ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Απρίλη 1996
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Οι συνέπειες της... απόβασης

Η επίσκεψη δύο Ελληνοαμερικανών στην Ιμια την περασμένη Τετάρτη, προκάλεσε νέα, διπλωματική αυτή τη φορά, ένταση μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας

Η... απόβαση δύο Ελληνοαμερικανών την περασμένη Τετάρτη στη μικρή Ιμια, έδωσε την αφορμή για ένα ακόμη γύρο διπλωματικής αντιπαράθεσης μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας. Ταυτόχρονα όμως, επιβεβαίωσε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι για την Τουρκία, τουλάχιστον, η περιοχή βρίσκεται υπό καθεστώς αμφισβήτησης.

Η ελληνική κυβέρνηση, με διάβημά της διαμαρτυρήθηκε στην Αγκυρα για τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου, με τις οποίες η τουρκική κυβέρνηση απάντησε στην επίσκεψη των Ελληνοαμερικανών στην Ιμια. Οπως παρατηρούν διπλωματικές πηγές, η στρατιωτική απάντηση της Αγκυρας υπογραμμίζει την εμμονή της τουρκικής διπλωματίας να διατηρεί το θέμα της Ιμιας ανοιχτό. Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν επίσης την πρόσφατη επιστολή του Αμερικανού Προέδρου, Μπ. Κλίντον, προς την ελληνική ομογένεια, με την οποία αποδεικνύεται πως και για την Ουάσιγκτον το θέμα της κυριαρχίας επί των βραχονησίδων της Ιμιας δεν είναι ξεκαθαρισμένο.

Η τουρκική κυβέρνηση, εκτός από τις εκτεταμένες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, δεν είχε προβεί μέχρι χτες σε διάβημα διαμαρτυρίας για την επίσκεψη των δύο Ελληνοαμερικανών στην Ιμια. Το γεγονός αυτό προκαλεί την ανησυχία κύκλων του υπουργείου Εξωτερικών, γιατί, όπως διευκρινίζουν, η ανταλλαγή διαβημάτων αποτελεί ενός είδους διαλόγου επί κάποιου συγκεκριμένου θέματος. Η Τουρκία, όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, μέχρι στιγμής τουλάχιστον για το συγκεκριμένο περιστατικό χρησιμοποίησε μόνο τη γλώσσα της στρατιωτικής της ισχύος.

Ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, σε δηλώσεις του σχετικά με αυτό το θέμα ζήτησε "σύνεση και σοβαρότητα" και υποστήριξε πως "δεν εδόθη (από την ελληνική κυβέρνηση) καμία εντολή (για την υποστολή της σημαίας που έστησαν στη νησίδα οι Ελληνοαμερικανοί)".

Ο υπουργός Τύπου, προφανώς στην προσπάθειά του να υποβαθμίσει το περιστατικό της επίσκεψης των Ελληνοαμερικανών στην Ιμια, υποστήριξε πως οι τουρκικές "παραβιάσεις δε γίνονται επειδή υπάρχει συγκεκριμένος λόγος (...). Οι Τούρκοι, συνέχισε ο υπουργός, συνηθίζουν τέτοιες παραβιάσεις, έχουμε μιλήσει για την τουρκική επιθετικότητα, την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας".

ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΚΟΠΙΩΝ
Και άλλη... αναβολή

Τον Ιούνη ο νέος γύρος συνομιλιών στη Ν. Υόρκη

Η υπόθεση των Σκοπίων συνεχίζει να ακολουθεί την πορεία που επιβάλλουν οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες στο εσωτερικό της Ελλάδας και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Το πρόβλημα της ονομασίας του νέου κράτους, για μια ακόμη φορά, εμφανίζεται δυσεπίλυτο και οι συνομιλίες που πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Σ. Βανς φαίνεται πως παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες.

Την περασμένη Τετάρτη στη Ν. Υόρκη, οι εκπρόσωποι Αθηνών και Σκοπίων συμφώνησαν πως δεν είναι δυνατό να καταλήξουν σε μια συμβιβαστική σύνθετη ονομασία για το νέο κράτος. Το μόνο αποτέλεσμα της συνάντησης αυτής ήταν πως η διαμεσολάβηση του Σ. Βανς εξακολουθεί να παραμένει ενεργή και τυπικά, τουλάχιστον, το πλαίσιο των συζητήσεων εξακολουθεί να παραμένει το ίδιο. Οι δύο πλευρές και ο Σ. Βανς συμφώνησαν πως θα υπάρξει νέος γύρος συνομιλιών τον προσεχή Ιούνη. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, και αυτός ο νέος γύρος των συνομιλιών δε θα προσφέρει τελική λύση, καθώς το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ (15 Ιούλη) θα περιορίζει αποφασιστικά τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, απαντώντας χτες σε σχετικές με το θέμα ερωτήσεις, υποστήριξε πως "ο παράγων χρόνος δεν είναι αυτός ο οποίος τελικά θα προσδιορίσει τις κινήσεις ή τις επιλογές που θα κάνει η ελληνική κυβέρνηση".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ