ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Απρίλη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο άνθρωπος με το γαρίφαλο

Πώς περνούν τα χρόνια. Γρήγορα όταν είναι ευτυχισμένα, ατέλειωτα, όμως, μας φαίνονται όταν δεν είναι. Είκοσι εννιά χρόνια πέρασαν από εκείνη τη χαμένη, τρομερή άνοιξη "67". Είμαστε, σχεδόν, παιδιά ακόμη τότε... Σήμερα, γίναμε μεσήλικες. Μα να, λέμε να γυρίσουμε ακόμη πιο πίσω, πολύ πίσω. Στην άλλη χαμένη άνοιξη του 1952, που περισσότερο με χειμώνα έμοιαζε. Την εποχή, που ο Πιούριφοϊ ήτανε παντοδύναμος και ο Πλαστήρας αδύναμος να του αντισταθεί. Αφορμή, η ταινία που προβάλει η ΕΤ-1 στις 21.50 "Ο άνθρωπος με το γαρίφαλο" του Νίκου Τζήμα. Πρόκειται για μια προσπάθεια ανάπλασης της εποχής εκείνης, με το ψύχραιμο αλλά όχι ψυχρό βλέμμα. Αντίθετα ακόμα και όσοι δεν έχουν την ικανότητα να κλάψουν και να αναλυθούν σε λυγμούς, το βλέμμα τους είναι υγρό, θολό, σκοτεινό, λυπημένο. Ενας χαρούμενος, σεμνός γελαστός, όμορφος άνδρας, που ακτινοβολούσε από αισιοδοξία και καλοσύνη, και γενναιότητα, ένας άνθρωπος που αγαπούσε τα κόκκινα γαρίφαλα, τους ανθρώπους, τον ουρανό, τη θάλασσα την ανθρωπότητα ολόκληρη και προσπάθησε να συμβάλει ώστε να την κάνει πιο ανθρώπινη, δικάζεται. Να καταδικάζεται, και να εκτελείται ο Νίκος Μπελογιάννης. Ο Μπελογιάννης είναι ένας άνθρωπος που τολμά και πει στο διαρκές στρατοδικείο: "Από ηλικία 17 χρονών πίστεψα στα ιδανικά του σοσιαλισμού. Και από τότε 20 χρόνια ολόκληρα η ζωή μου είναι αφιερωμένη στον αγώνα για τον εκδημοκρατισμό, την ανεξαρτησία, και την ευημερία της πατρίδας μου"... Λόγια, που δεν αρέσουν στους Αμερικανούς που έχουν αρχίσει να διεισδύουν στην Ελλάδα. Λόγια πατριωτικά και όχι δουλικά σαν κι αυτά που θέλανε να ακούσουν από τους "ιθαγενείς" Ελληνες, οι σύγχρονοι Κολόμβοι. Η ταινία, που τιμήθηκε με το βραβείο της καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1980, είναι σίγουρα εξαιρετική απ' όσο μπορεί κανείς να θυμηθεί. Μια επιφύλαξη μονάχα εκφράζουμε, μια επιφύλαξη ως προς τη στάση που τήρησε ο Πλαστήρας τη συγκεκριμένη στιγμή. Ας μην ξεχνάμε ότι ο τότε υπουργός δικαιοσύνης από την προηγουμένη της εκτέλεσης του Μπελογιάννη και των άλλων πατριωτών, φρόντισε να εξαφανιστεί... Παίζουν οι: Φοίβος Γκικόπουλος, Αλέκος Αλεξανδράκης, Μάνος Κατράκης, Κώστας Αρζόγλου, Αιμιλία Υψηλάντη. Μουσική Μίκη Θεοδωράκη.

Σάββατο

05.00 - 06.00 ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ

07.00 - 09.00 ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΕΙ

Μουσική, ενημερωτική, σχολιαστική εκπομπή. Επιμέλεια - παρουσίαση Παπαϊωάννου Αρης.

09.00 - 10.00 ΓΑΡΓΑΛΗΘΡΕΣ ΚΑΙ ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΗΜΑΤΑ

Εκπομπή για παιδιά και όχι μόνο. Με ευχάριστες εκπλήξεις για ό,τι τα ενδιαφέρει. Με την Γκαλένα Στρογγυλού

10.00 - 11.00 ΕΞΑΙΤΙΑΣ... ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ

Οι ειδήσεις και οι εξελίξεις γίνονται η αιτία για ρεπορτάζ, σχόλια και συζήτηση. Επιμέλεια - Παρουσίαση Δάνης Παπαβασιλείου.

11.00 - 13.00 ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι. Με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Χαλιβελάκη

13.00 - 14.00 ΓΥΝΑΙΚΑ, ΤΟ ΑΛΛΟ ΜΙΣΟ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ

Μια εκπομπή που προσεγγίζει το γυναικείο ζήτημα και αναλύει την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική θέση της γυναίκας του σήμερα. Επιμέλεια - παρουσίαση Κάλλια Παπαδοπούλου

14.00 - 15.00 ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ

15.00 - 17.00 ΚΙ ΟΜΩΣ, Μ' ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΘΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΣΗΜΑΙΕΣ...

Από νέους με άποψη, για κάθε νέο και νέα. Επιμέλεια Παναγιωτακοπούλου Χριστίνα. Παρουσίαση Κοντόπουλος Φώτης.

17.00 - 19.00 ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΜΕΤΕΡΙΖΙ

Μια αιχμηρή δημοσιογραφική εκπομπή με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Χαλιβελάκη.

19.00 - 20.00 ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΧΗ ΚΑΙ ΠΑΡΕ ΤΗ ΜΑΖΙ ΣΟΥ

Μια εκπομπή περιπλάνηση στο χώρο του ελληνικού τραγουδιού. Επιμέλεια - παρουσίαση Βάσω Γιωργοπούλου.

20.00 - 21.00 ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ

Μια εκπομπή του Κώστα Λάζαρη, με φόντο το ελληνικό τραγούδι.

21.00 - 23.00 ΑΔΕΙΝ ΕΛΛΗΝΟΠΡΕΠΩΣ

Το ρεμπέτικο τραγούδι μέσα από τις ιστορικές στιγμές, που το γέννησαν

και το ανέπτυξαν. Με τους Πολύζο Γιάννη και Μπιτσακάκη Σάββα.

23.00 - 24.00 ΜΟΥΣΙΚΟ ΜΕΤΡΟ

Μια στάση διαρκείας στο ελληνικό λαϊκό τραγούδι. Με τον Νίκο Γιαννούλη

24.00 - 02.00 ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ

Αντίσταση στην προκατασκευασμένη σκέψη. Με τον Μιχάλη Κωτσόπουλο.

02.00 - 03.00 ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

03.00 - 04.00 ΜΕΓΑΛΟΙ ΣΥΝΘΕΤΕΣ

04.00 - 05.00 ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ

Η "τιμή του Θεού" στην ΕΡΑ-1

Από την ΕΡΑ-1, στις 9 το πρωί, θα μεταδοθεί η εκπομπή "Ταξιδεύοντας στο χώρο και το χρόνο". Η Μαριάννα Κορομηλά αναπλέει στο Νείλο την εποχή των Φαραώ και διανύει την απόσταση από την Ανω Αίγυπτο, φτάνοντας μέχρι και τη Μέφιδα. "Συνταξιδιώτης" της, η αρχαιολόγος Μάχη Καρανίκη, μας ξεναγεί και μας εξηγεί. Το Β μέρος της εκπομπής θα μεταδοθεί στις 27 του Απρίλη.

  • "Αύριο", Κυριακή, μη χάσετε από την ΕΡΑ-1 στις 22.00 το αξιόλογο θεατρικό έργο του Ζαν Ανουίγ: "Μπέκετ, η τιμή του Θεού". Πρόκειται για μια ιστορική ηχογράφηση ενός σημαντικού έργου, στο οποίο δίνεται με ανάγλυφο τρόπο η διάσταση ανάμεσα στον - μετέπειτα χαρακτηρισμένο ως άγιο - επίσκοπο του Κοντερμπούρι Τόμας Μπέκετ και τον βασιλιά Ερρίκο της Αγγλίας στα χρόνια του Μεσαίωνα. Η σκηνοθεσία είναι του Μήτσου Λυγίζου, Η μετάφραση της Δέσπως Διαμαντίδου και η μουσική επιμέλεια της Σοφίας Μιχαλίτση. Ακούγονται οι: Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Ανδρέας Φιλιππίδης, Δέσπω Διαμαντίδου, Δημήτρης Χατζημάρκος και άλλοι.
Το "ελιξίριον" του Ντονιτσέτι

"Το ελιξίριον του έρωτα" του Γκαετάνο Ντονιτσέτι, που θα παρουσιάσει η ΕΤ-3 στις 23.15 από τη βραδιά της όπερας, είναι πραγματικά ένα ελιξίριον μουσικής απόλαυσης. Ο ιδιοφυής συνθέτης δέχτηκε την πρόσκληση και πρόκληση που του έκανε ο ιμπρεσάριός του, που είχε τρομοκρατηθεί από την επιτυχία της"Υπνοβάτιδας" του Μπελίνι, να γράψει μια όπερα σε λίγες βδομάδες. Και σε δεκαπέντε μόλις μέρες είχε συνθέσει αυτό το μελωδικό, απολαυστικό αριστούργημα, που δε σε αφήνει να αφαιρεθείς ούτε μια στιγμή. Η Αντινα είναι μια όμορφη γυναίκα που φλερτάρει με δυο άνδρες. Ο ένας είναι ένας απλός φτωχός χωρικός, που όμως την αγαπά τρελά. Ο άλλος είναι ένας κομψός αξιωματικός, που έχει εντυπωσιαστεί από την ομορφιά της. Τη ζητάει σε γάμο, η Αντινα δέχεται, ο ερωτευμένος χωρικός είναι απελπισμένος και για να ξεχάσει κατατάσσεται στο στρατό. Ομως, ο από μηχανής Θεός έρχεται ανέλπιστα να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Είναι ένας τσαρλατάνος, που πουλά ένα φτηνό κρασί που το ονομάζει γιατρικό για τα πάντα. Για τα νεφρά, για το στομάχι, για την αϋπνία, για την ποδάγρα, αλλά και όλες τις παθήσεις της καρδιάς. Είναι το θαυματουργό ελιξίριο του έρωτα... Ερμηνεύουν οι: Λουτσιάνο Παβαρότι, Χουάν Πονς, Κάθλιν Μπέιτλ. Την Ορχήστρα και τη Χορωδία της Μετροπόλιταν Οπερας διευθύνει ο Τζέιμς Λεβάιν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ