ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Απρίλη 1996
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Τα συνδικάτα προϋπαντούν αγωνιστικά την Πρωτομαγιά

Σε προσυγκέντρωση, στην Ομόνοια στις 9π.μ., καλούν πρωτοβάθμια σωματεία της Αθήνας τους εργαζόμενους, για να κατευθυνθούν με πορεία στην κεντρική συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως

Σε αγωνιστική εγρήγορση βρίσκονται τα συνδικάτα, τα οποία, προβάλλοντας τον ταξικό - διεκδικητικό χαρακτήρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς, πραγματοποιούν στάσεις εργασίας, εξορμήσεις σε χώρους δουλιάς και πολύμορφες εκδηλώσεις. Οι όλες προσπάθειες και δραστηριότητες επικεντρώνονται και στην επιτυχία των κεντρικών πρωτομαγιάτικων συγκεντρώσεων που οργανώνονται σε όλη τη χώρα. Στο Πεδίον του Αρεως στις 10π.μ. θα γίνει η κορυφαία κεντρική συγκέντρωση της Αθήνας.Στη Θεσσαλονίκη στις 10.30π.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους και στον Πειραιά την ίδια ώρα στην πλατεία Κοραή.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκε το τριήμερο πρόγραμμα τωνπρωτομαγιάτικων εκδηλώσεων της ΓΣΕΕ,το οποίο κορυφώνεται με την κεντρική πανεργατική συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως, όπου θα εκφραστούν με ομιλίες όλες οι τάσεις που εκφράζονται στη διοίκηση της Συνομοσπονδίας και θα ακολουθήσει πορεία στη Βουλή. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί, όπως έχει γίνει και σε προηγούμενους γιορτασμούς, με μουσικό πρόγραμμα. Τις προηγούμενες μέρες, θα γίνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Πεδίον του Αρεως και θα λειτουργήσει έκθεση περιπτέρων με τις δραστηριότητες των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Κάλεσμα προς τους εργαζόμενους, να συμμετέχουν μαζικά στις πολύμορφες εκδηλώσεις, στην κεντρική συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως και στην προσυγκέντρωση στις 9 το πρωί στην Ομόνοια, απευθύνουν 24 πρωτοβάθμια σωματεία της Αθήνας.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας καλεί τα μέλη του σε συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος. Στη συνέχεια θα συνενωθεί με την πορεία των εργαζομένων της προσυγκέντρωσης της Ομόνοιας.

"Να υψώσουμε μέτωπο αντίστασης στην αντιλαϊκή πολιτική και να διεκδικήσουμε αγωνιστικά την επίλυση των αιτημάτων μας", τονίζει σε ανακοίνωσή της η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα",καλώντας, ταυτόχρονα, τους δημόσιους υπαλλήλους να οργανώσουν τις αγωνιστικές πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις στους χώρους δουλιάς, καθώς και να συμμετέχουν μαζικά στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως.

Οπως επισημαίνει στην ανακοίνωση, η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους με σοβαρά προβλήματα, που δημιουργήθηκαν από τις μέχρι σήμερα κυβερνητικές πολιτικές, οι οποίες εφαρμόζουν πιστά τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. "Στο όνομα - σημειώνει - δήθεν της σύγκλισης των οικονομιών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επιβάλλουν ή επιχειρούν να επιβάλουν τα πιο αντεργατικά μέτρα, να αφαιρέσουν κατακτήσεις, οικονομικά, κοινωνικά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα".

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών με ανακοίνωσή της καλεί τους λογιστές σε μαζική συμμετοχή στις κατά τόπους συγκεντρώσεις των εργαζομένων και στην κεντρική πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως, καθώς και στην προσυγκέντρωση της Ομόνοιας.

Στη Σάμο

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου καλεί τους εργαζόμενους του νησιού να συμμετέχουν στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην πλατεία Πυθαγόρα,ενώ προσανατολίζεται για Πανσαμιακή απεργία στα μέσα του μήνα. Στη σχετική διακήρυξη δίνεται έμφαση στο πρόβλημα της ανεργίας που πλήττει το νομό, αλλά και στο γενικότερο πρόβλημα της αναπτυξιακής - παραγωγικής ανασυγκρότησής του. Στο μεταξύ χτες οι οικοδόμοι και χειριστές στις τεχνικές εταιρίες πραγματοποίησαν με μεγάλη επιτυχία απεργιακή συγκέντρωση και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Σάμου.

Οι βιοτέχνες

"Με την ευκαιρία της Πρωτομαγιάς, των 110 χρόνων που εργάτες του Σικάγο μάτωσαν, καλούμε τους ΕΒΕ να υπερασπίσουν τις κατακτήσεις των εργατών", τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας,διαβεβαιώνοντας πως οι ΕΒΕ είναι σύμμαχοι των εργατών στον αγώνα για την προάσπιση της εργασίας τους, του οκτάωρου και του εισοδήματός τους.

Η ΠΝΟ

Την πραγματοποίηση 2ωρης στάσης εργασίας τη μέρα της Πρωτομαγιάς αποφάσισε κατά πλειοψηφία η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας,απορρίπτοντας την πρόταση για 24ωρη απεργία της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), της Ενωσης Κατωτέρων πληρωμάτων Μηχανής"Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" και της Πανελλήνιας Ενωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ).

Στη Θήβα

Μπροστά στην άρνηση των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, στο Εργατικό Κέντρο Θήβας,να προβάλλουν ενόψει της Πρωτομαγιάς διεκδικητικό πλαίσιο που να απαντά στα προβλήματα των εργαζομένων, αλλά και στην προσπάθειά τους να αποκλειστεί η αγωνιστική - ταξική φωνή από την Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση, οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις προχωρούν στη διοργάνωση συγκέντρωσης στις 10 το πρωί της Πρωτομαγιάς στο ύψος του δημοτικού καφενείου.

Εκδήλωση για τον Στ. Καλλέργη

Την παραμονή της Πρωτομαγιάς στις 6.30μ.μ. θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στη μνήμη του Σταύρου Καλλέργη, οργανωτή της πρώτης Εργατικής Πρωτομαγιάς στην Ελλάδα το 1893, στο μνημείο του στην πλατεία Εργατικής Πρωτομαγιάς της Αθήνας.

Η Πρωτομαγιά στη Θεσσαλονίκη

Του Θόδωρα ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ*

Στην τελική ευθεία, λοιπόν, για την απεργία της 1ης Μάη 1996. Ανεβαίνει κάθε μέρα ο ρυθμός της προετοιμασίας των συνδικάτων σε όλη την Ελλάδα, για να τιμήσουν την Παγκόσμια Μέρα της εργατιάς. Για τη Θεσσαλονίκη η μέρα αυτή αποχτάει μεγαλύτερο βάρος φορτισμένη και με το συγκινησιακό φορτίο της ηρωικής εξέγερσης των καπνεργατών τον Μάη του 1936. Φέτος συμπληρώνονται 60 χρόνια από τη θυσία των πρωτοπόρων κομμουνιστών, που εμείς οι νεότεροι γνωρίσαμε μέσα από τον "Επιτάφιο" του Γ. Ρίτσου και τις αναμνήσεις παλιών συντρόφων. Η εργατομάνα Θεσσαλονίκη, η πόλη των ιστορικών εργατικών αγώνων, βρίσκεται σήμερα σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι: Θα συνεχιστεί η κατηφόρα της παραγωγικής συρρίκνωσης, η αποβιομηχάνιση, η διάλυση ολόκληρων κλάδων που έσφυζαν από ζωή πριν από μερικά χρόνια; Η θα υπάρξει αντιστροφή της πορείας, με στήριξη της ντόπιας παραγωγικής βάσης(βιομηχανία, βιοτεχνία) ώστε να σωθούν τα εργοστάσια - όσα έμειναν - που κινδυνεύουν και αυτά να κλείσουν, να ορθοποδήσει η μικρομεσαία επιχείρηση που στηρίζεται αποκλειστικά από την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων; Θα υπάρξει προοπτική σε αυτή την πόλη, όπου η ανεργία είναι 17%; Θα σωθούν τα τσαγκαράδικα, ο ιματισμός που έχουν πληγεί από την καταστροφική πολιτική ανοιχτών θυρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, από τις αθρόες εισαγωγές των ευρωπαϊκών πολυεθνικών ή οι 200 χιλιάδες και πάνω εργάτες θα καταλήξουν να πλαισιώσουν τη στρατιά των ανέργων, των υποαπασχολούμενων της πόλης; Θα σωθούν, τελικά, τα εργοστάσια της ΜΕΛ (χαρτί), η γαλακτοβιομηχανία του ΑΓΝΟ, η ΒΑΛΚΑΝ (ξύλο), οι μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις της πόλης ή θα καταλήξει η Θεσσαλονίκη να γίνει εμπορικός σταθμός και πόλη φτηνών υπηρεσιών όπως έχουν προδιαγράψει τα ευρωπαϊκά μονοπώλια; Θα σταματήσει η ροή της περίφημης "διείσδυσης" στις γειτονικές χώρες, που έχει ξεκινήσει το ντόπιο κεφάλαιο πετώντας τους εργάτες στο δρόμο; ΑΚΥΛΑΣ, ΣΕΡΔΑΡΗΣ, ΑΡΙΣΤΟΝ, ΚΗΜ έκλεισαν και άνοιξαν στις διπλανές χώρες, δείχνοντας τους νέους δρόμους για την ντόπια αστική τάξη. Θα σταματήσουν τα καθημερινά "κανόνια" στην αγορά, με το "ξεκαθάρισμα" της μικρομεσαίας επιχείρησης σύμφωνα με τις εντολές της Κομισιόν;

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της πόλης έχει συναίσθηση της όλης κατάστασης, γνωρίζει την απάντηση στα προβλήματα αυτά. Οι κομμουνιστές, η ΕΣΑΚ, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων της πόλης προβάλλουν την προοπτική και τη διέξοδο: Την ανάπτυξη των ταξικών αγώνων, το συντονισμό τους από τα κάτω, την αλλαγή των αρνητικών συσχετισμών στα παραπάνω όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος, την ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών, την αναγέννηση της Ελλάδας με την εξουσία της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, για να γίνουν πράξη τα οράματα της Εργατικής Πρωτομαγιάς, όλων των πρωτοπόρων εργατών, που έδωσαν και τη ζωή τους, στα "μαρμαρένια αλώνια" των αγώνων. Δε συμβιβάστηκε το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα με τα σενάρια της αλλοτρίωσης, του συμβιβασμού, της ηττοπάθειας των σεναρίων αποδοχής της κοροϊδίας της φετινής Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, δηλαδή η ΠΑΣΚΕ με την ανοχή της ΔΑΚΕ και του "ΣΥΝ". Ούτε, βέβαια, με τον αυταρχισμό, τον αντικομμουνισμό, την αλαζονεία τής εδώ "μικρογραφίας" της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, να απαγορέψουν την ομιλία του εκπροσώπου της Εργατικής Ενότητας στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς. Αποφασιστικά, ψύχραιμα και ξεκάθαρα, οι κομμουνιστές έστειλαν το μήνυμα: Η φίμωση δε θα περάσει! Μολών λαβέ!

Η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης έχοντας να αντιμετωπίσει την κατακραυγή των συνδικάτων, κάθε τίμιου εργαζόμενου, αναδιπλώθηκε, τα μάζεψε, τα πήρε πίσω. Παρ' όλα αυτά η υπόθεση της προβολής του ταξικού, αγωνιστικού, διεκδικητικού, διεθνιστικού μηνύματος της Εργατικής Πρωτομαγιάς δεν τέλειωσε. Μπήκαμε στην τελική ευθεία και οι κομμουνιστές, οι ΕΣΑΚίτες δίνουν όλες τους τις δυνάμεις με την προκήρυξη της Συντονιστικής Επιτροπής, με τα υλικά της ΕΣΑΚ και του Κόμματος, εργοστάσιο το εργοστάσιο, στο κέντρο της πόλης, στις λαϊκές αγορές, εργάτη τον εργάτη έως και την ημέρα της απεργία, για να δοθεί με επιτυχία η μάχη για την προβολή του ταξικού αγωνιστικού μηνύματος. Ξεκαθαρίζοντας τις αυταπάτες και τον αποπροσανατολισμό που σπέρνει η διακήρυξη της συμβιβαστικής, συναινετικής πλειοψηφίας του ΕΚΘ, προβάλλοντας, ενάντια στο μονόδρομο της ευρωσυναινετικής υποταγής, το δικό της μονόδρομο της αντίστασης, της συντονισμένης ταξικής πάλης, των πρωτοβάθμιων σωματείων, καλούν όλους τους εργάτες της πόλης να έρθουν οργανωμένα (κάτω από τα πανό και τα συνθήματά τους) στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς στην πλατεία Αριστοτέλους. Τους καλούν στην προσυγκέντρωση στις 9.30 π.μ. στο άγαλμα του Βενιζέλου. Στόχος, το προσκλητήριο της Συντονιστικής των σωματείων να φτάσει σε κάθε εργαζόμενο.

* Ο Θόδωρος Κυριακίδης είναι γραμματέας της ΤΕ της ΕΣΑΚ Θεσσαλονίκης

Η ΠΟΕΜ καταγγέλλει

Εκδικάστηκε χτες η αίτηση της επιχείρησης "Κάρμορ Ελλάς" ΕΠΕ προς την Επιτροπή Προστασίας Συνδικαλιστών του άρθρου 15 του Ν. 1264/82,με την οποία η εταιρία ζητάει την άρση της συνδικαλιστικής προστασίας και την απόλυση του Β. Ριφουνά,μέλους της διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά!Η απόφαση θα εκδοθεί σε δέκα μέρες. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Μετάλλου καταγγέλλει τις μεθοδευμένες ενέργειες της επιχείρησης "Κάρμορ Ελλάς" ΕΠΕ και ζητάει την παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας ώστε να σταματήσουν τέτοιες μεθοδεύσεις της εργοδοσίας.

Απεργία στη ΝΕΣΤΛΕ

Σαρανταοκτάωρη απεργία πραγματοποίησαν χτες και προχτές οι 250 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της πολυεθνικής "ΝΕΣΤΛΕ" στο Πλατύ Ημαθίας, διεκδικώντας την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Πρόκειται για τη δεύτερη 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση τις τελευταίες μέρες. Η εταιρία απειλεί τους εργαζόμενους ότι θα κλείσει το εργοστάσιο και θα το μεταφέρει εκτός Ελλάδας. Επιπλέον, έχει ήδη προσφύγει στη διαδικασία μεσολάβησης του ΟΜΕΔ για το θέμα της Σύμβασης. Να σημειώσουμε ότι το επιχειρησιακό σωματείο είχε ζητήσει από τη διεύθυνση της εταιρίας να υπάρξει πλήρη διαφάνεια στις αποδοχές όλου του εργατοϋπαλληλικού προσωπικού και να της δοθεί η σχετική κατάσταση, προκειμένου να καθορίσει το διεκδικητικό του πλαίσιο. Από την κατάσταση - που η εταιρία υποχρεώθηκε τελικά να δώσει - προκύπτει ότι το 2% των στελεχών της εταιρίας αμείβεται με υπέρογκα ποσά, ενώ η πλειοψηφία των εργαζομένων αμείβεται με χαμηλά μεροκάματα.

Εκδήλωση για τους αλλοδαπούς

"1η Μάη - μέρα ταξικής πάλης και αλληλεγγύης των εργατών όλου του κόσμου. Νομιμοποίηση των αλλοδαπών εργαζομένων". Με αυτό το σύνθημα, το Συνδικάτο Κλάδων Ενδυσης Αττικής διοργανώνει σήμερα το απόγευμα στις 6, στο κτίριο του ΕΚΑ, πρωτομαγιάτικη εκδήλωση για να τιμήσει τους αλλοδαπούς εργαζόμενους, μέλη του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ