ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Μάη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Στα σκουπίδια ... η υπευθυνότητα

Μετά την ΤΕΔΚΝΑ, και οι νομάρχες κατά της χωροθέτησης των νέων Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων. Συμφωνούν, είπαν, με τη δημιουργία οχτώ νέων χωματερών!

Με ένα ακόμα ρεσιτάλ ανευθυνότητας, αυτή τη φορά από τους τέσσερις νομάρχες της Αττικής και τον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ, καθώς και μία ακόμα παράταση στο χρόνο ανακοίνωσης των χώρων, όπου πρέπει να εγκατασταθούν οι νέες Ολοκληρωμένες Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ), σημαδεύτηκε η χτεσινή μέρα στο μέτωπο των σκουπιδιών. Η χωματερή των Ανω Λιοσίων λειτουργεί από τα μεσάνυχτα και πάλι κανονικά, μετά από συμφωνία του δημάρχου της πόλης, Ν. Παπαδήμα με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτη. Η συμφωνία προβλέπει λειτουργία της χωματερής μέχρι τις 28 Μάη. Μέχρι τότε, σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του Κ. Λαλιώτη, θα πρέπει νομάρχες και δήμαρχοι να έχουν αποφασίσει το πού θα γίνει η εγκατάσταση των νέων ΟΕΔΑ.

Οι νομάρχες

Υπέρ της ανατροπής του προγράμματος του ΕΣΔΚΝΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων τάχθηκαν χτες - μετά και την ΤΕΔΚΝΑ - και οι τέσσερις νομάρχες της Αττικής, στη διάρκεια σύσκεψης που συγκάλεσε ο νομάρχης Αθήνας, Δ. Ευσταθιάδης. Οι τέσσερις νομάρχες (Αθήνας, Πειραιά, Ανατολικής και Δυτικής Αττικής) αρχικά εμφανίστηκαν, μετά την κλειστή για τους δημοσιογράφους σύσκεψη, να μην έχουν καταλήξει σε συμφωνία για τους χώρους εγκατάστασης των νέων ΟΕΔΑ. Στη συνέχεια όμως, με τις δηλώσεις τους, έκαναν καθαρό ότι όλοι συμφώνησαν πως πρέπει να πεταχτεί στα σκουπίδια ο σχεδιασμός του ΕΣΔΚΝΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων και δήλωσαν ότι γίνεται κατ' αρχήν δεκτή η πρόταση του νομάρχη Ανατολικής Αττικής, Δημήτρη Φράγκου, για τη δημιουργία οχτώ χωματερών, αντί για δύο, εάν βρεθούν οι δήμοι που θα τις δεχτούν. Η θέση αυτή είναι φανερό πως οδηγεί σε νέο αδιέξοδο, καθώς προσθέτει και νέα καθυστέρηση στη λύση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής.

Διαφοροποιημένος, ως προς τους άλλους τρεις, εμφανίστηκε σε ένα σημείο ο νομάρχης Δυτικής Αττικής, Π. Παπαπέτρου, που δήλωσε πως σε ό,τι αφορά την περιοχή ευθύνης του δε θα δεχτεί την εγκατάσταση και δεύτερης χωματερής. Ο ίδιος δήλωσε την αντίθεσή του και με την πρόταση του δημάρχου Ασπροπύργου για εργοστάσιο πυρόλυσης στην περιοχή "Λάκκα Μάσκαρη".

Ο δήμαρχος Αθηναίων

Με διατύπωση γενικών και αορίστων θέσεων για "μια νέα εποχή στη διαχείριση των απορριμμάτων", εμφανίστηκε χτες ο Δ. Αβραμόπουλος, τόσο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο δημαρχιακό μέγαρο, όσο και στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης. Ο δήμαρχος Αθηναίων εμφανίστηκε να συμφωνεί με τη θέση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ ότι υπεύθυνοι για τη λύση του προβλήματος είναι οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και έθεσε εκ νέου θέμα εξέτασης, όπως είπε, "όλων των σύγχρονων μεθόδων που υπάρχουν".

Οταν δημοτικοί σύμβουλοι τού ζήτησαν να πάρει ξεκάθαρη θέση για το θέμα, έκανε πάλι λόγο για μία νέα εποχή, την οποία, όπως είπε, θα προσδιορίσουν οι μελετητές. Σε ερώτηση του επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα", Λεων. Αυδή,αν συμφωνεί ή όχι με το σχεδιασμό του ΕΣΔΚΝΑ και ειδικά με την επιλογή της θέσης στη Ριτσώνα, απάντησε αρχικά ότι δεν υπάρχει θέμα αλλαγής των θέσεων που έχει καταθέσει ο Σύνδεσμος, αλλά στη συνέχεια δήλωσε ότι πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος, σχετικά με το ποια μέθοδος διαχείρισης απορριμμάτων θα ακολουθηθεί. Λίγο αργότερα, έκανε ακόμα πιο καθαρή τη θέση του, μιλώντας για αυτονόμηση της Αθήνας από το συνολικό πρόβλημα, θέση που παραπέμπει τουλάχιστον σε εργοστάσιο καύσης, αφού η Αθήνα δε διαθέτει χώρο για εγκατάσταση δικής της χωματερής! Για την προχτεσινή απόφαση της ΤΕΔΚΝΑ, αρνήθηκε να πάρει συγκεκριμένη θέση. Επισήμανε, όμως, ότι συμφωνεί σε ορισμένα σημεία της, τα οποία αρνήθηκε να τα αναφέρει, ενώ γενικά είπε ότι η απόφαση δε δίνει τις σωστές λύσεις.

Δίωξη στον Αυλώνα

Ποινική δίωξη για "παρακώλυση συγκοινωνιών" άσκησε χτες ο εισαγγελέας Πρωτοδικών της Αθήνας Γ. Κολιοκώστας, εναντίον του δημάρχου Αυλώνα, των δημοτικών συμβούλων και όσων άλλων συμμετείχαν στον αποκλεισμό της Εθνικής οδού την Κυριακή. Για το θέμα αυτό, θα διενεργήσει προανάκριση το Αστυνομικό Τμήμα Καπανδριτίου. Πάντως, το Δημοτικό Συμβούλιο του Αυλώνα, συνεδριάζει σήμερα για να αποφασίσει την επόμενη κινητοποίηση. Η μορφή της κινητοποίησης που εισηγείται ο δήμαρχος είναι απεργία πείνας έξω από το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ.

  • Εφτά δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Φυλής, σε κοινή δήλωσή τους, αναφέρουν την αντίθεσή τους στις προτάσεις για εργοστάσιο καύσης και δημιουργία χωματερής στον Ασπρόπυργο.
ΚΑΥΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Ισοδυναμεί με Σεβέζο...

Η καύση των απορριμμάτων είναι μια εξαιρετικά ρυπογόνα και πανάκριβη μέθοδος, που αντιστρατεύεται στην πράξη μια ορθολογική διέξοδο από το πρόβλημα των αποβλήτων. Αν δημιουργηθεί ένα εργοστάσιο καύσης στην Αττική, αυτό θα ισοδυναμεί με ένα Σεβέζο. Στο συμπέρασμα αυτό οδηγούν συγκεκριμένα στοιχεία που υιοθετήθηκαν χτες δημόσια και από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Συγκεκριμένα:

  • Τα αέρια απόβλητα της καύσης για ένα εργοστάσιο που θα διαχειρίζεται το σύνολο των απορριμμάτων της Αττικής θα είναι:

Οξείδια του αζώτου: 1.700 τόνοι το χρόνο ή το 6,5% των συνολικών εκπομπών στο Λεκανοπέδιο, που αντιστοιχεί στο ίδιο ποσοστό ρύπων από όλες τις κεντρικές θερμάνσεις. Μονοξείδιο του άνθρακα: 170 τόνοι το χρόνο. Διοξείδιο του θείου: 245 τόνοι το χρόνο. Φθόριο: 5 τόνοι το χρόνο. Υδροχλώριο 24,5 τόνοι το χρόνο.

Επίσης θα εκλύονται και 14,7 γραμμάρια διοξινών το χρόνο, ποσότητα που μπορεί να φαίνεται μικρή, αλλά είναι τεράστια, αν λάβουμε υπόψη ότι ένα τρισεκατομμυριοστό του γραμμαρίου είναι ικανό να προκαλέσει καρκινογενέσεις και βλάβες στο ανοσοποιητικό σύστημα.

  • Μετά την καύση θα παράγονται περίπου 345.000 τόνοι στερεά απόβλητα (σκουριά - τέφρα), που το μεγαλύτερο μέρος θα καταλήγει σε χωματερές. Επομένως ο ισχυρισμός ότι με τη μέθοδο αυτή δεν απαιτούνται χώροι διάθεσης είναι αβάσιμος.
  • Τα απορρίμματα που παράγονται στη χώρα μας έχουν εντελώς διαφορετική σύσταση από αυτά των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε φρούτα, λαχανικά και άλλα ζυμώσιμα υλικά, έχουν μέση υγρασία 55%-60% με θερμογόνο δύναμη 859 Kcal/κιλό κατά τις εποχές που τα απορρίμματα έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό υγρασίας και θα απαιτείται πρόσθετη διαλογή ή αποξήρανση ή προσθήκη καυσίμου, με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση.
  • Η καύση, εκτός των άλλων, είναι μια πανάκριβη μέθοδος όσον αφορά το κόστος επένδυσης, αλλά και το λειτουργικό κόστος. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για 1,3 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων απαιτούνται: 180 δισ. δραχμές κόστος επένδυσης και 20.000 δραχμές τον τόνο κόστος λειτουργίας για την καύση.60 δισ. δραχμές κόστος επένδυσης και 6.000 δραχμές τον τόνο κόστος λειτουργίας για την ανακύκλωση.45 δισ. δραχμές κόστος επένδυσης και 3.000 δραχμές τον τόνο κόστος λειτουργίας για την υγειονομική ταφή.

Με βάση τα δεδομένα αυτά ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης τόνισε χτες ότι ούτε αυτός, αλλά ούτε και κανένας άλλος υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δεν πρόκειται να υπογράψει ποτέ τη χωροθέτηση ενός εργοστασίου καύσης στην Αττική και να μετατρέψει σε πειραματόζωα τα 3,5 εκατομμύρια κατοίκους της.

  • Κατά της μεθόδου της καύσης και υπέρ του σχεδιασμού του ΕΣΔΚΝΑ για την ανακύκλωση, τους σταθμούς μεταφόρτωσης και την κατασκευή τριών ολοκληρωμένων εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική τάχθηκε χτες, με ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ενωση Εποπτών Δημόσιας Υγείας.
Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ
Θα αποφασίσει η Βουλή

Η Βουλή θα κληθεί, τελικά, να αποφασίσει το πού θα χωροθετηθούν οι τρεις ολοκληρωμένες εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) στην Αττική, αν δεν παρθούν οι σχετικές αποφάσεις από τα Νομαρχιακά Συμβούλια και το Περιφερειακό Συμβούλιο. Αυτό δήλωσε χτες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με το δήμαρχο Ανω Λιοσίων, Ν. Παπαδήμα. Ο Κ. Λαλιώτης χαρακτήρισε απαράδεκτη την προχτεσινή απόφαση της ΔΕ της ΤΕΔΚΝΑ και υποστήριξε ότι θα υλοποιηθεί ο σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων, σύμφωνα με τις αποφάσεις που είχαν ληφθεί το 1992 και το 1994 από τα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο υπουργός ανέφερε ότι σε 20 μέρες θα ανακοινωθούν οι προτάσεις της Επιστημονικής Επιτροπής και σε ένα μήνα από τότε τα Νομαρχιακά Συμβούλια θα πρέπει να αποφασίσουν πού θα χωροθετηθούν τα εργοστάσια ανακύκλωσης και οι νέοι χώροι υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων. Σε περίπτωση - επισήμανε - που δεν πάρουν αποφάσεις τα Νομαρχιακά Συμβούλια, το θέμα θα παραπεμφθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο και αν και εκεί δε ληφθούν αποφάσεις τότε θα κατατεθεί πρόταση νόμου στη Βουλή. Τέλος, είπε ότι από την επόμενη βδομάδα θα συναντηθεί και θα συζητήσει το θέμα αυτό με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ