ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Απρίλη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΤΗΜΑ ΒΕΪΚΟΥ
Στήνουν ελικοδρόμιο σε δημόσια έκταση

Το υπουργείο Μεταφορών ενέκρινε περιβαλλοντική μελέτη ιδιωτικού τεχνικού γραφείου, για την κατασκευή ιδιωτικού ελικοδρομίου του Κ. Ι. Σαραντόπουλο στην περιοχή Ομορφοκλησιάς, καταπατώντας πρώτο αυτό δημόσια έκταση, προσφέροντας, παράλληλα, άλλοθι στους διεκδικητές, κληρονόμους του κτήματος για "αξιοποίησή" του

Σε τμήμα έκτασης, η οποία είναι καταγεγραμμένη ως δημόσιο ακίνητο, με αριθμό βιβλίου καταγραφής ΒΚ. 2565, η εταιρία "Κ. Ι. Σαραντόπουλος ΑΕ" προχωρά, στην εγκατάσταση ιδιωτικού ελικοδρομίου και μάλιστα με τη συγκατάθεση του υπουργείου Μεταφορών, το οποίο, με απόφασή του, στις 20 Μάρτη 1996 ενέκρινε περιβαλλοντική μελέτη ιδιωτικού Τεχνικού Γραφείου για την κατασκευή του ελικοδρομίου στην περιοχή Ομορφοκλησιάς, στο κτήμα Βεϊκου, που θα εξυπηρετεί το προσωπικό της εταιρίας.

Η υπόθεση έγινε γνωστή χτες και στην ουσία πρόκειται για μια ακόμη προκλητική ενέργεια των διεκδικητών κληρονόμων της δημόσιας έκτασης του κτήματος Βεϊκου, ενταγμένη στις προσπάθειες των ίδιων και των κατασκευαστικών εταιριών, να αμφισβητήσουν το δημόσιο δασικό και αναδασωτέο χαρακτήρα της έκτασης 1.500 στρεμμάτων, που αποτελούν το εν λόγω κτήμα, όπως άλλωστε είχε χαρακτηριστεί με Υπουργική Απόφαση και γνωμοδότηση του Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων το 1987. Αυτό επιβεβαιώνεται, άλλωστε, από τον τρόπο με τον οποίο παραχωρήθηκε το οικόπεδο, εκτός σχεδίου πόλης και έκτασης τριών στρεμμάτων, όπου θέλει ο Σαραντόπουλος να κατασκευάσει ελικοδρόμιο, μετά, δηλαδή, από ιδιωτικό συμφωνητικό με τη φερόμενη ως ιδιοκτήτρια του οικοπέδου Ελένη Μάλαμα, η οποία είναι μια εκ των κληρονόμων του κτήματος Βεϊκου. Χαρακτηριστικό των καλών σχέσεων και κοινών στόχων του Σαραντάκου και των κληρονόμων για την "αξιοποίηση" της περιοχής, είναι ότι - όπως σημειώνεται στο συμφωνητικό - "το κτήμα παραχωρείται κατά χρήση δωρεάν, λόγω αβρότητας".

Στόχος η καταπάτηση

Η εν λόγω εταιρία είχε και στο παρελθόν, συγκεκριμένα το 1991, εκδηλώσει τις "βλέψεις" της για την περιοχή, όταν με υπόμνημά της στους Δήμου Γαλατσίου, Ν. Ιωνίας και Φιλοθέης - δήμοι που περιβάλλουν το κτήμα Βεϊκου - σχετικό με "το μέλλον του αδόμητου χώρου των Τουρκοβουνίων, μεταξύ των παραπάνω δήμων", πρότειναν την ανάπλαση της έκτασης με τη μέθοδο της αντιπαροχής, με συμμετοχή "στην τελική διανομή των ωφελειών από τη γη". Ενώ, όπως σημειωνόταν χαρακτηριστικά στο εν λόγω υπόμνημα, "για την ολοκλήρωση της ανάπλασης της περιοχής, κρίνεται απολύτως αναγκαία η κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων".

Ωστόσο, τη στιγμή που η εταιρία "Κ. Ι. Σαραντόπουλος ΑΕ" προσπαθεί, με άλλοθι την έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης από το υπουργείο Μεταφορών, να δημιουργήσει τετελεσμένη κατάσταση, ξεκινώντας με την τοποθέτηση ανεμούριου στην έκταση,η νομαρχία Αθηνών, στην οποία εναπόκειται η τελική έγκριση κωφεύει. Μιλώντας στο "Ρ" ο δημοτικός σύμβουλος Γαλατσίου Νίκος Λεβογιάννης,τόνισε πως είναι παράνομη η τοποθέτηση ανεμούριου στη συγκεκριμένη έκταση, καθώς και οποιαδήποτε άλλη χρήση. Ενώ σημείωσε ότι "γίνεται προσπάθεια, και από τη νομαρχία Αθηνών, να κουκουλωθεί η υπόθεση, ώστε να γίνει καθεστώς η εκμετάλλευση δημόσιων ακινήτων από ιδιώτες, καθυστερώντας, έτσι και το χαρακτηρισμό 300 στρεμμάτων του κτήματος Βεϊκου σε αναδασωτέα - είναι χαρακτηρισμένα ως δημόσια έκταση, όχι όμως αναδασωτέα".

Επίσης, όπως καταγγέλλει ο Ν. Λεβογιάννης, στην περιβαλλοντική μελέτη, που ετοίμασε για λογαριασμό του Κ. Ι. Σαραντόπουλου το Τεχνικό Γραφείο Κ. Βογιατζής, δεν προβλέπονται ζητήματα πυρασφάλειας, συνθηκών ασφαλείας και άλλα, πολεοδομικής τάξης. Τα ζητήματα αυτά καλείται να εξετάσει η Νομαρχία Αθηνών, η τελική έγκριση της οποίας "απαιτείται" για την εγκατάσταση του ελικοδρομίου. "Ωστόσο - μας λέει ο Ν. Λεβογιάννης - η νομαρχία θεωρεί ότι δεν υπάρχει πρόβλημα χρήσης γης ή θορύβου".

Από την πλευρά του ο Βασίλης Ζαφειράκης,μέλος της "Κίνησης Πολιτών Γαλατσίου" σημείωσε στο "Ρ" πως η ενέργεια αυτή είναι μία ακόμη προσπάθεια των φερομένων ως κληρονόμων του κτήματος Βεϊκου να κατοχυρώσουν το χώρο, νοικιάζοντας τμήματά του σε αυθαίρετους καταπατητές. Οπως είπε χαρακτηριστικά "οι κατέχουσες αυθαίρετα κτίσματα εταιρίες στο βορειανατολικό τμήμα της έκτασης και η δήθεν ανάπλαση της περιοχής, για την οποία υποτίθεται ότι ενδιαφέρονται, στόχο έχουν να αμφισβητήσουν το δημόσιο και αναδασωτέο χαρακτήρα της τελευταίας αδόμητης έκτασης στην Αθήνα".

Χ. Δ.

ΕΛΕΥΣΙΝΑ
Οι υψηλές "πλάτες" του Κουραμάνη

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Φ. Ιωαννίδης, διέταξε την επαναλειτουργία του ρυπογόνου εργοστασίου, κόντρα στην απόφαση του νομαρχιακού συμβουλίου

Νέα άδεια λειτουργίας δίνει το υπουργείο Ανάπτυξης στο πυρηνελαιουργείο "Κουραμάνη", στην Ελευσίνα, αδιαφορώντας έτσι για τις επί 20 χρόνια φωνές διαμαρτυρίας και καταγγελίες του λαού της περιοχής, αλλά και για την ομόφωνη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Δυτικής Αττικής για οριστικό σφράγισμα του εργοστασίου. Το συγκεκριμένο εργοστάσιο του Κουραμάνη στην Ελευσίνα λειτουργεί εδώ και 20 χρόνια, δημιουργώντας στους κατοίκους σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα και μολύνοντας σημαντικά το περιβάλλον της περιοχής, όπου βρίσκεται.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Φοίβος Ιωαννίδης, "διατάσσει", στην ουσία, την επαναλειτουργία του εργοστασίου, βγάζοντας άκυρη την απόφαση που πήρε το Νοέμβρη του 1995 το ΝΣ για οριστικό κλείσιμο του εργοστασίου. Η απόφαση του υφυπουργού να υποστηρίξει τα συμφέροντα του συγκεκριμένου επιχειρηματία και όχι των κατοίκων είναι χαρακτηριστική και δείχνει πόσο σέβεται και τους κατοίκους, αλλά και το αιρετό ΝΣ.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την απόφαση του ΝΣ η επιχείρηση προσέφυγε στην Επιτροπή του άρθρου 18, η οποία, από την πλευρά της, έκρινε την προσφυγή αβάσιμη και την απέρριψε. Το υπουργείο Ανάπτυξης, όμως, θέλοντας να υποστηρίξει τα συμφέροντα του επιχειρηματία, που χρόνια τώρα με την ανοχή αρμόδιων υπουργών λειτουργούσε το εργοστάσιο, "διατάσσει" με έγγραφό του προς το ΝΣ την επαναλειτουργία του εργοστασίου. Το υπουργείο ισχυρίζεται ότι το ΝΣ είναι αναρμόδιο για τέτοια θέματα και ότι σύμφωνα με το νόμο αυτή την αρμοδιότητα την έχει μόνο ο νομάρχης. Να σημειώσουμε, όμως, ότι απόφαση για οριστικό κλείσιμο του εργοστασίου, εκτός από το ΝΣ, είχε πάρει και ξεχωριστά ο νομάρχης. Ο νομάρχης θα στείλει τις επόμενες μέρες επιστολή προς τον υφυπουργό για να του εξηγήσει ότι η απόφαση ήταν δική του, και στη συνέχεια πήρε και τη σύσσωμη υποστήριξη του ΝΣ.

Το νέφος έπνιξε την Αθήνα

Η δεντροφύτευση, μόνη αποτελεσματική μέθοδος κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, συνιστούν Αυστραλοί επιστήμονες

Αποπνικτική ήταν και χτες η ατμόσφαιρα στην πρωτεύουσα, εξαιτίας της νέας έξαρσης του νέφους. Σύμφωνα με τις μετρήσεις του ΠΕΡΠΑ, το διοξείδιο του αζώτου σημείωσε τη μεγαλύτερη τιμή στις 10 το πρωί στην οδό Πατησίων, όταν έφτασε στα 306 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, με όριο επιφυλακής τα 200. Μεγάλες τιμές σημείωσε, όμως, ο ίδιος ρύπος και στην περιοχή της Γεωπονικής (208 μικρογραμμάρια), αλλά και στην οδό Αριστοτέλους (205 μικρογραμμάρια).

Παρ' όλα αυτά, και παρά τις προβλέψεις ότι τις πρωινές ώρες σήμερα θα υπάρξει και νέα αύξηση των τιμών των ρύπων, το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν έδειξε καμία πρόθεση να λάβει έκτακτα περιοριστικά μέτρα - ούτε καν να ανακοινώσει συστάσεις.

  • Τα δέντρα μπορούν να μας προστατεύσουν από τη ρύπανση του περιβάλλοντος, το νέφος και τις οδυνηρές συνέπειες του "φαινομένου του θερμοκηπίου". Αυτό εισηγείται έκθεση του Τμήματος Συγκοινωνιακής και Επικοινωνιακής Οικονομίας της αυστραλιανής κυβέρνησης.

Οπως αναφέρει ανταπόκριση του ΑΠΕ από τη Μελβούρνη, σύμφωνα με την έκθεση, που δόθηκε στην κυβέρνηση για να την υιοθετήσει, θα πρέπει για κάθε χρόνο κυκλοφορίας ενός αυτοκινήτου να φυτεύονται 7 δέντρα. Τα δέντρα αυτά - υπογραμμίζει η έκθεση - θα απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι τα μέτρα που επιβάλλει το κράτος για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης δεν είναι αρκετά και η καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η δεντροφύτευση.

Την έκθεση αυτή μάλλον θα πρέπει να μελετήσει και το δικό μας ΥΠΕΧΩΔΕ, που προσπαθεί να μειώσει το νέφος με... κλιμακωτά ωράρια και άλλα παρόμοια φαιδρά μέτρα.

Ο υφυπουργός αποφάσισε: Ο Κουραμάνης θα επαναλειτουργήσει

Το νέφος χτύπησε ξανά το καμπανάκι του κινδύνου στην πρωτεύουσα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ