ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Απρίλη 1996
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Το Συνέδριο θα δικαιώσει τις προσδοκίες μας
  • Για την πορεία του Κόμματος προς το 15ο Συνέδριο, μιλά στο "Ρ" ο Δ. Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ
  • Συμπεράσματα από τη μέχρι τώρα προσυνεδριακή διαδικασία

- Σύντροφε, τρεις περίπου βδομάδες μάς χωρίζουν από το 15ο Συνέδριο του Κόμματος. Πού βρίσκονται οι σχετικές προσυνεδριακές διαδικασίες;

- Εχουν ολοκληρωθεί σχεδόν οι συνελεύσεις των Κομματικών Οργανώσεων Βάσης. Αρκετές οργανώσεις έκαναν 2 και 3 συνελεύσεις, για να μπορέσουν να προετοιμαστούν και να καλύψουν όλο τον όγκο των προσυνεδριακών ντοκουμέντων.

Εχουν ξεκινήσει οι Νομαρχιακές και Αχτιδικές Συνδιασκέψεις, όπου συνεχίζεται η συζήτηση σε ένα ανώτερο επίπεδο και εκλέγονται οι αντιπρόσωποι για το Συνέδριο.

Αυτή και την επόμενη Κυριακή, τελειώνουν και οι υπόλοιπες Συνδιασκέψεις και μαζί και η ουσιαστική προσυνεδριακή διαδικασία.

Από την ΚΕ, έχει αρχίσει η προετοιμασία του Συνεδρίου. Συγκεντρώνονται και μελετιούνται οι διάφορες προτάσεις, γνώμες, παρατηρήσεις κλπ., που διατυπώθηκαν στις ΚΟΒ, στις Συνδιασκέψεις και στο Δημόσιο Διάλογο από τα κομματικά έντυπα. Προετοιμάζεται η Εισήγηση της ΚΕ για το Συνέδριο, καθώς και τα τελικά Σχέδια Προγράμματος και Καταστατικού, που θα κατατεθούν στο Συνέδριο για να γίνουν πλέον αποφάσεις.

Συμπερασματικά, έγινε και γίνεται, όπως και σε κάθε συνέδριο του ΚΚΕ, μια αρκετά σοβαρή δουλιά, που δεν μπορεί να συγκριθεί στο ελάχιστο με κανένα άλλο πολιτικό οργανισμό στην Ελλάδα, που, όσο περισσότερο μιλούν για δημοκρατία, τόσο πιο αυταρχικά και αντιδημοκρατικά λειτουργούν. Αλλωστε, είναι εξηγήσιμο. Μόνο ένα κόμμα που είναι αφοσιωμένο στα συμφέροντα των εργαζομένων, του λαού και είναι αδιάλλακτος αντίπαλος των εκμεταλλευτών και καπιταλιστών και αγωνίζεται για την αλλαγή αυτής της κατάστασης, μπορεί να κάνει τέτοια συνέδρια. Και τέτοιο κόμμα είναι μόνο το ΚΚΕ. Τα άλλα κόμματα, αντίθετα, αγωνίζονται για να στηρίξουν ή να εξωραϊσουν αυτό το καθεστώς ή να πάρουν μέρος στη νομή της εξουσίας.

Από αυτή την άποψη, έχουν χιλιάδες λόγους να κρύβουν τους πραγματικούς τους σκοπούς ή να χρησιμοποιήσουν τα μέλη τους ως μηχανισμό ή πελατεία, για την προώθηση αυτών των σκοπών και άλλων ανομολόγητων επιδιώξεων.

- Πώς χαρακτηρίζετε τη μέχρι σήμερα συμμετοχή των μελών του Κόμματος στα διάφορα επίπεδα της προσυνεδριακής δουλιάς;

- Γενικεύοντας τα συμπεράσματα από τη συμμετοχή και συμβολή των μελών στην όλη προσυνεδριακή διαδικασία, αλλά και των οπαδών και φίλων του Κόμματος, λέμε απερίφραστα και με σιγουριά:

Το 15ο Συνέδριο θα δικαιώσει τις προσδοκίες όλου του Κόμματος και κάθε καλόπιστου ανθρώπου, που αγωνιά για το μέλλον του τόπου και παρακολουθεί με σεβασμό και προσοχή τη δράση του ΚΚΕ.

Είναι ακλόνητη η πεποίθησή μας ότι το ΚΚΕ θα βγει από το 15ο Συνέδριό του, σε πείσμα των ορκισμένων αντιπάλων του, πιο ισχυρό. Συσπειρωμένο, σε ακόμα πιο στέρεη βάση, ιδεολογικά, πολιτικά και οργανωτικά. Περισσότερο έτοιμο και εξοπλισμένο με νέα δύναμη, και κυρίως σταθερή και σαφή πολιτική γραμμή, για να ανταποκριθεί από καλύτερες θέσεις στις μεγάλες απαιτήσεις των καιρών, στις ανάγκες του κινήματος.

Η πεποίθησή μας αυτή απορρέει από την ικανοποιητική συμμετοχή των μελών και στελεχών στην προσυνεδριακή συζήτηση και την αποδοχή των προσυνεδριακών υλικών. Από τις προσπάθειες που γίνονται να συγκεντρωθεί η συζήτηση στα πιο φλέγοντα προβλήματα του Κόμματος, του κινήματος, της πολιτικής κατάστασης. Από τα καλά αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας, άλλα φαίνονται άμεσα και άλλα θα φανούν στην πορεία. Από τη γενίκευση, που γίνεται μέσα από τη συζήτηση, των εμπειριών των μελών και στελεχών του Κόμματος, του μαζικού λαϊκού κινήματος, των αγώνων, πείρα που αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο για το Κόμμα και του επιτρέπει να σχεδιάσει τη δράση του με νέες και μεγαλύτερες απαιτήσεις. Από το ατσάλωμα και την ανάδειξη νέων στελεχών.

Υπήρχαν κι άλλα περιθώρια

- Μπορούσε να είναι καλύτερη και τι χρειαζόταν να γίνει γι' αυτό;

- Είναι αλήθεια ότι δεν εξαντλήθηκαν τα περιθώρια που είχαμε σε όλα τα επίπεδα.

Θα μπορούσε να είχε γίνει σε μεγαλύτερη έκταση και πιο ουσιαστική ανάλυση από τον κομματικό Τύπο βασικών ζητημάτων, που τοποθετούνται συμπυκνωμένα στο Σχέδιο Προγράμματος και δεν είναι πάντα εύκολη η πλήρης κατανόησή τους με ένα διάβασμα.

Υπήρχαν περιθώρια για καλύτερο επίπεδο στο δημόσιο προσυνεδριακό διάλογο που να αντιστοιχεί, τουλάχιστον, στον προβληματισμό που αναπτύσσεται στις οργανώσεις. Δεν έγινε δυνατό σε όλες τις οργανώσεις να συνδυαστεί η συζήτηση των προσυνεδριακών ντοκουμέντων με τις εμπειρίες των αγώνων, της δράσης.

Ενας αριθμός κομματικών μελών δεν έγινε δυνατό να βοηθηθεί, να μελετήσει κάπως πιο ουσιαστικά τα κείμενα.

Γενικά, φάνηκε από την προσυνεδριακή διαδικασία ότι η όχι επαρκής ιδεολογική και πολιτική κατάρτιση αρκετών μελών και στελεχών ήταν ένα σοβαρότατο εμπόδιο στην προσυνεδριακή συζήτηση και στην υπεύθυνη προσέγγιση και κατανόηση της ουσίας των σχεδίων που έθεσε για συζήτηση η ΚΕ. Για να μην γίνει παρεξήγηση, δεν αναφερόμαστε στις διαφορετικές σκέψεις, κριτική, παρατηρήσεις κλπ., αλλά στο σωστό διάβασμα και ερμηνεία αυτών που γράφονται. Το γεγονός αυτό αποκαλύπτει για άλλη μια φορά ότι η εμπειρική, χωρίς το απαραίτητο υπόβαθρο θεωρητικών και πολιτικών γνώσεων, προσέγγιση της πραγματικότητας περικλείει πολλούς και σοβαρούς κινδύνους απόσπασης και απομάκρυνσης από την ουσία των ζητημάτων και την ταξική θεώρηση και αντιμετώπισή τους. Δυσκολίες στο να κατανοείται και να ερμηνεύεται διαλεκτικά η κοινωνική εξέλιξη. Στο ίδιο αποτέλεσμα σχεδόν οδηγεί και όταν τα κομματικά ντοκουμέντα και αποφάσεις μένουν στα συρτάρια και δε χρησιμοποιούνται στην καθημερινή δράση.

Ευρύτατη υπερψήφιση

- Οπως σημειώσατε, έχουν σχεδόν τελειώσει οι προσυνεδριακές συνελεύσεις των ΚΟΒ και, επομένως, ξέρετε πώς αντιμετωπίζουν τα μέλη του Κόμματος τα προσυνεδριακά ντοκουμέντα της ΚΕ. Ποια είναι η σχετική εικόνα;

- Θα ήταν μάλλον λίγο αν λέγαμε ότι γίνονται δεκτά με ικανοποίηση. Η συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία των μελών και στελεχών αποδέχεται, στηρίζει και ενισχύει τη βασική κατεύθυνση των προσυνεδριακών ντοκουμέντων, καθώς επίσης θεωρεί ως θετικό τον απολογισμό δράσης του Κόμματος και της ΚΕ από το 14ο Συνέδριο.

Αν υπολογίσει κανείς ότι το κομματικό δυναμικό, ιδιαίτερα το νεότερο, πέρασε μια σκληρή εμπειρία, τα τελευταία χρόνια, πράγμα που ενίσχυσε ένα πνεύμα αυξημένης κριτικής στάσης και όχι εύκολης αποδοχής πραγμάτων, θέσεων και προσώπων, μια τέτοια ευρύτατη υπερψήφιση των θέσεων αποκτά μεγαλύτερη ακόμα αξία και βαρύτητα και φανερώνει μια ικανοποιητική συσπείρωση των κομματικών γραμμών, μια σημαντική πρόοδο στην αποκατάσταση των κομμουνιστικών χαρακτηριστικών του Κόμματος.

Στο σημείο αυτό, έχει ιδιαίτερη αξία να αναλύσει κανείς κάπως πιο βαθιά τον τρόπο, μέσα από τον οποίο ο κάθε σύντροφος προσεγγίζει, αναλύει και τοποθετείται στα ντοκουμέντα και να αναζητήσει τον κύριο ή τους κύριους παράγοντες που τον οδηγούν στην τελική συμφωνία με την ουσία των θέσεων της ΚΕ.

Καθοριστικός παράγοντας στη θετική τοποθέτηση των περισσότερων συντρόφων είναι η ορθότητα της πολιτικής που χάραξε το 14ο Συνέδριο και επεξεργάστηκε παραπέρα η ΚΕ. Η δοκιμασία της στην πράξη και τα αποτελέσματά της, που ας σημειωθεί ότι δεν έχει ακόμα αποκαλυφθεί σε όλη της την έκταση η δυναμική της πολιτικής αυτής, ενισχύουν την αυτοπεποίθηση στον κομματικό δυναμικό, εμπνέουν εμπιστοσύνη, σιγουριά, αισιοδοξία.

Εχει ακόμα σημασία να τονιστεί ότι η συζήτηση των μελλοντικών καθηκόντων του Κόμματος, το πρόβλημα του σοσιαλισμού, τα ζητήματα της θεωρίας, σε μια εποχή με πολλές φορτισμένες αρνητικές εμπειρίες, και δυσκολίες προκαλεί έντονο ενδιαφέρον, ανοίγει ορίζοντες και αποκαλύπτει ότι το πρώτο σοκ, που ήταν αναπόφευκτο, ξεπερνιέται.

Τέλος, τα αποτελέσματα της ανασυγκρότησης του Κόμματος και κυρίως των δυνατοτήτων που διαπιστώνονται, για την αύξηση της δύναμης, του κύρους και της επιρροής του είναι επίσης ένας ακόμα παράγοντας, που συμβάλλει στη θετική και συνειδητή στάση στα ντοκουμέντα.

Μας απασχολεί η συνέχεια

- Ποια είναι τα θέματα, που φαίνονται πως συγκεντρώνουν κυρίως την προσοχή των μελών και των στελεχών του Κόμματος;

- Ενα από τα κυριότερα θέματα είναι πως το Κόμμα μετά το Συνέδριο θα μπορέσει, η συζήτηση και ο προβληματισμός, που αυτή την περίοδο αναπτύσσονται μέσα στο Κόμμα να μεταφερθούν στον κόσμο, να δεθούν με τους αγώνες, να γίνει υπόθεση της καθημερινής δράσης όλου του Κόμματος. Απασχολεί πώς θα μπορέσει το Κόμμα και κάθε οργάνωση ολοκληρωμένα με μεγαλύτερη σταθερότητα και αποτελεσματικότητα να εκφράσει την έντονη αγανάκτηση, τις διεργασίες που συντελούνται μέσα στα λαϊκά στρώματα και να τις μετατρέψει σε συντονισμένους αγώνες, σε συσπειρώσεις με προοπτική.

Πώς θα συνδυαστεί η πάλη για τα προβλήματα του λαού και του τόπου με μια ουσιαστική ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση με τις δυνάμεις που στηρίζουν αυτό το σύστημα, ώστε να έρχεται στην επιφάνεια το κύριο πρόβλημα: Η αμφισβήτηση των βάθρων του ίδιου του συστήματος.

Γύρω από τα θέματα αυτά και από διάφορες πλευρές, αναπτύσσεται ένας μεγάλος προβληματισμός. Απασχολεί ακόμα η ανάγκη της ισχυροποίησης του Κόμματος και τα προβλήματα της ανάπτυξής του στην εργατική τάξη και τη νεολαία.

Η ανάγκη της ενίσχυσης της ιδεολογικής δουλιάς και η κάλυψη σοβαρών κενών που διαπιστώνονται.

Η αντιμετώπιση της χαλαρότητας σε ζητήματα αρχών και κανόνων λειτουργίας, η ενίσχυση της κομματικότητας και της συνείδησης κομματικής πειθαρχίας.

-Ριζικά διαφορετικές γνώμες ή διαφωνίες με τα ντοκουμέντα συνολικά υπήρχαν;

- Από ορισμένα μέλη και στελέχη, διατυπώνονται σκέψεις που εκφράζουν διαφορετικές αντιλήψεις σε καίρια ζητήματα και εκφράζουν μια άλλη κατεύθυνση από αυτή των Θέσεων της ΚΕ.

Συζήτηση γίνεται, σύνθετα προβλήματα συζητάμε, δύσκολη περίοδος είναι, δεν είναι παράξενο να υπάρχουν και διαφορετικές προσεγγίσεις και διαφωνίες. Η συζήτηση, γενικά, βοηθάει για να αποσαφηνίζονται ζητήματα και να παρθούν οι πιο σωστές αποφάσεις.

Συνεχίστηκε η παράδοση

-Η κριτική εξέταση της δράσης του Κόμματος, η εξαγωγή και η συσσώρευση της αντίστοιχης πείρας ήταν συνήθως ένα χαρακτηριστικό στοιχείο των μέχρι τώρα συνεδρίων του ΚΚΕ. Συνεχίστηκε αυτή η παράδοση και, αν ναι, ποια είναι τα βασικά στοιχεία της σχετικής συζήτησης;

- Αβίαστα απαντάμε ναι, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που επιβάλλουν οι συγκεκριμένες συνθήκες. Αλλού καλύτερα, αλλού με λιγότερες ή περισσότερες αδυναμίες, βγαίνουν συμπεράσματα. Ισως δεν είναι στον επιθυμητό βαθμό η κατάληξή τους σε συγκεκριμένα μέτρα ή καθήκοντα. Ηδη, δόθηκε μια γεύση αυτών των προβληματισμών σε προηγούμενες απαντήσεις.

Συμπληρωματικά θα μπορούσαμε να προσθέσουμε. Απασχολεί η πορεία ανασυγκρότησης του Κόμματος και τα προβλήματα που παραμένουν. Απασχολεί η ενίσχυση της ιδεολογικής, πολιτικής και οργανωτικής ενότητας του Κόμματος, όπου εδώ συζητιούνται και γενικεύονται οι θετικές, αλλά και οι αρνητικές εμπειρίες και εκδηλώνεται μια μεγάλη απαιτητικότητα από τα στελέχη.

Απασχολεί έντονα το πρόβλημα της καλής λειτουργίας των ΚΟΒ και της επαρκούς βοήθειας από τα στελέχη και τα καθοδηγητικά όργανα, η ανάπτυξη και ενίσχυση των δεσμών του Κόμματος με μεγάλα τμήματα της εργατικής τάξης και της νεολαίας, όπου η παρουσία του Κόμματος είναι ακόμα πολύ αδύνατη κ.ά.

Καλή οργάνωση

- Σήμερα, καθώς βρισκόμαστε πλέον στην τελική ευθεία, τι χρειάζεται να προσέξει το Κόμμα περισσότερο, ώστε να υπάρξουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα από το 15ο Συνέδριο;

- Η καλή οργάνωση του συνεδρίου είναι το κυριότερο ζήτημα. Είναι πολλά τα ζητήματα που πρέπει να προσεχτούν. Εισηγητικά κείμενα, που να ολοκληρώνουν και να κλείνουν την προσυνεδριακή συζήτηση. Πολλά πρακτικά οργανωτικά ζητήματα. Η προετοιμασία της έναρξης του συνεδρίου. Η οργάνωση της παραμονής των αντιπροσωπειών των κομμάτων από το εξωτερικό και η οργάνωση ειδικών συγκεντρώσεων, όπου θα μιλήσουν, καθώς και άλλα ζητήματα.

Τρία, όμως, προβλήματα, εκτός από την προετοιμασία των εισηγήσεων της ΚΕ για το συνέδριο, έχουν ξεχωριστή σημασία, στα οποία χρειάζεται να συγκεντρωθεί η προσοχή όλη του Κόμματος:

  • Η εξασφάλιση της επιτυχίας της Οικονομικής Εξόρμησης. Τα έξοδα του συνεδρίου είναι σημαντικά και δεν έχουν ακόμα καλυφθεί, από τη στιγμή που δεν έχει φθάσει στο ταμείο της ΚΕ το αντίστοιχο ποσοστό των οργανώσεων. Πέρα από αυτό, είναι πολλά τα έξοδα των οργανώσεων, που άμεσα πρέπει να αντιμετωπιστούν.
  • Ως το συνέδριο, να ενταθεί η συζήτηση των οργανώσεων με τους φίλους και οπαδούς του ΚΚΕ σχετικά με το 15ο Συνέδριο.
  • Και τέλος, και πολύ σημαντικό. Οι αντιπρόσωποι που έχουν εκλεγεί για το Συνέδριο οφείλουν να προετοιμαστούν και πρέπει γι' αυτό να υπάρξει ανάλογη φροντίδα, ώστε να ανταποκριθούν στην αποστολή τους και στην ευθύνη που έχουν επωμιστεί εκ μέρους χιλιάδων μελών, για την επιτυχή κατάληξη των εργασιών του συνεδρίου, με την ψήφιση των τελικών ντοκουμέντων και την εκλογή της ΚΕ.

Ν. Τ.


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ούτε τυφλή, ούτε κουφή

Αρκετό μελάνι χύθηκε και πολύς ραδιοτηλεοπτικός χρόνος σπαταλήθηκε την εβδομάδα που πέρασε προκειμένου να προβληθεί μία επί μέρους και τελικά αποπροσανατολιστική διαφωνία μεταξύ του υπουργού Δικαιοσύνης Ε. Βενιζέλου και του πρώην υπουργού Γ. Α. Μαγκάκη σχετικά με το νομοσχέδιο για την ευθύνη των υπουργών. Διαφωνία πουύ εκδηλώθηκε κατά την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Τις επόμενες μέρες η "κόντρα", μεταξύ του τέως και του νυν υπουργού συνεχίστηκε και διευρύνθηκε με δηλώσεις και άλλων κυβερνητικών βουλευτών. Ετσι όμως συσκοτίστηκε η ουσία της συζήτησης στην Επιτροπή που αφορούσε τα σχετικά με τη Δικαιοσύνη άρθρα του Συντάγματος. Το κυριότερο συσκοτίστηκε ότι και οι δύο βασικοί εκπρόσωποι του δικομματισμού εμμένουν στη διατήρηση του καθεστώτος ορισμού από την εκάστοτε κυβέρνηση της ηγεσίας του Αρείου Πάγου. Δηλαδή με άλλα λόγια ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για αυτονόητους λόγους συναινούν στη διατήρηση του ασφυκτικού ελέγχου της Δικαστικής Εξουσίας από την Εκτελεστική Εξουσία. Αποδεικνύεται έτσι και από μία άλλη πλευρά ότι τα αναφερόμενα σε όλα τα αστικά Συντάγματα περί δήθεν χωρισμού των εξουσιών είναι μόνο για την παραπλάνηση του λαού. Στην πραγματικότητα το αστικό κράτος δεν ήταν δυνατόν να αφήσει και δεν αφήνει εκτός του ελέγχου του τη λειτουργία της ανεξάρτητης υποτίθεται Δικαιοσύνης η οποία αν πραγματικά ήταν τέτοια θα μπορούσε να αποτελέσει μία γραμμή άμυνας του λαού στην αυθαιρεσία του αστικού κράτους όπως εκφράζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κατανοώντας ότι ο άμεσος διορισμός της ηγεσίας του Αρείου Πάγου που ελέγχει με τη σειρά της όλη τη διοικητική πυραμίδα της Δικαιοσύνης, δεν μπορεί να συνεχιστεί, προτείνουν την ελαφρά τροποποίηση του υπάρχοντος καθεστώτος όχι όμως και την ουσία του. Η μόνη "δημοκρατική" παραχώρηση που κάνουν είναι αντί του απευθείας διορισμού της Δικαστικής ηγεσίας να επιλέγεται για κάθε θέση από την κυβέρνηση ένας μεταξύ τριών που θα προταθούν.

Σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση το ΚΚΕ μέσω του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου Αντ. Σκυλλάκου,υπογραμμίζει ότι είναι ζήτημα απόλυτης προτεραιότητας, το σταμάτημα του διορισμού των Προέδρων και Αντιπροέδρων των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου από την εκάστοτε κυβέρνηση. Η ηγεσία της Δικαιοσύνης πρέπει να εκλέγεται από ένα ευρύ και αντιπροσωπευτικό εκλεκτορικό Σώμα τόνισε ο Αντ. Σκυλλάκος. Ακολούθως σημείωσε ότι η θητεία των εκλεγμένων πρέπει να είναι για περιορισμένο χρονικό διάστημα που θα είναι το περισσότερο πέντε χρόνια. Παράλληλα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ σημείωσε ότι οι πρόεδροι των Ανωτάτων Δικαστηρίων πρέπει να αποψιλωθούν από μία σειρά υπερεξουσιών που εξ οφιτσίου διαθέτουν, οπότε και το ζήτημα της επιλογής τους αυτομάτως θα χάσει τον χαρακτήρα που σήμερα έχει. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης,έστω και αν για τους δικούς του προφανείς λόγους υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν ελέγχει την ηγεσία της Δικαιοσύνης, συμφώνησε με την εκτίμηση του ΚΚΕ ότι και με το προτεινόμενο στην αναθεώρηση του Συντάγματος σύστημα, αυτή θα διορίζεται τελικά από την κυβέρνηση.

Ανάλογες της βασικής λογικής που ανέπτυξε ο Αντ. Σκυλλάκος, ήταν και οι άλλες προτάσεις που έκανε για τη Δικαιοσύνη. Πρότεινε το Δικαστικό Συμβούλιο που σήμερα διορίζεται και το οποίο κρίνει την εξέλιξη των δικαστών, να εκλέγεται τουλάχιστον ένα μέρος του από αυτούς που καλείται να κρίνει. Επίσης υποστήριξε τη δυνατότητα προσφυγής των δικαστών κατά των αποφάσεων του Συμβουλίου όχι μόνο γιατί αδικούνται κατά την προαγωγή τους, αλλά ακόμα και όταν θίγονται. Ακόμα να έχουν τη δυνατότητα παρουσίας τους στις συνεδριάσεις αυτοπροσώπως ή με δικηγόρο.

Στη συνέχεια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ εξέφρασε την αντίθεσή του τόσο στην πρόταση της ΝΔ για θέσπιση Συνταγματικού Δικαστηρίου, όσο και στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για ενίσχυση του ρόλου των ανωτάτων δικαστηρίων που θα κρίνουν τη συνταγματικότητα των νόμων. Αυτές οι λογικές είπε, οδηγούν σε περισσότερο ελεγχόμενο από την κυβέρνηση καθεστώς. Οεκπρόσωπος του ΚΚΕ τόνισε ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα υποστηρίζει τη συνταγματική κατοχύρωση της αυτοδιοίκησης των δικαστηρίων και των εισαγγελιών. Ζήτησε την κατάργηση των στρατοδικείων και την εκδίκαση όλων των στρατιωτικών αδικημάτων από τα ποινικά δικαστήρια. Σαν μεταβατική λύση οι υπάρχοντες στρατοδίκες από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας να περάσουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Δικαιοσύνης. Υποστήριξε την ύπαρξη ενιαίου κλάδου διοικητικής Δικαιοσύνης που θα περιλαμβάνει τα διοικητικά δικαστήρια και το Συμβούλιο Επικρατείας. Ακόμα να αναβαθμιστεί το Ελεγκτικό Συνέδριο κατά τρόπο που ο προληπτικός και κατασταλτικός έλεγχος που διενεργεί να περιλαμβάνει όχι μόνο τις δαπάνες σε χρήμα, αλλά και κάθε παροχή του δημοσίου προς τρίτους. Επίσης να ελέγχονται από το Ελεγκτικό Συνέδριο και τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, δεδομένου ότι τέτοια μορφή παίρνουν διάφοροι φορείς του δημοσίου που μετατρέπονται από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου σε Ιδιωτικού για να αποφεύγουν τον έλεγχο.

Για τους δικαστικούς υπαλλήλους ο Αντ. Σκυλλάκος πρότεινε την κατάργηση των δικαστικών συμβουλίων που ασχολούνται με την εξέλιξή τους και να αντικατασταθούν με υπηρεσιακά συμβούλια, όπως γίνεται με όλους τους δημόσιους υπάλληλους. Επίσης να έχουν δυνατότητα προσφυγής στο Συμβούλιο Επικρατείας για κάθε απόφαση που αφορά την υπηρεσιακή τους κατάσταση και εκτιμούν ότι τους θίγει καθ' οιονδήποτε τρόπο.

Τυφλή ή κουφή η Δικαιοσύνη; Τίποτα απ' όλα αυτά. Απλά είναι απόλυτα ελεγχόμενη από την αστική τάξη και τους πολιτικούς της εκφραστές. Οποιος και αν έχει το πάνω χέρι στην κυβερνητική εξουσία. Τα "κουσούρια" που πολλές φορές της καταλογίζουν, αποτελούν το μανδύα που της φοράνε για να κρύψουν την παραπάνω αλήθεια.

Γιάννης ΚΩΣΤΑΚΗΣ

Το ΚΚΕ μέσω του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου, υπογραμμίζει ότι είναι ζήτημα απόλυτης προτεραιότητας, το σταμάτημα του διορισμού των Προέδρων και Αντιπροέδρων των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου από την εκάστοτε κυβέρνηση



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ