ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Μάη 1996
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Για ποια Ευρώπη να γιορτάσουν οι εργαζόμενοι;
  • Ποια ήταν τα σχέδια των "εμπνευστών" της ευρωπαϊκής ενοποίησης
  • Πρόκληση, ο ορισμός της 9ης Μάη ως "Μέρας της Ευρώπης"

Από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει οριστεί η 9η Μάη ως "Μέρας της Ευρώπης". Η συγκεκριμένη ημερομηνία επιλέχθηκε με τη δικαιολογία ότι στις 9 Μάη 1950 ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ρομπέρ Σουμάν έκανε τη διακήρυξη για τη "γαλλογερμανική συμφιλίωση και την Ευρωπαϊκή Ενωση".

Θα ήταν αφελές να πιστέψουμε ότι η επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας ήταν συμπτωματική. Η μέρα αυτή είναι χαραγμένη στη μνήμη των λαών της Ευρώπης και όλου του κόσμου ως η ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο μια και στις 9 Μάη 1945, με την είσοδο του Κόκκινου Στρατού στο Ράιχσταγκ, σφραγίστηκε το τέλος του πολέμου.

Αξίζει, λοιπόν, να επισημανθεί ότι η άρχουσα τάξη των χωρών που συμμετείχαν στον πόλεμο και υποχρεώθηκαν να αντιταχθούν στον φασιστικό άξονα από την επόμενη κιόλας μέρα της λήξης του πολέμου έβαζαν μπροστά τη συνεργασία"νικητών" και "ηττημένων" κατά του κοινού εχθρού που δεν έπαψε να είναι η Σοβιετική Ενωση και το σοσιαλιστικό σύστημα, που δημιουργήθηκε μετά τον πόλεμο της Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη.

Η διακήρυξη του Ρ. Σουμάν, την επέτειο της οποίας "γιορτάζει" σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρει λοιπόν: "Η Ευρώπη πρέπει να οργανωθεί σε ομοσπονδιακή βάση. Μια γαλλογερμανική ένωση είναι ουσιώδης (...) η καθιέρωση κοινών βάσεων οικονομικής ανάπτυξης πρέπει να αποτελέσει την πρώτη φάση(... ) Η γαλλική κυβέρνηση προτείνει να τεθεί το σύνολο της γαλλογερμανικής παραγωγής άνθρακα και χάλυβα υπό την αιγίδα μιας νέας Υψηλής Αρχής, που θα είναι ανοιχτή στη συμμετοχή των άλλων χωρών της Ευρώπης". Αυτά γράφει το "πιστοποιητικό γέννησης" της ιδέας της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Ο πρόσκοπος όμως αυτής της ιδέας Ζαν Μονέ από το 1947 στήριζε τις ελπίδες για την επιτυχία του εγχειρήματος στην αμερικανική κηδεμονία και έγραφε ότι η "εξαγγελία του Δόγματος Τρούμαν σήμαινε ότι οι ΗΠΑ θα εμπόδιζαν την Ευρώπη να γίνει μια ζώνη ύφεσης στο έλεος του κομμουνισμού "!

Με αυτές, λοιπόν, τις προδιαγραφές σχεδιάστηκε η Ευρώπη, όπως θέλουν να τη γιορτάσουν σήμερα οι ιθύνοντες των Βρυξελλών. Και έτσι εξηγείται, γιατί διάλεξαν και τη συγκεκριμένη μέρα, αφού η 9η Μάη 1945 είναι σύμβολο της αντίστασης των λαών, του καθοριστικού ρόλου που έπαιξε για την έκβαση του πολέμου η Σοβιετική Ενωση. Είναι, όμως, και μέρα που συμβολίζει τα ανεκπλήρωτα αιτήματα των λαών της Ευρώπης για συντριβή του φασισμού και ένα μέλλον με ειρήνη, ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Το πώς προχώρησε η ευρωπαϊκή ενοποίηση είναι γνωστό και η πορεία αυτή δεν έχει καμιά σχέση με τα αιτήματα που είχαν γραμμένα με αίμα επάνω τους οι σημαίες του αντιφασιστικού αγώνα.

Σήμερα λοιπόν, οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι θα ακούσουν για άλλη μια φορά τα μεγάλα λόγια για το "κοινό μέλλον", για τα "οράματα" του Ζ. Μονέ και του Ρ. Σουμάν ακόμα και του Καρλομάγνου, για την "Ευρώπη της ευημερίας", για την ανάγκη της συνέχισης των προσπαθειών, με σκοπό την ολοκλήρωση των "οραμάτων", για τις "ευεργετικές συνέπειες" του Μάαστριχτ και τις λαμπρές προοπτικές της Διακυβερνητικής Διάσκεψης.

Οι αριθμοί, όμως, η ίδια η πραγματικότητα όπως τη ζουν οι εργαζόμενοι, δείχνουν ότι οι δικές τους ανάγκες, τα δικά τους όνειρα, τα δικά τους αιτήματα δεν έχουν καμιά σχέση με την "Ευρώπη", την ημέρα της οποίας μπορεί να γιορτάζει το "Διευθυντήριο" των Βρυξελλών και όλοι όσοι γεμίζουν τα θησαυροφυλάκια τους απ' αυτή την "Ευρώπη".

Καμιά διαφημιστική καμπάνια δεν μπορεί να κρύψει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 20 εκατομμύρια άνεργοι, 50 εκατομμύρια Ευρωπαίοι ζουν κάτω απ' το όριο της φτώχειας, ενώ και αυτοί που εξακολουθούν ακόμα να έχουν την εργασία τους αντιμετωπίζουν την εξοντωτική επίθεση ενάντια σ' ό,τι έχει απομείνει από το λεγόμενο "κοινωνικό κράτος".

Εξάλλου οι ίδιες οι στατιστικές της Κομισιόν ομολογούν ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες στρέφουν κάθε μέρα και περισσότερο την πλάτη τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ καταγράφονται τα στοιχεία της συνεχούς ανάπτυξης των αγώνων που αμφισβητούν τα ίδια τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τις κυοφορούμενες αποφάσεις της Διακυβερνητικής Διάσκεψης.

Οσο για τους εργαζόμενους της χώρας μας, που υφίστανται καθημερινά τις συνέπειες αυτής της "Ευρώπης", που γιορτάζει σήμερα, υπάρχει ένας ακόμη λόγος, για να "γυρίσουν την πλάτη" στις φιέστες και τα μεγάλα λόγια. Γιατί, ποτέ κανείς δεν τους ρώτησε αν θέλουν να ζήσουν σ' αυτή την Ευρώπη, που οικοδομούν οι πολυεθνικές και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι. Για τους Ελληνες εργαζόμενους, εκτός από την ανάγκη για αντίσταση κατά των επιλογών αυτής της"Ευρώπης", υπάρχει και η ανάγκη να πουν τη γνώμη τους με ένα δημοψήφισμα για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, που αποφάσισαν να υπογράψουν χωρίς καμιά εξουσιοδότηση για λογαριασμό τους οι πολιτικές δυνάμεις που σήμερα θα πανηγυρίσουν για την "Μέρα της Ευρώπης".

Απάτες 350 δισεκατομμυρίων στην Κοινότητα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι το συνολικό ύψος της απάτης εις βάρος της Κοινότητας για το 1995 έφθασε σε 1,1 δισ. ECU (350 δισεκατομμύρια δραχμές), δηλαδή, το 1,4% του κοινοτικού προϋπολογισμού. Σ' αυτά υπολογίζονται οι περιπτώσεις που έχουν αναφερθεί από τις εθνικές αρχές των χωρών - μελών, αλλά και όσες έχουν διαπιστωθεί από ελέγχους που διεξήγαγε η ίδια η Επιτροπή, εφαρμόζοντας τις νέες εξουσίες που της έχουν αποδοθεί από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Θα πρέπει ακόμη να σημειωθεί ότι η εν λόγω διάταξη της νέας Συνθήκης βασίστηκε στην απόφαση που πήρε το 1989 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά την εκδίκαση της υπόθεσης του "γιουγκοσλαβικού καλαμποκιού".

Η Ελλάδα είχε την πρώτη θέση σε απάτες σε βάρος των Διαρθρωτικών Ταμείων (2,9 εκατ. ECU στην περίοδο 1992 - 1994, από τα οποία έχει επιστραφεί μόνο το 3%). Η χώρα μας κατέχει τη δεύτερη θέση, μετά την Ιταλία, στις απάτες εις βάρος του Γεωργικού Ταμείου με 82,9 εκατ. ECU, από τα οποία έχει επιστραφεί το 68%. Το 1995, οι απάτες στην Ελλάδα ανέρχονται σε 15 εκατ. ECU, από τα οποία τα 10,84 είχαν να κάνουν με επιδοτήσεις του Γεωργικού Ταμείου. Η έκθεση αναφέρει ειδικά την περίπτωση απάτης στα ελληνικά καπνά.

Ανάμεσα στις μεγάλες απάτες εις βάρος της Κοινότητας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει την περίπτωση του λαθρεμπορίου των τσιγάρων, που μέσα στο 1995 υπολογίζεται ότι "στοίχισε" στον κοινοτικό προϋπολογισμό 387,5 εκατ. ECU. Συγκεκριμένα, πέρσι κατασχέθηκαν στην Κοινότητα 375 εκατ. τσιγάρα, που δεν έφεραν την ταινία του ειδικού φόρου κατανάλωσης, ενώ υπολογίζεται ότι πουλήθηκαν άλλα 3,69 δισ. τσιγάρα (1,1 δισ. στην Ιταλία και 1 δισ. στην Ολλανδία).

Στην έκθεσή της, η Επιτροπή θεωρεί ανεπαρκή τα νομικά μέσα που διαθέτει για την πάταξη της απάτης και ζητεί ενίσχυσή τους στο πλαίσιο της Διακυβερνητικής Διάσκεψης του 1996.

Σ' όλη τη χώρα Επιτροπές Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ
  • Επαφές της Επιτροπής με συνδικαλιστικές, κοινωνικές και επιστημονικές οργανώσεις
  • Συγκέντρωση σήμερα στις 8 μ.μ. στην Ελευσίνα

Συνεχίζονται με έντονους ρυθμούς οι δραστηριότητες της Επιτροπής Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ, ενώ πολλαπλασιάζονται οι εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα παράλληλα με τη συγκέντρωση υπογραφών στην έκκληση - πρόταση για Δημοψήφισμα.

Συγκροτήθηκαν ήδη δεκάδες Τοπικές Επιτροπές Πρωτοβουλίας για τη διενέργεια Δημοψηφίσματος σε δήμους, συνοικίες μεγάλων δήμων και κοινότητες, ενώ αναμένεται ότι μέσα στο προσεχές δίμηνο θα καλύψουν το σύνολο σχεδόν της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η συγκρότηση των σχετικών επιτροπών γίνεται σε μαζικές συγκεντρώσεις πολιτών, ανεξάρτητα της ιδιαίτερης πολιτικής τους προτίμησης ή και ένταξης.

Στις αμέσως επόμενες μέρες αρχίζει κύκλος επαφών εκπροσώπων της επιτροπής με ηγεσίες ανώτατων συνδικαλιστών και κοινωνικών οργανώσεων,καθώς καιεπιστημονικών φορέων,με σκοπό την ενημέρωση για τον προβληματισμό της Επιτροπής, σχετικά με την ανάγκη ενημέρωσης του λαού και διενέργεια δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμεραδεκάδες μαζικές οργανώσεις και Δημοτικά και Κοινοτικά Συμβούλια έχουν δηλώσει τη στήριξη τους στην πρωτοβουλία, ενώ συνεχίζεται η συγκέντρωσηχιλιάδων υπογραφών πολιτών απ' όλη τη χώρα.

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής στη Φλωρεντία τον επόμενο μήνα, στην οποία προγραμματίζεται η οριστικοποίηση της ατζέντας των θεμάτων της Διακυβερνητικής, η Επιτροπή Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ καλεί με ανακοίνωσή της όλες τις Τοπικές Επιτροπές "να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να σταλούν μέσα στο Μάη στην έδρα της Επιτροπής όσες υπογραφές πολιτών ή αποφάσεις φορέων συγκεντρώθηκαν σ' αυτή την πρώτη φάση των πρωτοβουλιών τους, με στόχο τη διευκόλυνση των επιβαλλόμενων έγκαιρων κεντρικών παρεμβάσεών της".

Τέλος η Επιτροπή Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ χαιρετίζει την πανευρωπαϊκή αγωνιστική εκδήλωση της 11ης Μάη στο Παρίσι για την απασχόληση, κατά της ανεργίας και των άλλων καταστροφικών συνεπειών που προκαλούν οι πολιτικές του Μάαστριχτ και τη θεωρεί σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση συντονισμένης δράσης.

Συγκέντρωση στην Ελευσίνα

Συγκέντρωση ενημέρωσης και αγώνα, σχετικά με το αίτημα περί διεξαγωγής Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ, διοργανώνει σήμερα στην πλατεία Ηρώων τηςΕλευσίνας στις 8 μ.μ. η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Θριάσιου Πεδίου.Στη διοργάνωση της συγκέντρωσης συμμετέχουν με διαφόρους τρόπους οι Δήμοι Μάνδρας και Ασπροπύργου,η Κοινότητα Μαγούλας,ενώ ο Δήμος Ελευσίνας στηρίζει οικονομικά τη διοργάνωση της συγκέντρωσης.

Η ΕΣΗΕΑ για τη μετονομασία της 9ης Μάη σε "Ημέρα της Ευρώπης"

Ο Νίκος Καραντηνός,μέλος του Προεδρείου της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, στη χτεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης, καταδίκασε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να μετονομάσει την Ημέρα Αντίστασης - Νίκης 9 Μάη 1945 σε Ημέρα της Ευρώπης (στην απόφαση αυτή αναφερόταν προχτεσινό δημοσίευμα του "Ριζοσπάστη"). Ο Ν. Καραντηνός διατύπωσε την εντονότατη διαμαρτυρία του για την πράξη αυτή, η οποία αποτελεί πρόκληση στη μνήμη της ανθρωπότητας η οποία στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο έδωσε πάνω από 50.000.000 ανθρώπους για τη συντριβή του φασισμού. Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ πήρε ομόφωνα την απόφαση να διαβιβαστεί η διαμαρτυρία στη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ