ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Απρίλη 1996
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΣΟΚ
Ανοιχτή σύγκρουση για τα "πόστα"

Σε μείζον εσωκομματικό ζήτημα αναδείχτηκε η "παραίτηση" του Γ. Βασιλακόπουλου από τη θέση του ΓΓ Αθλητισμού

Σε σύγκρουση για το μοίρασμα της εξουσίας και την κατανομή των πόστων και των ρόλων, εξελίσσεται ανοιχτά πια η εσωκομματική διαμάχη στο ΠΑΣΟΚ.

Στη σκιά της οικονομικής κρίσης, που εκδηλώθηκε με τη "ρήξη" στις σχέσεις των δύο βασικών οικονομικών υπουργών, οι αντιμαχόμενες ομάδες στο ΠΑΣΟΚ αλληλοσπαράσσονται για να διατηρήσουν τα ερείσματά τους στον κρατικό μηχανισμό, τα οποία χρειάζονται για να ενισχύσουν τις θέσεις τους στην πορεία προς το Συνέδριο.

Δεν είναι τυχαίο από αυτή την άποψη ότι ο εξαναγκασμός σε παραίτηση του ΓΓ Αθλητισμού, Γ. Βασιλακόπουλου,αποτέλεσε την αφορμή για ένα νέο γύρο σφοδρών αντιπαραθέσεων στο κυβερνών κόμμα. Οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του Κ. Σημίτη εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να αντισταθούν στις αντικαταστάσεις που επιχειρεί σταδιακά αλλά σταθερά ο πρωθυπουργός στις διοικήσεις των Οργανισμών, με προφανή στόχο να προωθήσει "δικούς του ανθρώπους".

Ενδεικτικές από αυτή την άποψη είναι οι ιδιαίτερα οξείες δηλώσεις που έκανε η πλευρά του Α. Τσοχατζόπουλου.Ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες είχε προσπαθήσει να αποτρέψει την "παραίτηση" του Γ. Βασιλακόπουλου, δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του ΕΓ ότι δοκίμασε έκπληξη, χαρακτήρισε απώλεια την αντικατάστασή του και κάλεσε την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό να δώσουν πειστικές απαντήσεις. Στο ίδιο μήκος κύματος ο υπουργός Αιγαίου, Α. Κοτσακάς,είπε ότι πρόκειται για αρνητική εξέλιξη για την κυβέρνηση και τον αθλητισμό. Ιδιαίτερα οξύς εμφανίστηκε ο υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Γ. Δασκαλάκης,ο οποίος δε δίστασε να κάνει λόγο για εκκαθαριστική επιχείρηση και να επιρρίψει εμμέσως πλην σαφώς ευθύνες στον ίδιο τον πρωθυπουργό. Παρ' όλα αυτά όμως, δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ μιας συμφωνίας κορυφής, κλειστό τραπέζι όπως το αποκάλεσε, μεταξύ ελάχιστων ηγετικών στελεχών, με στόχο τη διάσωση της ενότητας του κόμματος. Ωστόσο, το θέμα της "παραίτησης" του Γ. Βασιλακόπουλου δεν τέθηκε από κανένα από τα παραπάνω αλλά και τα υπόλοιπα στελέχη, στη συνεδρίαση του ΕΓ παρουσία του πρωθυπουργού.

Αμετακίνητος εμφανίστηκε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Ρέππας,ο οποίος υπερασπίστηκε την ενέργεια αυτή του πρωθυπουργού και μάλιστα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ότι οι αντικαταστάσεις στις διοικήσεις των Οργανισμών θα συνεχιστούν ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν. Εμμέσως πλην σαφώς αποδοκίμασε την παρέμβαση του Α. Τσοχατζόπουλο, λέγοντας ότι δεν ανήκει στην αρμοδιότητά του η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης,στη χτεσινή συνεδρίαση του ΕΓ, ζήτησε να μην επηρεάσει η πορεία προς το Συνέδριο το κυβερνητικό έργο και υπογράμμισε τις ευθύνες όλων για την επιτυχία του, ώστε να κερδηθούν οι επόμενες εκλογές. Από την πλευρά του ο Κ. Σκανδαλίδης υποστήριξε ότι στη συνεδρίαση του ΕΓ επιβεβαιώθηκε το κλίμα του Εθνικού Συμβουλίου που έγινε πρόσφατα, όπου υπήρξε ομοφωνία στα βασικά θέματα στρατηγικής. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Ε. Βενιζέλος επέδωσε στον Κ. Σημίτη σημείωμα με τις θέσεις του για τα εθνικά θέματα. Εκτενής συζήτηση έγινε για τη διαμάχη των οικονομικών υπουργών και την πορεία της οικονομίας, όπου ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι το πρόβλημα σύντομα θα ξεπεραστεί.

Ο Κ. Μητσοτάκης

Ο πρώην πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, σχολιάζοντας τις αντιθέσεις στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, εξέφρασε φόβους ότι η πορεία που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι αδιέξοδη και η πολιτική που εφαρμόζει είναι εσφαλμένη. Προχώρησε μάλιστα και σε μια υποκριτική επίδειξη φιλολαϊκού προφίλ, λέγοντας ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι εσφαλμένη γιατί "ακολουθεί πολιτική λιτότητας, που πλήττει ένα και μόνο συγκεκριμένο κομμάτι των εργαζομένων, τους φτωχούς και τους συνταξιούχους" (!!!). "Η μόνη ελπίδα του τόπου, είπε σε άλλο σημείο, είναι να πέσει αυτή η κυβέρνηση, να γίνουν εκλογές και να 'ρθει μια κυβέρνηση, η οποία πράγματι πιστεύει στην πολιτική την οποία και η σημερινή κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι σήμερα εφαρμόζει" (!). Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ πρόσθεσε ότι δεν αποκλείει εκλογές από το φθινόπωρο και πέρα.

Π. Κ.

ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΔΑΠΑΝΩΝ
Προσπάθειες αποπροσανατολισμού

Ο κυβερνητικός μηχανισμός επιχείρησε διά της σιωπής, χτες, να παρακάμψει το θέμα των προτάσεων του υπουργείου Οικονομικών για την άγρια περιστολή των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα

Ο γέγονε γέγονε. Από εδώ και πέρα τα κεφάλια μέσα, μια και οι προσυνεδριακές ανάγκες επιτάσσουν τη δημιουργία εικόνας "σύμπνοιας" και "ομοψυχίας" στην κυβερνητική παράταξη. Τα δυσάρεστα - η νέα δέσμη οικονομικών μέτρων - μπορούν να περιμένουν για μετά τον Ιούλη.

Αυτό το μήνυμα επιδίωξε να στείλει χτες ο κυβερνητικός μηχανισμός, με αφορμή τη γνωστή διαμάχη των οικονομικών υπουργών Παπαντωνίου - Παπαδόπουλου. Χαρακτηριστικό είναι επίσηςότι κανένας κυβερνητικός παράγοντας δε σχολίασε χτες τις προτάσεις - σοκ του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες προβλέπουν δραστικές περικοπές των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα τουλάχιστον κατά 200 δισ. δραχμές. Προτάσεις οι οποίες ουσιαστικά ισοδυναμούν με ανατροπή προς το χειρότερο του ήδη αντιλαϊκού Κρατικού Προϋπολογισμού του 1996.

Χτες, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή των δύο "δραστών" του επεισοδίου της προηγούμενης Τετάρτης, υπουργών Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου και ΟικονομικώνΑλ. Παπαδόπουλου.Σήμερα εξάλλου στις 12μ., με θέμα τις οικονομικές εξελίξεις, πραγματοποιείται νέα συνάντηση, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, των οικονομικών υπουργών Γ. Παπαντωνίου, Αλ. Παπαδόπουλου, Β. Παπανδρέου, του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Λ. Παπαδήμου και των οικονομικών συμβούλων του πρωθυπουργού.

Σε ό,τι αφορά τη χτεσινή σύσκεψη, τόσο με δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όσο και κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας προσπάθησαν να υποβαθμίσουν το όλο θέμα. Ειδικότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε "ώστε να ξεπεραστεί οποιαδήποτε σκιά υποτίθεται ότι υπάρχει στο οικονομικό επιτελείο", ενώ αρνήθηκε ότι υπήρξαν αντιπαλότητες και υποτιμητικές δηλώσεις μεταξύ των δύο οικονομικών υπουργών. Τις τελευταίες τις απέδωσε μάλιστα σε φημολογίες του Τύπου. Για το ίδιο θέμα παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας ισχυρίστηκαν ότι "επί της ουσίας δεν υπάρχει πρόβλημα" και απέδωσαν τη διένεξη "σε κακούς χειρισμούς".

Σύμφωνα, επίσης, με τους ίδιους παράγοντες το επόμενο διάστημα πρόκειται να παραδοθεί στους αρμόδιους υπουργούς τόσο το πόρισμα για τον περιορισμό "της σπατάλης" στο δημόσιο, όσο και το πόρισμα για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Το μεν πόρισμα για τον περιορισμό των δαπανών του δημοσίου πρόκειται να παραδοθεί από την επιτροπή στην κυβέρνηση μέχρι το τέλος του Απρίλη, ενώ στη συνέχεια πρόκειται να συζητηθεί σε ανώτερο κυβερνητικό επίπεδο (Κυβερνητική Επιτροπή ή Υπουργικό Συμβούλιο), οπότε και αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Το δεύτερο πόρισμα για τους χαμηλοσυνταξιούχους προβλέπεται να παραδοθεί στους αρμόδιους υπουργούς στις αρχές του Μάη.

Η ΠΕΤ - ΟΤΕ

Στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για την περικοπή 200 δισ. από τον κρατικό προϋπολογισμό, που αφορούν κοινωνικές δαπάνες και διατυπώνονται στην εμπιστευτική έκθεση - πρόταση του υπουργείου Οικονομικών αντέδρασε έντονα η Πανελλήνια Ενωση Τεχνικών ΟΤΕ (ΠΕΤ - ΟΤΕ). Σε ανακοίνωσή της η Ενωση Τεχνικών, που εκπροσωπεί 11.000 εργαζόμενους τονίζει ότι δε θα αποδεχτεί καμιά περικοπή δαπανών, που αφορούν την Υγεία, την Παιδεία και την Ανεργία. Επισημαίνει, επίσης, πως "ανεξάρτητα από την ενδοκυβερνητική διαμάχη σε επίπεδο κορυφής και την αναζήτηση τρόπων, για να κλείσει το ζήτημα, για μας παραμένει η ουσία, η οποία περιέχει μια αλήθεια: Αντί να οικοδομηθεί η αντίληψη για διεύρυνση του κοινωνικού προσώπου που έχει ανάγκη η Ελλάδα, στις δύσκολες σημερινές συνθήκες για τον εργαζόμενο και τον συνταξιούχο, σε επίπεδο κορυφής συστήνονται επιτροπές που σχεδιάζουν περικοπές στον προϋπολογισμό, στοχεύοντας στην παραπέρα υποβάθμιση του τομέα της κοινωνικής πολιτικής".

Κρίσιμα ερωτηματικά

Η χτεσινή, τυφλή δολοφονική επίθεση στο Κάιρο, που στοίχισε ήδη τη ζωή σε 18 ανυποψίαστους Ελληνες τουρίστες, προκαλεί αισθήματα φρίκης και βαθιάς θλίψης. Ταυτόχρονα, όμως, δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά και προκαλεί μια σειρά γενικότερες σκέψεις, πολύ περισσότερο, που πυκνώνουν επικίνδυνα τα μαύρα σύννεφα της έντασης και του πολέμου, πάνω από την ευαίσθητη και πολύπαθη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ο χρόνος, ο τόπος, ο στόχος και, γενικότερα, όλα τα βασικά χαρακτηριστικά της χτεσινής, αποτρόπαιης δολοφονικής επίθεσης "μυρίζουν" περίεργα. Αυτή είναι η πρώτη και καθ' όλα βάσιμη σκέψη, που κάνει ο καθένας. Η τυφλή και παντελώς παράλογη επίθεση πραγματοποιήθηκε τη χρονική στιγμή ακριβώς, που χρειαζόταν επειγόντως ενίσχυση το "άλλοθι" της δολοφονικής πολεμικής μηχανής του Ισραήλ, για τη συνέχιση και την κλιμάκωση της κρατικής τρομοκρατικής δραστηριότητάς του, τόσο στο Νότιο Λίβανο, όσο και στην κατεχόμενη Παλαιστίνη. Τη στιγμή, που κλιμακωνόταν η γενικότερη και πολύμορφη πίεση, πάνω στα αραβικά καθεστώτα της περιοχής και ιδιαίτερα στη Συρία και το Λίβανο, για την υποταγή τους στα "ειρηνευτικά" σχέδια της "νέας τάξης". Σε μια στιγμή, που ακόμη και οι λεγόμενες μετριοπαθείς ηγεσίες των αραβικών χωρών άρχιζαν να φανερώνουν δημόσια την αγανάκτησή τους, από τους συνεχιζόμενους απάνθρωπους βομβαρδισμούς αμάχων και δυνάμωναν οι φωνές καταδίκης του Ισραήλ στις δυτικές καπιταλιστικές χώρες. Χαρακτηριστικό, από την άποψη αυτή, είναι το παρακάτω απόσπασμα από τα χτεσινά "Νέα": "Βομβαρδίστε ελεύθερα. Κτυπήστε καταυλισμούς, ενεργειακούς σταθμούς, ασθενοφόρα. Εχετε τη δικαιολογία. Εχετε τα όπλα. Εχετε, κυρίως, την ανοχή. Σας χειροκροτούν ακόμη και οι σοσιαλιστές". Και απόδειξη, η πρόσφατη, σχετική δήλωση του Λιονέλ Ζοσπέν, πρώτου γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γαλλίας: "Κανείς δεν πρέπει να εκπλήσσεται από την απάντηση του Ισραήλ, μετά τις αδιάκοπες επιθέσεις που δέχονται οι μεθοριακές του περιοχές. Ο Λίβανος και η Συρία πρέπει να αφοπλίσουν και να απομακρύνουν εκείνους, που, από υπολογισμό ή φανατισμό, προσπαθούν να ξανανάψουν τον πόλεμο". Αν αυτά λέγονταν μέχρι χτες, τι θα ειπωθεί τώρα, που το παλαιστινιακό κίνημα αντίστασης και γενικότερα οι Αραβες θα χρεωθούν - με τον ένα ή άλλο τρόπο και στον ένα ή άλλο βαθμό - τη φρικιαστική αυτή εγκληματική επίθεση; Ποιοι, άραγε, μαζί με την καταδίκη της ενέργειας αυτής, θα καταδικάσουν επίσης και τον - μετά από λίγη μόνο ώρα - χτεσινό βομβαρδισμό του καταυλισμού αμάχων του ΟΗΕ στο Νότιο Λίβανο, που στοίχισε τη ζωή σε 90 και πλέον άτομα, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και μικρά παιδιά;

Το, στην πραγματικότητα, άλυτο μέχρι σήμερα παλαιστινιακό πρόβλημα έγινε από χτες ακόμη περισσότερο περίπλοκο και σύνθετο. Πολύ περισσότερο, που, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η χτεσινή, δολοφονική επίθεση θα χρησιμοποιηθεί, ως πρόσχημα για την κλιμάκωση των ισραηλινών απάνθρωπων, τρομοκρατικών ενεργειών και την ενίσχυση των απανταχού επιθέσεων στους Παλαιστίνιους και τους Αραβες, γενικότερα. Η προοπτική αυτή, όμως, κάθε άλλο παρά ωφελεί και οδηγεί στην ουσιαστική και δίκαιη λύση του προβλήματος. Το αντίθετο. Και είναι πέρα για πέρα σίγουρο - άλλωστε, αυτό επιβεβαιώνει και η χτεσινή, φρικτή εμπειρία - ότι μόνο η δίκαιη και προς όφελος των λαών της περιοχής, πρώτα και κύρια των Παλαιστινίων και των Ισραηλιτών, λύση των προβλημάτων μπορεί να αποτελέσει το ασφαλές θεμέλιο, για την οικοδόμηση της ειρήνης και της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ