ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Μάη 1996
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Θολό παραμένει ακόμα το τοπίο

Με εντατικές 24ωρες βάρδιες τόσο στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων όσο και στη χωματερή των Ανω Λιοσίων, που όπως ήρθαν τα πράγματα θα υποδεχτεί άλλες 70.000 τόνους σκουπιδιών μέχρι τις 28 του μήνα, άρχισε από χτες ο καθαρισμός του Λεκανοπεδίου και ειδικά του Δήμου Αθήνας, όπου και δημιουργήθηκε ασφυκτική κατάσταση με το τετραήμερο κλείσιμο της χωματερής. Για το Δήμο Αθήνας υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν δύο ακόμα μέρες εντατικής δουλιάς, για να έρθει η πόλη σε κατάσταση ισορροπίας.

Ταυτόχρονα, καθώς ήδη τρέχουν οι μέρες προς την καταληκτική ημερομηνία που όρισε το ΥΠΕΧΩΔΕ, για τον προσδιορισμό των χώρων των νέων Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων, εντείνονται στο παρασκήνιο διάφορες διεργασίες μεταξύ των άμεσα ενδιαφερομένων. Ετσι χτες στον Αυλώνα αναβλήθηκε για μια ακόμα μέρα η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που καλείται να αποφασίσει το πότε θα αρχίσει η απεργία πείνας του προέδρου και των συμβούλων του κοινοτικού συμβουλίου, πράξη με την οποία επιχειρείται να τονιστεί η κάθετη αντίδραση των κατοίκων της περιοχής στην εγκατάσταση ΟΕΔΑ. Στον Ασπρόπυργο, επίσης, το Δημοτικό Συμβούλιο αντέκρουσε χτες τον ισχυρισμό της ΔΕ της ΤΕΔΚΝΑ ότι δήθεν έχει συμφωνήσει με τη δημιουργία νέας χωματερής στη θέση Λάκα Μάσκαρι. Ο δήμαρχος Ασπροπύργου δήλωσε σχετικά ότι με την επιστολή την ΤΕΔΚΝΑ, ο δήμος ανακοίνωσε μόνο ότι διαθέτει έναν από τους χώρους ευθύνης του, κοντά στη χωματερή Ανω Λιοσίων, για την εγκατάσταση εκεί μονάδας πυρόλυσης.

Η ΚΕΔΚΕ

Το συνολικό πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων θα απασχολήσει από αύριο και μέχρι την Κυριακή το έκτακτο συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας που γίνεται στην Κεφαλλονιά. Το συνέδριο έχει περισσότερο χαρακτήρα ανταλλαγής απόψεων και δε θα καταλήξει σε αποφάσεις καθώς θεωρείται ότι παραμένει σε ισχύ η συνολική απόφαση για τα απορρίμματα, που πήρε το ταχτικό συνέδριο της Ενωσης το 1992. Με εκείνη την απόφαση η ΚΕΔΚΕ επέλεξε ως λύση στο πρόβλημα τη διαδικασία της ανακύκλωσης μέσα από έναν ενιαίο σχεδιασμό. Ωστόσο, είναι καθαρό, πως, με δεδομένη πλέον την κυβερνητική ανακολουθία σε ό,τι αφορά την προώθηση της συγκεκριμένης λύσης, στο αυριανό συνέδριο θα επιχειρηθεί από ορισμένες πλευρές να τεθεί σε αμφισβήτηση η προηγούμενη απόφαση και να επανέλθει στο προσκήνιο η επιλογή της καύσης, καθώς ήδη υπάρχει προηγούμενο με την απόφαση της ΔΕ της ΤΕΔΚΝΑ και τη σύσκεψη των νομαρχών, που άφησαν ανοιχτό και αυτό το ενδεχόμενο.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι περιθώρια για πολλές συζητήσεις δεν υπάρχουν πλέον, καθώς η κυβέρνηση πιέζεται τώρα και από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που μετά από προσφυγή της Κομισιόν, έχει καταδικάσει από τις 28 Μάρτη 1996 την ελληνική κυβέρνηση για μη συμμόρφωση με την κοινοτική νομοθεσία περί "χωματερών" και επεξεργασίας των στερεών αποβλήτων. Η Κομισιόν είχε στείλει επιστολή προς την κυβέρνηση από την 7η Ιούνη 1994, απαιτώντας συμμόρφωση με την Κοινοτική Οδηγία 156 του 1991 περί στερεών αποβλήτων. Σύμφωνα με την οδηγία τα κράτη - μέλη είναι υποχρεωμένα να λάβουν σειρά μέτρων για τη μείωση της παραγωγής και της βλαπτικότητας των στερεών αποβλήτων, και την αξιοποίηση των αποβλήτων με ανακύκλωση ή τη χρησιμοποίησή τους ως πηγής ενέργειας.

Η "Γκρίνπις"

Στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων έκανε παρέμβαση χτες και η "Γκρίνπις" επαναφέροντας στο προσκήνιο κάποιες παλιότερες προτάσεις της. Σε ό,τι αφορά την καύση οι εκπρόσωποί της τη χαρακτήρισαν "περιβαλλοντικά απαράδεκτη" και έκαναν ειδική αναφορά στα στοιχεία που παρουσίασε προχτές ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ για τις διοξίνες. Η οργάνωση ζήτησε, επίσης, να απαγορευτεί η παραγωγή πλαστικών μπουκαλιών από PVC για χρήση σε αναψυκτικά και εμφιαλωμένο νερό, υπολογίζοντας ότι έτσι μειώνεται η ποσότητα των σκουπιδιών κατά 5%.

ΜΕ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΟ ΝΕΦΟΣ
Στο στόχαστρο οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων!

Κλιμακωτό ωράριο από την 1η του Ιούνη έως τις 30 του Σεπτέμβρη

Νέα επίθεση της κυβέρνησης κατά του δικαιώματος των συγκεντρώσεων και άλλων κινητοποιήσεων των εργαζομένων στο κέντρο της Αθήνας, αυτή τη φορά με πρόσχημα την... καταπολέμηση του νέφους, εκδηλώθηκε χτες στο ΥΠΕΧΩΔΕ, κατά τη διάρκεια σύσκεψης για το κλιμακωτό ωράριο, που αποφασίστηκε φέτος να εφαρμοστεί από τη 1 Ιούνη έως τις 30 Σεπτέμβρη.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης, παρουσίασε μια υποτιθέμενη μελέτη, σύμφωνα με την οποία, όταν κλείνουν για ένα μικρό διάστημα οι κεντρικοί δρόμοι της πρωτεύουσας από διάφορες αιτίες (προφανώς εννοεί απεργιακές κινητοποιήσεις ή άλλες συγκεντρώσεις και πορείες εργαζομένων, συνταξιούχων και άλλων ομάδων πολιτών, που διεκδικούν το δίκιο τους), δημιουργείται κυκλοφοριακό "έμφραγμα" σε ολόκληρη την πόλη, με αποτέλεσμα να υπάρχει αύξηση της συγκέντρωσης των ρύπων 15 με 30%. Ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι τα "εμφράγματα" αυτά της κυκλοφορίας δημιουργούν πρόσθετο κοινωνικό κόστος (χαμένο χρόνο) που υπολογίζεται σε 30 - 50% και πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων του Κέντρου από 20 έως και 90% και δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι θα ξεκινήσει διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς που "οφείλουν να εκδηλώσουν την ευαισθησία τους για την... προστασία του περιβάλλοντος και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην Αττική". Ουσιαστικά, δηλαδή, μέσω του "διαλόγου" αυτού ο υπουργός θα ζητήσει από τους συνδικαλιστές να αυτοπεριορίσουν τις κινητοποιήσεις τους στο κέντρο της πρωτεύουσας, που δείχνει να "ξεχνά" ότι τις προκαλεί η αντιλαϊκή πολιτική της ίδιας της κυβέρνησης, της οποίας είναι μέλος!

Βέβαια, αν αυτός ο διάλογος δεν καταλήξει σε κάποιο αποτέλεσμα η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει πολιτική, αλλά προφανώς θα αναζητήσει τρόπους, να επιβάλει την απαγόρευση των κινητοποιήσεων στο κέντρο της πρωτεύουσας, κάτι που έχει υπαινιχτεί στο παρελθόν και ο δήμαρχος Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλος. Σε μια τέτοια, όμως, περίπτωση θεωρείται βέβαιο ότι οι εργαζόμενοι θα αντιδράσουν δυναμικά.

Το κλιμακωτό

Κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκε - ομόφωνα, όπως δήλωσαν όλοι οι φορείς που πήραν μέρος - να ισχύσει το κλιμακωτό ωράριο από την 1 Ιούνη έως τις 30 Σεπτέμβρη ως εξής:

  • Στις 7 π.μ. θα γίνεται η προσέλευση των εργαζομένων στους δημόσιους οργανισμούς και επιχειρήσεις, υπουργεία, ΟΤΑ, και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.
  • Στις 7.45 π.μ. των εργαζομένων σε τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες και τα θυγατρικά τους νομικά πρόσωπα.
  • Στις 7 π.μ. θα ανοίγουν τα σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, φούρνοι, τα καταστήματα με είδη οικοδομών, χρώματα - σιδηρικά, τα ιχθυοπωλεία, οπωρολαχανοπωλεία, τα βαφεία - καθαριστήρια και τα αρτοποιεία.
  • Στις 8.45 π.μ. θα ανοίγουν τα εμπορικά καταστήματα (πολυκαταστήματα, είδη ένδυσης, υπόδησης, χρυσοχοεία, καλλυντικά, βιβλιοπωλεία, δισκοπωλεία, ηλεκτρικά, υαλικά κτλ.).

Ο υπουργός παρουσιάζοντας στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία υπήρξε μείωση των ρύπων κατά τους θερινούς μήνες τις δύο προηγούμενες χρονιές εφαρμογής του μέτρου, προανήγγειλε ότι το Σεπτέμβρη θα ξεκινήσει νέος κύκλος διαλόγου με τους φορείς για την εφαρμογή κλιμακωτού ωραρίου ολόκληρο το χρόνο. Ομως και στην ίδια την έκθεση, που παρέδωσε χτες στους φορείς, επισημαίνεται ότι η μείωση των τιμών των ρύπων οφειλόταν κατά πολύ μεγάλο ποσοστό στις ευνοϊκές μετεωρολογικές συνθήκες, επομένως μπορεί να χαρακτηριστεί και ως συγκυριακή και όχι ως αποτέλεσμα εφαρμογής κάποιων ουσιαστικών μέτρων.

Χωρίς δακτύλιο 1 - 20 Αυγούστου

Στην ίδια σύσκεψη αποφασίστηκε ο δακτύλιος να πάει... διακοπές από την 1 ως τις 20 Αυγούστου. Βέβαια κατ' εξαίρεση θα μείνει ανοιχτός ο δακτύλιος την περίοδο των εισαγωγικών εξετάσεων των μαθητών, όπως και πέρσι.

Τέλος, να υπενθυμίσουμε ότι ισχύει η απαγόρευση της τροφοδοσίας με φορτηγά άνω των 3,5 τόνων των σούπερ μάρκετ που βρίσκονται εντός του εσωτερικού δακτυλίου για όλο το χρόνο και κατά τις ώρες 7.30 - 10 π.μ. και 4 - 6 μ.μ.

Οι μπουλντόζες έπιασαν πάλι δουλιά στα Λιόσια, μόνο που αυτό δε λύνει το πρόβλημα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ