ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Μάη 1996
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αποφασισμένοι να νικήσουν οι οικοδόμοι

Συγκλονιστική η χτεσινή τους συγκέντρωση και πορεία στη Βουλή. Συνεχίζουν σήμερα με νέα πανελλαδική συγκέντρωση στις 10 πμ στην Κάνιγγος. Πίσω και από αυτά τα "είπα - ξείπα" του Γιαννόπουλου, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε χτες ότι ...θα υπάρξουν συνεδριάσεις!

"Οι οικοδόμοι δε γονατίζουν"!Αυτό το μήνυμα στέλνουν οι απεργοί οικοδόμοι όλης της χώρας, που με μεγαλύτερο πείσμα και αποφασιστικότητα θα συγκεντρωθούν - σύμφωνα με απόφαση της Ομοσπονδίας τους - για άλλη μια φορά σήμερα στις 10 το πρωί, στην πλατεία Κάνιγγος, με ανοιχτό το ενδεχόμενο παραπέρα κλιμάκωσης των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Συγκλονιστική, από τις μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων, ήταν η χτεσινή πανελλαδική συγκέντρωση και η πορεία προς τη Βουλή, ενώ ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης,σε συνάντησή του με αντιπροσωπεία συνδικαλιστών, ουσιαστικά αρνήθηκε και εκείνα που ο υπουργός Εργασίας υποτίθεται ότι είχε δεσμευτεί! "Θα υπάρξουν συνεδριάσεις των κυβερνητικών οργάνων... ", αυτή ήταν όλη κι όλη η ...απάντηση του πρωθυπουργού, ο οποίος αν και υπάρχει νομοσχέδιο δήθεν για την αντιμετώπιση της ανεργίας, αρνήθηκε να συμπεριληφθεί σε αυτό το παραμικρό μέτρο για τους άνεργους οικοδόμους! Εφτασε, μάλιστα, στο σημείο να ισχυριστεί - όπως κατάγγειλαν οι συνδικαλιστές - ότι δεν είναι και τόσο οξυμένη η ανεργία στον κλάδο! Αυτά, μόλις λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, Ε. Γιαννόπουλου στα κανάλια περί επαναβεβαίωσης των δεσμεύσεων περί "παραπληροφόρησης" της κοινής γνώμης από τους συνδικαλιστές και για "άνευ αντικειμένου" απεργιακές κινητοποιήσεις των οικοδόμων. Ετσι, ήρθε χτες ο ίδιος ο πρωθυπουργός να επιβεβαιώσει ένα ρεσιτάλ ψεύδους, ανευθυνότητας και φαρισαϊσμού της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ απέναντι σε έναν κλάδο που μαστίζεται κυριολεκτικά από την ανεργία.

"Θεομπαίχτες" χαρακτήρισε ο Κ. Κερασουνλής,πρόεδρος του Συνδικάτου Αθήνας, τον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του, "που τη μόνη γλώσσα που ακούν είναι αυτή των αφεντικών". Ανακοίνωσε την απόφαση για νέα πανελλαδική συγκέντρωση σήμερα και προειδοποίησε πως "θα έχουμε συνέχεια". Τα λόγια του "πνίγηκαν" από τις φωνές οργής των χιλιάδων απεργών και που εκφράστηκαν στο σύνθημα "δεν υποχωρούμε, αν δε δικαιωθούμε".

Η συγκέντρωση

Φωνές διαμαρτυρίας, αγωνιστικά συνθήματα, υψωμένες γροθιές χιλιάδων απεργών πλημμύρισαν χτες το πρωί την πλατεία Κάνιγγος. Ξεχωριστή η παρουσία των οικοδόμων της επαρχίας που, με σημείο εκκίνησης το Πεδίον του Αρεως, έφτασαν με μια μαζική και μαχητική πορεία στο χώρο της κεντρικής συγκέντρωσης. Οικοδόμοι απ' όλες τις πόλεις της χώρας, απ' το Κιλκίς και τη Θεσσαλονίκη ως το Ηράκλειο Κρήτης, από την Πάτρα ως τη Ρόδο έσμιξαν τις φωνές τους με των συναδέλφων τους από την Αθήνα και τον Πειραιά.

"Μαύρες" εποχές του παρελθόντος θύμισε η παρουσία στη συγκέντρωση ασφαλιτών, με πολιτικά ρούχα. Οι συνδικαλιστές που τους εντόπισαν κάλεσαν "την Αστυνομία να μαζέψει τους προβοκάτορες".

Στο οξύ πρόβλημα της ανεργίας αναφέρθηκε εκτός των άλλων στην ομιλία του, ο Κ. Κερασουνλής. "Ο κλάδος μας περνάει - είπε - τη δυσκολότερη περίοδο της 35ετίας" και σημείωσε πως τα τελευταία πέντε χρόνια η πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας ξεπέρασε το 42% πανελλαδικά και το 48% στην Αθήνα.

Δριμύ κατηγορώ ενάντια στην αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Α. Ζαζόπουλος,κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης. Κατάγγειλε ιδιαίτερα τη στάση του υπουργού Εργασίας που, προκειμένου "να κρύψει την άρνηση και την ανευθυνότητά του", παραπληροφορούσε και ψευδολογούσε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Κατέληξε λέγοντας πως "η κυβέρνηση μας αρνείται το δικαίωμα στη ζωή και τη δουλιά. Αντιπαραθέτουμε τη δική μας άρνηση να υποταχθούμε".

Επίσης στη συγκέντρωση απηύθυναν χαιρετισμό οι πρόεδροι των συνδικάτων, Αγρινίου Χ. Κούρας,Θεσσαλονίκης Β. Αχτσής,Πιερίας Α. Καρκάνης,Ηρακλείου Κ. Μαμαζάκης και ο αντιπρόεδρος του συνδικάτου Πάτρας, Α. Αντωνόπουλος.Στη συγκέντρωση διαβάστηκε, επίσης, επιστολή συμπαράστασης στον αγώνα των οικοδόμων του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου.Παραβρέθηκαν ο Π. Σοφός και ο Δ. Κυπραίος,γραμματέας και μέλος της διοίκησης του ΕΚΑ, αντίστοιχα.

ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΣΚΑΛΙΣΤΗΡΗ
Παίρνουν πίσω και τις "ασπιρίνες"

ΧΑΛΚΙΔΑ.-

Με ένα απλόχερο μοίρασμα υποσχέσεων, επιχείρησε η κυβέρνηση Σημίτη να "χρυσώσει" το χάπι του ξεπουλήματος του συγκροτήματος "Σκαλιστήρη". Ψήφισε, έτσι, στη Βουλή "πακέτο" με τη σύμβαση εκποίησης και κάποια "κοινωνικά μέτρα".

Εχουν περάσει από τότε πάνω από 40 μέρες και οι άνεργοι ακόμα περιμένουν την υλοποίηση των μέτρων. Σαν να μην έφτανε αυτό, έρχεται η κυβέρνηση και ανατρέπει τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που είχαν ψηφιστεί για την ένταξη στα "κοινωνικά μέτρα", με τρόπο ώστε στην ουσία κανένας να μη συγκεντρώνει τα "προσόντα".

Εστι, ο ΟΑΕΔ ζητάει από τους ενδιαφερόμενους να έχουν λιγότερα από 500 ένσημα από το 1990 (που έγιναν οι πρώτες απολύσεις) ως το 1995. Είναι ωστόσο γνωστό ότι οι 600 περίπου άνεργοι ηλικιωμένοι, τους οποίους αφορούν τα μέτρα, είτε απασχολούνταν στα δίμηνα ως εργαζόμενοι στην επιχείρηση, είτε, παρακολουθώντας σεμινάρια κατάρτισης και επανεκπαίδευσης, είχαν συμπληρώσει πάνω από 500 ένσημα.

Επιδοτούμενες απολύσεις

Τις συστηματικές απολύσεις και τη μη καταβολή δεδουλευμένων στους 80 εργαζόμενους της επιχείρησης πλεκτών "Ζήρος ΑΕ" στο Περιστέρι καταγγέλλει, με ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Εργαζομένων στους Κλάδους Ενδυσης.Καταγγέλλει ακόμα και τις προσπάθειες της επιχείρησης να συκοφαντήσει συνδικαλιστές που παρεμβαίνουν για την επίλυση αυτών των προβλημάτων.

Παρά τις απολύσεις, η επιχείρηση επιδοτήθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης με 3 δισ. δρχ., για να φτιάξει νέα επιχείρηση στην Κομοτηνή.Στην ανακοίνωση του Συνδικάτου, χαρακτηρίζεται αυτή η ενέργεια του υπουργείου "απαράδεκτη" και επισημαίνεται: "Οι νέες θέσεις εργασίας μόνο νέες δεν είναι. Απολύσεις στην Αθήνα - προσλήψεις στην Κομοτηνή. Θεωρούμε αυτή την πολιτική απαράδεκτη, αντεργατική, που μοναδικό σχεδόν στόχο έχει τη ροή δισεκατομμυρίων στις τσέπες των επιχειρηματιών, αλλά και την επιδοτούμενη μεταφορά τους αμέσως μετά σε γειτονικές χώρες για ληστρική εκμετάλλευση του εργατικού δυναμικού".

Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους στα ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ

Κοινή ανακοίνωση σωματείων και άλλων μαζικών φορέων Αιγάλεω, Αγ. Βαρβάρας, Χαϊδαρίου

Τη συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους των "Πράκτικερ" εκφράζουν, με ανακοίνωσή τους, οι μαζικοί φορείς και τα εργατικά σωματεία των Δήμων Αιγάλεω, Χαϊδαρίου και Αγίας Βαρβάρας και καταγγέλλουν τη "μεθοδευμένη - όπως τη χαρακτηρίζουν - προσπάθεια της πολυεθνικής επιχείρησης να εφαρμόσει μέτρα που περιορίζουν και καταπατούν στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων σ' αυτά". Δηλώνουν ότι θα βρίσκονται στο πλάι των εργαζομένων και ότι δε θα μείνουν αδιάφοροι στην περίπτωση που θα συνεχιστεί η προσπάθεια εφαρμογής τέτοιων μέτρων.

Συγκεκριμένα, οι παραπάνω φορείς καταγγέλλουν την προσπάθεια της επιχείρησης να επεκτείνει το ωράριο λειτουργίας της το Σάββατο και όπως τονίζεται στην ανακοίνωση: "Επιχειρείται να ανοίξει ο δρόμος για απασχόληση και την Κυριακή, να διαιωνιστεί η απασχόληση χωρίς συλλογική σύμβαση εργασίας (η εργοδοσία αρνείται να υπογραφεί διμερής σύμβαση), η μερική απασχόληση και μια σειρά άλλα μέτρα που περιθωριοποιούν και εξευτελίζουν τους εργαζόμενους".

Οι φορείς που υπογράφουν είναι: Συνδικάτο Οικοδόμων Αιγάλεω - Χαϊδαρίου - Αγ. Βαρβάρας, Σύλλογος Γυναικών, Συνταξιούχοι και Επιτροπές Ειρήνης και των τριών Δήμων, Αντιστασιακοί Αιγάλεω και Χαϊδαρίου, εργάτες Δήμου Χαϊδαρίου και η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη".

  • Το Σωματείο Συνταξιούχων Μετάλλου καλεί τα μέλη του να πάρουν μέρος στις αρχαιρεσίες που πραγματοποιεί στις 23, 24, 25 Μάη στα γραφεία του (Μενάνδρου 44, 2ος όροφος).

Ανθρώπινο "ποτάμι", η συγκλονιστική πορεία, παρατάσσεται μπροστά στη Βουλή

Συνέδριο στο ΕΚ Λάρισας

Στις 16 Μάη θα γίνουν οι εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας,σύμφωνα με απόφαση της πρόσφατης γενικής συνέλευσης των αντιπροσώπων.

Οι εκλογές θα διεξαχθούν επειδή πρόσφατα η γενική συνέλευση των αντιπροσώπων καταψήφισε τον απολογισμό δράσης της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου. Τότε είχε κατηγορηθεί η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚ - απαρτίζεται από εκπροσώπους της ΠΑΣΚΕ και του "ΣΥΝ" - ότι δεν ανταποκρίθηκε στις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων της περιοχής για τη λύση των οξυμένων προβλημάτων τους, ακολουθώντας συμβιβαστική τακτική.

Στάσεις στην "Ιντεάλ Στάνταρντ"

ΧΑΛΚΙΔΑ.-

Με καθολική συμμετοχή των εργαζομένων, πραγματοποιήθηκαν προχτές τρίωρες στάσεις εργασίας στην "Ιντεάλ Στάνταρντ".Η διοίκηση της θυγατρικής της αμερικανικής πολυεθνικής αρνείται στην ουσία τις διαπραγματεύσεις με το σωματείο για την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης, ενώ, παράλληλα, αυθαίρετα, προσπάθησε να επιβάλει ποσοστό αύξησης, που όμως απορρίφθηκε από τη γενική συνέλευση των εργαζομένων. Τρίωρες στάσεις εργασίας θα γίνουν και αύριο Παρασκευή.

Ο αντιπρόεδρος του σωματείου Κ. Πάλλης δήλωσε στο "Ρ": "Από δω και πέρα αποτελεί μονόδρομο για τους εργαζόμενους η αντίσταση και ο αγώνας για την επίλυση των προβλημάτων, αφού η εταιρία, συνεχίζοντας την πολιτική της άρνησης και των μονομερών αποφάσεων, προσπαθεί να επιβάλλει την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, την εντατικοποίηση της παραγωγής και την παροχή μισθών πείνας. Οι εργαζόμενοι - όπως φάνηκε από τη γενική συνέλευση - καταδίκασαν την παραπάνω πολιτική της εταιρίας και απέρριψαν κατηγορηματικά τις μονομερείς αποφάσεις της και δεν είναι διατεθειμένοι να υποκύψουν".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ