίες συνεχείς ανατιμήσεις στα καύσιμα, ο Θ. Ακριτίδης τονίζει πως οι εργαζόμενοι της ΕΚΟ είναι αντίθετοι και καταδικάζουν την εισπρακτική πολιτική της κυβέρνησης, που στόχο έχει για μια ακόμη φορά το εισόδημα των εργαζομένων.

Ανασφάλιστοι, αλλά και απλήρωτοι!

Φιλιππινέζοι εργάτες απασχολούνται σε απαράδεκτες συνθήκες στη βιοτεχνία Κ. Αναστασιάδη στο Περιστέρι. Παρέμβαση συνδικαλιστών

Χωρίς ασφάλιση, χωρίς δικαιώματα και με χαμηλό μεροκάματο αναγκάζονται να εργάζονται στην πλειοψηφία τους οι αλλοδαποί εργαζόμενοι, ευάλωτοι στις εργοδοτικές αυθαιρεσίες. Ακόμα όμως και αυτό το χαμηλό μεροκάματο γίνεται αμφίβολο, όπως στην περίπτωση των Φιλιππινέζων εργατών που απασχολούνται στη βιοτεχνία ιματισμού του Κ. Αναστασιάδη,στο Περιστέρι, στους οποίους ο εργοδότης οφείλει τους μισθούς ενός μήνα περίπου.

Τη βιοτεχνία επισκέφτηκε χτες αντιπροσωπεία συνδικαλιστών από τους: Γ. Σταυρόπουλο από τη ΓΣΕΕ, Δ. Κυπραίο από το ΕΚΑ, Δ. Θεοδώρου από την Ομοσπονδία Κλάδων Ενδυσης και τη Χ. Τσεντούρου από το Συνδικάτο Κλάδων Ενδυσης Αττικής. Ο εργοδότης κάτω απ' την πίεση των συνδικαλιστών παραδέχτηκε ότι οφείλει στους αλλοδαπούς δεδουλευμένα που ανέρχονται στις 950.000 δραχμές. Δεσμεύτηκε δε ότι θα τους καταβάλει σήμερα το μισό των συνολικών οφειλών.

Οι εννιά Φιλιππινέζοι εργάζονται στη βιοτεχνία περίπου ένα χρόνο, ανασφάλιστοι,αν και έχουν άδεια παραμονής στη χώρα. Οπως καταγγέλλουν, πότε δούλευαν υπερωρίες και πότε δε δούλευαν καθόλου, ανάλογα με τις ανάγκες του εργοδότη. Ανάλογα προβλήματα με την καταβολή των μισθών είχαν και τα Χριστούγεννα. Ετσι το μισθό του Δεκέμβρη τον πληρώθηκαν τελικά το Φλεβάρη.

Οπως μας δήλωσε η Χ. Τσεντούρου,πρόεδρος του κλαδικού συνδικάτου των εργαζομένων στην ένδυση, "τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συγκεκριμένοι συνάδελφοί μας, είναι μέρος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν συνολικά οι εργαζόμενοι του κλάδου. Ομως οι αλλοδαποί υπόκεινται σε ακόμα μεγαλύτερη, μεσαιωνικού τύπου, εκμετάλλευση. Προσλαμβάνονται με εξευτελιστικό μεροκάματο και χωρίς κανένα άλλο δικαίωμα. Η κυβέρνηση γνωρίζει καλά το πρόβλημα και έχει ευθύνη γιατί δε δίνει λύση, με τη νομιμοποίηση των αλλοδαπών εργατών. Νομιμοποίηση, που είναι προϋπόθεση για ίση μεταχείριση με όλους τους άλλους εργάτες. Σαν συνδικάτο κάνουμε ό,τι μπορούμε στα πλαίσια της ταξικής αλληλεγγύης για να αποκρούσουμε φαινόμενα υπερεκμετάλλευσης, αλλά και να αποφύγουμε φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας. Ετσι στις 26 Απρίλη οργανώνουμε Πρωτομαγιάτικη εκδήλωση για τους αλλοδαπούς εργάτες που βρίσκονται στη χώρα μας και θα τιμήσουμε ιδιαίτερα τους αλλοδαπούς μέλη μας".

ΤΕ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΤΗΣ ΕΣΑΚ
"Να τιμήσουμε αγωνιστικά την Πρωτομαγιά"

Να τιμήσουν αγωνιστικά, ταξικά την εργατική Πρωτομαγιά,οργανώνοντας εκδηλώσεις στα εργοστάσια και σ' όλους τους τόπους δουλιάς καλεί τους εργαζόμενους της περιοχής η ΤΕ Φθιώτιδας της ΕΣΑΚ.Η παράταξη, σε ανακοίνωσή της, ασκεί κριτική στην πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) του τοπικού Εργατικού Κέντρου, η οποία - όπως σημειώνεται - σε προχτεσινή συνεδρίαση της διοίκησης κατέληξε "στην προβολή ενός γενικόλογου και ασαφούς πλαισίου, όπου αποσιωπώνται ή υποβαθμίζονται οι ευθύνες του κεφαλαίου, των κυβερνήσεων, αλλά και των συγκεκριμένων παρατάξεων".

Οι σύμβουλοι της ΕΣΑΚ - συνεχίζει η ανακοίνωση - επισήμαναν την ανάγκη "να αναδειχτεί ο ταξικός χαρακτήρας της ημέρας, να καταδικαστούν οι βασικές επιλογές του κεφαλαίου, όπως η "Λευκή Βίβλος", η Συμφωνία του Μάαστριχτ, ο ρόλος του ιμπεριαλισμού, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα Βαλκάνια και η συμμετοχή της χώρας μας στις επιθετικές αυτές πρωτοβουλίες. Να καταγγελθεί η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης, ο αντιλαϊκός προϋπολογισμός, οι ιδιωτικοποιήσεις κρατικών επιχειρήσεων, το πρόγραμμα σύγκλισης και η αποβιομηχάνιση της χώρας. Να προβληθούν οι βασικοί στόχοι των εργαζομένων για ουσιαστικές αυξήσεις, για μέτρα ενάντια στην ανεργία, δίκαιη φορολογική μεταρρύθμιση κλπ.".

Η ΤΕ της ΕΣΑΚ "καταγγέλλει την υποκρισία των άλλων παρατάξεων, που επιδίδονται σε μεγάλα λόγια υπέρ των εργατικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων, αλλά την ίδια στιγμή υποστηρίζουν τις βασικές επιλογές του κεφαλαίου, αρνούνται να χορηγήσουν το δικαίωμα στις παρατάξεις να εκφράσουν τις θέσεις τους, με μοναδικό σκοπό να μην υπάρξει καμιά κριτική πάνω στις επιλογές της πλειοψηφίας του ΕΚ Φθιώτιδας (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) και της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ. Αυτό, όμως - καταλήγει - δε θα τους περάσει".

ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Συγκέντρωση ενόψει σεζόν

Οι τρόποι αντιμετώπισης των "καυτών" προβλημάτων των ξενοδοχοϋπαλλήλων που θα κάνουν ακόμα πιο έντονα την εμφάνισή τους και τη φετινή τουριστική σεζόν, θα είναι το κύριο θέμα συζήτησης της συγκέντρωσης που πραγματοποιεί το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ζακύνθου,την Παρασκευή 26 Απρίλη στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου.

"Τη λεγόμενη κρίση στον τουρισμό καλούμαστε για άλλη μια φορά να την πληρώσουμε εμείς χωρίς να φέρουμε καμία ευθύνη", τονίζεται σε ανακοίνωση του Σωματείου και συμπληρώνεται: "Βασικές μας κατακτήσεις καταργούνται στην πράξη. Καταργείται η πλήρης εποχιακή απασχόληση και εφαρμόζεται η μερική και το σπαστό ωράριο. Το ασφαλιστικό μας σύστημα απειλείται, αφού πολλοί εργαζόμενοι υποχρεώνονται να απασχολούνται χωρίς ασφάλιση, ενώ αν κάποιος ζητήσει τα ένσημά του απολύεται. Σε πολλές επιχειρήσεις υποχρεώνουν τους εργαζόμενους να κάνουν διάφορες δουλιές που δεν έχουν σχέση με το αντικείμενό τους".

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση που διαμορφώνεται, με τη "συνεχή, σκληρή, αντεργατική λιτότητα που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση, κατ' εντολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης", το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ζακύνθου καλεί όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να "απαιτήσουν να μην πληρώσουν και πάλι την κρίση, να απαιτήσουν την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και της εργατικής νομοθεσίας, να μειωθούν οι προϋποθέσεις για την επιδότηση ανεργίας".

ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Προς κινητοποιήσεις για ωράριο - σύμβαση

"Πλώρη" για αγωνιστικές κινητοποιήσεις έχει βάλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας μετά τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις στο θέμα του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, αλλά και της υπογραφής της κλαδικής σύμβασης εργασίας. Στην κατεύθυνση αυτή καλεί όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να συμμετάσχουν στη σύσκεψη που πραγματοποιεί τη Δευτέρα 22 Απρίλη, στις 5 μ.μ., στα γραφεία του Συλλόγου.Ταυτόχρονα πραγματοποιούνται, με απόφαση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων,συσκέψεις συνδικάτων του κλάδου σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, για να καθοριστούν οι ημερομηνίες των κινητοποιήσεων.

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων διεκδικεί, σε ό,τι αφορά το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, τρία απογεύματα κλειστά τη βδομάδα, ενώ τα υπόλοιπα να μην παραμένουν ανοιχτά τα καταστήματα μετά τις 8.30 μ.μ., νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας και κατάργηση του ωρομισθίου και της μερικής απασχόλησης.

"Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε ανθρώπινο ωράριο", τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου. "Δηλώνουμε - συνεχίζει - ότι δεν πρόκειται να συναινέσουμε ποτέ σε ωράρια τύπου 6 πμ. έως 9 μμ για όλη τη βδομάδα. Το ωράριο λειτουργίας του εμπορίου είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα στον κλάδο. Η απελευθέρωσή του ήταν το άρμα της εργοδοσίας για να χτυπηθούν οι εργασιακές σχέσεις, να αυξηθεί η ανεργία και να χτυπηθούν οι μισθοί. Οσο το ωράριο δε διευθετείται, τόσο τα προβλήματα των εργαζομένων θα οξύνονται".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ