ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Μάη 1996
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ψηφίζουν εκπροσώπους οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ

Ολοκληρώνονται αύριο οι εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπων των εργαζομένων της ΔΕΗ στο ΔΣ της Επιχείρησης, την ΑΣΚΕ, το ΚΕΣ και το ΣΕΠ

Αρχισαν χτες και ολοκληρώνονται αύριο, 8 του Μάη οι εκλογές για την ανάδειξη των εκπροσώπων των εργαζομένων στη ΔΕΗ, στο ΔΣ της ΔΕΗ,στο Κεντρικό Εργασιακό Συμβούλιο (ΚΕΣ), στην Αντιπροσωπευτική Συνέλευση Κοινωνικού Ελέγχου (ΑΣΚΕ) και στο Συμβούλιο Ασφάλισης Προσωπικού (ΣΕΠ). Η ΕΣΚ - ΔΕΗ,ζητώντας την ψήφο των εργαζομένων, προβάλλει το στόχο για την "ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ, ΔΕΗ - κρατικό μονοπώλιο στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου". Ασκώντας κριτική στη μέχρι τώρα λειτουργία των οργάνων και των εκπροσώπων των εργαζομένων σε αυτά, η παράταξη τονίζει:

"Στο ΔΣ οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ενσωματώθηκαν στη λογική της διαχείρισης της κρίσης στη ΔΕΗ, δεν αντιτάχθηκαν επί της ουσίας στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, δέσμιοι της "συναινετικής", "εκσυγχρονιστικής" άποψης των παρατάξεών τους. Η ΑΣΚΕ, με ευθύνη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δε λειτούργησε για τρία χρόνια, περίοδο που κατακλυζόμαστε από σειρά νόμων και ρυθμίσεων για ιδιωτικοποίηση, ασφαλιστικό, τιμολογιακή πολιτική κλπ. Το ΚΕΣ έμεινε μακριά από τους εργαζόμενους και τα προβλήματά τους. Στο ΣΑΠ κινήθηκαν στη λογική της αποδοχής των αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων. Περιορίστηκαν σε επουσιώδεις μεταρρυθμίσεις".

Στην τετρασέλιδη ανακοίνωσή της η ΕΣΚ - ΔΕΗ αναφέρεται διεξοδικά στα προβλήματα των εργαζομένων και της επιχείρησης, την ιδιωτικοποίηση, τους εργολάβους, το ασφαλιστικό, την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ηλεκτρική ενέργεια. Υπογραμμίζει επίσης ότι αγωνίζεται για "ΔΕΗ κρατικό μονοπώλιο, σύγχρονη, αποδοτική και μοχλό ανάπτυξης για την οικονομία της χώρας, για διαφάνεια σε προμήθειες, έργα και επενδύσεις, για φιλολαϊκή τιμολογιακή πολιτική, για κατάργηση των πελατειακών σχέσεων και για υπεράσπιση του εισοδήματος, του ασφαλιστικού, των εργασιακών κατακτήσεων".Ακόμα, η παράταξη τονίζει ότι αντιστέκεται "στην ιδιωτικοποίηση, τη μετοχοποίηση, τις εργολαβίες και σε κάθε μορφή ξεπουλήματος, στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του μονοπωλιακού κεφαλαίου και των ντόπιων πολιτικών εκφραστών τους, στη λογική της ηττοπάθειας, του συμβιβασμού, της αδράνειας της συναίνεσης, της υποταγής και του κυβερνητικού συνδικαλισμού".

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
Τριήμερη απεργία από σήμερα

Συγκέντρωση στις 9.30 πμ στην πλατεία Κάνιγγος. Πανελλαδική συγκέντρωση αύριο στον ίδιο χώρο και πορεία στου Μαξίμου. Ομοσπονδία: "Η ανεργία μάς οδηγεί σε διαρκή παραμονή στους δρόμους του αγώνα"

"Να γίνουν τώρα πράξη οι δεσμεύσεις",απαιτούν οι οικοδόμοι, οι οποίοι, με απόφαση της Ομοσπονδίας του κλάδου,ξεκινούν από σήμερα τριήμερη πανελλαδική απεργία (Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη). Η Ομοσπονδία καταγγέλλει την παρελκυστική τακτική της κυβέρνησης και την αθέτηση των δεσμεύσεών της και καλεί σε ανυποχώρητο αγώνα. Σήμερα, θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, ενώ οι οικοδόμοι της Αθήνας θα συγκεντρωθούν στις 9.30 πμ στην πλατεία Κάνιγγος. Αύριο στο ίδιο μέρος, στις 10 πμ, θα γίνει πανελλαδική συγκέντρωση και στη συνέχεια πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου. Μεθαύριο Πέμπτη, οι απεργοί της Αθήνας θα συγκεντρωθούν εκ νέου στην πλατεία Κάνιγγος, ενώ θα πραγματοποιηθούν τοπικές συγκεντρώσεις ανά τη χώρα.

Η νέα κινητοποίηση έχει το χαρακτήρα αγωνιστικής απάντησης στον εμπαιγμό της κυβέρνησης, που δυο μήνες μετά τις δεσμεύσεις που υποχρεώθηκε να αναλάβει ο υπουργός Εργασίας, Ε. Γιαννόπουλος, κατά την τελευταία απεργιακή κινητοποίηση στις 12 Μάρτη για την ικανοποίηση ορισμένων αιτημάτων του κλάδου, έρχεται ουσιαστικά να τις αθετήσει. Πρόκειται για δεσμεύσεις, η υλοποίηση των οποίων θα συνέβαλε στο μετριασμό της οξυμένης ανεργίας του κλάδου και στην αντιμετώπιση οξύτατων προβλημάτων επιβίωσης των ανέργων, όπως: Να μη στερούνται το χειμερινό βοήθημα οι οικοδόμοι που τον ίδιο χρόνο είχαν πάρει τακτική επιδότηση ανεργίας. Να μειωθούν από 125 σε 100 τα ένσημα που απαιτούνται για να ενταχθούν οι οικοδόμοι στην τακτική επιδότηση ανεργίας. Η θέσπιση βαριών οικονομικών και ποινικών κυρώσεων σε όσους εργολάβους απασχολούν υπό συνθήκες "μαύρης εργασίας" αλλοδαπούς και συμμετοχή των συνδικάτων στους μηχανισμούς ελέγχου και επιβολής των κυρώσεων. Να μειωθούν σταδιακά τα 600 ένσημα της τελευταίας 5ετίας σε περίπτωση αναπηρικής σύνταξης οικοδόμων και κατάργηση του Ταμείου "εργατοπατέρων" για από δω και πέρα. Ο υπουργός είχε δεσμευτεί επίσης ότι θα εξετάσει μια σειρά άλλα αιτήματα.

Οπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία, "η όξυνση των προβλημάτων του κλάδου - με κύριο αυτό της ανεργίας που συνεχίζει να καλπάζει, βρίσκοντας σύμμαχο και τροφοδότη της, την αντεργατική, αντιστεγαστική πολιτική της κυβέρνησης - μάς οδηγεί σε διαρκή παραμονή στους δρόμους του αγώνα".

Στη Θεσσαλονίκη

Απεργιακή συγκέντρωση και πορεία πραγματοποιούν σήμερα και οι οικοδόμοι της Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια της 3ήμερης πανελλαδικής απεργίας του κλάδου. Το Συνδικάτο Οικοδόμων έχει προγραμματίσει συγκέντρωση στις 10 το πρωί μπροστά στο ΕΚΘ και πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Μέχρι και χτες, κλιμάκια του συνδικάτου, με εξορμήσεις στους χώρους δουλιάς, ενημέρωναν τους εργαζόμενους για την κινητοποίηση, ενώ η προετοιμασία για την κάθοδο στην Αθήνα και συμμετοχή στην πανελλαδική συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Ηδη, έχουν "κλείσει" τρία λεωφορεία, τα οποία θα αναχωρήσουν σήμερα στις 11 το βράδυ από τα γραφεία του συνδικάτου στην οδό Σουρή, αρ. 2. Θα ακολουθήσει νέα συγκέντρωση την Πέμπτη στις 10 το πρωί μπροστά στο ΕΚΘ. "Είχαμε προειδοποιήσει την κυβέρνηση πως αν αθετήσει τις υποσχέσεις της θα απαντούσαμε με νέες κινητοποιήσεις", τόνισε, μιλώντας στο "Ρ", ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης Βασίλης Αχτσής.

Σε κοινό ψήφισμά τους, τα Σωματεία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Μακεδονίας καταγγέλλουν την αδιαφορία του υπουργείου Εργασίας και της κυβέρνησης και καλούν όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να απαντήσουν δυναμικά στην πολιτική της λιτότητας και της ανεργίας.

Συνεχιζόμενες 24ωρες στου ΚΕΡΑΝΗ

Με νέα 24ωρη απεργία απάντησαν χτες οι εργαζόμενοι στην καπνοβιομηχανία ΚΕΡΑΝΗΣ στις απολύσεις που επιχειρεί η εργοδοσία με διάφορα προσχήματα, αφού ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα "οικειοθελών" απολύσεων.Οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν και σήμερα 24ωρη απεργία, ενώ στις 9 το πρωί θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Πειραιά. Οι εργαζόμενοι στον "Κεράνη" αγωνίζονται για την ακύρωση της απόλυσης του συναδέλφου τους Γ. Μπαμπούκη,για το σταμάτημα των συνεχών προσλήψεων - απολύσεων εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και μονιμοποίηση του αναγκαίου προσωπικού.

ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΝ ΑΘΗΝΩΝ
Από Ιούνη ... πληρωμή!

Στο αόριστο μέλλον παρέπεμψε χτες κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης στο υπουργείο Εργασίας, η διεύθυνση της ιδιωτικής κλινικής "Ασκληπιείον Αθηνών",την καταβολή των δεδουλευμένων που οφείλει στους εργαζόμενους και που ξεπερνούν το 1,5 εκατ. δραχμές για τον καθένα.

Ο εκπρόσωπος του ιδιοκτήτη δήλωσε χτες ότι θα αρχίσει να τους πληρώνει κανονικά το μισθό τους, από τον Ιούνη! Οσο δε για όσα τους οφείλει μέχρι τώρα, πρότεινε να τους τα δώσει σε δόσεις που θα ολοκληρωθούν τέλος του '97! Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της τριμερούς συνάντησης, ο Π. Σοφός,γραμματέας του ΕΚΑ, δήλωσε: "Είναι απαράδεκτες οι προτάσεις της εργοδοσίας. Από τη μια προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τους εργαζόμενους ως μέσον πίεσης προς το ΙΚΑ για διακανονισμό των χρεών του σε αυτό και απ' την άλλη να πιέσει τους εργαζόμενους να φύγουν μόνοι τους απ' τη δουλιά. Παράλληλα, έχει εξαπολύσει κλίμα τρομοκρατίας, απολύοντας εργαζόμενους με στημένες κατηγορίες, ώστε να χάνουν την αποζημίωσή τους. Πρόκειται για κλασική περίπτωση κατάχρησης των δεδουλευμένων αποδοχών των εργαζομένων και βεβαίως σοβαρές ευθύνες βαρύνουν την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία".

Σήμερα συγκεντρώσεις λογιστών για τη σύμβαση

Στις 7.30 μμ, στην Κάνιγγος, η συγκέντρωση της Αθήνας. Συγκεντρώσεις, επίσης, σε Θεσσαλονίκη, Πειραιά και άλλες πόλεις

Με συγκεντρώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας σήμερα,οι λογιστές συνεχίζουν τον αγώνα τους ενάντια στην αδιαλλαξία που επιδεικνύουν οι εργοδότες στα αιτήματα του κλάδου για την υπογραφή ικανοποιητικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Οι λογιστές της Αθήνας θα συγκεντρωθούν στις 7.30 το απόγευμα στην πλατεία Κάνιγγος.Την ίδια ώρα, θα γίνουν συγκεντρώσεις στα Εργατικά Κέντρα του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, με ανακοίνωσή της, καλεί όλους τους εργαζόμενους του κλάδου με τη μαζική τους συμμετοχή στις συγκεντρώσεις να καταδικάσουν την αντεργατική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και την εργοδοτική αδιαλλαξία και προκλητικότητα απέναντι στα δίκαια αιτήματα του κλάδου.

ΜΑΡΚΟ ΠΟΛΟ
Κατάφωρη παραβίαση της νομοθεσίας

Πλήρη κάλυψη αποφάσισε να παράσχει η ΓΣΕΕ στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, που προετοιμάζουν οι ναυτεργάτες ενάντια στην ντε φάκτο κατάργηση του καμποτάζ που επιχειρείται από το κρουαζιερόπλοιο "ΜΑΡΚΟ ΠΟΛΟ" με σημαία Μπαχάμες. Αυτό ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι της Συνομοσπονδίας, που πήραν μέρος στη σχετική σύσκεψη, που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία χτες το πρωί. Η παρουσία του πλοίου "ΜΑΡΚΟ ΠΟΛΟ" στις ελληνικές ακτοπλοϊκές γραμμές αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της ελληνικής νομοθεσίας, η οποία ορίζει ρητά ότι τα δρομολόγια στις εσωτερικές ακτοπλοϊκές γραμμές εκτελούνται αποκλειστικά από επιβατικά πλοία με ελληνική σημαία και ελληνικά πληρώματα.

Το εν λόγω κρουαζιερόπλοιο, με πλοιοκτήτρια εταιρία την ORIENT LINES,σημειώνεται ότι δε φέρει την ελληνική σημαία και το πλήρωμά του αποτελείται από 250 χαμηλόμισθους Φιλιππινέζους! Οσον αφορά τη στάση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, ουσιαστικά, κλείνει τα μάτια, αφού ακόμα δεν έχει εξαγγείλει τα μέτρα που θα πάρει για την εφαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας.Η ΓΣΕΕ καλεί τον υπουργό, όπως αναφέρει σε χτεσινή της ανακοίνωσης, "να παρέμβει στους εκπροσώπους της πλοιοκτήτριας εταιρίας, ώστε να αποτραπεί η παραβίαση της ελληνικής νομοθεσίας".

Από κινητοποίηση οικοδόμων



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ