ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Απρίλη 1996
Σελ. /48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
"Τα όνειρα των νέων δε χωρούν στις μικρές αγγελίες"

Η Νανά Τσαρουχά, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και υπεύθυνη της Εργατικής Επιτροπής, μιλά στο "Ρ" για την καμπάνια που πραγματοποιεί η ΚΝΕ αυτή την περίοδο με στόχο να γνωρίσουν οι νέοι άνεργοι και εργαζόμενοι τις προτάσεις της για την εργασία των νέων αλλά και ν' αγωνιστούν μαζί με τους νέους κομμουνιστές για σταθερή δουλιά και δικαιώματα για όλους

Οσο αποκαλύπτεται όλο και περισσότερο η ζοφερή πραγματικότητα που διαμορφώνει η Ευρωπαϊκή Ενωση των πολυεθνικών σε ό,τι αφορά το δικαίωμα στη δουλιά, τόσο η ανάγκη για αντίσταση στις επιταγές των μονοπωλίων, που θέλουν δουλιά χωρίς δικαιώματα για τους εργαζόμενους, γίνεται επιτακτική.Η ανεργία είναι το νούμερο ένα πρόβλημα, κάτι που όλοι παραδέχονται και αναζητούν τρόπους για την καταπολέμησή της. Η Συνθήκη του Μάαστριχτ προβλέπει το μοίρασμα της φτώχειας των εργαζομένων και των ανέργων στο όνομα της "αλληλεγγύης". Στα "κροκοδείλια δάκρυα", που χύνουν όλοι εκείνοι που είτε υπέγραψαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ είτε συμφωνούν με την πολιτική της ΕΕ, η ΚΝΕ απαντά ότι "τα όνειρα των νέων δε χωρούν στις μικρές αγγελίες" και δίνει τη δική της αγωνιστική πρόταση για "σταθερή δουλιά για όλους".

Αυτό είναι και το κεντρικό σύνθημα της καμπάνιας που ξεκίνησε η ΚΝΕ την 1η Απρίλη και θα διαρκέσει μέχρι την 1η Μάη και που σκοπό έχει να έρθουν οι νέοι εργαζόμενοι και οι νέοι άνεργοι σε επαφή με τις προτάσεις της ΚΝΕ για την εργασία των νέων, αλλά και να αγωνιστούν μαζί με τους νέους κομμουνιστές για σταθερή δουλιά με δικαιώματα για όλους. Η ημιαπασχόληση, τα χαμηλά μεροκάματα, η απειλή της απόλυσης και ο φόβος της ανεργίας, που βασανίζει χιλιάδες νέες και νέους σήμερα, είναι τα θέματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο των νέων κομμουνιστών σε όλη τη χώρα.

Σήμερα, μιλάει στο "Ρ" η Νανά Τσαρουχά,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της Οργάνωσης και υπεύθυνη της Εργατικής Επιτροπής του Κεντρικού Συμβουλίου, για τους στόχους και τις επιδιώξεις της καμπάνιας, αλλά και για το τι προσδοκά η Οργάνωση μέσα από την καμπάνια αυτή. Η συνέντευξη έχει ως εξής:- Ποιοι είναι ακριβώς οι σκοποί της καμπάνιας;

- Σκοπός μας είναι να δώσουμε στους νέους να καταλάβουν ότι η βελτίωση των σημερινών εργασιακών συνθηκών μπορεί να κερδηθεί μέσα από την οργανωμένη μαζική δράση. Μέσα στα συνδικάτα οι νέοι άνθρωποι πρέπει να αγωνιστούν και να διεκδικήσουν. Χωρίς τέτοιου είδους πάλη, ακόμα και τα μέτρα που έρχονται να βελτιώσουν κάπως την κατάσταση δε θα μπορέσουν να εφαρμοστούν. Η καμπάνια βέβαια δεν έχει σκοπό μόνο να κάνει κάποιες προτάσεις. Εχει σκοπό να επικοινωνήσει με τη νεολαία που νιώθει στο πετσί της την ανεργία, την εργασιακή ανασφάλεια, την απειλή της απόλυσης. Η ΚΝΕ μέσα από αυτήν την καμπάνια δε θέλει να δώσει "εντολές προς ναυτιλλομένους", αλλά να αφουγκραστεί τα προβλήματα των νέων, να δώσει τη δικιά της αγωνιστική διέξοδο να καταδείξει τους πραγματικούς υπεύθυνους της σημερινής κατάστασης. Δεν αρκεί βέβαια απλώς οι νέοι να δουν ποιοι είναι οι υπεύθυνοι, αλλά να παλέψουν ενάντια σε αυτούς. Εμείς τους καλούμε να αγωνιστούν μαζί με όλους τους εργαζόμενους για σταθερή δουλιά, με δικαιώματα για όλους. Τους καλούμε επίσης να παλέψουν συνολικά ενάντια σε αυτό το σύστημα που θέλει τη νεολαία στο περιθώριο, που θέλει να μοιράσει τη φτώχεια ανάμεσα στους πολλούς, για να αυξηθούν ακόμα περισσότερο τα κέρδη των λίγων.

Εκπαίδευση για το λαό

- Βλέπουμε το τελευταίο διάστημα ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να πάρει κάποια μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας. Μεταξύ αυτών είναι και η σύνδεση της εκπαίδευσης με την παραγωγή και η επαγγελματική κατάρτιση. Κάτι τέτοιο είναι αρκετό για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεργίας ειδικά στους νέους;

- Εξ αρχής πρέπει να εξηγήσουμε ότι δε μιλάμε για σύνδεση της εκπαίδευσης με την παραγωγή, αλλά για σύνδεση της εκπαίδευσης με τις επιταγές του κεφαλαίου. Σύνδεση της εκπαίδευσης με τις ορέξεις του κεφαλαίου για περισσότερα κέρδη. Η αρχή γίνεται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά σκοπός είναι να προεκταθεί αυτή η "συνεργασία" σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Ακόμη παρατηρούμε ότι η σύνδεση αυτή γίνεται σε ειδικότητες που σε τίποτα δεν έχουν να κάνουν με τις ανάγκες της χώρας και του λαού. Αντίθετα κινούνται στις κατευθύνσεις της Συνθήκης του Μάαστριχτ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που επιτάσσουν την παραγωγική αποδιάρθρωση της χώρας μας. Πρόκειται δηλαδή γενικά για παροχή υπηρεσιών, για μια Ελλάδα που θα έχει δευτερεύοντα ρόλο στο γενικότερο καταμερισμό της παραγωγής.

Εμείς αντίθετα πιστεύουμε σε μια επαγγελματική εκπαίδευση δημόσια και δωρεάν, που θα υπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες του λαού και του τόπου και θα δίνει πραγματικά εφόδια στους νέους να αντιμετωπίσουν τη ζωή, για μια παραγωγική ανάπτυξη άλλη από αυτή που θέλει το κεφάλαιο.

- Παρατηρούμε επίσης ότι η επαγγελματική εκπαίδευση χρησιμοποιείται και σαν αντίδοτο για την ανεργία.

- Αυτό είναι αλήθεια. Με κάποια επιδοτούμενα σεμινάρια του χιλιάρικου ή του διχίλιαρου προσπαθούν να πάρουν παράταση από την οργή των νέων, που συμπυκνώνεται όσο δε βρίσκουν επαγγελματική διέξοδο. Είναι φανερό επίσης το ότι προσπαθούν να καλλιεργήσουν ψευδαισθήσεις στους νέους ότι με πολλά εφόδια θα μπορέσουν να βρουν δουλιά. Αυτό είναι φυσικά ένα ψέμα. Στην ίδια την πραγματικότητα αυτή η λογική καταρρέει. Στην πράξη φαίνεται ότι όσα εφόδια και να έχει σήμερα ο νέος, πολύ δύσκολα βρίσκει δουλιά. Δεν είναι τυχαίο που τα τελευταία χρόνια αυξάνει διαρκώς η ανεργία των νέων επιστημόνων, νέοι άνθρωποι δηλαδή που έχουν μια μεγάλη μόρφωση και ειδίκευση.

Το μοίρασμα της φτώχειας

- Την ανεργία και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις τη θεωρούν μεγάλο πρόβλημα και κάνουν προτάσεις για την καταπολέμησή της. Πώς κρίνει η ΚΝΕ τις προτάσεις αυτές;

- Η αλήθεια είναι ότι σήμερα κανείς δε διαφωνεί ότι η ανεργία είναι "κακό πράγμα" και ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί. Οταν όμως έρθουμε στο "διά ταύτα", δηλαδή στο πώς θα αντιμετωπιστεί η ανεργία, εκεί χωρίζει ο δρόμος της ΚΝΕ, του ΚΚΕ, με τους υπόλοιπους. Είναι ξεκάθαρο σήμερα ότι το μόνο κόμμα που έχει προτάσεις, οι οποίες πραγματικά μπορούν να αντιμετωπίσουν την ανεργία, είναι το ΚΚΕ. Ολα τα άλλα κόμματα, είτε υπογράφοντας τη συνθήκη του Μάαστριχτ είτε συναινώντας με τη λογική της ΕΕ, κάθε άλλο παρά θέλουν να καταπολεμήσουν την ανεργία. Η άρχουσα τάξη προσπαθεί να καταπολεμήσει την ανεργία, χειροτερεύοντας τις συνθήκες εργασίας, μοιράζοντας τη φτώχεια των εργαζομένων. Αυτό τα ντόπια και ξένα αφεντικά το ονομάζουν αλληλεγγύη. Τέτοιου είδους αλληλεγγύη εμείς δεν μπορούμε να την καταλάβουμε, η αλληλεγγύη των εργαζομένων μπορεί να εκφραστεί μόνο με τη συλλογική τους πάλη για σταθερή δουλιά, με δικαιώματα για όλους. Εμείς δεν μπορούμε να συναινέσουμε με τη λογική που χτυπάει τις εργασιακές σχέσεις, το μεροκάματο, την κοινωνική ασφάλιση κλπ., στο όνομα πάντα της καταπολέμησης της ανεργίας.Ολα αυτά τα μέτρα το μόνο που θα πετύχουν θα είναι όξυνση των αντιθέσεων και των συγκρούσεων μεταξύ των δυνάμεων της εργασίας και του κεφαλαίου.

- Θεωρείτε δηλαδή ότι η ανεργία δεν μπορεί να λυθεί σήμερα, επειδή τα άλλα κόμματα δεν κάνουν πραγματικές προτάσεις διεξόδου;

- Φυσικά και δεν είναι μόνο αυτό, γιατί αν υποθέσουμε ότι τα άλλα κόμματα ήθελαν πραγματικά να λύσουν το πρόβλημα της ανεργίας και πάλι δε θα μπορούσαν να το κάνουν στα πλαίσια του σημερινού καπιταλιστικού συστήματος. Η ανεργία είναι σύμφυτη σε αυτό το σύστημα, όπου οι λίγοι κυριαρχούν και οι πολλοί παράγουν πλούτο για τους λίγους. Εμείς πιστεύουμε ότι η ριζική λύση της ανεργίας μπορεί να λυθεί μόνο μέσα σε μια άλλη κοινωνία.Αυτή η κοινωνία είναι η σοσιαλιστική. Μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, με δουλιά και δικαιώματα για όλους.

Προτάσεις πάλης και διεκδίκησης

- Και μέχρι τότε τι γίνεται;

- Εμείς κάνουμε προτάσεις πάλης και διεκδίκησης και σήμερα,που αν εφαρμοστούν, θα βελτιώσουν τις σημερινές συνθήκες. Είναι ανάγκη σήμερα να εφαρμοστεί το 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο, χωρίς μείωση των αποδοχών.Παλεύουμε και καλούμε και τους υπόλοιπους νέους να παλέψουν μαζί μας, για μια άλλη αναπτυξιακή πολιτική για τον τόπο. Για μια πολιτική που θα δημιουργεί θέσεις εργασίας, που θα στηρίζεται σε παραγωγικές επενδύσεις, που θα αξιοποιεί τους πόρους και τον φυσικό πλούτο της χώρας και το παραγωγικό δυναμικό της. Που θα στηρίζει παραδοσιακούς κλάδους παραγωγής που έχουμε σαν χώρα. Οποιαδήποτε άλλη πολιτική και προτάσεις είναι απλώς ημίμετρα. Αγωνιζόμαστε επίσης και για μέτρα που θα προστατεύουν τους ανέργους, από τη χρόνια ανεργία που μαστίζει όλο και περισσότερους. Να παρθούν δηλαδή τέτοια μέτρα που στο διάστημα που κάποιος είναι άνεργος να μπορεί να ζήσει ανθρώπινα. Υπάρχουν μια σειρά προτάσεις που έχουν να κάνουν με την αύξηση του ποσού της επιδότησης, με την αύξηση του χρόνου της επιδότησης. Προτείνουμε επίσης την καταγραφή στις λίστες του ΟΑΕΔ όλων όσοι τελειώνουν τις σπουδές τους, ώσπου να εξασφαλίσουν μια θέση εργασίας.

- Η λήξη της καμπάνιας θα βρει την Οργάνωση πιο δυνατή μέσα στην εργαζόμενη νεολαία;

- Με αυτήν την καμπάνια, που ξεκίνησε την 1η Απρίλη και λήγει την 1η Μάη, οι νέοι κομμουνιστές σε όλη την Ελλάδα θα έρθουν σε επαφή με χιλιάδες νέους που εργάζονται ή που προσπαθούν να βρουν δουλιά. Βέβαια, η πάλη της ΚΝΕ για το δικαίωμα στη δουλιά δεν αρχίζει και τελειώνει με αυτήν την καμπάνια. Με την καθημερινή μας δράση κάνουμε τις προτάσεις μας ευρύτερα γνωστές στη νεολαία και τους καλούμε να παλέψουν μαζί με εμάς γι' αυτές. Στα πλαίσια της καμπάνιας οι νέοι κομμουνιστές, με εξορμήσεις και περιοδείες σε σχολεία, νυχτερινές σχολές, σε ΙΕΚ, στα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα, σε μεγάλα πολυκαταστήματα και γενικά σε εργασιακούς χώρους, θα έρθουν μαζικά σε επαφή με νέους και νέες. Υπάρχει ένα πρόγραμμα με κεντρικές εξορμήσεις, με συνδικαλιστές από τις ταξικές δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος, με βουλευτές και στελέχη του ΚΚΕ και με στελέχη της Οργάνωσης. Σε αυτό το διάστημα θα προσπαθήσουμε όχι μόνο να αναδείξουμε τα προβλήματα, αλλά και να καλέσουμε τους νέους να τα ανατρέψουν.

Μαρίνα ΚΑΛΛΙΓΕΡΗ

"Η ανεργία είναι σύμφυτη με αυτό το σύστημα που οι λίγοι κυριαρχούν κα

"Η ανεργία είναι σύμφυτη με αυτό το σύστημα που οι λίγοι κυριαρχούν και οι πολλοί παράγουν πλούτο για λίγους", λέει στο "Ρ" η Ν. Τσαρουχά

Μέσα από την οργανωμένη μαζική δράση κερδίζεται η βελτίωση των σημερινών εργασιακών συνθηκών



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ