ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Απρίλη 1996
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ηφαίστειο που βράζει

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Η αιματηρή έκρηξη βόμβας του περασμένου Σαββάτου στο Κοσσυφοπέδιο δεν προκάλεσε μόνον το τραγικό θάνατο του 12χρονου Αλβανόφωνου Νεξάτ Χετέμι, και το σοβαρό τραυματισμό άλλων παιδιών, ηλικίας 9 έως 12 χρόνων. Φόρτισε ακόμη περισσότερο την ένταση σε μια περιοχή που μοιάζει ολοένα και περισσότερο με ηφαίστειο που βράζει. Ο Μπούγιαρ Μπουκόσι, ο αυτοανακηρυχθείς "πρωθυπουργός" του Κοσσυφοπεδίου, με χτεσινή επιστολή του στην ΕΕ, απείλησε ότι "ένα κύμα βίαιων εθνικιστικών ταραχών ενδέχεται να αναγκάσει την πλειοψηφία των Αλβανών να πάρουν πρόσθετα μέτρα για την προστασία τους"!

Οι πληροφορίες σχετικά με τις ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες εξερράγη ο εκρηκτικός μηχανισμός, παρέμεναν μέχρι χτες αντικρουόμενες. Η "Δημοκρατική Ενωση του Κοσσυφοπεδίου" υποστήριξε ότι η βόμβα που σκότωσε το 12χρονο εκτοξεύτηκε από αυτοκίνητο που περνούσε από το "Βέλικα Ρέκα", χωριό του 12χρονου νεκρού βοσκού που απέχει μόλις 30 χλμ βόρεια της πρωτεύουσας του Κοσσυφοπεδίου Πρίστινα. Το ίδιο κόμμα, που θεωρείται ένα από τα κύρια κόμματα της αλβανόφωνης κοινότητας του Κοσσυφοπεδίου, ανακοίνωσε ότι το ίδιο 24ωρο εξερράγη και μία δεύτερη βόμβα μπροστά στο σπίτι του αρχηγού της Αστυνομίας του Πρίζρεν (80 χλμ νότια της Πρίστινα), χωρίς θύματα.

Αντίθετα, οι τοπικές αστυνομικές αρχές της περιοχής ανακοίνωσαν ότι η έκρηξη βόμβας ήταν μία και οφειλόταν σε ατύχημα. "Η έκρηξη σημειώθηκε ενώ τα παιδιά εξέταζαν τον εκρηκτικό μηχανισμό που είχαν βρει κοντά σε ένα αγροτικό συνεταιρισμό στο χωριό τους", ανέφερε η ανακοίνωση των σερβικών αστυνομικών αρχών.

Τηλεγράφημα του "Γαλλικού Πρακτορείου" αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το χωριό Βέλικα Ρέκα είναι μία μικρή κοινότητα όπου από τη μία πλευρά του δρόμου κατοικούν Αλβανόφωνοι και από την άλλη πλευρά περίπου 60 οικογένειες Σερβοβόσνιων προσφύγων που εγκαταστάθηκαν σε σπίτια που κατασκευάστηκαν πρόσφατα.

Πάντως, το συγκεκριμένο επεισόδιο ήταν αφορμή για την εξαπόλυση απειλητικής ανακοίνωσης από τον λεγόμενο "πρωθυπουργό" της "εξόριστης" κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου, Μπούγιαρ Μπουκόσι. Ο Μπουκόσι με επιστολή του προς την Ευρωπαϊκή Ενωση σημειώνει: "Οι Σέρβοι δε διστάζουν να χρησιμοποιούν όπλα εναντίον απροστάτευτων Αλβανών. Καλούμε τα θύματα να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, αλλά αυτή τη στιγμή βλέπουμε ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να πάρουμε πρόσθετα μέτρα για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας"...

ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Αδιάκοπη πολεμική ατμόσφαιρα

Πληροφορίες ότι έχει σκοτωθεί σε συμπλοκές και ο Ζ. Γιανταρμπίγιεφ

ΜΟΣΧΑ. -

Ανεπιβεβαίωτες και αντιφατικές πληροφορίες αναφέρουν ότι τη νύχτα στις 28 προς 29 Απρίλη, σκοτώθηκε ο νέος ηγέτης των Τσετσένων αυτονομιστών Ζελιμχάν Γιανταρμπίγιεφ,που διαδέχθηκε τον Τζοχάρ Ντουντάγιεφ,ο οποίος είχε σκοτωθεί την περασμένη βδομάδα στη διάρκεια βομβαρδισμού των ρωσικών στρατευμάτων στην Τσετσενία, μετέδωσε το Πρακτορείο ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ.

Από τη μεριά του, το Πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ, επικαλείται δήλωση του υπουργού Εσωτερικών της προσκείμενης στη Μόσχα τσετσενικής κυβέρνησης Χαμίντ Ινάλοφ, ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει το θάνατο του Γιανταρμπίγιεφ. Ο Ινάλοφ πρόσθεσε, όμως, ότι στο Γκρόζνι κυκλοφορούν, πράγματι, έντονες φήμες πως ο Γιανταρμπίγιεφ σκοτώθηκε στη διάρκεια μάχης στο Ουρούς - Μαρτάν. Αλλη πληροφορία αναφέρει ότι σκοτώθηκε στη διάρκεια συμπλοκής μεταξύ αντιπάλων αυτονομιστικών ομάδων. Και ο διοικητής των ομοσπονδιακών δυνάμεων στην Τσετσενία Βιατσεσλάβ Τιχομίροφ επισήμανε ότι γνωρίζει για τις συμπλοκές μεταξύ των Τσετσένων μαχητών, αλλά δεν μπορεί να επιβεβαιώσει το θάνατο του Γιανταρμπίγιεφ. Ο νομάρχης της περιοχής Ουρούς - Μαρτάν Σαμίλ Μπουρατάγεφ, θεωρεί έγκυρη την πληροφορία του θανάτου.

Στο μεταξύ, ανώτερος αξιωματούχος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας, που το Πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ δεν κατονομάζει, δήλωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι ο Γιανταρμπίγιεφ σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών στο Ουρούς - Μαρτάν, σημειώνοντας ότι δεν είναι ακόμα γνωστό, αν σκοτώθηκε ο Γιανταρμπίγιεφ ή ο ανΙψιός του. Ο τοπικός στρατιωτικός διοικητής Ντοκού Μαχάγεφ διέψευσε την πληροφορία για το θάνατο του Γιανταρμπίγιεφ, δηλώνοντας ότι συνομίλησε μαζί του από τον ασύρματο χτες το απόγευμα.

Αν, όμως, αυτή η πληροφορία επιβεβαιωθεί, διάδοχος του Γιανταρμπίγιεφ θα είναι ο πρόεδρος του αυτονομιστικού Κοινοβουλίου Αχιάτ Ιντίγκοφ. Στο μεταξύ, οι Τσετσένοι στρατιωτικοί διοικητές των αυτονομιστών εξέλεξαν τον Σαμίλ Μπασάγεφ (γνωστός από την επίθεση στο Μπουντιόνοφσκ) αρχηγό του αγώνα για την ανεξαρτησία της Τσετσενίας.

Από την άλλη μεριά, η Αλα Ντουντάγεβα,χήρα του Τζοχάρ Ντουντάγιεφ, ζήτησε να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν με στόχο την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης για την ειρηνευτική διευθέτηση της τσετσενικής κρίσης. Απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό Βίκτορ Τσερνομίρντιν να εγγυηθεί την ασφάλειά της για να μεταβεί στη Μόσχα. Επίσης, ζήτησε από τον πρόεδρο της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ να βοηθήσει τις προσπάθειές της για τον τερματισμό του πολέμου στην Τσετσενία.

Βομβιστική ενέργεια

Εκρηξη βόμβας σημειώθηκε την Κυριακή, αργά το βράδυ, έξω από τα γραφεία των ρωσικών αερογραμμών "Αεροφλότ" στην Αγκυρα με αποτέλεσμα να προκληθούν μόνο υλικές ζημιές. Δεν έχει αναλάβει κανείς την ευθύνη για την επίθεση αυτή, αλλά πιστεύεται ότι είναι έργο των Τσετσένων ή και Τούρκων ισλαμιστών, οι οποίοι εκδικούνται για το θάνατο του Ντουντάγιεφ και τάσσονται υπέρ της ένοπλης πάλης των Τσετσένων αυτονομιστών κατά της Ρωσίας. Σημειώνουμε ότι στην Τουρκία ζουν 50.000 Τσετσένοι. Την περασμένη Πέμπτη το Δημοτικό Συμβούλιο της Αγκυρας, στο οποίο πλειοψηφούν οι ισλαμιστές, αποφάσισε τη μετονομασία μιας πλατείας της τουρκικής πρωτεύουσας σε "Πλατεία Τζοχάρ Ντουντάγιεφ". Μετά την προσευχή της Παρασκευής, που ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του Ντουντάγιεφ, χιλιάδες ισλαμιστές και υπερεθνικιστές πραγματοποίησαν σε πολλές πόλεις της Τουρκίας αντιρωσικές διαδηλώσεις.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αλλάζει η νομοθεσία για τις απελάσεις Κούρδων

ΒΟΝΝΗ.-. -

Η δυνατότητα επίσπευσης των απελάσεων των Κούρδων από τη Γερμανία στην Τουρκία δρομολογήθηκε χτες σε νομοθετικό επίπεδο, με την παρουσίαση ενός νομοσχεδίου για την τροποποίηση του Νόμου "Περί Αλλοδαπών" που ισχύει στη Γερμανία από το 1991. Το νομοσχέδιο, εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, υπήρξε προϊόν πιέσεων της τουρκικής κυβέρνησης εδώ και ένα χρόνο, ενώ η αφορμή για την έναρξη της προσπάθειας τροποποίησης του νομοθετικού πλαισίου έδωσαν οι ταραχές που προκλήθηκαν από Κούρδους πριν λίγο καιρό σε μεγάλες γερμανικές πόλεις.

Το νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στη γερμανική Βουλή τον ερχόμενο Ιούνιο, κομίζει διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες η απλή συμμετοχή σε απαγορευμένη από τη γερμανική αστυνομία διαδήλωση θα επισύρει απέλαση...

ΚΟΥΒΑ - ΗΠΑ
Τους είχε προταθεί συμφωνία ειρήνης

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Τέσσερις μήνες μετά την αποτυχημένη αμερικανική εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων, ο Τσε Γκεβάρα συνάντησε στην Ουρουγουάη τον Ρίτσαρντ Γκούντγουιν, ειδικό σύμβουλο του τότε Προέδρου των ΗΠΑ, Τζον Κένεντι, προτείνοντάς του τη σύναψη συμφωνίας ειρήνης ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κούβα. Αυτά αναφέρονται, μεταξύ άλλων, σε χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Μαϊάμι Χέραλντ", όπου προστίθεται ότι ο Πρόεδρος Κένεντι αρνήθηκε τη συγκεκριμένη πρόταση που έγινε στη συνάντηση των Γκεβάρα - Γκούντγουιν στις 17 Αυγούστου 1961.

ΛΕΣΧΗ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ
Πιστώσεις... στην υποψηφιότητα Γιέλτσιν

ΠΑΡΙΣΙ.-

Η Ρωσία και η Λέσχη του Παρισιού υπέγραψαν την Κυριακή βράδυ στο Παρίσι τη συμφωνία για την επαναδιαπραγμάτευση του ρωσικού εξωτερικού χρέους ύψους 40 δισ. δολαρίων. Επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ολέγκ Νταβίντοφ. Σε ανακοίνωση της Λέσχης αναφέρεται ότι "η συμφωνία αυτή αποτελεί μια οικονομική συνεισφορά των πιστωτριών χωρών στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις της Ρωσίας, τις οποίες έχει εγκρίνει το ΔΝΤ και ξεπερνούν τα 40 δισ. δολάρια, τα οπαία θα εξοφληθούν σε 25 χρόνια". Η ομάδα των πιστωτριών χωρών θεωρεί ότι η ρωσική κυβέρνηση θα μπορεί να χρησιμοποιήσει όλο το εξωτερικό χρέος, χωρίς να προβεί σε νέα διαπραγμάτευση. Η Λέσχη του Παρισιού αποτελείται από 18 χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία (έχει χορηγήσει το 50% των πιστώσεων), οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ιαπωνία. Σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, είναι πλέον φανερό ότι η κίνηση αυτή των δυτικών χωρών αποβλέπει στην υποστήριξη του Μπορίς Γιέλτσιν ενόψει των προεδρικών εκλογών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ