ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Απρίλη 1996
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 1996
Προετοιμάζεται ο γιορτασμός

Αρχισαν οι προετοιμασίες των συνδικάτων διαφόρων κλάδων για το γιορτασμό της Πρωτομαγιάς, που στην Αθήνα θα κορυφωθεί με τη συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως και στον Πειραιά με συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή την 1η Μάη

Μέρα τη μέρα, προετοιμάζονται τα συνδικάτα των εργαζομένων σε όλη τη χώρα για την Πρωτομαγιά,με προγραμματισμό εκδηλώσεων, περιοδειών και κινητοποιήσεων σε χώρους δουλιάς. Στην Αθήνα, οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με την κεντρική πανεργατική συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως, που οργανώνεται από ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Από την πλευρά της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, δεν έχουν ακόμα καθοριστεί οι λεπτομέρειες του γιορτασμού, ενώ η Οργανωτική Επιτροπή του Εργατικού Κέντρου Αθήνας αναμένεται να συνεδριάσει αύριο Δευτέρα.

Η ΕΣΑΚ και η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα",με κοινή τους ανακοίνωση, έχουν υπογραμμίσει την ανάγκη να γίνει υπόθεση των εργαζομένων το ταξικό - αγωνιστικό περιεχόμενο του γιορτασμού. "Καλούμε - επισήμαναν - τους εργατοϋπαλλήλους της Αθήνας με τη μαζική, μαχητική, συγκροτημένη παρουσία τους στη συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως να προβάλουν τα αγωνιστικά και ταξικά αιτήματά τους. Να αποδοκιμάσουν τις αντεργατικές πολιτικές και τους εκφραστές τους. Να απαιτήσουν αγωνιστική διεκδίκηση των αιτημάτων τους".

Οι εκδηλώσεις

Συνδικάτα διαφόρων κλάδων έχουν, ήδη, προγραμματίσει τις δραστηριότητές τους στα πλαίσια του γιορτασμού της Πρωτομαγιάς και στην προβολή των προβλημάτων τους μέσα από το πρίσμα της γιορτής της εργατιάς.

Στην Αθήνα, το Συνδικάτο Κλάδων Ενδυσης έχει προγραμματίσει εκδήλωση την Παρασκευή 26 Απρίλη, στα γραφεία του στο ΕΚΑ,για τους αλλοδαπούς εργαζόμενους,κατά την οποία θα τιμηθούν ιδιαίτερα οι αλλοδαποί εργαζόμενοι που είναι μέλη του Συνδικάτου.

Το Συνδικάτο, όμως, έχει προγραμματίσει και σειρά περιοδειών - εκδηλώσεων σε χώρους δουλιάς. Την Τρίτη 30 Απρίλη, θα πραγματοποιηθεί στάση εργασίας για μια ώρα και οι συνδικαλιστές θα βρεθούν σε εργοστάσια και βιοτεχνίες για να μιλήσουν με τους εργαζόμενους. Περιοδείες και εκδηλώσεις θα γίνουν και τη Δευτέρα 29 Απρίλη.Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Συνδικάτου, τις δυο αυτές μέρες πριν την Πρωτομαγιά, θα γίνουν οι εξής περιοδείες: Για τον Ιματισμό, στις επιχειρήσεις ΡΑΝΙΟΥΣΑ, ΣΕΞ ΦΟΡΜ, ΣΙΟΥΤΗΣ, ΑΛΜΠΑ, ΑΡΙΑΝ και σε άλλες. Για την Κλωστοϋφαντουργία, στις επιχειρήσεις ΜΠΑΡΚΟ, ΖΙΡΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΑΣ. Για το Δέρμα, στις ΜΟΥΡΙΑΔΗΣ, ΕΛΙΤ, ΤΡΥΠΟΥ. Περιοδείες θα γίνουν και σε άλλους εργασιακούς χώρους και στους τρεις κλάδους, οι οποίες δεν έχουν καθοριστεί ακόμα.

Πρόγραμμα με τις πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις, έχει καταρτίσει και το Συνδικάτο Μετάλλου ΑΘήνας, "Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ".Την παραμονή της Πρωτομαγιάς, στις 30 Απρίλη,θα γίνει εκδήλωση στα γραφεία του Συνδικάτου για να τιμηθούν οι απόμαχοι συνδικαλιστές του,ενώ θα γίνει και αναφορά στην ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος του κλάδου. Επίσης θα πραγματοποιηθούν στάσεις εργασίας και, ταυτόχρονα, εκδηλώσεις σε διάφορους χώρους δουλιάς, όπως στο ΔΡΑΚΟ - ΠΟΛΕΜΗ, στον ΚΑΖΗ, στη ΜΕΒΑΛΚΟ, στον ΓΑΒΑΛΑ και αλλού. Ιδιαίτερες εκδηλώσεις θα γίνουν από το Συνδικάτο για τους εργαζόμενους μαθητές με περιοδείες σε τεχνικές σχολές.

Τη Δευτέρα 29 Απρίλη,στις 7 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση εργαζομένων στην πλατεία Περιστερίου,ενώ περιοδείες και συγκεντρώσεις θα γίνουν σε τόπους δουλιάς και στις γειτονιές του Περιστερίου με αγωνιστικό, διεκδικητικό και διεθνιστικό περιεχόμενο.

Επίσης το Παράρτημα Καματερού του Συνδικάτου Οικοδόμων καλεί τους εργαζόμενους σε μια γιορταστική βραδιά για την Πρωτομαγιά, στις 29 Απρίλη,στην πλατεία Δημοκρατίας.

Στον Πειραιά

Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά κήρυξε δίωρη στάση εργασίας την Τρίτη 30 Απρίλη, κατά την οποία θα γίνουν συγκεντρώσεις σε όλους τους χώρους δουλιάς. Το ίδιο βράδυ, στις 8,θα γίνει έκθεση με φωτογραφικό υλικό στηνπλατεία Κοραή.Για την Πρωτομαγιά, έχει κηρύξει 24ωρη απεργία και πανεργατική συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή,ενώ θα ακολουθήσει πορεία στο Πασαλιμάνι, όπου θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου των πεσόντων της απεργίας του Αυγούστου του 1923. Θα προηγηθούν, την Πέμπτη και Παρασκευή 25 - 26 Απρίλη,εξορμήσεις με τη διακήρυξη του Εργατικού Κέντρου Πειραιά για την Πρωτομαγιά σε κεντρικούς χώρους του Πειραιά και σε χώρους δουλιάς.

Στις 7 και 8 Μάη,στα πλαίσια και των εκδηλώσεων γιορτασμού της Πρωτομαγιάς, τα συνδικάτα της Ζώνης Περάματος, ο Δήμος, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και άλλοι φορείς της πόλης θα πραγματοποιήσουν διήμερο κινητοποιήσεων ενάντια στην ανεργία στην περιοχή.

ΣΦΑΓΗ ΣΤΟ ΚΑΙΡΟ
Τα ερωτηματικά παραμένουν

Ισλαμική οργάνωση φέρεται, με ανακοίνωσή της, να αναλαμβάνει την ευθύνη και τονίζει ότι στόχος ήταν οι Εβραίοι τουρίστες, που βρίσκονταν στο ίδιο ξενοδοχείο

Η αιγυπτιακή ισλαμική οργάνωση "Γκαμάα αλ Σλαμίγια",όπως μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία από το Κάιρο, φέρεται να αναλαμβάνει την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση της Πέμπτης, όπου έχασαν τη ζωή τους 18 Ελληνες τουρίστες, και κάνοντας, ταυτόχρονα, τη διευκρίνιση ότι στόχος της επίθεσης δεν ήταν οι Ελληνες, αλλά Ισραηλινοί τουρίστες που βρίσκονταν στο ίδιο ξενοδοχείο. Ανακοίνωση της παραπάνω οργάνωσης έφθασε αργά το βράδυ της Παρασκευής σε διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, με την οποία απειλεί να πλήξει εβραϊκά συμφέροντα, αν συνεχιστεί στο Λίβανο η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση.

"Οι μαχητές του μάρτυρα Ταλαάτ Γιασίν (στρατιωτική πτέρυγα της οργάνωσης) αναλαμβάνουν την ευθύνη για την επιχείρηση που έγινε την Πέμπτη στην Γκίζα εναντίον μιας ομάδας τουριστών και προκάλεσε τον θάνατο 18 ατόμων και τον τραυματισμό 25", αναφέρεται στην ανακοίνωση που εστάλη στο Γαλλικό Πρακτορείο. Η οργάνωση προσθέτει ότι η επίθεση είχε ως στόχο μια ομάδα Ισραηλινών τουριστών που έμεναν στο Ξενοδοχείο "Ευρώπη".

"Η επιχείρηση, αναφέρεται στην ανακοίνωση, επρόκειτο να γίνει τη στιγμή, που οι Εβραίοι τουρίστες επρόκειτο να μεταβούν στην Αλεξάνδρεια. Προς έκπληξή μας, όμως, είδαμε ότι οι Εβραίοι αντικαταστάθηκαν από Ελληνες, καθώς η αιγυπτιακή Αστυνομία με το σχέδιο αυτό ήθελε να εγγυηθεί την ασφάλεια των Εβραίων". Η ίδια οργάνωση προειδοποιεί επίσης ότι "όλα τα εβραϊκά συμφέροντα στο αιγυπτιακό έδαφος θα γίνουν στόχος των Μουζαχεντίν έως ότου λάβει τέλος η άδικη επίθεση που διεξάγουν τα αεροσκάφη του σιωνιστή εχθρού εναντίον του εδάφους του Λιβάνου".

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, η οργάνωση "Γκαμάα αλ Σλαμίγια" ιδρύθηκε το 1970 με την καθοδήγηση του πρώην προέδρου της Αιγύπτου Ανουάρ Σαντάτ. Αρχικά σε αυτήν είχαν στρατολογηθεί Παλαιστίνιοι πρόσφυγες. Η έδρα της οργάνωσης βρίσκεται στην Ανω Αίγυπτο, όπου είναι και το κέντρο των εξορμήσεών της.

Συζήτηση για το Μάαστριχτ

Η Επιτροπή Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ Νομού Αιτωλοακαρνανίας οργανώνει την Πέμπτη, 25 Απρίλη, συγκέντρωση στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Αγρινίου. Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί και θα μιλήσει ο Αντώνης Ντρέκος, εκ μέρους της Πανελλαδικής Επιτροπής.

Εκδήλωση του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου

Εκδήλωση - συζήτηση πραγματοποιεί αύριο ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας στις 7.30 μ.μ. στο Θέατρο "Ακάδημος", Ιπποκράτους 17 και Ακαδημίας γωνία.

Αντικείμενο της συζήτησης θα είναι οι πολιτικές εξελίξεις στην Κούβα. Ενημέρωση για τις εξελίξεις θα κάνουν οι βουλευτές Ερνέστο Σουάρεζ, γενικός γραμματέας της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας, ο Χούλιο Εσπινόζα, βουλευτής και η Αντα Μαρτίνεζ, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων.

15Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
Εκδήλωση στον Υμηττό

Η ΚΟΒ Υμηττού του ΚΚΕ καλεί τους φίλους του Κόμματος την Τετάρτη, 24 Απρίλη, στις 7μμ, στα γραφεία της Οργάνωσης (Περγάμου 12), για να συζητήσουν τις θέσεις του Κόμματος για το 15ο Συνέδριο.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ
Με ορμή στην τελική ευθεία

Στην τελική ευθεία, η δίμηνη Οικονομική Εξόρμηση για το 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ.Καθώς μένουν λιγότερες από δέκα μέρες πριν κλείσει το δίμηνο, η μία μετά την άλλη, οι Οργανώσεις υπερκαλύπτουν τα πλάνα τους και πολλές είναι αυτές που τα αναπροσαρμόζουν, βάζοντας υψηλότερους στόχους. Μέχρι χτες το πρωί, η κάλυψη του γενικού πλάνου είχε ξεπεράσει το 67,51%.Βαδίζοντας στο τελευταίο δεκαήμερο της Οικονομικής Εξόρμησης, όλες οι οργανώσεις ανασκουμπώνονται, μετά μάλιστα και την ανάπαυλα του Πάσχα, για την τελική μάχη, ώστε καμία να μην μείνει πίσω από τους στόχους της. Με νέα ορμή, με αποφασιστικότητα και αισιοδοξία, τα μέλη, αλλά και οι φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ μπαίνουν στη μάχη του κουπονιού, εντείνουν τις προσπάθειές τους για να μεταφέρουν τις προτάσεις του ΚΚΕ σε όλο και περισσότερους εργαζόμενους, σε όλο και περισσότερους νέους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ