ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Μάη 1996
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ
Επιλογές που υποθηκεύουν το μέλλον της χώρας

Ενταση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, των αλλαγών στην αγορά εργασίας και στη δημόσια διοίκηση, την επόμενη διετία, εξήγγειλε χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, στη διάρκεια ομιλίας του στη γενική συνέλευση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, η οποία φέτος πραγματοποιείται στη χώρα μας. Οι δηλώσεις του Γ. Παπαντωνίου αποτελούν συνέχεια των θέσεων της Τράπεζας της Ελλάδας, που διατυπώθηκαν με την τελευταία έκθεση του διοικητή, καθώς και των δηλώσεων του υπουργού Οικονομικών, με τις οποίες προλειαίνεται το έδαφος για τη συνέχιση της λιτότητας σε σκληρότερη έκδοση με τη λήψη και νέων αντιλαϊκών μέτρων.

Για το άλλο μεγάλο θέμα, αυτό της χρηματοδότησης μέρους των μεγάλων έργων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕ), τα πράγματα δεν είναι ακόμα ξεκάθαρα. Η ΕΤΕ αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τα αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης για την αύξηση της χρηματοδότησης, κάτι που φάνηκε και από τη συνέντευξη που παραχώρησε χτες ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής τράπεζας σε ημερήσια οικονομική εφημερίδα. Ειδικότερα, ανέφερε ότι η ικανοποίηση των αιτημάτων της ελληνικής κυβέρνησης θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα που θα προχωρήσουν οι διαδικασίες ολοκλήρωσης των τεχνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών κριτηρίων. Θέσεις οι οποίες μάλλον υποδηλώνουν τις προθέσεις της ΕΤΕ να μην ικανοποιήσει τις ελληνικές αιτήσεις για αυξημένη χρηματοδότηση. Υπό ορισμένες προϋποθέσεις - ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΤΕ - η χρηματοδότηση της Ελλάδας από την τράπεζα μπορεί να ανέλθει το 1996 στα 800 εκατ. ECU, η οποία θα είναι αυξημένη κατά 50% σε σχέση με το 1995.

Το πρόβλημα της χρηματοδότησης των μεγάλων έργων παρουσιάζεται σήμερα σε διπλή μορφή. Κατά πρώτον, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εξεύρει και νέους πόρους, πέραν αυτών που θα λάβει από την Ευρωπαϊκή Ενωση και την ΕΤΕ. Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, το κόστος των 10 από τα 13 μεγάλα έργα (αν εξαιρέσουμε δηλαδή το Φυσικό Αέριο, τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρόμων και τον Εύηνο) ανέρχεται με πρόχειρους υπολογισμούς στα 3,765 τρισ. δραχμές. Το δε σύνολο των έργων που έχουν ενταχθεί στο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης για την περίοδο 1994 - 1999, σύμφωνα με τις δηλώσεις Παπαντωνίου, ανέρχεται στο ποσό των 10 τρισ. δραχμών. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται να καλύψει τις "μαύρες τρύπες" των ελλειμμάτων με προσφυγή σε δανεισμό και στην επιβολή νέων φόρων. Μέχρι και έκδοση ομολογιακού δανείου, τα έσοδα του οποία θα διατεθούν για τα μεγάλα έργα, συζητούν σε κυβερνητικό επίπεδο. Η προσφυγή όμως στον υπέρμετρο δανεισμό, όταν το δημόσιο χρέος της χώρας ανέρχεται σήμερα στα 33 τρισ. δραχμές, θα έχει οδυνηρές συνέπειες στο προσεχές μέλλον, μιας και τα δάνεια θα πρέπει και να αποπληρωθούν.

ΔΙΔΑΚΤΡΑ
Οι σχολάρχες παραβίασαν το πλαφόν

Ζητώντας και τα... ρέστα για λογαριασμό των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων - φροντιστηρίων, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ζητά για το επόμενο σχολικό έτος αυξήσεις στα δίδακτρα 7 - 9%

Αυξήσεις που επισείουν την επιβολή προστίμων, σύμφωνα με τη νομοθεσία, καθώς είναι κατά πολύ μεγαλύτερες από το πλαφόν που είχε ορίσει το υπουργείο Ανάπτυξης (πέρσι, Εμπορίου) στα δίδακτρα των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, προκύπτουν από τους ελέγχους της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου, που ολοκληρώνονται αυτές τις μέρες.

Συγκεκριμένα, από ελέγχους των υπηρεσιών του υπουργείου Ανάπτυξης, διαπιστώθηκαν ότι ιδιοκτήτες ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων δε συμμορφώθηκαν με το πλαφόν αυξήσεων στα δίδακτρα που είχε επιβάλει με νόμο στις αρχές του τρέχοντος σχολικού έτους 1995 - 1996. Με τη ρύθμιση καθοριζόταν ανώτατο ποσοστό αύξησης 5% για τα δίδακτρα των φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης και των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) και 7% για τα δίδακτρα των φροντιστηρίων ξένων γλωσσών και των ιδιωτικών σχολείων, ενώ για τους παραβάτες προβλεπόταν η επιβολή προστίμων που θα κυμαίνονται μεταξύ 50.000 και 500.000 δρχ. για κάθε μαθητή που θα κληθεί να καταβάλει υψηλότερο ποσοστό αύξησης.

Από τους μέχρι τώρα ελέγχους του υπουργείου προέκυψε μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών, οι οποίοι δε συμμορφώθηκαν με τη νομοθετική ρύθμιση, για τους οποίους, τυπικά τουλάχιστον, επίκειται η επιβολή των προβλεπόμενων προστίμων.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων, Γ. Παπαχαραλάμπους,μιλώντας στο "Ρ", υποστήριξε ότι είναι ελάχιστοι εκείνοι οι ιδιοκτήτες - κατά κύριο λόγο μεγάλων σχολείων - που δε συμμορφώθηκαν με τη ρύθμιση του υπουργείου, προσφεύγοντας παράλληλα στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το θέμα αυτό. Ο ίδιος δήλωσε ότι με απόφαση του ΔΣ της Ομοσπονδίας οι ιδιοκτήτες φέτος θα προτείνουν οι αυξήσεις για το σχολικό έτος 1996 - '97 να κυμανθούν μεταξύ 7 - 9%,με δεδομένο ότι ο πληθωρισμός στο τέλος του χρόνου θα κυμανθεί γύρω στο 9%, αυξήσεις, ωστόσο, που θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι υπερδιπλάσιες των μισθολογικών αυξήσεων που θα δοθούν φέτος στους εργαζόμενους. Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, το κόστος λειτουργίας των εκπαιδευτηρίων είναι αυξημένο κατά 13% περίπου. Πάντως, μέχρι τις 15 Μάη, σύμφωνα με το νόμο, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να έχουν υποβάλει στο υπουργείο Ανάπτυξης τους τιμοκαταλόγους τους για την επόμενη σχολική χρονιά.

Με αντικείμενο το θέμα αυτό πραγματοποιήθηκε χτες σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης. Θεωρείται πάντως δεδομένο ότι σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες δε ζητήσουν για το επόμενο σχολικό έτος πάνω από 9%, οι αυξήσεις στα δίδακτρα θα γίνουν με τη μέθοδο της "συμφωνίας κυρίων" που εισήγαγε η κυβέρνηση τουΠΑΣΟΚ.

Μ. Ζ.

Να τερματιστεί η ασυδοσία εργολάβων έργων της ΔΕΗ

Το θέμα έφερε στη Βουλή το ΚΚΕ, με σχετική ερώτηση βουλευτών του

Μέτρα για τον τερματισμό της ασυδοσίας των αναδόχων και εργολάβων κατασκευής έργων της ΔΕΗ, ώστε να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του δημοσίου και των καταναλωτών, ζητά από την κυβέρνηση το ΚΚΕ, με ερώτηση που κατέθεσε χτες στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος.

Οπως αναφέρεται στο κείμενο της ερώτησης, το οποίο υπογράφεται απ' τους βουλευτές του Κόμματος Γιάννη Κατσαρό και Δήμο Κουμπούρη,στην περιοχή της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, ο ανάδοχος (ΕΝΤΕΧΝΟΣ ΑΕ) και ο υπεργολάβος του, Παναγιωτίδης, δημιούργησαν μια σειρά από προβλήματα προς το προσωπικό της ΔΕΗ. Συγκεκριμένα, ο εντεταλμένος μηχανικός της ΔΕΗ Παύλος Ταμουρίδης,ο οποίος προσπάθησε να συστήσει στον ανάδοχο να συμμορφωθεί με τις συμβατικές του υποχρεώσεις, κλήθηκε δύο φορές σε απολογία και του επιβλήθηκε ποινή από τον διευθυντή Περιφέρειας Μακεδονίας - Θράκης. Παρόμοιες καταγγελίες για τον ανάδοχο και την ανάγκη απομάκρυνσης του εργολάβου έχουν γίνει και από τα επίσημα συνδικαλιστικά όργανα στον διευθυντή της Περιφέρειας, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχει γίνει τίποτα.

Στο μικροσκόπιο του ΔΝΤ από σήμερα η ελληνική οικονομία

Στο μικροσκόπιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) μπαίνει από σήμερα μέχρι και τις 22 Μάη η ελληνική οικονομία και οι επιδόσεις της κυβέρνησης στους διάφορους τομείς της πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζει.

Η επίσημη αποστολή του διεθνούς ιμπεριαλιστικού οργάνου - ανεπίσημα βρίσκονται στην Αθήνα μέλη της εδώ και αρκετές μέρες - καταφθάνει σήμερα στην Αθήνα και θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Στα πλαίσια αυτά σήμερα οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ αναμένεται να έχουν επαφές με στελέχη του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, ενώ αύριο ανάλογες συζητήσεις, κυρίως για την πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού, θα έχουν με στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι από το ερωτηματολόγιο που έχει ήδη στείλει το ΔΝΤ, προκύπτει ότι ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός θα υποδείξει στην κυβέρνηση την απαρέγκλιτη συνέχιση της σκληρής αντιλαϊκής πολιτικής, με έμφαση στην επιτάχυνση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης στο χώρο των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, καθώς και στην ενδεχόμενη λήψη νέων μέτρων, στην περίπτωση που ο φετινός προϋπολογισμός παρουσιάσει αποκλίσεις. Μεταξύ των ζητημάτων που περιλαμβάνονται στο ερωτηματολόγιο είναι, πέρα από τα παραπάνω, και τα εξής:

  • Λεπτομερές ερωτηματολόγιο για το ισχύον σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της χώρας μας και ιδιαίτερα για το ΙΚΑ.
  • Σε τι ύψος ανέρχονται οι δαπάνες για μισθούς και συντάξεις το 1996.
  • Πού οφείλεται η στασιμότητα της πτωτικής πορείας του πληθωρισμού.
  • Πού οφείλεται η μεγάλη άνοδος των εισαγωγών.
  • Πώς εξηγείται το γεγονός ότι οι τράπεζες είχαν υψηλή κερδοφορία την τελευταία διετία, αλλά τα επιτόκια χορηγήσεων εξακολουθούν να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.
ΣΕΑ ΜΜΕ ΑΘΗΝΑΣ
Αγωνιστική παρέμβαση για ωράριο και πολυκαταστήματα

Να παρέμβουν δυναμικά οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι έμποροι ενάντια στην ανεξέλεγκτη δράση και επέκταση των πολυκαταστημάτων και στην πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου αποφάσισε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΣΕΑ ΜΜΕ) της Αθήνας, κατά τη διάρκεια της προχτεσινής της σύσκεψης με αντικείμενο τα δύο αυτά θέματα. Με ανακοίνωσή της η ΣΕΑ καταγγέλλει την αδιαφορία της κυβέρνησης απέναντι στις φωνές αγωνίας και διαμαρτυρίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που επίμονα αρνείται να θεσμοθετήσει ένα ανθρώπινο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων με βάση τις προτάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος, εξυπηρετώντας μ' αυτό τον τρόπο απόλυτα τα συμφέροντα των πολυεθνικών και των πολυκαταστημάτων.

Επίσης, η ΣΕΑ αποφάσισε να έρθει σε επαφή με τους εμποροϋπαλλήλους της Αθήνας και του Πειραιά, που θίγονται το ίδιο από την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου, για να καθορίσουν κοινό πλαίσιο δράσης.

Την αντίθεσή της στο ισχύον καθεστώς ωραρίου εκφράζει και η Ενωση Κατασκευαστών Φωτιστικών, καλώντας την κυβέρνηση να θεσμοθετήσει ένα ανθρώπινο ωράριο λειτουργίας, με τρεις ημέρες την βδομάδα διακεκομμένο και τρεις συνεχόμενο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ