ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Απρίλη 1996
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στο 35% η ανεργία στο Πέραμα!

Διήμερο δράσης πραγματοποιούν στις 7 - 8 Μάη οι φορείς της περιοχής. Συντονίζονται δήμος, εργατικά συνδικάτα, βιοτέχνες, φορείς. Συνέντευξη Τύπου χτες

Σε νέο κύκλο αγωνιστικών κινητοποιήσεων, λόγω της τεράστιας ανεργίας που παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις στο Πέραμα, φτάνοντας μέχρι στιγμής στο 35%, προχωρούν από κοινού ο Δήμος Περάματος, τα σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, οι φορείς της περιοχής, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και οι Ενώσεις των Βιοτεχνών.Αμεσος στόχος τους να αναγκάσουν την κυβέρνηση να υλοποιήσει τα 26 σημεία στα οποία έχει δεσμευτεί εδώ και έξι μήνες και τα οποία αφορούν τον εκσυγχρονισμό της Ζώνης, την αύξηση της απασχόλησης και την προστασία των ανέργων.

Με πρωτοβουλία του Δήμου Περάματος δόθηκε χτες το μεσημέρι κοινή συνέντευξη Τύπου με τα σωματεία, τους φορείς της πόλης και όσους στηρίζουν και συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που έχει αποφασίσει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα.Μια εκτενή αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πέραμα, λόγω της τεράστιας ανεργίας που πλήττει τη Ζώνη, έκανε ο δήμαρχος της πόλης, Γ. Πατσιλινάκος και τόνισε ότι η Ζώνη πρέπει να ζήσει και να αναπτυχθεί.Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά,Ι. Πουντίδης, τόνισε την ανάγκη μαζί εργαζόμενοι, βιοτέχνες, δήμος, ΕΚΠ και οι άλλοι φορείς της πόλης να παλέψουν προκειμένου να υλοποιηθούν οι κυβερνητικές δεσμεύσεις. Ο κ. Χατζησταύρου, εκπρόσωπος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά, είπε χαρακτηριστικά ότι πρέπει όλοι να ανασκουμπωθούν και να παλέψουν για να σωθεί η Ζώνη". Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Πειραιά,Ν. Παναγόπουλος, σημείωσε ότι οι βιοτέχνες παίρνουν μέρος σ' αυτές τις κινητοποιήσεις και ότι θα σταθούν στο πλευρό των πολιτών και των εργαζομένων. Οι μαθητές, μαζί με το λαό του Περάματος, αγωνίζονται ενάντια στον εφιάλτη της ανεργίας, τόνισε ο πρόεδρος του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου του Γενικού Λυκείου Περάματος, Ν. Ζύμαρης.

Ο γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ, Β. Ξένος, τόνισε με τη σειρά του ότι το Κόμμα στηρίζει τους αγώνες των εργαζομένων και επισήμανε ότι αυτές οι κινητοποιήσεις βοηθάνε και εργαζόμενους σ' άλλους χώρους δουλιάς να αγωνιστούν.

Στις 7 και 8 Μάη ο δήμος, οι εργαζόμενοι, το ΕΚΠ και οι κοινωνικοί φορείς της πόλης προχωρούν σ' ένα διήμερο προβολής και αγώνα για τη λύση των προβλημάτων. Την πρώτη μέρα οι εργαζόμενοι και άνεργοι της Ζώνης, καθώς και οι κάτοικοι του Περάματος θα προχωρήσουν σε σταμάτημα κάθε παραγωγικής ή άλλης δραστηριότητας, θα συγκεντρωθούν στο Δήμο Περάματος και θα προχωρήσουν σε πορεία προς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας στον Πειραιά. Τη δεύτερη μέρα θα κληθούν όλοι οι αρμόδιοι, κυβέρνηση, φορείς και άλλοι σε σύσκεψη στο Δήμο Περάματος, θα ακολουθήσει συγκέντρωση στην Πρόνοια για ενημέρωση και χάραξη της παραπέρα προσπάθειας.

ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Κατά εκατομμύρια χάνονται οι θέσεις εργασίας!

Την περίοδο 1992 - 1994 χάθηκαν επιπλέον 6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ παράλληλα "οργιάζει" η μερική απασχόληση. Δραματικές οι προβλέψεις και για τη χώρα μας, που είναι στις πρώτες θέσεις της μακράς ανεργίας

Στην τριετία 1992 - 1994 η απασχόληση στις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης μειώθηκε κατά 4%. Χάθηκαν "επισήμως" 6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, από τα 10 εκατομμύρια των νέων θέσεων που είχαν δημιουργηθεί την περίοδο 1985 - 1990!Το ποσοστό μείωσης εκτιμάται ότι είναι το μεγαλύτερο που παρατηρήθηκε από το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.Οι μεγαλύτερες απώλειες παρατηρήθηκαν στην Ιταλία, όπου χάθηκαν 1,7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Στη Βρετανία χάθηκαν 900 χιλ. θέσεις εργασίας, στην πρώην Δ. Γερμανία χάθηκαν 600 χιλ. θέσεις εργασίας.

Την ίδια περίοδο αυξήθηκε ιδιαίτερα η μερική απασχόληση.Καταρρίφθηκε έτσι για μια ακόμα φορά ο μύθος ότι η μερική απασχόληση μπορεί να ενισχύσει την απασχόληση. Τα σχετικά στοιχεία της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων,παρουσιάστηκαν χτες σε εκδήλωση του ΙΝΕ - ΓΣΕΕ για τα πέντε χρόνια λειτουργίας του. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, η μερική απασχόληση στη Δανία κυμαίνεται σε ποσοστό 21% της συνολικής απασχόλησης, στη Βρετανία στο 24%,στη Σουηδία στο 25% και στις Κάτω Χώρες στο 36%.Στην Ισπανία,την Πορτογαλία και την Ιταλία το ποσοστό είναι 8% και στην Ελλάδα4,8%.

Ειδικά για την Ελλάδα,προβλέπεται ότι η ανεργία θα αυξάνεται σταδιακά μέχρι το 2000, ενώ προβλέπεται η αύξηση της απασχόλησης κατά 163.800 εργαζόμενους, ποσοστό αύξησης 4,3%,ποσοστό που δεν αρκεί για να καλύψει τη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση εργασίας. Ιδιο ήταν το ποσοστό αύξησης της απασχόλησης κατά την τετραετία 1991 - 1994 (σε απόλυτους αριθμούς 157.162 εργαζόμενοι), αλλά ταυτόχρονα αυξάνεται το ποσοστό και της εγγεγραμμένης και της πραγματικής ανεργίας, η οποία σύμφωνα με επίσημα στοιχεία και τις κυβερνητικές παραδοχές έχει φτάσει το 10,2%.

Ενα ακόμα δραματικό στοιχείο είναι ότι το 1994 το ποσοστό των μακροχρόνια άνεργων ήταν 50,5% (ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 47%), ενώ το ποσοστό ανεργίας των νέων 27,7%.

Ειδικότερα, στον πρωτογενή τομέα η απασχόληση μειώθηκε κατά 2% την τετραετία 1991 - 1994, δηλαδή χάνονταν περίπου 5.600 θέσεις εργασίας σε μέσο επίπεδο κάθε χρόνο. Την περίοδο 1981 - 1991 χάνονταν 27.690 θέσεις εργασίας σε μέσο επίπεδο το χρόνο!

Στο δευτερογενή τομέα η μείωση της απασχόλησης την ίδια τετραετία ήταν 10,5%.Χάθηκαν δηλαδή 105.473 θέσεις εργασίας, στην πλειοψηφία τους από τη μεταποίηση (121.199 θέσεις εργασίας). Η αντίστοιχη μεταβολή του 1981 με το 1991 είναι μείωση της απασχόλησης κατά 2,15%.Ειδικά για τον κλάδο των κατασκευών,η μείωση σ' αυτή τη δεκαετία ήταν 12,9%.

Στον τριτογενή τομέα,κατά τη δεκαετία '81 - '91 αυξήθηκε η απασχόληση κατά 28,2%,(402.367 θέσεις εργασίας), ενώ την τετραετία '91 - '94 αυξήθηκε κατά 15,3% (279.533 θέσεις εργασίας). Μείωση υπήρξε στον κλάδο μεταφορών,όπου τη δεκαετία '81 - '91 η απασχόληση μειώθηκε κατά 7,8%.Γενικά στη χώρα μας, σύμφωνα με στοιχεία του 1994, το 10,8% των εργαζομένων απασχολείται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Το 20,8% απασχολείται στη γεωργία, το 23,6% στη βιομηχανία και το 55,6% απασχολείται στις υπηρεσίες.

Σύσκεψη της ΕΣΚ - ΔΕΗ

Η ΕΣΚ - ΔΕΗ καλεί σε σύσκεψη τους υποψήφιους της παράταξης του Ν. Αττικής, αύριο, Σάββατο 27 Απρίλη,στις 10.00 το πρωί, στα γραφεία της παράταξης, Μενάνδρου 44, 4ος όροφος. Θέματα της σύσκεψης είναι: Η Πρωτομαγιά και οι εκλογές της ΔΕΗ για τα όργανα Κοινωνικοποίησης, στις 7 - 8 Μάη 1996.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ
Συγκέντρωση για τις Συμβάσεις

Σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις με τους ξενοδόχους

Τη σύναψη ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την ικανοποίηση άλλων αιτημάτων τους διεκδίκησαν χτες εργαζόμενοι από τον κλάδο του τουρισμού - επισιτισμού, σε συγκέντρωση που οργάνωσαν πρωτοβάθμια σωματεία στο θέατρο "Ακάδημος".

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν και δήλωσαν τη συμπαράστασή τους ο Γ. Μαυρίκος, γ. γραμματέας της ΓΣΕΕ, ο Δ. Κυπραίος, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και ο Χ. Κατσώτης, γ. γραμματέας της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό.

Ο Γ. Μαυρίκος στο χαιρετισμό του τόνισε ότι τέτοιες πρωτοβουλίες είναι αξιόλογες και απαραίτητες και αποτελούν το πρώτο βήμα για παραπέρα ενωτικούς αγώνες. Κάλεσε τους εργαζόμενους να πάρουν αγωνιστικά και μαζικά μέρος στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση, "με αιχμή την πάλη για την ανατροπή των προγραμμάτων "σύγκλισης" που συνδιαμόρφωσαν οι πολιτικές δυνάμεις του Μάαστριχτ". Σημείωσε ότι πρόγραμμα "σύγκλισης" σημαίνει "λιτότητα, ιδιωτικοποιήσεις, εργασιακός μεσαίωνας, περικοπές κοινωνικών κατακτήσεων και πάνω από όλα κέρδη για το κεφάλαιο", ενώ υπογράμμισε ότι αυτό το πλαίσιο πρέπει να προβληθεί την Πρωτομαγιά.

Την ώρα της συγκέντρωσης πραγματοποιήθηκε και συνάντηση της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, για τη Σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Η συνάντηση κατέληξε και πάλι σε αδιέξοδο, αφού οι εργοδότες επιμένουν σε αυξήσεις κάτω και από αυτή την Εθνική Σύμβαση Εργασίας. Επειτα απ' αυτή την εξέλιξη η Ομοσπονδία Επισιτισμού - Τουρισμού, που ως τώρα δεν έχει αναλάβει καμία αγωνιστική πρωτοβουλία, αναφέρει σε ανακοίνωσή της, ότι σε έκτακτη συνεδρίαση θα αποφασίσει για "περαιτέρω απεργιακές κινητοποιήσεις"...

Συνέλευση καθαριστριών

Γενική Συνέλευση πραγματοποιεί το Σωματείο Καθαριστριών Δημοσίων Σχολείων την Κυριακή, 28 Απρίλη, στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Θα συζητηθεί ο προγραμματισμός κινητοποιήσεων, αν το υπουργείο Παιδείας δε δώσει απάντηση στο αίτημα για αλλαγή της εργασιακής σχέσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ