ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Μάη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ιστορία αγάπης

Μια σημαντική ταινία του Ιρανού σκηνοθέτη Αμπάς Κιροστάμι προβάλλει η ΕΤ-2 στις 23.30. Πρόκειται για τρυφερή ιστορία αγάπης, για έναν ύμνο στη ζωή, που ανθίζει ακόμη και μετά από το θάνατο, μέσα στα συντρίμμια που αφήνει ένας τρομερός σεισμός, αλλά και για μια καταγραφή της ιρανικής επαρχίας. "Μέσα στους ελαιώνες" ονομάζεται αυτή η εξαιρετική, στην κυριολεξία, δημιουργία που είναι πλημμυρισμένη από ανθρωπιά, τρυφερότητα, συγκίνηση. Μια ταινία που καταγράφει ρεαλιστικά, αλλά και ποιητικά ταυτόχρονα τα προβλήματα, τις χαρές, τα σημαντικά γεγονότα απλών "ασήμαντων" ανθρώπων που μετά μια βιβλική, και πραγματική καταστροφή ξαναρχίζουν να ζουν, να ελπίζουν, να αγαπούν, να ονειρεύονται, να μαθαίνουν, να διαβάζουν, να κάνουν σχέδια για το μέλλον. Στην κηδεία των νεκρών, ο σπαραγμός των ζωντανών δεν κλείνει εντελώς τις ψυχές τους, δεν τις ισοπεδώνει, αντίθετα αφήνει χώρο για να περάσει από μέσα τους ο έρωτας και η ανάταση. Ενα κινηματογραφικό συνεργείο φτάνει σ' ένα μακρινό χωριό, που μόλις αφανίστηκε από το σεισμό, για να γυρίσει μια κινηματογραφική ταινία. Ενας νεαρός χτίστης πιάνει δουλιά ως... πρωταγωνιστής. Ο ρόλος που καλείται να παίξει είναι δύσκολος. Θα πρέπει να παίξει στον κινηματογράφο το όνειρό του. Να κάνει, δηλαδή, πρόταση γάμου σε μια κοπέλα, που ο χτίστης έχει ερωτευτεί παράφορα, και εκείνη να δεχτεί, κάτι που στην πραγματικότητα δε γίνεται. Ομως ο Κιροστάμι που έχει κατορθώσει να συγκινήσει το θεατή με την πιο επίμονη και συγκινητική πρόταση γάμου στην ιστορία του κινηματογράφου, του αφήνει μια χαραμάδα, για να χωρέσει μια αχτίδα ελπίδας. Ισως εκείνη τελικά να αλλάξει γνώμη, να συγκινηθεί και να ενδώσει. Ισως. Η τελευταία σκηνή μας δείχνει τον ερωτευμένο πρωταγωνιστή να κυνηγά μέσα στους ελαιώνες την αγαπημένη του και καθώς ο φακός ξεμακραίνει, η απόσταση των δυο νέων όλο και μοιάζει πιο κοντινή. Με τους: Χουσεϊν Ρεζάι, Φάραντ Κερνμάντ.

Από το STAR στις 22.15 "Αρθρο 99" του Χάουαρντ Ντόιτς.

Πρόκειται για μια κωμωδία, φαίνεται πως το έχουμε τελικά ανάγκη αυτό το είδος, που διαδραματίζεται σ' ένα νοσοκομείο στο Κάνσας. ΟΜόργκαν, είναι ένας καινούριος γιατρός, που κάνει την άσκησή του κάτω από τις οδηγίες του δόκτορα Σάρτζες, ο οποίος προσπαθεί να αντιμετωπίσει αποφασιστικά, έστω και με ανορθόδοξες μεθόδους, τις οικονομικές δυσκολίες του νοσοκομείου του. Με τους: Κίφερ Σάδερλαντ και Ρέι Λότα.

Πέμπτη

05.00 - 06.00 ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ

06.00 - 08.00 ΕΝ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙ

Επειδή, η ενημέρωση δεν είναι η ανάδειξη του ελάσσονος και η αποσιώπηση του μείζο-νος. Γιατί "η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται". Επιμέλεια - παρουσίαση Γιάννης Χατζηγεωργίου.

08.00 - 10.00 ΠΡΩΙΝΟΣ ΑΠΟΠΛΟΥΣ

Η καθημερινή ενημερωτική εκπομπή του "902", με σχολιασμό του Τύπου, συνεντεύξεις, επίκαιρα σχόλια. Επιμέλεια - Παρουσίαση Βάλια Δρακωνάκη.

10.00 - 10.30 15ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ

Η Ελένη Κατροδαύλη και ο Ηλίας Λέγγερης απαντούν σε ερωτήματα ακροατών πάνω στα Προσυνεδριακά ντοκουμέντα του Κόμματος: το Σχέδιο Προγράμματος, το Σχέδιο Καταστατικού και την Εκθεση Δράσης του Κόμματος από το 14ο στο 15ο Συνέδριο.

10.30 - 11.00 ΜΟΥΣΙΚΟ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ11.00 - 12.00 ΕΞ ΑΙΤΙΑΣ

Οι ειδήσεις και οι εξελίξεις γίνονται η αιτία για ρεπορτάζ, σχόλια και συζήτηση. Επιμέλεια - Παρουσίαση Δάνης Παπαβασιλείου.

12.00 - 12.30 ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ 12

12.30 - 14.00 ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Μια εκπομπή, που ενημερώνει για τις διεθνείς εξελίξεις και τα εξωτερικά μας θέματα. Επιμέλεια - Παρουσίαση Αννα Μπαλλή.

14.00 - 16.00 ΜΕ ΑΠΟΨΗ

Η διαδρομή του "902" στα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας, με τους ρεπόρτερ και τους ανταποκριτές του σταθμού μας. Επιμέλεια - Παρουσίαση Μάρω Φωτάκη.

16.00 - 17.00 ΟΣΜΑΙ ΑΣΜΑΤΩΝ

Πρόκληση αίσθησης και ενεργοποίησης. Με τη Φωτεινή Σταμέλου.

17.00 - 19.00 ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΜΕΤΕΡΙΖΙ

Μια αιχμηρή δημοσιογραφική εκπομπή με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Χαλιβελάκη.

19.00 - 20.00 ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ

Μια εκπομπή με ταξιδιωτικές περιγραφές και ξεναγό την παγκόσμια γλώσσα της μουσικής. Με τη Σοφία Πορετσάνου.

20.00 - 20.30 ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΝ 8

20.30 - 21.00 15ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ (επανάληψη).

21.00 - 22.00 ΛΑΪΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ

Σεργιάνι στον χώρο του έντεχνου λαϊκού τραγουδιού απ' τον Χρήστο Γώγολο. 22.00 - 23.30 ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΩΝ ΔΙΣΕΚΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ

Το έντεχνο λαϊκό ελληνικό τραγούδι μέσα στους λαϊκούς αγώνες. Με τον Στέφανο Ψαραδάκο.

23.30 - 24.00 ΒΡΑΔΥΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

24.00 - 02.00 Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΟΥ HEAVY METAL

Με τον Ανδρέα Στασινόπουλο.

02.00 - 03.00 ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

03.00 - 04.00 ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΩΝ ΜΠΟΥΑΤ

04.00 - 05.00 ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ

Υπομνήματα για παραβιάσεις ζητά το ΕΣΡ

Την ερχόμενη Τρίτη τελικάτο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης θα πάρει αποφάσεις για θέματα που εκκρεμούν και τα οποία κυρίως αφορούν παραβιάσεις του νόμου και κωδίκων δεοντολογίας. Οι υπεύθυνοι του ΣΚΑΪ θα δώσουν εξηγήσεις την ερχόμενη Τρίτη για τη μη επανόρθωση δυσφημιστικών σχολίων του σταθμού σε βάρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Οι εκπρόσωποι του ΣΚΑΪ, επίσης, μέχρι τη Δευτέρα, θα πρέπει να υποβάλουν υπόμνημα για τη μετάδοση "ροζ" διαφημίσεων. Για τη μετάδοση "ροζ" διαφημίσεων, αλλά και για τις παραβιάσεις του διαφημιστικού χρόνου, εξηγήσεις στην προχτεσινή συνεδρίαση του ΕΣΡ, έδωσαν οι εκπρόσωποι των τηλεοπτικών σταθμών ANTENNA, MEGA και STAR, ενώ μέχρι τη Δευτέρα θα πρέπει να υποβάλουν για τις παραβιάσεις αυτές, υπομνήματα. "Μετάθεση" για την ερχόμενη Τρίτη πήρε ο ΣΛΑΪ και για τις εκπομπές του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου "Ζούγκλα" και "Κίτρινος Τύπος", που αφορούσαν στο θέμα των υιοθεσιών.

Αφιέρωμα στον Λόρκα

Από τις "Μεγάλες παραστάσεις" της ΕΤ - 1 στις 00.30 "Του φεγγαριού τα πάθη", ένα αφιέρωμα στον Λόρκα με τη Μαρία Φαραντούρη σε θεατρική σκηνοθεσία Αγγελου Τερζόπουλου. Σκηνικά - ενδυματολογική επένδυση: Γιώργος Πάτσας. Πρόκειται για μια μαγνητοσκοπημένη μετάδοση της συναυλίας που δόθηκε στις 9 και 10 Γενάρη του 1996 στο Μέγαρο Μουσικής. Η Μαρία Φαραντούρη ερμηνεύει τραγούδια βασισμένα σε ποιήματα του μεγάλου Ισπανού ποιητή, μελοποιημένα από τον Μάνο Χατζιδάκι και τον Μίκη Θεοδωράκη. Την Μαρία Φαραντούρη συνοδεύει η Ορχήστρα της Κόρδοβας, την οποία διευθύνει ο Λεό Μπράουερ. Κλασική κιθάρα παίζει ο Κώστας Κρεσιώλης. Συμπράττει η Χορωδία "Φους Μουσικάλις" και διευθύνει ο Κωστής Κωνσταντάρας.

Αστέρια και Ντιαγκίλεφ

Μη χάσετε απόψε στις 23.30 την εκπομπή της ΕΤ - 3 "Αστέρια του χορού". Πρόκειται για ένα αφιέρωμα, για ένα φόρο τιμής στον Ντιαγκίλεφ με τα μπαλέτα της Οπερας Γκαρνιέ του Παρισιού. Θα χορέψουν: "Πετρούσκα" σε μουσική Ιγκόρ Στραβίνσκι, "Το πρίσμα του ρόδου" σε μουσική Καρλ Μαρία φον Βέμπερ,"Το απόγευμα ενός φαύνου" σε μουσική Κλοντ Ντεμπισί και "Το γάμο" σε μουσική Στραβίνσκι.

Σκηνή από την ταινία του Ιρανού σκηνοθέτη Αμπάς Κιροστάμι "Μέσα στον

Σκηνή από την ταινία του Ιρανού σκηνοθέτη Αμπάς Κιροστάμι "Μέσα στον ελαιώνα", που προβάλλει η ΕΤ-2 στις 23.30



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ