ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Απρίλη 1996
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ο Πειραιάς τιμά την Πρωτομαγιά

Πλήθος εκδηλώσεων αποφάσισε το Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Εκδήλωση για τους αλλοδαπούς εργάτες, στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις στους τόπους δουλιάς οργανώνει το Συνδικάτο κλάδων ένδυσης

Εξορμήσεις στους κεντρικούς χώρους του Πειραιά και στους χώρους δουλιάς, διήμερο κινητοποιήσεων για το πρόβλημα της ανεργίας στο Πέραμα και στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, εκθέσεις φωτογραφικού υλικού σε κεντρικούς χώρους της πόλης και κορύφωση των εκδηλώσεων με 24ωρη απεργία και πανεργατική συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή, περιλαμβάνει το πρόγραμμα του Εργατικού Κέντρου Πειραιά για το γιορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς.

Ειδικότερα την Πέμπτη και την Παρασκευή, 25-26 του μήνα, θα γίνει πανεξόρμηση με ενημερωτικό υλικό σε κεντρικά σημεία της πόλης, καθώς και στους χώρους δουλιάς. Την Τρίτη, 30 του μήνα, θα λειτουργήσει έκθεση φωτογραφικού υλικού στην πλατεία Κοραή και θα πραγματοποιηθεί 2ωρη στάση εργασίας και συγκεντρώσεις στους εργασιακούς χώρους. Την Τετάρτη, 1η Μάη, θα πραγματοποιηθεί 24ωρη απεργία με κεντρική συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή στις 10.30 το πρωί. Θα ακολουθήσει πορεία στο Πασαλιμάνι, όπου θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου των πεσόντων της απεργίας του Αυγούστου του 1923. Στις 7 και 8 του Μάη το ΕΚΠ θα συμμετέχει στο διήμερο κινητοποιήσεων για το πρόβλημα της ανεργίας στο Πέραμα και την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά. Τέλος, στις 9 και 10 Μάη πραγματοποιείται διήμερο με θέμα "Εμπορική Ναυτιλία στην ΕΕ, καμποτάζ, προβλήματα των ναυτεργατών".

Οι εργαζόμενοι, οι νέοι και οι συνταξιούχοι του Πειραιά - τονίζεται στην Πρωτομαγιάτικη προκήρυξη του ΕΚΠ - αγωνίζονται για τη μείωση του χρόνου εργασίας σε 35 ώρες με πλήρεις αποδοχές και πλήρη ασφάλιση. Τον άμεσο τερματισμό της λιτότητας και ουσιαστικές αυξήσεις. Την επανασύνδεση των κατωτέρων συντάξεων με τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη και των υπόλοιπων συντάξεων με το 80% του μισθού. Για δίκαιο φορολογικό σύστημα. Τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση της απασχόλησης και την αντιμετώπιση της ανεργίας. Την προστασία των ανέργων και την ανάπτυξη του Πειραιά. Την ουσιαστική ενίσχυση των κονδυλίων για τις κοινωνικές δαπάνες στον κρατικό προϋπολογισμό. Επεξεργασία και προώθηση κλαδικών πολιτικών για τη διάσωση και ανάπτυξη της Βιομηχανίας, Ναυπηγικής, Κλωστοϋφαντουργίας, Λιπασματοβιομηχανίας, Καπνοβιομηχανίας. Για την ανάγκη αναδιάρθρωσης και εκσυγχρονισμού του λιμανιού, διασφαλίζοντας παράλληλα και τη δραστηριότητα της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης με άμεσα έργα υποδομής. Στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με μέτρα που θα στηρίζουν τον εκσυγχρονισμό τους και την ύπαρξή τους. Στρατηγικός σχεδιασμός, εκσυγχρονισμός εξυγίανση και διατήρηση ιδιοκτησιακού καθεστώτος ΔΕΚΟ και επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας.

Πρωτοβουλία αλληλεγγύης στους ξένους εργάτες

Περιοδείες σε χώρους δουλιάς, εκδηλώσεις και στάσεις εργασίας προγραμματίζει το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής ενόψει του γιορτασμού της εργατικής Πρωτομαγιάς, δίνοντας σε όλες αυτές τις δραστηριότητες διεκδικητικό - ταξικό - διεθνιστικό περιεχόμενο.

"1η Μάη - μέρα πάλης και αλληλεγγύης των εργατών όλου του κόσμου. Νομιμοποίηση των αλλοδαπών εργαζομένων".Με αυτό το σύνθημα θα πραγματοποιηθεί στις 26 Απρίλη στις 6μμ στο ΕΚΑ Πρωτομαγιάτικη εκδήλωση για να τιμηθούν οι αλλοδαποί εργαζόμενοι, μέλη του Συνδικάτου.

Επίσης στις 30 Απρίλη το Συνδικάτο έχει προκηρύξει μία ώρα στάση εργασίας, με παράλληλες εκδηλώσεις στα εργοστάσια.Ταυτόχρονα σε καθημερινή βάση θα πραγματοποιούνται περιοδείες σε χώρους δουλιάς, καθώς και συγκέντρωση υπογραφών στο κείμενο για δημοψήφισμα για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τη θέση του για την Ευρωπαϊκή Ενωση, κάτι που αποτελεί απόφαση της γενικής συνέλευσής του.

Το Συνδικάτο - με ανακοίνωσή του - καταγγέλλει την εισοδηματική πολιτική λιτότητας και τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό της κυβέρνησης, που επιφέρουν συνεχή μείωση στο εισόδημα των εργαζομένων. Καταγγέλλει, επίσης, τις επιδιώξεις των εργοδοτών που σαν στόχο έχουν το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων, ενώ θεωρεί υπεύθυνη την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ για την απαράδεκτη Εθνική Συλλογική Σύμβαση που υπέγραψε και για την πορεία μέχρι την υπογραφή της.

Διεκδικούμε - τονίζει - την υπογραφή ικανοποιητικών συλλογικών συμβάσεων με αυξήσεις 15% και εφαρμογή των συμβάσεων που ισχύουν. Καθιέρωση γνήσιας ΑΤΑ. Τριανταπεντάωρο - πενθήμερο χωρίς μείωση αποδοχών. Μέτρα για την ανεργία και τους άνεργους. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων και μείωση του ορίου συνταξιοδότησης.

Τέλος, καλεί όλους τους εργαζόμενους του κλάδου σε προσυγκέντρωση στις 9πμ στην Ομόνοια και στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως.

"Νεκρώνει" από σήμερα η ΕΚΟ

Σταματά κάθε παραγωγική λειτουργία, λόγω της απεργίας των εργαζομένων, ενώ η επιχείρηση φρόντισε να διαθέσει όλα τα αποθέματα ασφαλείας

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

"Νεκρώνουν" τα πάντα από σήμερα στο βιομηχανικό συγκρότημα της ΕΚΟ στη Θεσσαλονίκη, από την απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων. Το διυλιστήριο, οι θαλάσσιες εγκαταστάσεις, οι σταθμοί φορτοεκφόρτωσης και οι χημικές μονάδες σταματούν κάθε παραγωγική δραστηριότητα και οι εργαζόμενοι δηλώνουν πως αν η διοίκηση της εταιρίας επιμένει στην αδιάλλακτη στάση της, η απεργία θα συνεχιστεί μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Οι εργαζόμενοι ζητούν κύρια την αύξηση των αποδοχών τους κατά 10% και την επέκταση των ειδικών επιδομάτων συνθηκών εργασίας σε όλους τους κλάδους απασχόλησης μέσα στο συγκρότημα.

Στο μεταξύ η διοίκηση της εταιρίας ειδοποίησε το σωματείο των εργαζομένων πως με βάση τη συλλογική σύμβαση του 1995, οι εργαζόμενοι δεν έχουν δικαίωμα να διακόψουν τη λειτουργία του διυλιστηρίου για κοινωνικούς λόγους για περισσότερες από 96 ώρες το μήνα. Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν πως η διοίκηση του συγκροτήματος από την αρχή της απεργίας, όταν ακόμα το συγκρότημα υπολειτουργούσε, φρόντισε και διέθεσε όλα τα αποθέματα ασφαλείας που πρέπει να έχει η ΕΚΟ για τις ανάγκες του στρατού, των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, των σωμάτων ασφαλείας και των άλλων κοινωνικών ιδρυμάτων, με στόχο, και ενώ η περσινή σύμβαση να μην έχει ισχύ, να εκβιάζει τους εργαζόμενους για να προχωρήσουν στη λειτουργία του διυλιστηρίου με προσωπικό ασφαλείας.

Σύμφωνα με το σωματείο, η περσινή σύμβαση δεν ισχύει και αντί η διοίκηση της ΕΚΟ να επιλέξει το δρόμο του διαλόγου και να σκύψει με ενδιαφέρον στα προβλήματα των εργαζομένων και της επιχείρησης, διαλέγει το δρόμο της αντιπαράθεσης και της σύγκρουσης, εξυπηρετώντας μ' αυτό τον τρόπο τα συμφέροντα των ιδιωτικών εταιρών. Οπως τονίζει σε ανακοίνωσή του, οι εργαζόμενοι στην ΕΚΟ είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα και να αντισταθούν στις παράνομες, κακόβουλες και υπονομευτικές εργοδοτικές ενέργειες που υποδαυλίζουν έκρυθμες καταστάσεις εις βάρος της κρατικής ΕΚΟ.

Επιμονή στο ασύδοτο ωράριο

Ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε χτες ότι δεν πρόκειται να πειραχτεί το απελευθερωμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων

Για άλλη μια φορά ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ε. Γιαννόπουλος επιβεβαίωσε χτες ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμιά πρόθεση να αναλάβει πρωτοβουλία για την επιβολή κάποιων κανόνων στο σημερινό πλήρως ασύδοτο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, που ευνοεί την εξόντωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων.

Ο υπουργός επανέλαβε το "ιστορικό" της υπόθεσης και ότι αν οι φορείς καταθέσουν... κοινή πρόταση, τότε θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση, ενώ επέρριψε ξανά ευθύνες στη ΓΣΕΒΕΕ και το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων!

Πάντως ο υπουργός, σε μια προσπάθεια να μετριάσει τις εντυπώσεις, πρόσθεσε ότι έχει δώσει σχετικές εντολές στον υφυπουργό Λ. Κανελλόπουλο,για να ελεγχθούν παραβιάσεις του ωραρίου εργασίας των εμποροϋπαλλήλων.

Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, που έδωσε ο Ε. Γιαννόπουλος,ανακοίνωσε ότι το περιβόητο νομοσχέδιο για την απασχόληση θα συζητηθεί μέσα στον Απρίλη στο Υπουργικό Συμβούλιο και μετά θα δοθεί στη δημοσιότητα.

Εγκαίνια οικισμού

Τα εγκαίνια του οικισμού "Γιώργος Γεννηματάς Ι" στα Ανω Λιόσια, ο οποίος θα ανεγερθεί από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας σε συνεργασία και με το δήμο, θα κάνει σήμερα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ε. Γιαννόπουλος,ο οποίος αναμένεται να κάνει και εξαγγελίες, όπως είθισται σε κάθε εγκαίνια από κυβερνητικά στελέχη. Η πρώτη φάση, που θεμελιώνεται σήμερα, αφορά την κατασκευή 32 διώροφων κατοικιών, με προϋπολογισμό 1,5 δισ. δραχμές,για τη στέγαση δικαιούχων του Οργανισμού και πλημμυροπαθών της περιοχής, σε έκταση που παραχώρησε ο Δήμος Ανω Λιοσίων. Ο στόχος του προγράμματος είναι η κατασκευή 2.500 κατοικιών στην περιοχή.

Απάντηση σε δημοσίευμά μας

Σε επιστολή του προς την εφημερίδα μας, ο δήμαρχος Ηλιούπολης, Θ. Γεωργάκης, αναφέρεται σε προηγούμενο δημοσίευμά μας, σύμφωνα με το οποίο αρκετές καθαρίστριες δημοσίων σχολείων στο Δήμο Ηλιούπολης αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα με την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Οπως σημειώνει στην επιστολή, σύμφωνα με τη νομοθεσία, όλοι οι ΟΤΑ εισπράττουν απ' τον κρατικό προϋπολογισμό χρήματα για την εκπαίδευση και τα αποδίδουν στις σχολικές επιτροπές. Οι τελευταίες αντιμετωπίζουν με αυτά τα χρήματα λειτουργικά έξοδα των σχολείων, όπως την πληρωμή των καθαριστριών, αγορά πετρελαίου κλπ. Ταυτόχρονα, επιβεβαιώνει τα όσα το δημοσίευμά μας ανέφερε, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως "επειδή τα χρήματα αυτά δεν επαρκούν για την άμεση κάλυψη όλων των αναγκών των σχολείων, παρουσιάζονται καθυστερήσεις στην πληρωμή των υποχρεώσεών τους"! Ωστόσο, αποποιείται οποιασδήποτε ευθύνης του δήμου, αναφέροντας ότι "εκείνο που χρειάζεται είναι περισσότερα χρήματα για την εκπαίδευση και αυτό είναι θέμα υπουργείου Παιδείας και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης" και "η διαμαρτυρία των καθαριστριών θα πρέπει να κατευθύνεται κυρίως εκεί".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ